Metaverse
28/6/22

Sporten in de Metaverse, kan dat?

Sporten in de Metaverse, kan dat?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Sporten in de Metaverse. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar je kunt maar beter dat warme bedje uitkomen. Het is namelijk behoorlijk realistisch aan het worden en je wilt deze ontwikkelingen écht niet missen. In dit artikel neem ik je mee in een korte uitleg over de Metaverse, ik laat je wat filmpjes zien, we kijken naar hoe je ripped kunt worden in de Metaverse en stippen even kort Move2Earn aan. Ben jij er klaar voor? 3, 2, 1, actie!

Bekijk snel

Wat is de Metaverse?

Laten we starten met een basisuitleg over de Metaverse, want wat is dit hele concept nu eigenlijk? Ik schreef hier eerder een heel uitgebreid artikel over, maar ik zal de definitie nog even kort aanhalen. 

De metaverse is een virtuele gedeelde ruimte, die wordt gevormd door de combinatie van internet, augmented reality en virtual reality. Alle bestaande en gedeelde facetten van bestaande, gedeelde en 3D virtuele ruimtes komen samen in een allesomvattend virtueel universum. Eigenlijk is het dus een kopie van de echte wereld, maar dan digitaal. 

In onderstaande video legt mijn collega Matt uit wat de Metaverse is en hoe je het beste kunt investeren, als je geïnteresseerd bent. Let op: wij geven geen financieel advies en en zijn ook niet bevoegd om jou te informeren over de beste keus voor jouw situatie. Volg nooit klakkeloos de mening van iemand anders; doe altijd je eigen onderzoek! 

Wat kun je met de Metaverse?

Terwijl Meta (voorheen Facebook) doet alsof ze de grote basis van de Metaverse zijn, is Mark Zuckerberg allesbehalve de King of de Metaverse. Hij bouwt mee, is ambitieus en zal ook zeker één van de partijen zijn die verantwoordelijk is voor de eerste grote lijnen. Maar de Metaverse is niet één wereld, één platform; het is een combinatie van alle 3D-ruimtes bij elkaar, waardoor we gezamenlijk kunnen bijdragen. Jij dus ook!

Momenteel staat de groei van de Metaverse onder andere centraal, doordat de crypto scene meer en meer mainstream wordt. Ook blockchaintechnologie wint het aan populariteit, wat gunstig is voor de focus op de Metaverse. 

We zitten met z'n allen gevangen in een globale pandemie, maar door corona zijn er ook mooie samenwerkingen en initiatieven tot bloei gekomen. Denk aan het met elkaar vergaderen in de Metaverse: door het vele thuiswerken behouden we zo toch intensief contact met elkaar. 

Daarbij is het belangrijk dat je onthoudt dat het een grafische ruimte is, met een grote realiteitszin. Mensen kunnen er werken, spelen, socializen, winkelen en ontdekken wat ze maar willen. En dus ook sporten, waar we zo op verder zullen gaan! Het is dus eigenlijk wat we normaliter al samen doen in de realiteit, maar dan gaan we dit online doen. En dan niet allemaal achter ons eigen scherm, kijkend naar een platte beleving, maar een meeslepende ervaring. Alsof we samen in één ruimte zijn. 

Investeren in de Metaverse

Investeren? Dat klinkt alsof je gegarandeerd rendement gaat krijgen, maar dat is natuurlijk niet perse waar. Ik heb veel vertrouwen in de ontwikkeling van deze technologie, maar dat wil niet zeggen dat iedere coin en elk project een succes wordt. Wees dus altijd voorzichtig met waar je in wilt investeren, doe je onderzoek en heb geduld. Heb je interesse in beleggen in jouw toekomst en die van ons allemaal? Dan kun je in dit artikel van mij interesse cryptomunten vinden, die zich focussen op de ontwikkeling van de Metaverse.

Sporten in de Metaverse

Dan komen we nu bij het stuk aan, waarvoor je bent gekomen. Sporten in de Metaverse! Om je alvast een beetje een voorbeeld te geven en in de mood te krijgen, heb ik hieronder een toffe intro gevonden:

 

Sporen in de Metaverse kan je uitdagen, je sociale contacten stimuleren je om in beweging te komen, je kunt een competitie starten of zelfs geld verdienen door middel van Move2Earn. Maar het grootste voordeel vind ik zelf nog wel, dat je ook op dagen dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om je thuishaven te verlaten, je tóch kunt bewegen. Gewoon in je eigen woonkamer, maar het lijkt alsof je actief in de gym bent. Virtueel gezien. 

Hoe word je fit in de Metaverse?

Het leuke aan sporten in de Metaverse is niet alleen de work-out op zich, maar ook de ervaring alsof je in een game actief bent. We noemen dit ook wel de gamification van fitness in de Metaverse, maar hoe kan zo'n sportsessie eruit zien? 

Om te beginnen tilt het de beleving naar een heel nieuw level. Je kunt niet alleen genieten van de indrukwekkende graphics, de competitie, maar ook van een meeslepende ervaring. Haal even die loopband of hometrainer voor de geest, met het schermpje erop. Je fietst of rent of roeit en je ziet ondertussen in welke omgeving je verkeert: je roeit in sneltreinvaart over een tropisch watertje, je rent over het strand of fietst door het bos. 

Deze workouts zijn ook beschikbaar in de Metaverse, maar dan echt much more impressing. Geniet van een complete 360-graden beleving, die je intens beleeft door passende audio en mogelijk zelfs gezelschap van je beste vrienden. 

Daarnaast kun je bijvoorbeeld enerverende yogalessen volgen of lekker jouw eigen competitie starten: jij en de drang om fit te worden terwijl je geld verdient! Denk aan STEPN of een vergelijkbare variant van Move2Earn. Ik heb drie voorproefjes voor je geselecteerd, zodat je alvast wat kunt aftasten.

Bestaat sporten in de Metaverse al?

  1. Beat Saber is een spel, waarbij vooral je ritmegevoel van pas komt. Ik speel het zelf regelmatig en dit is echt heel verslavend!. Bekijk een filmpje over het spel hieronder;
  2. Holofit - connect je headset aan je favoriete apparatuur en ga van start;
  3. Superhot VR - 'only moves when you do!'

Goed, hierboven heb ik dus een aantal virtual reality 'spellen' opgenomen, die eigenlijk het begin van sporten in de Metaverse duiden. Ondanks alle ontwikkelingen, is er nog geen sprake van een 100% staande, reeds ontwikkelde Metaverse. Het is meer dat er verschillende puzzelstukjes bestaan en dat het tijd is om ze in elkaar te laten vallen.

Waarom merken en bedrijf hier toch alvast op inspringen? Omdat het veel potentie heeft. Het is een extra manier om geld te verdien en je kunt gebruikers een extra beleving bieden. En daar zitten we allemaal op te wachten natuurlijk! Heb je VR-headset, trek je fitnesskleding aan en bereid je alvast voor op wat komen gaat. Geniet van alles wat er ontwikkeld wordt en verbaas je over de mogelijkheden in deze niet-fysieke wereld (to be). 

Welke merken en bedrijven gaan all-in? 

Er zijn altijd een paar trendsetters en grote bedrijven, die het voortouw nemen. Denk aan Nike, die kort geleden Nikeland heeft aangekondigd, binnen de gevestigde kaders van Roblox. Dit is de introductie die op de site staat en ik kan je vertellen, dat ik hier wel enthousiast van word:

Welcome to NIKELAND, where sport has no rules. Tag on trampolines? Why not. Floor is lava with a dash of parkour? Let’s go. Give classic games a fresh twist—the future of sport is yours to create.

Naast Nike heb je uiteraard Adidas. Adidas is op alle fronten aan het innoveren, zoals hun aanpak rondom de lancering van NFT's. Het is mooi om te zien dat bedrijven ook zo enthousiast zijn, want deze stappen zijn essentieel voor de kleinere bedrijven, projecten en consumenten. Die worden hierdoor geprikkeld en gaan op onderzoek uit en that's where the magic happens!

Maar goed, Adidas. Die werken samen met The Sandbox, waar je inmiddels al wel wat input vindt, maar het is nog volop in ontwikkeling. Check hier de eerste stappen in de video:

Wat heeft Move2Earn hiermee te maken? 

Jezelf sterker maken door in beweging te komen, maar ondersteunen nog een zakcentje verdienen ook. STEPN en WalkN zijn voorbeelden van het inmiddels bekende Move2Earn principe. Deze projecten zijn gebouwd op blockchaintechnologie, met de ambitie om groots te worden in de Metaverse. Dit is wat mijn collega Christiaan erover schrijft:

STEPN is hét project dat gebruik maakt van het Move-to-Earn (M2E) principe. De dApp is gebouwd op de blockchain van Solana en heeft het doel om het nummer 1 M2E project in de metaverse te zijn. Door het eerste crypto gerelateerde project te zijn dat zich richt op de combinatie van bewegen en geld verdienen, eindigde STEPN vierde tijdens de Solana Ignition Hackathon 2021. Aan dit evenement namen 500 projecten deel, waardoor deze prestatie zeer knap en opvallend is.

Ken je dat gevoel dat je helemaal klaar bent voor een nieuw trainingsschema, maar dat je eerst nog even een compleet nieuwe sportgarderobe bestelt? Zo'n gevoel krijg ik ook bij deze ontwikkelingen, aangezien je bij STEPN ook eerst een Sneaker NFT moet kopen, voordat je kunt starten. Er zijn dus blijkbaar mensen die tientallen dollars op een dag verdienen, wat toch een leuke bijkomstigheid is. Bekijk hier de video:

Uitdagingen sporten in de Metaverse

Het lijkt natuurlijk allemaal fantastisch en sporten in de Metaverse klinkt mij als muziek in de oren, maar er zijn natuurlijk nog flink wat stappen te zetten, voordat het onze dagelijkse realiteit wordt. Je kunt nu alvast content proeven en misschien wat lesjes volgen van wat bekende instructeurs en je portie gamification in de sportwereld genieten, maar hoe nu verder?

Dit zijn volgens mij de uitdagingen die ons nog te wachten staan, maar ik hoor ook graag jouw visie hierop:

  • Vertragingen op de lijn. Niets vervelender als een slechte verbinding om gebrekkige apparatuur, dus het is essentieel dat alle deelnemers een up-to-date experience kunnen genieten. Als ik kijk naar mijn zoontje en zijn ervaringen in Roblox en Minecraft is dit best haalbare kaart, maar de iPads vliegen hier heel af en toe nog wel eens door de kamer, hoor;
  • Integratie van de beste audio en visuele ervaringen. Denk ook aan de optie dat je kunt communiceren met elkaar en dan niet alleen via een chatvenster, maar echt spreken. Als die interactie niet op elkaar aansluit, dan zie ik veel mensen afhaken;
  • Details! It's all in de details... Omgevingsgeluiden, delicate zichtbare bewegingen en ook bijvoorbeeld zien, horen en voelen wanneer je door je knieën gaat of wanneer je heel snel rent.

Dagelijks worden er nu nieuwe initiatieven de wereld ingeschoten, waardoor wel duidelijk is dat fit worden ook in de Metaverse een prominente positie zal hebben. Ik kan niet wachten totdat het allemaal 'realiteit' is! 

Hieronder nog even een tweet van één van de sportfounders, van REKverse, die nog maar eens weergeeft dat er van alles gaande is op dit vlak. Are you ready for this immersive experience?

Conclusie

De conclusie is denk ik wel duidelijk, maar ik zal 'm uiteraard nog even voor je uitschrijven. Ja, het is mogelijk om te proeven aan sporten in de Metaverse en nee, er is nog geen full experience. Het hangt nu nog naar virtual reality met een stuk gamification, aangezien het niet-fysieke universum nog volop in ontwikkeling is.

Ik heb in dit artikel de context uitgelegd, wat voorbeelden gegeven en samen hebben we gekeken naar Move2Earn. Je weet nu dat je alvast van start kunt met het kweken van abs, en het zetten van stappen, door de eerste projecten te starten. 

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over sporten in de Metaverse? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over sporten in de Metaverse!”

Foto: pexels.com

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!