Scotty Beam header

Scotty Beam - De complete uitleg over deze cross chain NFT portal

Wie of wat is Scotty Beam? Ontdek de eerste cross chain bridge waarmee je NFTs van de ene blockchain naar de andere kunt transporteren. 

“Beam me up Scotty” is één van de bekendste quotes uit de tv geschiedenis en komt uit de SciFi serie StarTrek. “Beaming up” is een geweldig truukje van de bemanning van Star Trek waarmee ze mensen of dingen naar andere dimensies kunnen teleporteren. Het platform Scotty Beam gaat nu hetzelfde doen met jouw NFTs.

Hoe dit werkt en waarom dit een belangrijke innovatie is voor de groei en waarde van NFTs, gaan we in dit artikel bekijken.

Bekijk snel

In dit filmpje wordt precies uitgelegd wat het probleem is als een CryptoPunk, een Bored Ape en een Pudgy Penguin op visite willen bij een andere blockchain.

De mogelijkheden en beperkingen van NFTs en blockchain

NFTs, eind 2021 heeft iedereen hier wel eens van gehoord. Al is het alleen maar om de spectaculaire prijzen die voor sommigen worden betaald. Non-Fungible Tokens zijn tokens die uniek zijn, waarvan er maar één of één collectie van is gemaakt. Deze unieke token kan gebruikt worden als kunstwerk of collectors item. Wil meer weten over wat NFTs precies zijn? In deze uitgebreide blog wordt alles over NFTs precies uitgelegd. NFTs spelen verder ook een grote rol in de uitbreiding van het metaversum. Want NFTs kunnen binnen een metaverse of blockchain game ook gebruikt worden als gereedschap of virtueel vastgoed. Verder kunnen NFTs de functie hebben van een sleutel. Deze sleutels geven je een unieke toegang tot bepaalde diensten of communities. De mogelijkheden met NFTs breiden zich dus steeds meer uit, maar hetgeen wat voor de unieke werking zorgt van NFTs,  lijkt nu ook een blokkade voor optimale werking te worden: de blockchain.

Een blockchain is een data opslagmethode die door zijn technologie baanbrekende  mogelijkheden met zich mee brengt. Data wordt transparant opgeslagen en er is geen derde partij nodig om de data van een transactie of uitvoering van een smart contract te controleren. Dit heeft dus ongelooflijke voordelen. Hoe deze blockchain technologie precies werkt kun je lezen in dit artikel. Blockchain heeft echter ook een nadeel: het is van nature niet interoperabel met andere blockchains. Dit geldt ook voor NFTs. Een NFT gebouwd op het Ethereum blockchain kun je daarom niet zomaar verhandelen op een marktplaats gebouwd op de Solana blockchain. Verder kun je deze NFT ook niet gebruiken in een metaverse gebouwd op bijvoorbeeld Binance Smart chain. Ook voor de opslag van je NFTs heb je een wallet nodig die gemaakt is voor de blockchain waarop de NFT is gebouwd.

Een ander nadeel van deze niet cross chain mobiliteit van NFTs is dat de validatie van NFTs ook niet betrouwbaar is. Je kan niet bewijzen dat de NFTs die je hebt gekocht en jouw bezit zijn in een andere blockchain. Daarbij bestaan voor kunstenaars of NFT collectors niet de middelen of het gereedschap om NFTs cross chain, dus verplaatsbaar van de ene blockchain naar de ander te maken.

Om deze problemen op te lossen hebben we nu Scotty Beam, de awesome hamster,  die onze NFTs in enkele ogenblikken naar een andere blockchain kan teleporteren. 

Image
Scotty Beam site

Wat is Scotty Beam?

Scotty Beam wil NFTs cross chain maken. Hiervoor wil Scotty Beam in de eerste plaats een teleportaal of bridge creëren zodat je NFTs cross chain kan verplaatsen. Daarnaast wil Scotty Beam een marktplaats en gallery openen die cross chain te gebruiken is. Hier zou je dus bijvoorbeeld een CryptoPunk die op Ethereum gebouwd is, kunnen ruilen met iemand voor een SolPunk (mocht je dat om een of andere reden willen). Verder krijgt het platform een token validator, waarmee de waarde en authenticiteit kan worden vastgesteld op verschillende blockchain en ook het auteurschap ingebed is.

Hoe gaat Scotty Beam dit project aanpakken? In de eerste plaats wordt de cross chain bridge of teleportaal voor alle NFT types bruikbaar gemaakt. Daarna vindt de marktplaats integratie plaats en tenslotte kan de samenwerking met kunstenaars en creators plaatsvinden.

Hoe werkt NFT teleportatie - stap voor stap?

Scotty Beam is naast een slimme hamster ook een geduldige hamster. Hij praat iedereen via Medium bij over het platform en hoe dit nu in zijn werking gaat met het NFT teleporteren. In dit voorbeeld gaat het om een teleportatie vanuit je Metamask wallet van het Ethereum netwerk naar Binance Smart Chain. Maar dit kan natuurlijk ook met een andere wallet. Je doorloopt dan soortgelijke stappen. Scotty legt het hier even samen met partner Equinox in sneltreinvaart uit, hoe dit precies werkt.

Voor je gaat teleporteren is het raadzaam een aantal dingen goed te controleren, namelijk:

 • Of je Metamask wallet unlocked is.
 • Zorg ervoor dat je op het juiste netwerk zit, deze kun je selecteren door Account → settings → networks → ETH main network te volgen.
 • Zorg er ook voor dat je genoeg currency in je wallet hebt om de transactie te maken.

Als dat allemaal in orde is, open je de app van Scotty Beam en kun je gaan teleporteren!

 • Klik op Connect Wallet. Hierna moet je twee dingen selecteren: via welk netwerk je jouw NFT wilt transporteren en je moet Metamask selecteren om te koppelen.
 • Doorloop de stappen in je Metamask wallet om de connectie te maken.
 • Click op de Go to NFTs button, nu wordt je NFT gallery geopend.
 • Zo kun je de NFT die je wilt teleporteren selecteren.
 • Druk op Go to Teleport.
 • Nu selecteer je waar je naartoe wilt teleporteren. In november 2021 is het platform nog in ontwikkeling en kun je dus alleen nog kiezen uit Binance Smart Chain en Polygon Chain. Andere netwerken volgen waarschijnlijk binnenkort.

Daarna moeten er twee dingen gebeuren: Je moet Scotty toestemming geven dat jouw NFT verplaatst wordt met de Teleport en de transactie in de blockchain moet je ook goedkeuren.

 • Hiervoor klik je op Continue in het Transaction Confirmation scherm. 
 • Nu zal je Metamask openen en hier moet je de transactie dan ook bevestigen. Dit duurt even.
 • Er verschijnt nu een pop-up met de vraag: Confirm teleportation? Door op I confirm Scotty te klikken, bevestig je dit.
 • Metamask wordt nu geopend. Hier moet je ook weer de transactie goedkeuren.

Je bent nu bijna de procedure succesvol doorlopen. Er verschijnt dan ook een pop-up met Almost ReadyWat nu belangrijk is, is dat je jouw geteleporteerde NFT claimed. Hiervoor switch je in je Metamask wallet naar het netwerk waar je naar toe teleporteert en connect je wallet aan Scotty Beam. 

 • Nu kun je op Go to NFTs klikken.
 • Klik op Claim NFTs en verder moet je op I confirm Scotty klikken. Het claimen van je NFTs is heel belangrijk, anders wordt de teleportatie niet als geslaagd beschouwd.
 • Ook in je wallet moet je de transactie bevestigen. 
 • Nu kun je naar Go to NFTs en je kunt je NFT nu bewonderen in je Binance chain gallery.

In dit korte filmpje zie je de verschillende stappen als hierboven genoemd nog een keer visueel.

Technologie achter NFT teleportatie

Nu weet je dus hoe de teleportatie van een NFT in de praktijk gaat. En dit zou je natuurlijk pure magie kunnen noemen, maar het is toch ook voor de algehele gemoedstoestand fijn te weten wat de technologie hierachter precies inhoudt. 

Voor de teleportatie plaatsvindt, worden alle NFTs eerst geregistreerd bij de Space Dock van Scotty Beam. Een cross chain AI Oracle gaat dan alle data van een NFT controleren. Een orakel is een mechanisme wat gegevens van verschillende blockchains of data on chain en off chain kan verifiëren en koppelen. Gegevens die binnen het Space Dock worden gecheckt zijn origine, geschiedenis, royalty overeenkomsten enz. Zo wordt gekeken of dit echt de NFT is met de passende data. Wanneer dit allemaal klopt, krijgt de NFT een DCoA, een Digital signed Certificate of Authenticity. 

Nu wordt de NFT gelocked in een smart contract. Hiermee wordt een kloon van de NFT gecreëerd. Net als dat een kloon DNA codes bevat van een origineel en daarmee een extra versie van een origineel is in plaats van een kopie, is de NFT dus gekloond en kan geteleporteerd worden naar een andere blockchain. De kloon bevat bovendien een beveiligde link die de kloon en de oorspronkelijke NFT verbindt. Gegevens zoals een wisseling van eigenaar kunnen zo bevestigd worden bij de oorspronkelijke NFT. 

Stel: een koper wil de NFT kopen via een ander netwerk, dan wordt de eerste kloon automatisch geburned, dus vernietigd. Een nieuwe kloon, geschikt voor het nieuwe netwerk, wordt dan verzonden. Tijdens dit proces is de oorspronkelijke NFT unlocked om de info over de eigenaar te updaten en een nieuw smart contract aan te maken. Zo kan het dus niet gebeuren dat je voor elk netwerk NFTs kloons naast elkaar hebt bestaan. 

Ook al ga je niet teleporteren, toch komt de Dock van Scotty Beam ook op andere manieren van pas. De goedkeuring met een DCoA is namelijk een validatie dat je cross chain met de echte NFT tokens te maken hebt. 

Roadmap

Het team achter Scotty Beam is hard bezig met deze plannen zo snel mogelijk de blockchain wereld in te helpen. Er worden niet precieze data gegeven. Maar het is de bedoeling dat de plannen van het einde van 2021 en in de eerste helft van 2022 grotendeels worden uitgevoerd. De roadmap ziet er tot nu toe als volgt uit:

 • Teleport in werking - in november 2021 zijn de eerste NFTs geteleporteerd. Teleportatie is maar met enkele blockchains mogelijk, dit aantal gaat nog uitbreiden. De smart contracts van Scotty Beam hebben verder in het najaar van 2021 een uitvoerige audit gehad en is hiervoor geslaagd. 
 • Verificatie van tokens mogelijk.
 • Exchange NFTs cross-chain.
 • Partnerships met NFT exchanges om cross-chain auctions mogelijk te maken.

SCOTTY tokens

Om het platform te kunnen laten draaien heeft Scotty Beam ook een eigen token: SCOTTY. Het is de bedoeling dat je met SCOTTY fees kunt betalen voor het teleporteren, het valideren van een NFT en voor de exchange.

Verder kun je de SCOTTY tokens staken om zo korting te krijgen op fees en vermeerdering van winsten bij het staken van NFTs van partners van Scotty Beam. Het staken is belangrijk om genoeg liquiditeit voor het platform te houden en ook om de prijs van de token stabiel te houden. De SCOTTY tokens kun je verder gebruiken om Scotty Beam collecter NFTs te kopen, hier krijg je dan ook korting op. Sommigen krijg je cadeau na een bepaalde periode van staken. De Scotty token zelf is gebouwd met Ethereum, BCS en Polygon.

De tokenomics van SCOTTY zijn:

 • Team: 12%
 • Reserve: 18%
 • Liquidity: 5%
 • Community: 35%
 • Advisors: 5%
 • Seed fundraise: 5%
 • Private sale: 10%
 • Strategic sale: 8%
 • Public Sale 2%

De totale supply is 7,5 miljard tokens.

Er zijn inmiddels vier sales rondes geweest. In de Seed ronde, waarbij de funding bedoeld is voor de ontwikkeling van het project, is 562.500 USD opgehaald en 37.500.000 tokens verkocht. Bij de strategische ronde werd 1.875.000 USD opgehaald en 75.000.000 tokens verkocht. Daarna was de private sale die 1.800.000 USD opbracht en waarbij 60.000.000 tokens werden verkocht. Bij de laatste public sale is 600.000 USD opgebracht met 15.000.000 tokens verkocht. Deze IDO vond 9 en 10 november plaats.

De SCOTTY tokens zijn verkrijgbaar via decentrale exchange PancakeSwap. SCOTTY is begin november gelist bij PancakeSwap. De koers van de prijs van SCOTTY tokens is dus nog maar over een kleine periode te analyseren, maar heeft hier binnen al wel wat sprongen gemaakt. De token begon met een prijs van 0.22 USD en haalde de dag daarop de All Time High van 0.344 USD.  De prijs is daarna ingezakt en schommelt eind november rond de 0.19 USD.

Image
Scotty Beam NFTs

Scotty Beam NFTs

Scotty Beam heeft zelf ook een serie NFTs uitgebracht. De NFTs zijn een soort utility NFTs die wellicht in de toekomst ook toegang verschaffen tot nieuwe projecten of drops. Op dit moment zijn er 3 soorten Scotty Beam NFTs:

 • KYC Survivor NFT - Deze NFT kreeg je als je voor deelname aan de community sale op KaizenFinance.
 • 6 months staking NFT - Deze NFT krijg je na 6 maanden staken van SCOTTY tokens.
 • 3 months staking NFT - Deze NFT krijg je na 3 maanden.  Deze worden vooralsnog als beloning gegeven bij Staking.

De NFTs zijn momenteel verhandelbaar op TofuNFT en Babylons.

Image
Scotty Beam

Team

Scotty Beam is een hamster en een slimme ook. Maar wie of wat verder nog meewerkt aan het project blijft een beetje onduidelijk. Dat je niet weet wie de bedenkers achter een project zijn lijkt ook minder belangrijk te worden in de blockchain wereld. Kun je dan een platform vertrouwen, oftewel kun je een hamster jouw NFTs toevertrouwen? Het enig wat momenteel bekend is, is dat Scotty een hamster is van Schotse origine die van voetbal houdt. Maar of dit voor jou voldoende is om vertrouwen te hebben in een project? Hiervoor moet je natuurlijk zelf je antwoorden zoeken. En als er geen indrukwekkende cv’s of Linkedin pagina’s te bekennen zijn komt het aan op het project zelf, de communicatie hierover, de community en partners. 

Aan de communicatie zal het in ieder geval niet liggen. Via de verschillende kanalen vertelt Scotty bijna dagelijks hoe de zaken ervoor staan. Nieuwe partners worden geïntroduceerd en deze communiceren ook enthousiast over de samenwerking. Het zijn over het algemeen allemaal nieuwere projecten die zich ook moeten bewijzen en dat schept natuurlijk een band, maar laten nog wel de ruimte over voor wat onzekerheden.

Kan Scotty Beam en partners hun beloftes waarmaken? De meeste projecten hebben wel een enthousiaste en groeiende community en dat is wat ook het project van Scotty Beam sterk maakt. Binnen een korte tijd heeft de handy hamster al een kleine 40.000 volgers. Verder gebruikt de hamster Telegram voor communicatie.

Image
Scotty Beam investors

Investeerders

Uit de succesvolle verkoop rondes is al wel duidelijk dat er wel wat investeerders zijn die brood zien in een NFT portal. Er is dan ook een aardige rij van investeerders te noemen, 34 in totaal. Het zijn met name investeerders uit de blockchain technologie. Velen zijn betrokken ook bij andere succesvolle projecten. Zo is Magnus Capital, één van de investeerders ook partner met DAO maker en Origin protocol. Dutch Crypto Investors is een investeringscompany van eigen bodem. Zij investeren in Scotty Beam, maar ook in veelbelovende projecten Netvrk en Aleph Zero. 

Partners

Naast investeerders heeft Sotty Beam ook een aantal partners waarmee wordt samengewerkt. In november 2021 zijn dit in totaal 17 partners. Dit zijn met name NFT of gaming platformen. Zoals eerder vermeld zijn dit over het algemeen nieuwe projecten die veelbelovend zijn, maar zich ook nog moeten bewijzen.

Image
Scotty Beam partners

Conclusie

Scotty Beam komt met een ingenieuze innovatie waardoor NFTs op meerdere blockchains interoperabel is. Het project is nog niet volledig in werking, maar doet wat het beloofd op dit moment. Omdat het de oplossing biedt voor een probleem wat met de groei van de populariteit van NFTs en blockchain games steeds urgenter wordt, kon dit wel een een zeer succesvol project worden in 2022.

Wil je meer weten over de Scotty Beam of de trends op het gebied van NFTs? Praat gezellig verder in onze AllesOverCrypto Facebookgroep met meer dan 100.000 leden. Het antwoord op een vraag over crypto of blockchain kun je ook snel op zoeken in onze FAQ. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt vind je ook snel antwoorden.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.