proof of importance

Wat is Proof of Importance (PoI)? - Een uitleg over dit consensus algoritme

Reputatie is erg belangrijk voor het vertrouwen dat we hebben in andere mensen of organisaties. Het zorgt ervoor dat vooruit kunnen, maar ook dat we weten op wie we terug kunnen vallen wanneer dat nodig is. Dit werkt ook zo bij blockchains die gebruik maken van het Proof of Importance (PoI) consensus algoritme.

Natuurlijk moeten nodes, miners en validators elkaar vertrouwen binnen ieder algoritme. Echter, dit vertrouwen is vaak gebaseerd op de rekenkracht of het geld dat iemand kan leveren. Het wordt vaak niet gebaseerd op de reputatie die iemand heeft.

Ik leg je in dit artikel meer uit over het vrij onbekende consensus algoritme Proof of Importance. Aan het einde van dit artikel vertel ik je ook welke blockchains gebruik maken van dit algoritme.

Bekijk snel

Wat is Proof of Importance (PoI)?

Proof of Importance is een consensus algoritme dat voor NEM (XEM) is bedacht. Dit algoritme zorgt ervoor dat nodes binnen het netwerk van de blockchain samenwerken om transacties te controleren en valideren.

Op het moment dat een transactie wordt uitgevoerd binnen het netwerk van de blockchain, wordt deze naar alle nodes verzonden. Zij moeten om hun beurt aangeven of de transactie valide is, waarna ze de transactie doorsturen naar de andere nodes binnen hun cluster. Een cluster is te vergelijken met een subgroep.

Nodes ontvangen een beloning voor het werk dat ze leveren. De hoogte van deze beloning wordt gebaseerd op basis van de reputatie-score. Hoe hoger deze score is, des te hoger de beloning voor de nodes zal zijn.

In onderstaande video wordt nog eens duidelijk uitgelegd wat Proof of Participation precies is.

De voordelen van Proof of Importance

Laten we eens kijken naar de voordelen van het Proof of Importance algoritme.

  • PoI is een eerlijk algoritme. Machines worden niet beoordeeld op hoeveel geld de eigenaar heeft, zoals bij Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) wel het geval is. Bij deze algoritmes moeten deelnemers namelijk veel geld steken in de aanschaf van dure hardware of voor het staken. Hierdoor worden de rijken steeds rijker. Daarbij zegt geld niks over het werk dat je kunt leveren.
  • Geen 'ongebruikte' energie. Bij een algoritme als Proof of Work zijn miners tegelijkertijd dezelfde transacties aan het valideren. Vervolgens is er maar één miner die een blok mag toevoegen, en waarvan de energie dus nuttig wordt besteedt. Bij een PoI-algoritme wordt alle energie nuttig gebruikt.
  • PoI is een veilig algoritme. Het Proof of Importance algoritme zorgt ervoor dat alles goed beveiligd blijft tegen hackers en dat de blockchain goed blijft werken. Zo kan Proof of Importance bijvoorbeeld iemand ervan weerhouden meer uit te geven dan dat hij/zij in bezit heeft.

De nadelen van Proof of Importance

Alles heeft zo ook zijn nadelen. Dat geldt ook voor Proof of Importance.

  • Het kan lang duren voor je een reputatie hebt opgebouwd. Net zoals in het echte leven, kost het tijd voordat je een reputatie hebt opgebouwd. Hierdoor kan het een lange tijd duren voordat je genoeg reputatie hebt opgebouwd om mee te doen aan de top.
  • Niet duurzaam. We zeiden net dat alle energie gebruikt wordt. Toch is dit algoritme niet zo duurzaam als bijvoorbeeld Proof of Stake of Proof of Elapsed Time (PoET). Er zijn namelijk ontzettend veel nodes aan het werk om iedere transactie te kunnen valideren.

Hoe werkt Proof of Importance?

De blockchain bestaat uit een netwerk van verschillende nodes. Deze zijn allemaal met elkaar in verbinding. Op het moment dat er een transactie plaatsvindt, wordt deze verspreid over het netwerk van de nodes. Iedereen moet vervolgens aangeven of hij akkoord gaat met de transactie.

Nadat het grootste deel van de nodes akkoord is gegaan, wordt een transactie als valide gezien en toegevoegd aan de blockchain.

De nodes die ervoor zorgen dat transacties worden gevalideerd, ontvangen hier natuurlijk een beloning voor. Dat gebeurt ook bij andere consensus algoritmes. De hoogte van de beloning is echter niet gebaseerd op hoe snel iemand zijn werk heeft gedaan, of hoeveel geld iemand heeft kunnen staken.

In plaats daarvan wordt de beloning gebaseerd op de reputatie-score van een node. Deze score wordt gebaseerd op drie verschillende variabelen:

  • Aantal transacties die je hebt gemaakt - Er wordt gekeken naar hoeveel tokens je de laatste 30 dagen hebt verzonden en ontvangen. Recentere transacties wegen zwaarder mee. Waarom dit belangrijk is? Door veel transacties over een netwerk te doen wordt het handelsvolume verhoogd en is er een betere liquiditeit.
  • Vested money - Hoe meer geld je hebt verdiend uit het valideren van transacties, des te sneller jouw reputatie kan stijgen. De hoogte van dit bedrag zegt namelijk iets over hoe lang en hoe vaak je meedoet in het netwerk van de blockchain. (Je kunt dit niet vergelijken met staking, waarbij je de stake kunt verhogen door gewoonweg extra munten/tokens te kopen).
  • Cluster nodes - Je valideert transacties samen met andere nodes. Des te hoger de reputatie van de nodes waar je mee samenwerkt is, des te sneller jouw reputatie zal stijgen. Je kunt daarom het beste linken met nodes die al een hoge reputatie-score hebben.

Welke blockchains gebruiken Proof of Importance?

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Proof of Importance wordt alleen gebruikt door NEM (XEM), en (nog) niet door andere blockchains.

NEM is een blockchainplatform waarmee je verschillende acties kunt uitvoeren. Denk hierbij aan het versturen en ontvangen van berichten, het uitvoeren van betalingen en aan het maken van assets. In het verleden was dit project een stuk populairder, toen het nog in de top-20 best beoordeelde cryptocurrencies op basis van market cap.

De cryptocurrency van dit project heet XEM. Je kunt deze munt kopen op verschillende crypto exchanges, zoals Binance of Bitvavo. Het is ook mogelijk om jezelf aan te melden bij de NEM Faucet of te beginnen met het harvesten, zodat je gratis XEM kunt bemachtigen.

Het project werd zelfs door China gezien als een van de best beveiligde blockchainplatformen. Toch is de populariteit, en dus ook de market cap, wat afgenomen. NEM staat wel nog in de top-100 cryptocurrencies.

In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over NEM, en de XEM-crypto.

PoI vs. andere consensus algoritmes

Naast Proof of Importance zijn er natuurlijk ook nog veel andere consensus algorithms. Veel van deze algoritmes hebben verschillende gelijkenissen met Proof of Importance. Laten we PoI daarom eens vergelijken met een aantal andere algoritmes.

PoI vs. Proof of Work (PoW)

Het bekendste consensus algoritme is natuurlijk Proof of Work, welke door Bitcoin (BTC) wordt gebruikt. Bij dit algoritme gaat het erom dat nodes (miners in dit geval) alle transacties zo snel mogelijk hebben gevalideerd. De miner die dit als snelste heeft gedaan, mag een nieuw blok toevoegen aan de blockchain.

Om de snelste te zijn, zul je de beste en duurste hardware nodig hebben. Hierdoor heb je een flink starterskapitaal nodig om te kunnen minen (wanneer je in ieder geval mee wilt doen voor de winst). 

Voor PoI is het niet nodig om de beste en snelste hardware te bezitten. De reputatie-score wordt namelijk niet gebaseerd op hoe snel je een transactie hebt verwerkt. Deze wordt namelijk gebaseerd op het aantal transacties dat je doet, vested money en de nodes binnen het cluster waar je mee samenwerkt.

Wil je meer weten over Proof of Work? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat PoW is en hoe het werkt.

PoI vs. Proof of Stake (PoS)

Er zitten meer gelijkenissen tussen PoI en PoS dan je misschien zou denken. Beide algoritmes beoordelen nodes namelijk op een bepaalde score. Binnen een netwerk dat gebruik maakt van PoS worden nodes beoordeeld op de grote van de stake.

De stake is het geld dat een node (validator in dit geval) inzet om te mogen valideren. Hoe hoger de stake is, des te groter de kans dat een node wordt geselecteerd als validator.

Een nadeel van dit algoritme is dat de rijken steeds rijker worden. Je moet namelijk veel geld hebben om te kunnen staken. Hierdoor is het niet voor iedereen weggelegd om mee te doen aan een PoS-netwerk.

Het grote voordeel van PoI is dat iedereen mee kan doen, ongeacht hoeveel geld je hebt om te kunnen staken. Nodes worden namelijk beoordeeld op basis van de reputatie-score. De hoogte van deze score hebben ze helemaal zelf in de hand.

PoI vs. Proof of Participation (PoP)

Een ander consensus algoritme dat vrij onbekend is, heet Proof of Participation (PoP). Dit algoritme is erg vergelijkbaar met Proof of Importance, al zitten er toch een paar verschillen tussen deze twee algoritmes.

Proof of Participation beoordeeld andere nodes (participants) op hoe goed ze meedoen binnen het netwerk (net zoals Proof of Importance). De manier waarop ze dat doen, en waar deze nodes op worden beoordeeld, is echter anders.

Bij het Proof of Participation algoritme worden nodes uitgekozen om een nieuw blok toe te voegen aan de blockchain op basis van de participatie-score die ze hebben. Bij iedere nieuwe ronde sturen alle nodes een score naar andere nodes. Deze score wordt vervolgens opgeteld, waarna de node met de hoogste scores een grotere kans hebben om blokken te mogen toevoegen.

Binnen het PoI-netwerk worden transacties door alle nodes gevalideerd. Vervolgens wordt de reputatie gebaseerd op basis van het aantal gemaakte transacties, vested money en cluster nodes. Hier zit dus een degelijk groot verschil met Proof of Participation.

Een andere overeenkomst is dat beide algoritmes zijn ontwikkeld voor een specifieke blockchain. Proof of Importance is namelijk ontwikkeld voor de NEM-blockchain, terwijl Proof of Participation is ontwikkeld voor ZooBC. Beide algoritmes zijn nog niet geadopteerd door andere blockchains. Dit komt mede doordat nieuwe blockchains een eigen algoritme ontwikkelen, welke dan is gebaseerd op een bestaand algoritme (vaak is dat Proof of Stake).

Klik hier om meer te lezen over Proof of Participation (PoP).

Overige algoritmes

Naast PoW, PoS en PoP zijn er nog meer algoritmes. Klik in onderstaande lijst op de link om naar een uitgebreid artikel over desbetreffend algoritme te gaan.

Wil je liever een video zien die je meer verteld over alle soorten consensus algoritmes? Dan is het aan te raden om onderstaande video eens te bekijken.

Conclusie

Voordat je dit artikel las, wist je waarschijnlijk wel hoe Proof of Work en Proof of Stake werkten. Bij Proof of Work draait het om de computerkracht die een node kan leveren. Des te sneller een node is met het valideren van alle transacties, des te hoger de beloning. Bij Proof of Stake gaat het om hoeveel geld iemand kan inzetten. Dit heet de stake, en hoe groter deze is, des te hoger de kans op het mogen toevoegen van blokken.

Proof of Importance beoordeeld nodes op basis van hun reputatie. Nodes kunnen een hogere reputatie-score krijgen door meer transacties uit te voeren, geld dat ze hebben verdiend vast te houden en te clusteren met nodes die al een hoge score hebben. Met een hogere score kunnen nodes meer geld verdienen.

Hierdoor wordt Proof of Importance gezien als een van de eerlijkste consensus algoritmes, omdat je niet een grote zak geld nodig hebt om blokken te mogen toevoegen aan de blockchain.

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Proof of Importance, of een ander consensus algoritme? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij een van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.