hardware

Wat is Proof of Capacity? Uitleg en voorbeelden!

Proof of Capacity is een van de minder bekende consensus algorithms. De kans is daarom dus groot dat jij je afvraagt wat Proof of Capacity is. Gelukkig hebben wij het antwoord voor jou. In dit artikel leggen we je daarom uit wat Proof of Capacity is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Natuurlijk vertellen we je ook welke blockchains gebruik maken van dit algoritme. Zo ben je weer helemaal up-to-date over dit consensus algorithm!

Bekijk snel

Wat is Proof of Capacity?

Proof of Capacity (PoC) is een van de minder bekende consensus algorithms. Dit algoritme wordt ook wel eens Proof of Space genoemd. Het is een stuk minder bekend omdat er niet veel ‘grote’ cryptomunten zijn die gebruik maken van dit consensus algorithm.

Laten we eerst eens kort en krachtig samenvatten wat Proof of Capacity is. Het is dan makkelijker om het in detail uit te leggen. Bij het Proof of Capacity algoritme kunnen de deelnemers van het netwerk hun beschikbare ruimte op de harde schijf inzetten. Het lijkt dus een beetje op Proof of Stake; het verschil is echter dat ze geen coins maar ruimte op de harde schijf inzetten.

Dat gebeurt ook bij Burstcoin. Dit is een cryptomunt die gebruik van Proof of Capacity. Het is goed om deze munt eens als voorbeeld te nemen voor dit algoritme. Zo kunnen we het een stuk makkelijker uitleggen. Bij Burstcoin hoeven miners niet continu de header van het blok en de SHA256-hash te gebruiken om blokken te verifiëren, zoals bij een Proof of Work blockchain.

Burstcoin maakt dus gebruik Proof of Capacity, waardoor miners een systeem dat uit 2 stappen bestaat gebruiken. Deze twee stappen zijn ‘plotting’ en ‘mining’.  Plotting bestaat uit het maken van een random oplossing, welke het ‘plot’ wordt genoemd. Misschien ken je deze term van de wiskundelessen. Hier moest je namelijk ook een grafiek plotten, waarbij je in principe een voorspelling doet op basis van al beschikbare data.

Dit gebeurt met het Shabal cryptografisch algoritme en door alles op te slaan op het geheugen van de miner. Vervolgens zullen miners door middel van mining tot de gewenste oplossing moeten komen. De miner die als eerst de oplossing vindt, mag het volgende blok valideren.

Hoe meer ruimte er op de harde schijf is, hoe meer mogelijke oplossingen er op de harde schijf bewaard kunnen worden. Dit betekent dat een miner ook meer oplossingen moet bedenken om tot een match te komen met de oplossingen die al op de harde schijf staan. In dat geval zijn er dus ook meer kansen voor miners om te winnen, en dus een beloning voor het gedane werk te krijgen.

Dit klinkt misschien een beetje lastig. We kunnen het makkelijk onderbouwen met een voorbeeld. Stel dat je meedoet aan een loterij. Hoe meer nummers jij op een kaart hebt staan, hoe groter de kans is dat jij de loterij wint. Dat werkt dus ook zo bij dit algoritme. De miner die veel ruimte op zijn harde schijf heeft, kan hier ook meer mogelijke oplossingen op opslaan. Daarom is de kans ook een stuk groter dat deze miner de juiste oplossing op zijn harde schijf heeft staan.

Het is zelfs zo dat een miner deze oplossingen steeds opnieuw mag gebruiken. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat de miner de juiste oplossing op zijn harde schijf heeft staan. Waarschijnlijk is Proof of Capacity nu een stuk makkelijker te begrijpen.

Wat is het voordeel van Proof of Capacity?

Het grootste voordeel van Proof of Capacity is toch wel dat het erg energie-efficiënt is. Sterker nog, er is 30 keer minder energie nodig dan bij het Proof of Work algoritme. Iedereen kan een miner zijn, en de apparaten van de miners kunnen voor verschillende doeleinden ingezet worden. Het is dus ook erg toegankelijk voor nieuwe deelnemers.

Ook kan Proof of Capacity gebruik maken van elk soort harddrive. Het maakt dus niet uit of de harde schijf op Android, iOS of Linux is gebaseerd. Hierdoor is het draagvlak voor dit algoritme erg groot. Het is niet moeilijk om in te stappen in het netwerk van Proof of Capacity. Ook is het niet nodig om hard drives van bepaalde updates te voorzien. Er zijn dus weinig drempels om mee te doen aan het netwerk dat gebruik maakt van Proof of Capacity.

Nu vraag je jezelf misschien af waarom iemand zou meedoen. Je bent immers veel ruimte op je hard drive kwijt. Toch is dat niet helemaal zo. Een ander voordeel is namelijk dat gebruikers makkelijk en snel de data kunnen verwijderen. Hierna kan de harde schijf gewoon gebruikt worden voor ieder andere opslag van data. Je bent je harde schijf dus niet voor altijd kwijt aan het netwerk van de blockchain.

Daarnaast is Proof of Capacity is een stuk eerlijker dan Proof of Stake. Bij Proof of Stake kun je meer verdienen wanneer je ook meer kunt staken. Maar dat zegt echter niks over de daadwerkelijke bijdrage die je levert. Bij Proof of Capacity wordt er gekeken naar hoeveel je bijdraagt aan het minen. Kun je meer ruimte geven aan het netwerk? Dan zal je ook meer verdienen.

Een extra harde schijf is namelijk over het algemeen een stuk goedkoper dan de waarde die je zou moeten staken bij Proof of Stake. Daarom is het ook een stuk makkelijker om deel te nemen in een Proof of Stake blockchain.

Heeft Proof of Capacity geen nadelen?

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan Proof of Capacity. Er is geen enkel consensus algoritme dat geen nadelen kent. Het grootste nadeel van Proof of Capacity is dat het minder veilig is, er veel ruimte op de harde schijf nodig is en het erg kwetsbaar is voor bepaalde aanvallen. Het is namelijk mogelijk dat malware bepaalde mining activiteiten beïnvloed.

Wie gebruikt Proof of Capacity?

Misschien ken je nog geen cryptocoins die gebruik maken van Proof of Capacity. Dat is niet raar, want het zijn er zijn namelijk een stuk minder dan bijvoorbeeld bij Proof of Work en Proof of Stake. Echter wil dit niet zeggen dat dit algoritme ook een stuk slechter is.

De belangrijkste blockchains die Proof of Capacity gebruiken zijn Filecoin, BitcoinHD, Permacoin en Storj. Zij profiteren van de voordelen die dit algoritme te bieden heeft.

Maar ook SpaceMint en Burst Coin maken gebruiken van Proof of Capacity. Daarbij is Burstcoin waarschijnlijk de bekendste crypto valuta die gebruik maakt van het Proof of Capacity algoritme.

Proof of Capacity vs. Proof of Work

Over het algemeen is er bij een algoritme als Proof of Work veel meer energie nodig dan bij Proof of Capacity. Dit komt omdat iedere node in het Proof of Work algoritme bezig is met het minen. Er gaat hierdoor veel energie verloren. Voor één blok zijn er misschien wel 10.000 nodes aan het minen. Natuurlijk kost dit veel energie, en vervolgens is er maar 1 node die uiteindelijk de winnaar is.

Dat betekent dat de overige 9.999 nodes voor niks hebben gewerkt. En al die energie die hiervoor is gebruikt, is dus in feite verloren gegaan. En het vervelende is dat de grootste blockchain die gebruik maakt van Proof of Work veel door nodes in China worden gemined. Dat is namelijk Blockchain. De meeste miners van Bitcoin zitten in China, en hier wordt energie vooral opgewekt door middel van kolencentrales. Niet bepaald goed voor het milieu dus…

Wil je meer weten over Proof of Work? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat PoW is en hoe het werkt.

Conclusie

Hopelijk weet je nu een stuk meer over Proof of Capacity. Het is een algoritme dat we niet zo vaak tegenkomen, terwijl het toch tal van voordelen heeft. Dit consensus algorithm dat ook wel Proof of Space wordt genoemd is vooral gebaseerd op de ruimte die gebruikers willen vrijmaken voor het netwerk.

Deelnemers bieden een deel van de ruimte van de harde schijf aan. Vervolgens kunnen ze oplossingen op de hard drive bewaren. Dit proces wordt ‘plotting’ genoemd. In feite zijn de miners dus al voorbereidingen aan het treffen op het volgende proces. Hierna gaan ze namelijk daadwerkelijk minen.

De miners gaan kijken of ze de daadwerkelijke oplossing op hun harde schijf hebben staan. Is er een match? Dat hebben ze gewonnen en mogen ze het nieuwe blok valideren. Hiervoor krijgen ze natuurlijk een beloning.

Omdat miners daadwerkelijk ruimte op hun harde schijf in bruikleen voor het netwerk geven, is dit algoritme een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld Proof of Work. Er is namelijk minder stroom nodig voor dit algoritme. Daarbij is het voor miners ook een stuk makkelijker om in te stappen bij dit algoritme. Het enige dat ze nodig hebben is een harde schijf. En deze is een stuk goedkoper dan het bedrijf dat ze zouden moeten inleggen bij bijvoorbeeld Proof of Stake.

Echter kleven er ook nadelen aan Proof of Capacity. Zo is het een stuk kwetsbaarder voor aanvallen.

Er is dus veel te zeggen over dit algoritme. Crytpomunten als Burstcoin en Permacoin maken gebruik van Proof of Capacity en profiteren van de voordelen. Het is echter de vraag of Proof of Capacity ook daadwerkelijk het beste consensus algorithm is.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.