waarom token burnen

Wat is het nut van het burnen van tokens?

Bij veel cryptocurrencies stijgt het aantal circulerende tokens na verloop van tijd. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin (BTC), waar de laatste cryptocurrency naar verwachting in 2140 in omloop komt. Andere projecten zijn juist druk bezig met het verlagen van het aantal circulerende tokens. Dat doen ze door middel van een token burn.

Token burns vinden op de blockchain plaats en zorgen ervoor dat er tokens uit omloop gaan. Iedere blockchain zou zo'n token burn kunnen uitvoeren, aangestuurd door de ontwikkelaars van een project of de community/DAO die hierachter staat.

Het verbranden van tokens kan verschillende redenen hebben en nuttig zijn. Toch klinkt het op het eerste gezicht misschien gek dat projecten hun eigen tokens verbranden. Laten we daarom eens gaan kijken naar waarom een token burn zo belangrijk en nuttig is.

Bekijk snel

Wat is een token burn?

Bij een token burn worden tokens uit de circulatie gehaald. Iedere cryptocurrency heeft een bepaald aantal cryptocurrencies dat in omloop is, onderdeel van de tokenomics. Het aantal circulerende tokens vergroten is vrij makkelijk, want daarvoor kan men nieuwe tokens aanmaken. Het uit circulatie brengen van tokens is echter een stuk lastiger. Dat is niet een kwestie van een cijfertje aanpassen. Nee, daarvoor moeten ze de tokens verbranden.

Een token burn vindt plaats door de tokens naar een niet-bestaand of verkeerd adres te sturen. Dit is een adres dat van niemand is. Daarom kan ook niemand bij de tokens komen die aan dit adres zijn gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat de tokens die worden geburned nooit meer in circulatie kunnen komen.

Natuurlijk betekent dat niet dat het aantal circulerende tokens na een token burn niet meer kan groeien. Daarvoor kunnen de ontwikkelaars of de community vrij makkelijk nieuwe tokens voor maken.

In onderstaande video wordt nog eens uitgelegd wat een token burn is en hoe dit technisch gezien werkt.

Hoe werkt een token burn?

We gaan zo dieper in op waarom men tokens zou burnen, maar kijken eerst nog even naar de werking van dit fenomeen. Bij een token burn worden tokens vernietigd door ze naar een foutief of niet-bestaand wallet adres te sturen.

Iedere cryptocurrency is aan een wallet adres gekoppeld. Dat kan een wallet adres van een gebruiker zijn, maar ook een adres van (bijvoorbeeld) een smart contract. In een grote database staat ieder token gekoppeld aan een wallet adres. Wanneer het wallet adres toegang wil tot zijn tokens, kunnen de computers in de blockchain dus meteen zien welke tokens er aan het wallet adres zijn gekoppeld.

Bij een token burn worden de tokens gekoppeld aan een wallet adres dat fout is of niet bestaat. Omdat niemand dit wallet adres kan bezitten, kan er ook nooit iemand toegang krijgen tot de tokens die aan dit adres zijn gekoppeld. Het is dus onmogelijk dat iemand later alsnog een wallet adres krijgt dat hetzelfde is als het adres waar vernietigde tokens aan zijn gekoppeld.

Dit betekent overigens dat de tokens niet daadwerkelijk 'verdwijnen'. Ze bestaan nog steeds, meer kunnen nooit meer verstuurd worden.

Zelf tokens burnen

Je kunt zelf ook makkelijk tokens burnen door ze naar een niet-bestaand adres te sturen. Probeer dit overigens niet uit, want het is onmogelijk om de tokens dan nog terug te krijgen. De blockchain heeft immers geen klantenservice die je hierbij kan helpen. Daarom is het ook belangrijk om altijd goed het wallet adres te controleren wanneer je tokens naar een andere gebruikers stuurt.

Vernietigde tokens terugvinden in de tokenomics

In de tokenomics van een cryptocurrency kun je de verbrandde tokens terugvinden. Er is namelijk altijd een maximale voorraad, totale voorraad en circulerende voorraad. Hoe je de geburnde tokens vindt zul je begrijpen wanneer we naar het verschil tussen deze begrippen kijken.

  • Maximale voorraad is het aantal tokens dat maximaal wordt aangemaakt. Voor Bitcoin staat de maximale voorraad op 21 miljoen BTC, en dit aantal zal NOOIT vergroot worden.
  • Totale voorraad is de maximale voorraad minus het aantal tokens dat men heeft verbrandt. Deze tokens zullen namelijk niet meer worden vrijgegeven, en daarom worden ze niet tot de circulerende voorraad gezien.
  • Circulerende voorraad is het aantal tokens dat op dit moment verhandelbaar is. Dit aantal kan altijd groter worden omdat het project in de toekomst nog nieuwe tokens vrij kan geven.

Waarom zou je tokens burnen?

Het verbranden van tokens klinkt misschien raar: waarom zou je dat doen? Toch zijn er verschillende redenen waarom een token burn effectief kan zijn en een project juist verder kan helpen. Sterker nog, veel projecten zouden het niet goed doen wanneer ze geen tokens hadden vernietigd. Laten we eens gaan kijken naar de belangrijkste redenen voor token burning.

https://youtu.be/CINPkhf_yCk

De waarde verhogen

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat een product waardevoller wordt zodra het aanbod daalt ten overstaan van de vraag. Dit bepaalt de waarde van cryptocurrencies. Wanneer de vraag stijgt en het aanbod daalt of gelijk blijft, zal de prijs naar alle waarschijnlijkheid toenemen. Dit is ook het geval wanneer de daling van het aanbod groter is dan de daling van de vraag.

Door tokens uit circulatie te brengen wordt het aanbod verlaagd. Dit kan ervoor zorgen dat de prijs van het token stijgt, al is dit natuurlijk nooit een garantie. Er zijn ook gevallen bekend van cryptocurrencies die in waarde zijn gedaald nadat het team besloot om een groot deel van de tokens te verbranden.

Een ontwikkelingsteam moet namelijk een goede reden hebben voor een token burn, omdat dit er anders voor kan zorgen dat mensen hun vertrouwen in het project verliezen.

Proof-of-Burn (PoB)

Proof-of-Burn is een consensus mechanisme, net zoals Proof-of-Work en Proof-of-Stake. Dit mechanisme wordt gebruikt om overeenstemming binnen het netwerk te bereiken, zodat nodes transacties kunnen verwerken en blokken kunnen maken. Het verschil is echter dat deze nodes dat doen door tokens te verbranden, middels het token burn principe.

Bij Proof-of-Work moet een node rekenkracht leveren om transacties te verwerken, terwijl een node bij Proof-of-Stake tokens moet vastzetten. Bij Proof-of-Burn moet een node tokens naar een niet-bestaand wallet adres sturen om zo zijn inzet aan het netwerk te tonen. Vervolgens mag de node transacties valideren om zo geld te verdienen binnen het netwerk van de blockchain.

Mining balans gelijk houden

Wanneer er een nieuwe cryptocurrency vrijkomt uit mining, wordt de mining snelheid verlaagd. De miners die al langer actief zijn kunnen hier een oneerlijk voordeel uit halen ten overstaan van nieuwe miners. Nieuwe miners krijgen in dat geval nauwelijks een kans. Daarom kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen om tokens te burnen, zodat het aantal circulerende tokens daalt of gelijk blijft. Dit geeft nieuwe miners een kans om geld te verdienen binnen het netwerk.

Dit draagt ook bij aan de decentralisatie van het netwerk. Wanneer het voor nieuwe miners aantrekkelijk is om een node op te zetten, zullen ze dit ook blijven doen. Anders blijft het netwerk bestaan uit dezelfde nodes en worden alle blokken door deze zelfde nodes aangemaakt.

Token burns in de praktijk

Genoeg redenen om tokens te verbranden! Toch hoor je er in de praktijk niet heel vaak over. Echter zijn er wel verschillende projecten die zich bezig houden met het verbranden van tokens. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van token burns in de praktijk.

Binance Coin (BNB)

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de Binance Coin, welke op de Binance Smart Chain (BSC) draait. Binnen het protocol is een auto-burn geprogrammeerd. Hiermee wil crypto exchange Binance, de maker van de blockchain en cryptocurrency, het aantal circulerende tokens verlagen. Dit moet ten goede komen van de prijs. Waarom doet Binance dit? Omdat ze hun community willen belonen voor het gebruik en vasthouden van Binance Coin.

Binance koopt ieder kwartaal met een deel van de gemaakte winst BNB tokens op. Vervolgens worden deze tokens automatisch verbrandt door ze naar niet-bestaande adressen te sturen.

Ethereum (ETH)

Tijdens de upgrade naar Ethereum 2.0 vond er een token burn plaats binnen de blockchain van Ethereum. Om precies te zijn gebeurde dat in 2021 tijdens de introductie van de EIP-1559 upgrade. Deze upgrade moest er mede voor zorgen dat de transactiekosten zouden dalen.

Tijdens deze token burn zijn zeker 2 miljoen ETH tokens verloren gegaan. Hierna zijn er nog meer tokens verbrand. Dit laat zien dat een token burn dus ook essentieel kan zijn om de werking van een blockchain te optimaliseren. Wanneer Ethereum deze token burn niet zou uitvoeren, was de kans aanwezig dat de transactiekosten hoog zouden blijven. Dit komt niet ten goede van het netwerk van Ethereum, omdat veel eindgebruikers niet tevreden waren over de hoge transactiekosten die het netwerk rekende.

Slimcoin (SLM)

Slimcoin is een cryptocurrency die Proof-of-Burn als consensus mechanisme gebruikt. Miners kunnen binnen het Slimcoin-netwerk tokens burnen om zo blokken te maken. Door tokens te burnen maken miners ook nog eens kans om voor minimaal een jaar lang blokken te ontvangen voor de validatie. Hier kunnen ze vervolgens weer geld mee verdienen.

Het is overigens niet nodig om SLM tokens te verbranden, want het netwerk staat ook de burning van BTC toe. Toch is dit voor veel miners het niet waard omdat BTC wordt gezien als een belangrijk investeringsmiddel.

Voordelen van een token burn

Genoeg gepraat over waarom een token burn zo nuttig is en welke projecten deze techniek in de praktijk gebruiken. Om alles nog eens samen te vatten gaan we kijken naar de belangrijkste voordelen van een token burn.

  • Waarde gelijk houden of vergroten - Een project wil dat zoveel mogelijk mensen hun token kopen en bewaren, maar daarvoor zal de waarde wel gelijk moeten blijven en beter nog, stijgen.
  • Een community opbouwen - Een project kan een community bouwen door een token burn uit te voeren. De community krijgt zo het gevoel dat de ontwikkelaars het beste met de token-bezitters voor hebben.
  • Betere werking - Door tokens te verbranden kan een ontwikkelingsteam er effectief voor zorgen dat het netwerk en de blockchain beter werkt, zonder direct grote verandering in de code van de blockchain te hoeven doorvoeren.

Nadelen van een token burn

Er zijn natuurlijk ook nadelen te benoemen van token burns. Het belangrijkste nadeel is toch wel dat er assets verloren gaan, en dat is volgens veel mensen zonde. Tokens kunnen veel geld waard zijn, waardoor een token burn al snel een dure operatie is. Denk maar eens aan de token burn van 2 miljoen ETH. Ervan uitgaande dat ETH toen een gemiddelde waarde van 1500 euro had, ging er tijdens die upgrade 3 miljard euro verloren.

Conclusie

Een token burn kan dus ontzettend nuttig zijn. Door tokens naar een niet-bestaand adres te sturen zullen ze voor altijd vernietigd zijn. Niemand kan ooit nog bij de verbrandde tokens komen.

Zo'n token burn vindt plaats wanneer een project de waarde van zijn cryptocurrency wil vergroten. Een daling van het aanbod leidt meestal tot een stijging van de prijs. Een andere reden voor de token burn kan de werking van de blockchain zijn, in het geval van Proof-of-Burn bijvoorbeeld. Dit consensus mechanisme laat miners tokens burnen waarna ze blokken kunnen maken. Token burns vinden ook plaats voor optimalisatie van het netwerk, zoals het herstel van de mining balans of verlagen van de transactiekosten.

Bekende projecten die een token burn hebben toegepast zijn Slimcoin, Ethereum en Binance Coin. In het geval van deze projecten heeft het verbranden van tokens voordelig uitgepakt.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over token burns of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is.

Headfoto door Yaran


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.