NFT Platformen

NFT platformen - welke kun je gebruiken om NFT's te lanceren?

Non fungible tokens (NFT) – het is één van de nieuwste fenomenen in de cryptowereld. Verschillende enorm invloedrijke mensen hebben zich er al over uitgesproken en sommigen brachten er zelfs al zelf een uit. Zo brachten bijvoorbeeld Elon Musk en Gary Vaynerchuk een eigen NFT uit.

Ook ‘stukjes kunst’ die we allemaal al jaren kennen worden ineens een NFT. Zo is bijvoorbeeld de Nyan Cat onlangs verkocht als non fungible token, maar ook de Charlie Bit Me video.

De technologie die achter de non fungible tokens zit is misschien nog wel bijzonderder dan het feit dat ze voor zulke grote bedragen worden verkocht en deze technologie zou de wereld in de toekomst mogelijk drastisch kunnen veranderen.

Maar wat zijn deze NFT’s precies en op welke platformen kunnen deze gelanceerd worden? Dat lees je in dit artikel.

Foto header: Lukas Rodriguez/Pexels.com

Lees snel

In onderstaande video worden NFT's in het kort erg duidelijk uitgelegd voor beginners.

Wat is een non fungible token (NFT)?

Een NFT, wat staat voor non fungible token, is een vertegenwoordiging van een unieke waarde in de vorm van een token.

Fungible betekent eenvoudig vervangbaar. Niet uniek en niet bijzonder dus. In het dagelijks leven zijn bijvoorbeeld je schoenen of je telefoon fungible. Een fungible token is dus een niet unieke token, een token waarvan er vele andere zijn.

Non fungible betekent dus niet eenvoudig vervangbaar. Het betekent dus wél uniek en wél bijzonder. Een voorbeeld hiervan is een vliegticket. Er zijn tal van vliegtickets voor dezelfde vlucht, maar er staat er maar één op jouw naam en jouw stoelnummer. Een non fungible token (NFT) is dus een token waarvan er maar één is, deze is dus uniek.

Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) zijn bijvoorbeeld fungible tokens. Wanneer je vandaag een Bitcoin verkoopt en volgende week een Bitcoin terug koopt heb je in principe precies hetzelfde, een Bitcoin. Echter, dit is niet altijd precies dezelfde coin en je kunt er eigenlijk ook nooit achter komen of dit wel of niet zo is, de coin is namelijk niet uniek.

Wanneer je kijkt naar een non fungible token kun je dit wel controleren. Van de NFT is er echt maar één unieke.

Op het moment worden non fungible tokens voornamelijk gekoppeld aan de eigendomsrechten van digitale kunst en dit is vandaag de dag dan ook de populairste vorm van NFT. In de toekomst zouden non fungible tokens zich mogelijk verder kunnen ontwikkelen en ook gebruikt kunnen worden om de eigendomsrechten van bijvoorbeeld een huis in te bewaren.

Daarnaast kunnen non fungible tokens bijdragen aan de bevordering van de financial decentralization. Een verzekeringspolis zou bijvoorbeeld opgeslagen kunnen worden in de vorm van een NFT. Deze markt werkt namelijk met smart contracts, waardoor alles geautomatiseerd kan gebeuren en er geen fraude meer kan plaatsvinden.

Wil je meer weten over wat NFT’s precies zijn? Lees dan hier verder.

Op welke platformen kun je een non fungible token lanceren?

Nu non fungible tokens zo razend populair zijn, zijn tal van mensen geïnteresseerd in en bezig met het uitbrengen van hun eigen NFT’s. Het is daarvoor enorm belangrijk te weten op welke platformen je dit kunt doen en hoe dit precies werkt.

Het kan uiteraard, zoals met de meeste dingen in crypto, op verschillende platformen. Elk van deze platformen heeft verschillende voordelen en nadelen en het is dan ook uiterst belangrijk dat je voor jezelf een afweging maakt welke voordelen en nadelen voor jou belangrijker zijn dan andere voordelen en nadelen. Op deze manier kun je de beste keuze maken voor op welk platform je dit wil gaan doen.

In het volgende deel gaan we in op de verschillende platformen en vertellen we hoe deze in elkaar steken en wat de voordelen en nadelen zijn. Wil je meer weten over hoe je een NFT lanceert? Lees dan hier verder.

OpenSea

In onderstaande video wordt in het kort uitgelegd hoe je je eerste NFT lanceert op OpenSea.

OpenSea is een gedecentraliseerde online marktplaats voor non fungible tokens. Op OpenSea kun je NFT’s zowel kopen als verkopen, en je kunt er daarnaast je eigen NFT’s op lanceren. Volgens OpenSea zelf zijn zij hierin de allergrootste.

OpenSea heeft samenwerkingen lopen met enkele van de grootste namen in de crypto industrie, bijvoorbeeld Coinbase en Trust Wallet, maar ook grote namen buiten de cryptowereld, bijvoorbeeld Y Combinator.

Daarnaast hebben verschillende grote namen aangegeven achter OpenSea te staan. Denk hierbij aan Mark Cuban en Tim Ferris. Dit vertrouwen van grote namen geeft natuurlijk genoeg reden je eens verder te verdiepen in het platform, maar is het platform echt zo goed?

Het platform heeft verschillende voordelen. De commissies zijn bijvoorbeeld erg laag. Ze vragen 2,5% per succesvolle verkoop. Dit klink misschien niet zo laag, maar is wel degelijk lager dan de meeste NFT platformen.

Daarnaast zijn er op OpenSea enorm veel verschillende opties bij het lanceren van NFT’s, meer dan op de meeste platformen. Dingen die je bijvoorbeeld kunt toevoegen aan NFT’s zijn royalty’s.

Een ander voordeel van het platform is dat er gewoon ontzettend veel handel plaatsvindt. Er staan miljoenen NFT’s op het platform en er komen er dagelijks enorm veel bij. Nog een voordeel is dat de beveiliging op OpenSea beter is dan op welk platform dan ook. Dit zorgt ervoor dat je je als kunstenaar echt enkel zorgen hoeft te maken om je kunst, en niet om bijvoorbeeld bestolen te worden.

Ook heeft het platform natuurlijk enkele nadelen. Zo accepteert het platform alleen cryptocurrency betalingen. Van de ene kant is dit niet gek, en misschien wel een goede vooruitstrevende stap. Echter, het maakt ook de drempel om te starten hoger. Sommige mensen zijn gewoon nog niet zo thuis in de wereld van crypto en voelen zich dan misschien ook minder prettig bij het feit dat ze móeten betalen in cryptocurrency. Hierdoor stappen zij eventueel al sneller weg bij non fungible tokens.

Iets anders wat als nadeel gezien kan worden is het feit dat je per se een crypto wallet nodig hebt om te starten op OpenSea. Ook dit is niet per se een nadeel, maar wel weer een drempelverhoging. Niet iedereen heeft natuurlijk een wallet en voor sommige is het ook heel onbekend gebied, waardoor zij misschien van NFT’s af zullen stappen wanneer ze erachter komen dat ze een per se een wallet nodig hebben. Meer over hoe je een wallet aanmaakt lees je hier.

MakersPlace

Image
De website van MakersPlace
De website van MakersPlace (MakersPlace.com)

Het twee platform waar we naar kijken is MakersPlace. MakersPlace is een Amerikaanse platform dat kunstenaars de kans biedt zichzelf ook online op de markt te zetten. Via MakersPlace kun je NFT’s kopen, verkopen én lanceren.

MakersPlace werkt met de Ethereum blockchain en heeft enkele van de bekendste NFT artiesten op hun platform. Ze staan hierdoor, volgens OpenSea, vaak in de top 3 van hoogste handelsvolume. Dit houdt in hoeveel er verkocht wordt op het platform.

Een groot voordeel aan MakersPlace is dat dit platform credit card betalingen accepteert. Dit maakt de drempel om te starten met non fungible tokens, zoals eerder al gezegd, een stuk lager. Natuurlijk zijn er ook cryptobetalingen mogelijk via het platform. Betalingen in Ethereum worden, via een wallet, op het platform ook geaccepteerd.

Omdat er op het platform ook credit card betalingen worden geaccepteerd heb je niet per se een wallet nodig om te starten met kopen, verkopen en lanceren op het platform. Het platform is hierdoor eenvoudig te gebruiken, omdat er weinig echte kennis voor nodig is. Erg aantrekkelijk voor beginners dus!

Een nadeel aan het platform is dat zij een relatief erg hoge commissie vragen. Over elke succesvolle verkoop op het platform vraagt MakersPlace een commissie van maar liefst 15%. Daarnaast komt hier, wanneer je gebruik maakt van credit card betalingen, nog eens 2,9% bij. Er staat dus ook zeker wat tegenover al deze voordelen voor beginners.

Iets anders wat belangrijk is om te weten is dat het platform tot op heden, juni 2021, nog altijd enkel toegankelijk is voor genodigden. Je kunt op de website je email invullen en vervolgens moet je wachten op een invite via de mail. Over het algemeen worden er wel veel mensen geaccepteerd en het platform groeit dan ook enorm snel in gebruikers.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er op het platform nog een aanzienlijk voordeel voor kunstenaars is. Het toevoegen van royalty’s gaat op het platform automatisch. Bij een tweede sale van een kunstwerk gaat namelijk van de 15% die normaal gezien naar MakersPlace gaat, nu 2,5% naar de maker en 12,5% naar MakersPlace. Echter, dit kan ook weer als een nadeel worden gezien, aangezien je niet vrij bent in het toevoegen van royalty’s. Op OpenSea kun je bijvoorbeeld gewoon aangeven dat je 10% royalty’s wil ontvangen bij de eerstvolgende verkoop, iets wat op MakersPlace niet mogelijk is.

Al met al is MakersPlace dus een erg gebruikersvriendelijk platform, maar hier staan dan ook zeker de nodige kosten tegenover.

Rarible

In onderstaande video wordt erg duidelijk uitgelegd hoe je een NFT lanceert via het platform Rarible. 

Als derde platform kijken we naar een van de bekendste, al dan niet het bekendste, NFT platform van de wereld. We kijken namelijk naar Rarible. De marktplaats kan gebruikt worden voor zowel het kopen, als het lanceren en verkopen van non fungible tokens.

Rarible maakt deze diensten toegankelijk voor mensen die geen ervaring hebben met coderen of hoe cryptocurrency’s precies in elkaar steken door dit, net als de eerder genoemde platformen, uit de handen van de gebruikers te nemen.

Het platform kwam ‘pas’ in het begin van 2020 uit, maar is inmiddels al één van de grootste ter wereld. Er staan enorm veel non fungible tokens gelist op het platform en per dag wordt er voor meer dan 100.000 euro aan NFT’s verkocht op het platform.

Maar hoe kan het dat Rarible in relatief zo’n korte tijd zo groot heeft kunnen worden? Het platform heeft natuurlijk verschillende voordelen, maar ook nadelen. Op beiden zullen we nu dieper in gaan.

Het eerste voordeel van Rarible is dat het open source en gedecentraliseerd is. Open source betekent dat het platform enorm open staat voor ontwikkeling van het platform en dat iedereen hieraan bij kan dragen. Gedecentraliseerd betekent dat er niet iemand is die het platform beheert met regels en dat soort zaken. Hierdoor worden gebruikers eigenlijk bijna niet beperkt in hun handelen.

De commissie van Rarible ligt, in verhouding tot andere non fungible token gerelateerde platformen, erg laag. Aan beide kanten van de verkoop pakt Rarible een deel van 2,5%. In totaal gaat er dus 5% van de totale verkoopprijs naar Rarible en loopt de verkoper dit deel dus mis. Niet erg veel dus, wat zeker een voordeel kan zijn.

Een nadeel aan Rarible kan voor sommigen dan weer zijn dat het platform enkel met cryptocurrency’s werkt en er dus ook een wallet benodigd is om van start te gaan. Dit verhoogt, zoals eerder gezegd, de drempel en zorgt er mogelijk voor dat mensen afgeschrikt worden om van start te gaan met NFT’s. Dit zou erg jammer zijn.

Daarnaast worden op het platform enkel betalingen in tokens die op het Ethereum netwerk gebouwd zijn geaccepteerd. Dit is natuurlijk niet super erg, maar simpelweg wel een beperking.

Al met al is Rarible, wanneer je geen moeite hebt met cryptocurrency’s en wallets, een erg gebruikersvriendelijk platform. Het is zeker de moeite waard je eens verder te verdiepen in het platform wanneer je van plan bent van start te gaan met non fungible tokens.

Conclusie

 

Dus, NFT’s zijn één van de nieuwste crypto ontwikkelingen. De non fungible tokens zijn in korte tijd razend populair geworden en verschillende grootheden hebben zich er al over uitgesproken of er zelfs al een uitgebracht.

De ontwikkelingen van NFT’s zijn interessant en zouden in de toekomst misschien alleen nog maar groter en belangrijker kunnen worden. Om deze reden houden veel mensen zich er mee bezig en willen steeds meer mensen ook eigen NFT’s gaan uitbrengen.

Hoe doe je dit? En op welk platform kan dit? Op die vragen hopen we je in dit artikel een duidelijk antwoord te hebben gegeven.

Het is natuurlijk lastig te zeggen welk platform het beste is, want dit is voor iedereen anders. Voor de één weegt een bepaald voordeel of nadeel zwaarder mee dan voor de ander en daardoor is het uiterst belangrijk dat je zelf een goede afweging maakt over welk platform je kiest voor de verkoop van je eigen NFT’s. Daarnaast hebben we in dit artikel ‘maar’ 3 platformen behandeld en er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Wil jij meer weten over NFT’s, hoe je deze kunt verkopen en hoe ze in de toekomst misschien wel de hele wereld compleet gaan veranderen? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.