In welke cryptomunt kun je het beste investeren? Het antwoord op deze vraag wordt steeds gecompliceerder. Met name omdat er tegenwoordig zoveel verschillende cryptocurrency’s zijn, en er ook alsmaar meer bijkomen. Op dit moment staan op CoinMarketCap al bijna 10.000 verschillende munten en tokens.
De munt waar we het vandaag over gaan hebben, was er echter al vroeg bij. Deze werd namelijk al opgericht in 2014, als een fork van Bitcoin (BTC). Het gaat om Monero (XMR), het privacy powerhouse in de cryptowereld. Monero zorgt ervoor dat je volledig privé met je geld om kunt gaan en dat niks wat je met je geld doet teruggevonden kan worden.
Is dit een voordeel of een nadeel? Hoe werkt Monero? En hoe komt de $XMR token van pas in dit systeem? Dat, en meer, lees je in de blog van vandaag, over Monero.
Bekijk snel
Wat is Monero (XMR)?
Monero is een open-source blockchain die zich voornamelijk focust op privacy. Alles staat bij Monero in het teken van privacy. Praktisch betekent dit dat alles wat je doet op de Monero-blockchain, volledig anoniem blijft. Dit zorgt er dan ook voor dat je, anders dan bij bijna alle andere blockchains, bij Monero niet de volledige transactiegeschiedenis kunt terugzien.
De achtergrond van Monero
De lancering van Monero vond plaats op 18 april 2014, maar het eerste wat we kunnen terugvinden van Monero stamt al uit oktober 2013. Toen plaatste Nicolas van Saberhagen namelijk een whitepaper voor een cryptoprotocol genaamd CryptoNote. In deze whitepaper beschreef hij privacy en anonimiteit als ‘het belangrijkste aspect van digitaal geld’ en dit noemde hij dan ook de grootste valkuil voor Bitcoin. Nicolas van Saberhagen is overigens niet de echte naam van deze persoon, maar een pseudoniem waaronder hij, of een groepje mensen, werkt/werken.
Een gebruiker op Bitcointalk, een bekend Bitcoin forum, creëerde aan de hand van deze whitepaper een cryptocurrency genaamd BitMonero. Met BitMonero was echter niet iedereen het eens, waardoor er een fork (afsplitsing), genaamd Monero, ontstond in 2014. Hier vond dus de geboorte van Monero plaats, wat 'munt' in Esperanto betekent. Zowel Nicolas van Saberhagen en de forumgebruiker zijn tot op de dag van vandaag anoniem, toepasselijk bij Monero.
Sinds toen is Monero alsmaar groter en groter geworden en heeft het project inmiddels een marktkapitalisatie van ruim $3,5 miljard (op het moment van schrijven, 22 maart 2022). Naast het feit dat de groei van Monero te zien is op het gebied van geld, is de grootte van het netwerk ook te zien in het developers team. Na Bitcoin en Ethereum heeft Monero namelijk het grootste ontwikkelingsteam binnen heel crypto. De meeste van deze developers kiezen ervoor anoniem te blijven en hierdoor weten we vrijwel niets over het team achter Monero.
Hoe werkt Monero?
Hoewel transparantie een eigenschap is waar de blockchain-technologie vaak om geroemd wordt, kiest Monero er dus voor hier volledig tegenin te gaan. Monero is allesbehalve transparant. Het grootste deel van de transactiedata, zoals het adres van de verstuurder en de ontvanger, maar ook de hoeveelheid die verstuurd wordt bij een transactie, wordt verborgen in de Monero explorer. Dit zorgt ervoor dat het onmogelijk is deze data terug te vinden.
Deze volledige anonimiteit van het netwerk kun je zowel als een voordeel als een nadeel zien. Waar het de decentraliteit van het netwerk kan verbeteren, omdat er geen data beschikbaar is, biedt het ook de mogelijkheid voor financiering van criminele activiteiten, omdat er geen data beschikbaar is.
De werking van Monero wordt mogelijk gemaakt door de eigen ‘Nitrogen Nebula’ software. Deze software zorgt er dus voor dat het netwerk transacties uit kan voeren die niet terug te zoeken zijn. Om transacties uit te kunnen voeren op het Monero netwerk heb je als gebruiker een software wallet nodig. Waar je bij de meeste netwerken gebruik kunt maken van een MetaMask-wallet, is dit bij Monero niet mogelijk. Wallets die wel compatibel zijn met het Monero netwerk zijn: MyMonero, Exodus Wallet en Guarda Wallet. Als gebruiker ben jij de enige die kan zien welke tokens zich in jouw wallet bevinden, anders dan bij de meeste andere netwerken.
Zoals bij elk netwerk, moet ook bij Monero een bepaald consensus algoritme de transacties op het netwerk controleren en verifiëren. Monero maakt hierbij, net als Bitcoin, gebruik van het Proof of Work (PoW) consensus algoritme. Dit betekent dat miners wiskundige vraagstukken moeten oplossen, waarvoor ze $XMR coins ontvangen. De rekenkracht die deze miners leveren zorgt ervoor dat de transacties op het netwerk van Monero doorgevoerd kunnen worden. Monero kan ongeveer 1700 transacties per seconde verwerken, meer dan bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum, maar minder dan Solana.
Monero is, in verhouding tot veel andere netwerken, vrij goedkoop. Een gemiddelde transactie kost op Monero gemiddeld $0,0022. Wanneer je dat gaat vergelijken met andere netwerken, zie je dat een transactie op Bitcoin gemiddeld $5,3708 kost, een gemiddeld transactie op Ethereum afgelopen maand $14,17 kostte, maar een gemiddelde transactie op Solana $0,00025 kost. Monero is dus zeker niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste.
De $XMR token
De $XMR token, de native token van het Monero ecosysteem, speelt een belangrijke rol binnen de Monero blockchain. Zonder deze token, kun je namelijk niets doen op het netwerk. Buiten het transactiemiddel heeft $XMR binnen het netwerk geen specifieke utility. Zo dient $XMR bijvoorbeeld niet als een governance token, en kun je deze ook niet staken binnen het netwerk. $XMR is simpelweg een transactiemiddel dat een bepaalde waarde vasthoudt.
$XMR is een fungible token, wat betekent dat eigenlijk alle $XMR tokens hetzelfde zijn. Er is geen onderscheid te maken tussen de ene $XMR en de andere $XMR, maar dat maakt ook niet uit, want ze hebben precies dezelfde waarde en je kunt er exact hetzelfde mee.
In theorie is het aantal $XMR dat in omloop kan komen ongelimiteerd. Door middel van het mining systeem kunnen er in principe altijd $XMR’s bijkomen. Echter, dit proces gaat niet zo snel. Sinds de oprichting in 2014 zijn er in totaal namelijk tot nu toe nog ‘maar’ 18.097.563 in omloop gekomen (op het moment van schrijven, 24 maart 2022).
Hoe kun je $XMR minen?
Zoals eerder al aan bod kwam, maakt Monero gebruik van het Proof of Work consensus algoritme. Dit betekent dus ook dat jij $XMR kunt minen. Op deze manier draag je bij aan het netwerk, want zonder de miners kan het netwerk niet draaien, en kun je daarnaast $XMR tokens ontvangen en dus geld verdienen. Maar hoe doe je dit?
In vergelijking tot bijvoorbeeld het minen van Bitcoin, is het minen van $XMR veel toegankelijker en goedkoper. Als miner van Monero hoef je namelijk veel minder rekenkracht tot je beschikking te hebben dan als miner van Bitcoin. Dit betekent dus dat een apparaat veel eerder geschikt is en deze daarnaast veel minder stroom gebruikt. Om daadwerkelijk iets te verdienen aan het minen van Bitcoin heb je een goede mining setup nodig, waar bijvoorbeeld goede videokaarten onderdeel van moeten zijn. Echter, $XMR minen kun je op de gemiddelde laptop al wel doen.
$XMR kun je op drie verschillende manieren minen: als solo miner, in een mining pool, via cloud mining services.
- Als solo miner ben je direct een node in de blockchain van Monero. Wanneer je as solo miner $XMR minet ontvang je de volledige block rewards als jij de wiskundige som oplost. Echter, deze kans is best wel klein. Ben jij niet degene die de som oplost, ontvang je niks, ondanks dat je bijgedragen hebt aan het proces.
- Als onderdeel van een mining pool, deel jij je rekenkracht met honderden, of misschien wel duizenden andere Monero miners. De kans dat jullie, als groep, dan degenen zijn die de wiskundige som oplossen is natuurlijk veel groter. Wanneer dit gebeurt, delen jullie dan ook met zijn allen de rewards. Over het algemeen verdien je als onderdeel van een mining pool meer dan wanneer je solo minet. Echter, heb je het geluk dat je als solo miner een nieuwe block vindt, zal dit je meer opleveren dan de rewards die je in een mining pool zou krijgen.
- Als je gebruikmaakt van Monero Cloud Mining Services, maak je eigenlijk gebruik van rekenkracht die gehost wordt in de cloud. Je maakt dus eigenlijk gebruik van rekenkracht in datacentra, hier betaal je dan ook voor. Dit is ten opzichte van de andere twee varianten erg geavanceerd.
De voor- en nadelen van Monero
Zoals in principe elk ecosysteem binnen crypto, heeft ook Monero zowel voordelen als nadelen. Laten we eens gaan kijken naar de voornaamste van deze voor- en nadelen.
Voordelen
Het eerste en meest genoemde voordeel, hoewel je het ook als een nadeel kunt zien, is dat de privacy op Monero beter is dan bij welke cryptocurrency dan ook. Het is praktisch onmogelijk om transactiedata op Monero terug te zien en hierdoor is geld onmogelijk te volgen. Transacties en adressen zijn niet vindbaar en is het ook onmogelijk om te zien waar geld is en waar het vandaan komt. Van de ene kant kun je dit als een voordeel zien, maar van de andere kant zorgt dit er ook voor dat Monero bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de financiering van criminele activiteiten.
Een ander voordeel is dat de Monero blockchain geen bloklimiet heeft, wat betekent dat de blockchain erg schaalbaar is. Er is geen limiet aan de hoeveelheid blocks die kunnen bestaan, waardoor er geen limiet is aan hoe groot Monero kan worden.
Hoewel Monero bekendstaat om zijn privacy, hoeft niet alles wat je doet op de Monero blockchain per se privé te zijn. Monero is namelijk selectief transparant. Dit betekent dat jij er bijvoorbeeld voor kunt kiezen dat een bepaald persoon wel kan zien welke transacties jij uitvoert of iets dergelijks.
Nadelen
Een groot nadeel voor Monero is dat de cryptocurrency met de meeste wallets niet compatibel is. Zo kun je $XRM bijvoorbeeld niet bewaren in je MetaMask-wallet. Voor de werking van het netwerk is dit niet zo’n groot probleem, maar voor de adoptie en dus groei van het netwerk kan dit wel voor problemen gaan zorgen.
Ook is Monero niet echt beginnersvriendelijk in gebruik, wat er tot nu toe voor heeft gezorgd dat Monero, in vergelijking tot andere cryptonetwerken die in die tijd ontstonden, nog niet zoveel is gegroeid in gebruikers. Het grote ontwikkelingsteam dat zich bezighoudt met Monero zou hier natuurlijk verandering in kunnen gaan brengen.
Wat ook als een nadeel gezien kan worden, is dat de transacties op Monero veel groter zijn dan de transacties op een ander netwerk, bijvoorbeeld Bitcoin. Met de grootte van een transactie wordt in dit geval de hoeveelheid encryptie bedoeld die betrokken is bij een transactie. Hoe meer encryptie, hoe groter een transactie, en dus hoe zwaarder dit is voor het netwerk. Wanneer Monero veel groeit en er veel transacties uitgevoerd moeten worden, zou het dus kunnen dat Monero het zwaar gaat krijgen.
Conclusie
Monero is dus dé munt die alles in crypto privé kan houden. Wanneer je een transactie doet op de Monero-blockchain zal niemand de inhoud hiervan ooit terug kunnen vinden. Monero brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee.
Een voordeel is bijvoorbeeld dat er geen bloklimiet is, waardoor Monero in theorie oneindig groot kan worden. Tegelijkertijd zijn de transacties op Monero over het algemeen erg groot wanneer je het hebt over encrypto, wat er dan weer voor zorgt dat het netwerk het relatief zwaar kan gaan krijgen.
Monero bestaat al sinds 2014 en biedt iets wat nog steeds vrij zeldzaam is op de cryptomarkt: volledige privacy. Of dit een voordeel of een nadeel is, kun je eigenlijk alleen voor jezelf bepalen. $XMR bestaat al lang, maar is in groei, ten opzichte van andere coins uit 2014, nog enigszins achtergebleven. Het zou dus zomaar kunnen dat $XMR nog veel gaat groeien. Wie zal het zeggen…
Heb jij nog vragen Monero? Of wil je weten wat andere van $XMR vinden als investing? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep waar we inmiddels met meer dan 100.000 leden zijn! Het antwoord op een vraag over crypto vind je ook makkelijk bij onze FAQs. Verder kun je ook veel informatie vinden door je vraag + AllesOverCrypto te googelen.
remotevfx.com / Shutterstock.com