Loom Network

Loom Network - Een combi van EOS en Ethereum

Loom Network (LOOM) wordt door de founders "EOS bovenop Ethereum" genoemd. Dit komt erop neer dat het de schaalbaarheid van EOS heeft gecombineerd met de veiligheid en betrouwbaarheid van Ethereum. Programmeurs die eerst van plan waren een app bovenop EOS te bouwen kunnen dit dankzij Loom Network nu ook op Ethereum doen. Daarnaast heeft Loom Network al verschillende werkende producten waarmee het bijvoorbeeld voor iedere leek mogelijk wordt om te leren programmeren op Ethereum. In dit artikel leggen we je uit hoe je Loom Network kan kopen, wat het precies is en of het een goede investering is.

Loom Network kopen

Bekijk snel

Wat is Loom Network (LOOM)?

Er zijn al verschillende projecten zoals Raiden en Plasma die Ethereum proberen te schalen en te upgraden. Loom Network is echter de enige die al live in productie is en ook echt een werkend product heeft. Bovendien zijn er al verschillende goede en populaire decentrale applicaties (dapps) bovenop het platform gebouwd.

Ethereum en schaalbaarheid

Als je de cryptowereld al een tijdje volgt, is het je wellicht al duidelijk geworden dat Ethereum niet goed schaalt. Dit houdt in dat het niet teveel gebruikers tegelijk aankan. Het meest bekende voorbeeld hiervan is toen CryptoKitties (zie afbeelding) uitkwam. Dit is een zeer populair spel op basis van de Ethereum blockchain waarop je katjes kan opvoeden, verzamelen en verhandelen. Het spel was zelfs zo populair dat het tienduizenden gebruikers trok. Dit zorgde er helaas wel voor dat het gehele Ethereumnetwerk vastliep. Ook Ethereumgebruikers die helemaal niks met CryptoKitties te maken hadden, kregen hier last van.

Het is Ethereum nog steeds niet gelukt om deze problemen van schaalbaarheid op te lossen en er zijn dus verschillende projecten gekomen met een eventuele oplossing. Loom Network lijkt tot nu toe de enige te zijn die laat zien dat het een werkende oplossing gevonden heeft.

Image
Voorbeeld van Cryptokitties die je kan verhandelen op het Ethereumnetwerk

De oplossing van Loom Network: DAppchains

Het ambitieuze cryptoproject wil schaalbaarheidsproblemen van Ethereum oplossen door middel van DAppchains. In feite zijn dit sidechains speciaal ontwikkeld voor decentrale applicaties. Wellicht dat deze zin volledig Russisch voor je klinkt, dus laten we eerst uitleggen wat een sidechain is.

Een sidechain is een "zij-keten" van de hoofd blockchain. De hoofd blockchain is de leidende keten waar de belangrijkste informatie wordt opgeslagen. Echter kan deze hoofdketen niet teveel data aan. Om dit op te lossen, worden minder belangrijke data op sidechains verwerkt en opgeslagen. Deze sidechains kunnen niet met elkaar communiceren, maar alleen met de hoofd blockchain. 

Voorbeeld

Een voorbeeld dat we vaak gebruiken om dit uit te leggen is dat van Bob en Alice die samen vaak leuke dingen gaan doen. De ene keer schiet Bob dit voor en de andere keer Alice. Ze betalen elkaar wel altijd netjes binnen een paar dagen in crypto terug. Bij een traditionele blockchain zouden al deze transacties alleen via de hoofdchain verlopen. Met sidechains kunnen ze echter al deze transacties via hun eigen sidechain doen en hoeven ze de hoofdchain niet te belasten. Alleen bij het opzetten en het eventueel afsluiten van zo'n sidechain hoeft deze te communiceren met de hoofdchain. Dit scheelt een hoop extra voor de hoofd blockchain.

Dappchains

Een dappchain is een sidechain, maar dan specifiek ontworpen voor decentrale apps in plaats van voor transacties. Bij decentrale apps wordt met een hoop meer data gewerkt dan bij transacties, dus hier heb je een uitgebreidere chain voor nodig. Dappchains zijn zo ontworpen dat ze data kunnen schalen in plaats van transacties. Ze zijn specifiek gecreëerd voor het maken van sociale apps en games. Bovendien kunnen dapps op basis van Loom Network ook nog een alternatieve consensus gebruiken. Dit hoeft dus niet per se Proof of Stake of Proof of Work te zijn, maar kan ook Delegated Proof of Stake zijn. Dit is vergelijkbaar met hoe EOS te werk gaat, maar het lijkt erop dat Loom Network hierin een voorsprong heeft genomen op deze top-5-crypto. Om deze reden was onderstaande gekscherende meme rond de zomer van 2018 zeer populair op Reddit.

Al verschillende werkende producten

De grote trots van het team van Loom Network is hun SDK. Dit staat voor Software Development Kit en is in Wikipedia haar woorden "een verzameling hulpmiddelen die handig zijn bij het ontwikkelen van computerprogramma's voor een bepaalde besturingssysteem, type hardware, desktopomgeving of voor het maken van software die een speciale techniek gebruikt."

Deze SDK is door het team zodanig ontwikkeld dat het voor ontwikkelaars een koud kunstje is om op de blockchain te ontwikkelen, zelfs als ze niks van blockchain snappen. Het team achter Loom Network heeft ook voor de allergrootste programmeer-leken een oplossing bedacht. Met een van hun eerste werkende producten CryptoZombies kan jij op een erg leuke manier een ware Ethereum programmeermaster worden.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

CryptoZombies

Er is een ongelooflijk hoge vraag naar Ethereum-programmeurs. Als je hier een beetje goed in wordt, kan je daar dus al snel een aardig uurloon mee verdienen. Voor veel mensen is de drempel om dit te gaan leren echter veel te hoog. Precies om deze reden heeft Loom Network het spel CryptoZombies ontwikkeld. Je kan binnen deze game je eigen spel programmeren, terwijl je de programmeertaal van Ethereum, Solidity, leert. 

Als dit je enthousiast maakt om het te leren, ben je zeker niet de enige. Het spel heeft ondertussen al meer dan 140.000 studenten. Een van de features is dat je jouw zombies naar het mainnet kan verzenden en ze weer in iemand anders zijn/haar spel kan importeren. Hier dien je dan wel weer een LOOM membership token voor te hebben, maar daarover later meer. CryptoZombies was niet het eerste spel dat het talentvolle team had ontwikkeld, dit was DelegateCall.

Image
Voorbeeld van cryptozombies op het loom network

DelegateCall

Wat krijg je als je Steemit en StackOverFlow of Quora samen een baby'tje krijgen? Volgens de head of growth van Loom Network zal dit baby'tje eruit zien als DelegateCall, het eerste werkende product van Loom Network. Het is een website zoals Quora of GoeieVraag.nl met als grootste verschil dat je geen nutteloze punten kan verdienen, maar punten die geld waard zijn (zoals bij Steemit). Je kan dus geld verdienen door het stellen en beantwoorden van populaire vragen. Als je hier meer over wilt weten kan je via deze link naar de website van DelegateCall gaan. Hieronder zie je een voorbeeld van het platform.

Image
Voorbeeld van DelegateCall, de eerste app op het Loom Network

De Token van Loom Network: LOOM

De token van Loom Network heeft als ticker LOOM. Deze is in maart 2018 gelanceerd en sindsdien heeft het team veel verschillende producten en services naar buiten gebracht waarvoor je de token kan gebruiken. Er is toentertijd geen ICO gehouden. Al het geld dat nodig was, is geïnvesteerd door startup accelerator Techstars NY.

Wat wel vreemd is, is dat de tokens op hun eigen website voor $1,99 worden verkocht, terwijl je ze op het moment van schrijven (augustus 2018) op verschillende exchanges kan kopen voor minder dan 8 cent. Ze zeggen hier zelf over: "Als jij een normale gebruiker van het Loom Network bent en je hebt maar 1 tot 10 tokens nodig, dan is het waarschijnlijk goedkoper dit bij ons te doen. Bij exchanges dien je namelijk ook rekening te houden met allerlei fees." Wij vinden dit een gekke gang van zaken en vragen ons af waarom ze niet gewoon een lagere prijs rekenen hiervoor.

Waar komt de waarde van LOOM vandaan?

Er zijn verschillende redenen waarom de tokens van het Loom Network in trek zullen raken bij het grote publiek.

 1. Developers kunnen gebruikmaken van LOOM voor betalingen om Dapps op ZombieChain te runnen (en andere sidechains in de toekomst).
 2. Gebruikers kunnen met de token betalen voor verschillende memberships op games, zoals Zombie Battleground.
 3. Developers betalen in LOOM voor Enterprise Support van de LOOM SDK.
 4. Gebruikers hebben de token nodig als lifetime membership kaart voor alle Dapps die op het Loom Netwerk runnen.

Token Verspreiding

Momenteel houdt het bedrijf zelf 35% van de tokens vast. Daarnaast is 10% in handen van het team en de adviseurs. Zij zijn verplicht deze voor minimaal 12 maanden vast te houden. De overige 55% is in circulatie bij de gemeenschap.

Kenmerken LOOM
Token symbool LOOM
Totaal aantal tokens 1 miljard
Aantal tokens in omloop 591 miljoen
Prijs tijdens ICO $0,076
Token type ERC-20 (gebaseerd op het Ethereum-protocol)
Hardcap verkoop van tokens N.v.t.
Opgehaald vermogen tijdens ICO N.v.t.

Geschikte wallet voor LOOM

LOOM kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Team, adviseurs en partners

Het team van Loom Network is erg groot met 51 personen. Wat mooi is om te zien is dat er op de website weinig van hiërarchie terug te vinden is. Waar normaal de founders pontificaal op de voorgrond worden getoond, zie je op de website van dit cryptoproject alle teamleden netjes op alfabetische volgorde afgebeeld. Het is dus even zoeken, maar dan zie je al gauw dat Matthew Campbell (CEO), Luke Zhan en James Duffy (zie afbeelding) de oprichters zijn.

Matthew Campbell heeft veel ervaring opgedaan in het opschalen van verschillende systemen bij Digital Ocean en Thomson Reuters Bloomberg. Luke Zhang was hiervoor de hoofd developer bij Blockmason en James Duffy is/was marketeer en ondernemer. Hij heeft onder andere een miljoenen e-commerce bedrijf opgericht. Onderstaande tabel geeft nog een kort overzicht.

Naam Functie Ervaring
Matthew Campbell CEO / Co-Founder
 • GO Hacker / Digital Ocean
  2 jaar
 • Directeur Hyperworks
  1 jaar
 • Instant Messaging Server Architect / Thomson Reuter
  3,5 jaar
 • "Scala Dude" / Tapad
  7 maanden
Luke Zhan CTO / Co-Founder
 • Lead developer / BlockMason
  1 jaar
 • Developer / Elemica
  2 jaar
 • Developer / Workopolis
  2 jaar
James Duffy CMO / Co-Founder
 • Developer van Crypto Trading Bot
  1 jaar (en gaande)
 • Co-Founder en President / Auragin
  5,5 jaar (en gaande)
 • Founder KoreaJobFinder.com
  3,5 jaar
Image
Een afbeelding die de drie founders van Loom Network laat zien

Adviseurs en partners

Doordat Loom Network helemaal geen gebruikmaakt van een whitepaper of enige hype, valt er weinig te vinden over enige adviseurs of partners. 

Roadmap

Helaas is er bij het project geen roadmap bekend. De laatste roadmap ging tot augustus 2018 en sindsdien hebben ze niets nieuws meer uitgebracht. Dit is toch jammer, want we hebben nu niet echt een idee waar ze precies mee bezig zijn.

Populariteit

Helaas doet Loom Network nog niet veel aan marketing. Ergens is het mooi om te zien dat hun focus vooral in het ontwikkelen van gave dapps ligt, maar aan de andere kant moet niet onderschat worden hoe belangrijk het is om een sterke gemeenschap op te bouwen. Hun socialmediakanalen zijn daarom ook niet zo groot in vergelijking met cryptoprojecten van dezelfde grootte. Vooral op Reddit blijft het aantal lezers achter.

Populariteit LOOM (augustus 2018)
Twitter 14k volgers
Telegram 15k volgers
Facebook 13k volgers
Reddit 932 lezers

Kritiek

Er valt momenteel weinig kritiek te vinden op Loom Network. Het belangrijkste wat ze minder doen dan andere projecten is dat ze zeer weinig aan marketing doen. Er zijn nog maar weinig mensen bekend met dit project, terwijl het toch al vergevorderd is met verschillende goede werkende producten. Ze hebben bijvoorbeeld geen roadmap naar buiten gebracht en ze zijn ook niet fanatiek partners en adviseurs aan zich aan het binden. 

Ergens is het mooi dat ze geen whitepaper hebben gepubliceerd onder het mom "geen woorden, maar daden", maar in een schreeuwerige wereld als crypto blijft het belangrijk om van jezelf te laten horen.

Als laatste punt vinden we het vreemd dat ze op hun website 25 keer(!) meer vragen voor een Loom Network Token dan dat deze op de crypto exchanges kosten. Het is niet duidelijk waarom ze de prijs hiervan niet drastisch verlagen.

Conclusie

Loom Network kan serieuze competitie gaan vormen voor EOS. Sterker nog, ze lijken zelfs al verder te zijn dan dit top-5-platform en ze hebben daar bovenop de veiligheid en betrouwbaarheid van Ethereum achter zich. Dit is zeer indrukwekkend, maar toch lijkt de cryptowereld nog niet achter de potentie van dit ambitieuze project gekomen te zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze geen whitepaper naar buiten hebben gebracht en bijzonder weinig aan marketing doen.

Aan de ene kant kan dit een positief teken zijn, omdat de prijs de lucht in kan schieten als de massa het ontdekt. Aan de andere kant heb je geen idee hoe lang dit nog kan duren. Vooralsnog zijn wij van mening dat Loom Network grote dingen kan laten zien en het is afwachten tot de eerste Dapp zo populair wordt dat het platform bij de grote massa bekend wordt. 

Hoe koop ik Loom Network?

Loom Network kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van LOOM.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek LOOM op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in LOOM. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt LOOM gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.