Kaspa logo

Wat is Kaspa? Is dit Bitcoin 2.0?

Bitcoin ontstond met het revolutionaire idee om een peer-to-peer betaalsysteem te worden. Meer dan een decennia later is de oppermachtige Bitcoin hier nog steeds niet in geslaagd. Waarom? Het blockchain trilemma is en blijft voor veel projecten een probleem. En dit wil Kaspa oplossen.

Een nieuw layer 1 protocol dat zichzelf nu al bestempeld als ‘s werelds snelste, open-source en volledig decentraal layer 1 protocol dat onbeperkt schaalbaar is. Loze beloften of zijn ontwikkelaars er eindelijk in geslaagd om het trilemma voorgoed achter zich te laten? Ontdek in dit artikel alles over Kaspa.

Bekijk snel

De visie van Kaspa

Bitcoin was de eerste revolutie in de wereld van blockchain en crypto. Kaspa houdt vast aan deze revolutie en bouwt verder op de visie van Nakamoto. Zij willen een dienst aanbieden die net zo snel werkt als het internet, maar toch dezelfde principes en ethos hanteert als Bitcoin. De oppermachtige Bitcoin is dan tot nu toe nog geen echt peer-to-peer geldsysteem geworden, maar is eerder een store of value, of het digitale goud.

Kijken we naar Kaspa, dan kunnen we de vergelijking maken met zilver. Kaspa een utility coin, een commodity. Zilver wordt historisch gezien behandeld als minder kostbaar dan goud, maar meer aanvaard als betaalmiddel. Het Armeense woord voor zilver is dan ook Kaspa. 

Ondanks dat Bitcoin momenteel geen peer-to-peer betaalmiddel is, gelooft Kaspa dat er nog steeds een grote vraag is naar een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Laten we kijken naar hoe Kaspa zijn doelstelling wil bereiken: The fastest, open-source, decentralized & fully scalable Layer-1 in the world.

Wat is Kaspa (KAS)?

Beloftevolle doelstellingen die de wereld van crypto volledig kunnen veranderen. Maar wat is Kaspa precies en vooral: hoe werkt het?

Layer 1 

Kaspa is een open-source en decentraal layer 1 protocol. Maar wat betekent dit precies? we kennen verschillende blockchain layers, elk met hun eigen functie. De layer 1 heeft betrekking op de basis van de blockchain, de infrastructuur en alles wat daarbij hoort. Denk hierbij aan consensusprocessen, programmeertalen, de tijd die nodig is om een transactie goed te keuren etc. Een layer 1 wordt ook wel de implementatielaag van een protcol genoemd.

Bekende layer 1 blockchains zijn onder andere:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Binance Coin (BNB)
  • Solana (SOL)
  • Avalanche (AVAX)
  • Cardano (ADA)
  • Polkadot (DOT)

Blockchain trilemma

Een terugkerend vraagstuk is het blockchain trilemma. Blockchain is ontworpen vanuit 3 verschillende kernwaarden, namelijk:

  1. Decentraal karakter: netwerk wordt gecontroleerd door alle gebruikers.
  2. Schaalbaarheid: de mogelijkheid om een groter volume aan transacties te verwerken.
  3. Veiligheid: het beveiligen van gegevens op de blockchain.

Wanneer een protocol voldoet aan deze drie waarden, is het ongelimiteerd schaalbaar, veilig en volledig decentraal. Ideaal om de blockchaintechnologie te gebruiken zonder tussenkomst van tussenpartijen. Elk layer 1 wilt natuurlijk dé oplossing bieden voor dit probleem, maar de praktijk is net iets anders.

Gaat een blockchain schalen, dan vinden er ook automatisch meer transacties plaatst, wat het netwerk kan overbelasten. Dit zien we bij onder andere Ethereum: door het groeiend aantal gebruikers kan het netwerk de transacties niet tijdig verwerken waardoor er lange wachttijden ontstaan én hoge transactiekosten. Daarom heeft Ethereum ook een update gedaan naar Ethereum 2.0.

Deze layer 1 protocollen maken meestal gebruik van het Proof-of-Work consensusalgoritme om de veiligheid van de blockchain te garanderen. Maar we zien in de praktijk dat dit tijdrovend is en veel rekenkracht vraagt. Het resultaat? De blockchain wordt langzamer en dus ook minder schaalbaar. Een oplossing die steeds meer wordt toegepast is het gebruik van sharding of side-chains. 

Kaspa is een layer 1 protocol dat het blockchain trilemma wil aanpakken en noemt zich ‘the fastest, open-source, decentralized & fully scalable layer-1 in the world’. Met andere woorden: zij leveren niet op één van de kernwaarden. Kaspa is in dit verhaal weer uniek, omdat het zichzelf geen blockchain noemt, maar een blockDAG.

Image
blockchain visual
Iurii Motov/Shutterstock.com

BlockDAG

Kaspa is geen blockchain, maar een blockDAG. Wat is het verschil dan? Laten we even kijken wat een blockchain is en hoe het precies werkt:

Een blockchain is een aaneenschakeling van verschillende individuele blokken, zoals de naam het al zegt. Elke blok bevat data van transacties. Gebruikers van het netwerk keuren deze transacties goed, waarna ze op de blockchain worden opgenomen. Elke transactie die volgt, bouwt verder op (de informatie van) de voorafgaande blok. Deze opstelling is dus uitsluitend lineair en vormt een ketting van aaneengeschakelde blokken: de blockchain. Kijken we naar de schaalbaarheid, dan zien we dat een blockchain niet de beste oplossing is.

Kaspa is een ‘blockDAG’, verwijzend naar een DAG-structuur: Direct Acyclic Graph. Dit is een acyclische en dynamische structuur die informatie afzonderlijk kan verwerken en deze later weer bundelt. Het is een datastructuur waarmee verschillende onderdelen informatie worden samengebracht, wanneer ze in dezelfde richting op stromen:

  • Directed: de stromingen van informatie gaan altijd in dezelfde richting.
  • Acyclic: een informatiestroom kan nooit terug gaan. Wanneer je een DAG ziet, zie je dat iedere stroom vooruit gaat en nooit terugkeert.
  • Graph: een DAG wordt visueel weergegeven.

Benieuwd hoe de BlockDAG er in de praktijk uitziet? Bekijk hier de real time gegevens via de Vizualer

Image
BlockDAG Kaspa structuur
Bron: kaspa.org

DAGKnight consensusmechanisme

Om de veiligheid van Kaspa te waarborgen, gebruikt het netwerk een Proof-of-Work mechanisme. Het snelste Proof-of-Work netwerk ter wereld zelfs. Maar niet zomaar één: Kaspa implementeert het nieuwe DAGKnight protocol. Het protocol is responsive en reageert dus in real time op het netwerk. Heeft het netwerk enige vorm van vertraging? Dan anticipeert het consensusmechanisme hierop om de doorstroom te bevorderen. Het behoudt desondanks nog steeds het 50% van het byzantijns tolerantie mechanisme. Het is dus sneller en veiliger dan het eerder geïmplementeerde mechanisme GHOSTDAG. 

De voordelen van DAGKnight:

  • Heeft minder confirmations nodig om aantoonbaar veilig te zijn
  • Het netwerk groeit mee met het internet en de mogelijkheden. Zal het internet de komende jaren steeds sneller worden, dan zal Kaspa meeschalen zonder hard-forks

Kaspa is dus uniek in zijn vermogen om hoge bloksnelheden te valideren en te ondersteunen terwijl ze blijven focussen op de veiligheid dankzij het PoW-mechanisme. Het huidige mainnet van Kaspa werkt met één blok per seconde. In de loop der tijd willen developers nog aanzienlijk verhogen. Hierdoor zullen smart contracts en DeFi nog beter en sneller werken. 

Voordelen DAG

Kijken we terug naar het blockchain trilemma, zien we dat schaalbaarheid lastig blijft in de huidige structuur van een blockchain. Steeds meer layer 1 protocollen gebruiken daarom een alternatief zoals sharing of in dit geval een DAG-structuur. Door de acyclische structuur kan er veel meer informatie verwerkt en goedgekeurd worden in kortere tijd en is het model dus veel schaalbaarder. 

Tokenomics

Kaspa streeft naar het basisidee van Bitcoin. Net zoals Bitcoin is Kaspa een door de community beheerd project. Dit betekent dat er geen token allocatie is voor het team achter Kaspa. We zien bij andere projecten dat een bepaald percentage wordt gereserveerd voor teamleden. Hierdoor is het protocol niet volledig in handen van de community en strookt het dus met het principe van decentralisatie. 

Er was geen pre-mine of pre-sale, maar een eerlijke lancering van het netwerk. Iedereen heeft dus gelijke kansen om te investeren in Kaspa. Waarom is dit belangrijk? Het gebeurt dat door een token allocatie tijdens een pre-mine of pre-sale na een bepaalde periode een dump plaatsvindt om de prijs te beïnvloeden. 

$KAS

Kaspa gebruikt de ticker $KAS en heeft een totale voorraad van 28,7 miljard tokens. Deze tokens worden gradueel vrijgegeven en deze hoeveelheid halveert eenmaal per jaar. Dankzij de blockDAG-structuur en de snelle block rates, is bevorderd mining de decentralisatie en kunnen individuen dus ook rendabeler minen. Dit zelfs bij lagere hash rates. 

Image
Kaspa token emissie
Bron: Kaspa.org

Kaspa minen

Minen heeft een negatieve bijklank. Waarom? Het is niet energie-efficiënt en ook nog maar weinig rendabel. Wil je bijvoorbeeld Bitcoin minen? Dan moet je al best veel rekenkracht hebben om ook maar kans te maken. Door het Proof-of-Work consensusalgoritme kun je $KAS tokens zelf gaan minen, dit is nog wel rendabel. Dit betekent niet alleen meer opbrengst, maar ook een decentraler netwerk doordat meer mensen zullen gaan minen.

Team

Kaspa heeft geen team. Zij maken gebruiken van ‘contributors’. Dit is een groep van developers en researchers die mee onderzoek hebben gedaan naar Kaspa en de mogelijkheden, zonder dat ze hiervoor een aandeel krijgen. 

Naast hun core developers, zijn er ook nog tal van andere contributors zoals marketeer en vrijwilligers die allemaal actief bijdragen aan de groei van Kaspa. Hierdoor is Kaspa een 100% gedecentraiseerd community project. Wil je zelf je steentje bijdragen? Iedereen is welkom als contributor.  

Image
Kaspa contributors
Bron: Kaspa.org

Kenmerken Kaspa

Wat maakt Kaspa uniek vergeleken met andere projecten? Ze hebben hele duidelijke kenmerken. Enkele hebben we hierboven al vermeld. In de kern wil Kaspa dus het blockchain trilemma oplossen in het gebruik van digitale assets. Dit doen ze door middel van:

  • De snelste transacties: met meerdere blokken per seconde die in maximaal 10 seconden worden bevestigd, kan Kaspa tegen ongeziene snelheid transacties behandelen.
     
  • Onmiddellijke bevestiging: Kaspa is ontworpen om 100x sneller te zijn dan Bitcoin. Elke transactie is zichtbaar binnen één seconde en wordt in maximaal 10 seconden gevalideerd.
     
  • Schaalbaarheid: Doordat Kaspa meerdere blokken per seconde kan bevestigen, is het netwerk ongelimiteerd schaalbaar zonder hierbij in te leveren op veiligheid of decentralisatie.
     
  • Proof-of-Work: Kaspa gebruikt een specifiek algoritme genaamd kHeavyHash. Dit, gecombineerd met de DAG-structuur, naakt het minder energie-intensief dan andere PoW-netwerken.
     
  • Veiligheid: Kaspa gebruikt een ‘ultraveilig’ bloknetwerk. Dit door het PoW-mechanisme in combinatie met het GhostDAG consensusmechanisme. En belangrijk: zonder hierbij afbreuk te doen aan decentralisatie.
     
  • BlockDAG: Door de DAG-structuur verhoogt het netwerk het aantal transacties aanzienlijk. Blokken worden niet lineair verwerkt, maar via een acyclische structuur. 

Hoe koop ik Kaspa?

Kaspa kopen op MEXC is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van KAS.

  1. Meld je hier gratis aan bij MEXC
  2. Login in je account
    Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
  3. Houd je muis rechts bovenaan op het icoontje van het poppetje en klik op Identification
  4. Rond de Primary KYC af door op Verify te klikken en je gegevens in te vullen
  5. Klik links bovenaan op Buy Crypto en kies bovenaan in het tabje voor Credit/Debit Card
  6. Volg de stappen die voor jou gelden om jouw euro's om te wisselen voor Tether (USDT).
  7. Wacht totdat jouw USDT op het MEXC account zijn gestort
  8. Klik links bovenaan op Trade en selecteer Spot
  9. Je zit nu op het handelsgedeelte van MEXC. Ga naar de rechterkant en zoek het handelspaar KAS/USDT op
  10. Is het USDT-paar niet beschikbaar? Bekijk dan of het BTC-paar wel aanwezig is. Zo ja, ruil dan jouw USDT om voor BTC om daarmee KAS te kopen
  11. Vul de juiste gegevens in het koopformulier in en druk op de groene knop om KAS te kopen
  12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

Conclusie

Is Kaspa de nieuwe layer 1 die de wereld van crypto gaat veranderen? Afgelopen decennia zagen we dat het blockchain trilemma steeds lastig was voor veel nieuwe én bestaande projecten. Ethereum kampte met netwerkcongestie en Bitcoin als algemeen aanvaard betaalmiddel? Dat werd helaas ook geen realiteit.

Kaspa behoudt de kernwaarden van Bitcoin en ontwikkelt zich verder als hét ultieme layer 1 protocol dat veilig is, volledig decentraal én ook nog eens ongekend schaalbaar. Het feit dat Kaspa geen team heeft, maar 100% een community-driven project is vandaag de dag uniek en opmerkelijk. Wordt Kaspa de Bitcoin 2.0 waar we allemaal op wachten?

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over Kaspa of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.