IFO

Wat is een Initial Farm Offering?

De komst van crypto is natuurlijk één grote beweging om zich af te zetten van het centrale monetaire systeem dat we momenteel hebben. Waarom ook onbekende derde partijen inspraak laten hebben over onze eigen investeringen? De jonge markt van crypto wordt steeds meer volwassen en door deze ontwikkelingen kunnen we onszelf de vraag stellen in hoeverre crypto zijn doel bereikt heeft, het omzeilen van het centrale karakter? Met meer dan 5000 cryptomunten op de markt in maart 2021 kunnen we zeggen dat de populariteit blijft stijgen, maar we zien een tendens naar meer decentrale ontwikkelingen. Ontdek hier wat een Initial Farm Offering is.

Foto header: everything possible/Shutterstock

Bekijk snel

Wat is decentraal?

Decentraal betekent de macht en besluitvorming wegnemen bij een centrale organisatie. Ieder individu heeft zelf zeggenschap over zijn beslissingen en zijn investeringen. In plaats van naar centrale organisaties te gaan zoals banken om te beleggen of te investeren, maken we nu zelf gebruik van de moderne technologie van blockchain. De eerste blockchain die we kennen is uiteraard de Blockchain van Bitcoin (BTC), gelanceerd in 2009. Concreet betekent de blockchain dat alle informatie, niet enkel financiële informatie, wordt vastgelegd op de blockchain en niet langer in handen is van een centraal bestuur. Het wordt gedelegeerd door de gebruikers, voor de gebruikers.

Paradox van crypto

Hoewel de ideologie erg duidelijk is, zien we in de praktijk dat nog veel organisaties wel bestuurd worden vanuit een centraal orgaan. Dit is de paradox die we terugzien in de wereld van crypto en waar gebruikers zich ook steeds meer bewust van zijn.

Exchanges

Het principe van het een decentrale exchange is dat iedereen toegang heeft tot het platform, zonder dat de persoon zich kenbaar moet maken aan de hand van persoonsgegevens. Hoewel er al een hele reeks decentrale exchanges bestaan, werken er nog een hele hoop via een centrale organisatie waarbij je je moet identificeren alvorens je een gebruikersaccount kan aanmaken.

Initial Coin Offering

Elk nieuw project heeft nood aan financiering alvorens ze hun doelstellingen kunnen realiseren. We kunnen dit proces vergelijken met een soort van crowdfunding. Een gekende manier is een Initial Coin Offering (ICO). Hierbij stelt een nieuw project zich voor waarbij ze hopen massaal de interesse van het grote publiek te krijgen. De geïnteresseerde kunnen dan in een vroeg stadium investeren in deze munt, alvorens deze op de markt komt. Het voordeel is dat hier meer winst te behalen is. Het investeren in deze munt gebeurt via een centrale exchange.

Image
PanCakeSwap
Bron: WhiteBarbie/Shutterstock.com

Initial Farm Offering

Een Inital Farm Offering is gelijkaardig met een Initial Coin Offering (ICO) waarbij het project op zoek gaat naar fondsen en investeerders om hun nieuwe project te lanceren. Gebruikers kunnen deelnemen aan deze pre-sale waarbij ze investeren in een zeer jonge munt. Voor veel investeerders is het interessant omdat, indien het project zijn doelstellingen behaalt, dit een gunstig effect heeft op de prijs. Voorstanders van De-Fi doen dit bewust op een decentrale exchange zodat ze bepalen hoe ze deze IFO willen laten verlopen.

Decentraal

ICO’s gebeuren allemaal op een centrale exchange. Als reactie op het centrale karakter, komt PancakeSwap met een geheel nieuwe manier van fundraising: Initial Farm Offering. Hierbij worden farming events gebruikt om fondsen te vergaren. Deze vinden allemaal plaats op een gedecentraliseerde exchange, ook beter bekend als DEX.

Een bekende decentrale exchange waar Initial Farm Offerings plaatsvinden is PancakeSwap. Een IFO-project is gunstig voor alle betrokken partijen, zowel de nieuwe projecten als gebruikers van PancakeSwap. De IFO voorziet beloningen aan PancakeSwap gebruikers en biedt tegelijkertijd een liquiditeitspool aan op het decentrale platform. De helft van de ingezamelde geld in CAKE-tokens, de native BEP20-token van PancakeSwap, wordt verbrand als de verkoop is afgerond.

PancakeSwap

PancakeSwap (CAKE) is een gedecentraliseerde exchange gebaseerd op Binance Smart Chain (BSC) voor het handelen van BEP20-tokens. Het is vergelijkbaar met andere decentrale exchanges zoals UniSwap of SushiSwap. Gebruikers kunnen digitale valuta verhandelen op het platform. Het verschil met een centrale exchange, is dat er geen orderboek is en gebruikers handelen in een liquiditeitspool.

Dit is een verzameling van valuta die gebruikers zelfstandige hebben toegevoegd aan deze pool, waar ze een beloning voor ontvangen. Deze beloning wordt uitgekeerd in CAKE-tokens die ze kunnen gebruiken om BEP-20 tokens te verhandelen of opnieuw liquiditeit te verhogen. Bekijk hier de volledige beginnersgids om te starten met PancakeSwap.

Deelnemen in een IFO

Om te kunnen deelnemen in een IFO, heb je LP-tokens nodig. Dit zijn liquidity-provider tokens maar worden in een decentraal netwerk ook benoemd als ‘yield farming’ of ‘liquidity mining’. Hieronder alvast een visuele voorstelling hoe jij kan deelnemen aan een IFO. 

LP-tokens

Liquidity Provider tokens of pooltokens zijn een bewijs dat je activa aan een pool hebt toegevoegd. Door je huidige token te swappen en toe te voegen aan de pool, krijg je deze nieuwe IFO-tokens als bewijs die gelijk staan voor je aandeel in de liquiditeitspool. 

Een andere recente DeFi-term is yield farming - een term die in de eerste helft van 2020 nog niet bestond, maar onlangs wereldwijd opmerkelijk populair is geworden. Het is dan ook niet verrassend dat IFO staat voor een Initial Farm Offering. Het idee van yield farming of liquiditeit te voorzien is om tokens in verschillende DeFi-projecten toe te voegen om je winst te maximaleren. Via PancakeSwap gebeurt dit aan de hand van CAKE-tokens. Dit is de native token van het decentrale platform.

De meeste tokenverkoop gebeurt met het tradingpair CAKE-BNB, de native munt van Binance. Je hoeft dus alleen een aandeel CAKE- en BNB-tokens toe voegen aan de liquiditeitspool. In ruil daarvoor krijg je LP-tokens of yield farming tokens die je nodig hebt om deel te nemen aan de Initial Farm Offering.

Liquiditeitspool

In ruil voor het verstrekken van liquiditeit aan een pool, krijgen LP-token houders een extra beloning. Deze kunnen afkomstig zijn van de rewards die worden gegenereerd op het DeFi-platform zoals bepaalde tokens. Sommige pools keren beloningen uit door middel van verschillende tokens, zodat zij weer op hun beurt gebruikt kunnen worden om liquiditeit te voorzien.

Wat na je investering?

Je hebt besloten om deel te nemen en hebt je LP-tokens toegevoegd aan de pool en je ze toegewezen aan een Initial Farm Offering. Maar wat na aankoop? Je wil natuurlijk rendement zien van je investering en je wil de nieuwe LP-tokens claimen.

Overflow

In principe kan je zelf kiezen welk budget je wil investeren in een IFO. Heb je een groot budget of een klein budget? Doe voor jezelf wat goed voelt. De uiteindelijke toewijzing na de verkoop, is recht evenredig met het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Dit wordt uitgedrukt in een percentage van al het geld dat de IFO heeft opgehaald voor hun project. Hoeveel dit bedraagt, wordt pas berekend op het einde van de verkoop.

Heeft het bedrag meer opgehaald dan het initieel van plan was? Wanneer je je tokens terug claimt, krijg je het overgebleven geld van de verkoop terug op je eigen balans.

Doelstellingen behaald?

Bij de start van zowel een Inital Coin Offering  (ICO) als een Initial Farm Offering, heeft het team een bepaald bedrag dat ze graag willen ophalen. Maar het kan uiteraard zomaar gebeuren dat ze het bedrag niet halen. Wat gebeurt er als dit het geval is? In dergelijke gevallen verloopt de verkoop normaal en wordt het geld dat de IFO weet te verzamelen, besteedt. Was hun doel om 10 miljoen op te halen, maar zijn ze er maar in geslaagd om 5 miljoen op te halen? Dan wordt alsnog de 5 miljoen besteed.

Dus aan het eind van de dag krijgt u een eerlijke deal, ongeacht of er sprake is van een overflow of dat de IFO het beoogde bedrag niet inzamelt.

Eerdere IFO’s – PancakeSwap

Volgens experts is het deelnemen aan een ICO of een IFO een enorm spannende periode. Dit verklaren ze doordat ze een nieuw project zien ontwikkelen en indien positief, op korte tijd zien groeien. Een Initial Farm Offering is nog relatief nieuw, maar toch heeft PancakeSwap eerdere IFO’s opgesomd. Raadpleeg eerdere IFO-projecten op PancakeSwap.

Het is hier interessant om te kijken naar hoe IFO zich ontwikkelen en hoe de populariteit toeneemt. Bij total raised zien we zeer hoge percentages, wat betekent dat ze veel meer hebben ingezameld dan hun doelstelling. Dit komt ook doordat de overflow terugbetaald wordt aan de deelnemers. Je krijgt ook meteen een doorverwijzing naar hun officiële website om het project verder te gaan bekijken of het ook voor jou interessant is.

Image
IFO
Bron: PancakeSwap
Image
IFO
Bron: PancakeSwap

Weet je niet zeker hoe je kan deelnemen? Het platform van PancakeSwap vertelt je ook nog uitgebreid hoe je kan deelnemen aan hun Inital Farm Offering.

Conclusie

Een Initial Farm Offering is een nieuwe manier waarop fondsen kunnen worden verzameld om een nieuw cryptoproject te lanceren. Met de stijgende populariteit van het DeFi-ecosysteem zijn er steeds meer investeerders op zoek naar manieren om te investeren in nieuwe, hopelijk succesvolle projecten. PancakeSwap heeft daarom de Initial Farm Offering in het leven geroepen, zodat iedereen op een decentrale manier, kan deelnemen aan een token offering. Dit systeem biedt een manier om nieuwe projecten in het DeFi-ecosysteem te lanceren.

Heb je vragen over deze nieuwe manier van token offering? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en krijg antwoorden op al je vragen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.