De komst van crypto is natuurlijk één grote beweging om zich af te zetten van het centrale monetaire systeem dat we momenteel hebben. Waarom ook onbekende derde partijen inspraak laten hebben over onze eigen investeringen? De jonge markt van crypto wordt steeds meer volwassen en door deze ontwikkelingen kunnen we onszelf de vraag stellen in hoeverre crypto zijn doel bereikt heeft, het omzeilen van het centrale karakter? Met meer dan 5000 cryptomunten op de markt in maart 2021 kunnen we zeggen dat de populariteit blijft stijgen, maar we zien een tendens naar meer decentrale ontwikkelingen. Ontdek hier wat een Initial Farm Offering is.
Foto header: everything possible/Shutterstock
Bekijk snel
Wat is decentraal?
Decentraal betekent de macht en besluitvorming wegnemen bij een centrale organisatie. Ieder individu heeft zelf zeggenschap over zijn beslissingen en zijn investeringen. In plaats van naar centrale organisaties te gaan zoals banken om te beleggen of te investeren, maken we nu zelf gebruik van de moderne technologie van blockchain. De eerste blockchain die we kennen is uiteraard de Blockchain van Bitcoin (BTC), gelanceerd in 2009. Concreet betekent de blockchain dat alle informatie, niet enkel financiële informatie, wordt vastgelegd op de blockchain en niet langer in handen is van een centraal bestuur. Het wordt gedelegeerd door de gebruikers, voor de gebruikers.
Paradox van crypto
Hoewel de ideologie erg duidelijk is, zien we in de praktijk dat nog veel organisaties wel bestuurd worden vanuit een centraal orgaan. Dit is de paradox die we terugzien in de wereld van crypto en waar gebruikers zich ook steeds meer bewust van zijn.
Exchanges
Het principe van het een decentrale exchange is dat iedereen toegang heeft tot het platform, zonder dat de persoon zich kenbaar moet maken aan de hand van persoonsgegevens. Hoewel er al een hele reeks decentrale exchanges bestaan, werken er nog een hele hoop via een centrale organisatie waarbij je je moet identificeren alvorens je een gebruikersaccount kan aanmaken.
Initial Coin Offering
Elk nieuw project heeft nood aan financiering alvorens ze hun doelstellingen kunnen realiseren. We kunnen dit proces vergelijken met een soort van crowdfunding. Een gekende manier is een Initial Coin Offering (ICO). Hierbij stelt een nieuw project zich voor waarbij ze hopen massaal de interesse van het grote publiek te krijgen. De geïnteresseerde kunnen dan in een vroeg stadium investeren in deze munt, alvorens deze op de markt komt. Het voordeel is dat hier meer winst te behalen is. Het investeren in deze munt gebeurt via een centrale exchange.
Initial Farm Offering
Een Inital Farm Offering is gelijkaardig met een Initial Coin Offering (ICO) waarbij het project op zoek gaat naar fondsen en investeerders om hun nieuwe project te lanceren. Gebruikers kunnen deelnemen aan deze pre-sale waarbij ze investeren in een zeer jonge munt. Voor veel investeerders is het interessant omdat, indien het project zijn doelstellingen behaalt, dit een gunstig effect heeft op de prijs. Voorstanders van De-Fi doen dit bewust op een decentrale exchange zodat ze bepalen hoe ze deze IFO willen laten verlopen.
Decentraal
ICO’s gebeuren allemaal op een centrale exchange. Als reactie op het centrale karakter, komt PancakeSwap met een geheel nieuwe manier van fundraising: Initial Farm Offering. Hierbij worden farming events gebruikt om fondsen te vergaren. Deze vinden allemaal plaats op een gedecentraliseerde exchange, ook beter bekend als DEX.
Een bekende decentrale exchange waar Initial Farm Offerings plaatsvinden is PancakeSwap. Een IFO-project is gunstig voor alle betrokken partijen, zowel de nieuwe projecten als gebruikers van PancakeSwap. De IFO voorziet beloningen aan PancakeSwap gebruikers en biedt tegelijkertijd een liquiditeitspool aan op het decentrale platform. De helft van de ingezamelde geld in CAKE-tokens, de native BEP20-token van PancakeSwap, wordt verbrand als de verkoop is afgerond.
PancakeSwap
PancakeSwap (CAKE) is een gedecentraliseerde exchange gebaseerd op Binance Smart Chain (BSC) voor het handelen van BEP20-tokens. Het is vergelijkbaar met andere decentrale exchanges zoals UniSwap of SushiSwap. Gebruikers kunnen digitale valuta verhandelen op het platform. Het verschil met een centrale exchange, is dat er geen orderboek is en gebruikers handelen in een liquiditeitspool.
Dit is een verzameling van valuta die gebruikers zelfstandige hebben toegevoegd aan deze pool, waar ze een beloning voor ontvangen. Deze beloning wordt uitgekeerd in CAKE-tokens die ze kunnen gebruiken om BEP-20 tokens te verhandelen of opnieuw liquiditeit te verhogen. Bekijk hier de volledige beginnersgids om te starten met PancakeSwap.
Deelnemen in een IFO
Om te kunnen deelnemen in een IFO, heb je LP-tokens nodig. Dit zijn liquidity-provider tokens maar worden in een decentraal netwerk ook benoemd als ‘yield farming’ of ‘liquidity mining’. Hieronder alvast een visuele voorstelling hoe jij kan deelnemen aan een IFO.
LP-tokens
Liquidity Provider tokens of pooltokens zijn een bewijs dat je activa aan een pool hebt toegevoegd. Door je huidige token te swappen en toe te voegen aan de pool, krijg je deze nieuwe IFO-tokens als bewijs die gelijk staan voor je aandeel in de liquiditeitspool.
Een andere recente DeFi-term is yield farming - een term die in de eerste helft van 2020 nog niet bestond, maar onlangs wereldwijd opmerkelijk populair is geworden. Het is dan ook niet verrassend dat IFO staat voor een Initial Farm Offering. Het idee van yield farming of liquiditeit te voorzien is om tokens in verschillende DeFi-projecten toe te voegen om je winst te maximaleren. Via PancakeSwap gebeurt dit aan de hand van CAKE-tokens. Dit is de native token van het decentrale platform.
De meeste tokenverkoop gebeurt met het tradingpair CAKE-BNB, de native munt van Binance. Je hoeft dus alleen een aandeel CAKE- en BNB-tokens toe voegen aan de liquiditeitspool. In ruil daarvoor krijg je LP-tokens of yield farming tokens die je nodig hebt om deel te nemen aan de Initial Farm Offering.
Liquiditeitspool
In ruil voor het verstrekken van liquiditeit aan een pool, krijgen LP-token houders een extra beloning. Deze kunnen afkomstig zijn van de rewards die worden gegenereerd op het DeFi-platform zoals bepaalde tokens. Sommige pools keren beloningen uit door middel van verschillende tokens, zodat zij weer op hun beurt gebruikt kunnen worden om liquiditeit te voorzien.
Wat na je investering?
Je hebt besloten om deel te nemen en hebt je LP-tokens toegevoegd aan de pool en je ze toegewezen aan een Initial Farm Offering. Maar wat na aankoop? Je wil natuurlijk rendement zien van je investering en je wil de nieuwe LP-tokens claimen.
Overflow
In principe kan je zelf kiezen welk budget je wil investeren in een IFO. Heb je een groot budget of een klein budget? Doe voor jezelf wat goed voelt. De uiteindelijke toewijzing na de verkoop, is recht evenredig met het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Dit wordt uitgedrukt in een percentage van al het geld dat de IFO heeft opgehaald voor hun project. Hoeveel dit bedraagt, wordt pas berekend op het einde van de verkoop.
Heeft het bedrag meer opgehaald dan het initieel van plan was? Wanneer je je tokens terug claimt, krijg je het overgebleven geld van de verkoop terug op je eigen balans.
Doelstellingen behaald?
Bij de start van zowel een Inital Coin Offering (ICO) als een Initial Farm Offering, heeft het team een bepaald bedrag dat ze graag willen ophalen. Maar het kan uiteraard zomaar gebeuren dat ze het bedrag niet halen. Wat gebeurt er als dit het geval is? In dergelijke gevallen verloopt de verkoop normaal en wordt het geld dat de IFO weet te verzamelen, besteedt. Was hun doel om 10 miljoen op te halen, maar zijn ze er maar in geslaagd om 5 miljoen op te halen? Dan wordt alsnog de 5 miljoen besteed.
Dus aan het eind van de dag krijgt u een eerlijke deal, ongeacht of er sprake is van een overflow of dat de IFO het beoogde bedrag niet inzamelt.
Eerdere IFO’s – PancakeSwap
Volgens experts is het deelnemen aan een ICO of een IFO een enorm spannende periode. Dit verklaren ze doordat ze een nieuw project zien ontwikkelen en indien positief, op korte tijd zien groeien. Een Initial Farm Offering is nog relatief nieuw, maar toch heeft PancakeSwap eerdere IFO’s opgesomd. Raadpleeg eerdere IFO-projecten op PancakeSwap.
Het is hier interessant om te kijken naar hoe IFO zich ontwikkelen en hoe de populariteit toeneemt. Bij total raised zien we zeer hoge percentages, wat betekent dat ze veel meer hebben ingezameld dan hun doelstelling. Dit komt ook doordat de overflow terugbetaald wordt aan de deelnemers. Je krijgt ook meteen een doorverwijzing naar hun officiële website om het project verder te gaan bekijken of het ook voor jou interessant is.
Weet je niet zeker hoe je kan deelnemen? Het platform van PancakeSwap vertelt je ook nog uitgebreid hoe je kan deelnemen aan hun Inital Farm Offering.
Conclusie
Een Initial Farm Offering is een nieuwe manier waarop fondsen kunnen worden verzameld om een nieuw cryptoproject te lanceren. Met de stijgende populariteit van het DeFi-ecosysteem zijn er steeds meer investeerders op zoek naar manieren om te investeren in nieuwe, hopelijk succesvolle projecten. PancakeSwap heeft daarom de Initial Farm Offering in het leven geroepen, zodat iedereen op een decentrale manier, kan deelnemen aan een token offering. Dit systeem biedt een manier om nieuwe projecten in het DeFi-ecosysteem te lanceren.
Heb je vragen over deze nieuwe manier van token offering? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en krijg antwoorden op al je vragen.