crypto handelsdagboek

Zo gebruik je een crypto handelsdagboek!

Veel mensen hielden een dagboek bij toen ze jong waren of doen dat nog steeds wanneer ze ouder zijn. Een dagboek is ontzettend handig om terug te kijken op gebeurtenissen die in het verleden plaatsvonden. Zo leren we van de fouten die we eerder hebben gemaakt en zien we waar we vandaan komen.

Crypto handelaren gebruiken ook een dagboek. Een handelsdagboek om precies te zijn. In een handelsdagboek houden crypto traders bij welke cryptocurrencies ze hebben gekocht en alle belangrijke informatie die hierbij hoort. Zo willen crypto traders steeds beter worden in het verhandelen van cryptocurrencies.

Succesvolle crypto traders zweren zelfs bij het gebruik van een handelsdagboek. Ze geven aan dat ze zonder zo'n 'crypto journal' nooit zo succesvol zouden zijn.

Alleen om deze reden is het al interessant om eens dieper in de crypto handelsdagboeken te duiken. Laten we eens gaan kijken waarom het gebruik van deze crypto handelsdagboeken zo populair is en hoe je zelf een handelsdagboek bij kunt houden.

Bekijk snel

Wat is een crypto handelsdagboek?

Een crypto handelsdagboek, ook wel crypto trading journal genoemd, is een document waarin je alle informatie rondom jouw aan- en verkopen bijhoudt. Voor veel succesvolle crypto traders is een handelsdagboek een onmisbaar hulpmiddel dat bijdraagt aan hun succes.

In een handelsdagboek houdt je bijvoorbeeld bij welke cryptocurrency je hebt gekocht, voor welke prijs je dat hebt gedaan, waarom je hebt besloten te investeren, voor welke prijs je de cryptomunt wilt verkopen en voor welke prijs je deze uiteindelijk hebt verkocht. Ofwel: je houdt dus alles rondom het verhandelen van cryptocurrencies bij in het handelsdagboek.

Iedere crypto handelaar die van een handelsdagboek gebruikmaakt, doet dat op zijn of haar eigen manier. Dit betekent dat er geen format is waar zo'n handelsdagboek verplicht aan moet voldoen. Je kunt als handelaar dus een eigen variant van een handelsdagboek gebruiken. We gaan je verder in dit artikel wel een aantal voorbeelden en praktische tips geven over hoe jij het beste een handelsdagboek in gebruik kunt nemen.

Wil je meer weten over waarom het bijhouden van een handelsdagboek zo belangrijk is? Dan zou je onderstaande video kunnen bekijken. The Moving Average legt hier duidelijk uit waarom succesvolle handelaren een handelsdagboek gebruiken en wat je kunt doen om zelf succesvol zo'n dagboek bij te houden.

Hoe maak je zelf een handelsdagboek?

Een handelsdagboek kan dus een handig hulpmiddel zijn wanneer je als handelaar actief bent. Als beginner is het misschien overweldigend. We leggen je daarom graag stap-voor-stap uit hoe je zelf een handelsdagboek kunt opzetten en bijhouden.

Stap 1: Bepaal waar je het handelsdagboek bijhoudt

Eerst ga je kijken naar waar je het handelsdagboek wilt bijhouden, en op welke manier je dat gaat doen. Veel mensen geven de voorkeur aan een handelsdagboek op de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Google Drive. Het voordeel is dat je het handelsdagboek dan altijd en vanaf elk apparaat kunt bereiken.

Op de cloud die je gebruikt kun je een document uploaden, zoals een Excel- of Word-bestand. Binnen deze programma's kun je het handelsdagboek aanpassen aan jouw wensen. 

Er zijn online ook programma's beschikbaar die als handelsdagboek dienen. Vaak moet je betalen voor het gebruik van deze programma's. Daarom kan het voordeliger zijn om zelf een bestand op de cloud te zetten. Uiteindelijk gaat het om dit inhoud van het handelsdagboek, en niet om de vorm of het uiterlijk.

Tip: zorg ervoor dat je jouw cloud-account goed beveiligd, bijvoorbeeld door middel van two-factor authentication (2FA).

Image
Diverse dollarbiljetten en fyieke cryptomunten.

Stap 2: Bepaal welke informatie je gaat bewaren

Succesvolle crypto handelaren zullen zeggen dat je het beste zoveel mogelijk informatie kunt bijhouden. Dat is waar, want hoe je meer vastlegt, hoe beter dat is voor de werking van het handelsdagboek.

In een crypto handelsdagboek zou je de volgende zaken kunnen bijhouden:

 1. De cryptocurrency die je hebt gekocht;
 2. De datum van aankoop;
 3. De koerswaarde op moment van aankoop;
 4. Het aantal munten/tokens dat je hebt gekocht;
 5. Het totale bedrag dat je hebt betaald voor deze tokens/munten;
 6. Heb je de munten voor de korte of lange termijn gekocht;
 7. De reden om deze cryptocurrency te kopen;
 8. Op welk niveau heb je een stop-loss geplaatst;
 9. Het beoogde rendement;
 10. De datum van verkoop;
 11. Het rendement dat je uiteindelijk hebt behaald;
 12. De reden waarom je geld hebt gewonnen/verloren;
 13. Hoe voelde je jezelf toen je de aankoop deed;
 14. Hoe heb je de cryptocurrency leren kennen;
 15. Hebben anderen het je aangeraden om deze cryptocurrency te kopen;
 16. Was de markt bullish of bearish tijdens de aankoop en verkoop;
 17. Etc.

Je merkt tijdens het lezen van dit lijstje misschien wel dat je ontzettend ver kunt gaan met het bijhouden van informatie. Vanaf nummer 11 ga je dieper in op de investering die je hebt gedaan.

Probeer voor jezelf te bepalen welke informatie voor jou nuttig is om bij te houden. Daar kom je achter door te spelen met het handelsdagboek. Houdt verschillende informatie bij en kijk na verloop van tijd aan welke informatie je veel hebt gehad. Zo wordt het steeds makkelijker om de juiste informatie bij te houden waar je uiteindelijk ook wat mee kunt doen.

Maak je gebruik van een Excel-bestand? Of van een Word-bestand? Maak dan een tabel aan waar je deze informatie in gaat bewaren.

Tip: ga op het internet op zoek naar verschillende trading journals van andere crypto en stock traders om erachter te komen welke gegevens je bij zou kunnen houden. Bepaal vervolgens voor jezelf welke gegevens voor jou relevant zijn, en maak hiermee vervolgens een persoonlijk handelsdagboek in het softwareprogramma naar keuze.

Image
Bitcoin als fysieke munt, omringt door gouden elementen.

Stap 3: Schrijf alles op als je een trade maakt

Op het moment dat je een cryptocurrency gaat kopen of verkopen, pak je jouw handelsdagboek erbij. Vervolgens voer je alle benodigde informatie in. Zorg ervoor dat je niks overslaat, want uiteindelijk heb je er veel baat bij wanneer je consistent dezelfde gegevens blijft invoeren. Zo wordt het namelijk makkelijker om verbanden tussen verschillende investeringen te vinden.

Het is belangrijk dat je dit voor alle transacties doet. Uiteindelijk wil je de transacties namelijk evalueren om hier conclusies uit te trekken. Dat lukt alleen wanneer je zo veel mogelijk informatie tot je beschikken hebt.

Tip: maak het een gewoonte om alles in je handelsdagboek bij te houden door alleen van een en hetzelfde handelsdagboek gebruik te maken.

Stap 4: Evalueer iedere week jouw handelsdagboek

Bepaal voor jezelf op welke dag je wekelijks een evaluatie uitvoert. Veel handelaren doen dit aan het einde van de week, op een vrijdag of zondag. Tijdens de evaluatie pak je je handelsdagboek erbij en controleer je hoe jouw trades er voor staan. Heeft een investering het beoogde doel behaald? Of is een stop-loss limiet bereikt? Dan handel je op basis hiervan en schrijf je op welke acties je hebt uitgevoerd.

Tip: stel een reminder in in je telefoon, zodat je niet vergeet om jouw handelsdagboek wekelijks te evalueren.

Stap 5: Leer van je fouten door ze op te schrijven

Na verloop van tijd wordt het makkelijker om verbanden te trekken. Zo zie je waar het vaak fout of goed gaat. Op basis van dit onderzoek kun je lessen trekken en een steeds betere handelaar worden.

Even een paar voorbeelden om het duidelijk te maken.

 • Verlies je vooral geld wanneer je investeert in cryptocurrencies die andere mensen je aanraden? Dan zou de les kunnen zijn om zelf onderzoek te doen naar crypto's.
 • Verdien je veel geld met projecten die binnen de metaverse-sector vallen? Dan zou de les kunnen zijn dat hier jouw specialiteit ligt en je dus het beste binnen deze niche door kunt gaan.
 • Verlies je vooral geld wanneer je investeert op dagen dat je veel stress hebt en druk bent? Dan zou de les kunnen zijn dat je beter kunt beleggen wanneer je meer rust aan je hoofd hebt en ontspannen bent.
 • Verdien je veel geld wanneer je investeert in tijden van bull marketsDan zou de les kunnen zijn dat je in het vervolg beter niet in tijden van een bear market investeert.

Het vinden van deze patronen lukt pas wanneer je voor een langere tijd een handelsdagboek bijhoudt. Ga dus niet meteen na de eerste week al conclusies trekken, maar wacht hier een aantal maanden mee. Zo zorg je ervoor dat de uitkomst betrouwbaar is.

Tip: schrijf de lessen in een online document op waar je makkelijk vanaf je smartphone én laptop bij kunt komen. Op die manier maak je het makkelijker voor jezelf om de lessen ook daadwerkelijk toe te passen.

Stap 6: Kijk naar je lessen voordat je een nieuwe transactie maakt

Ben je van plan om een cryptocurrency te kopen of te verkopen? Lees dan de lijst met alle lessen door, voordat je de transactie daadwerkelijk uitvoert.

We denken vaak dat dit niet nodig is omdat we de lessen wel onthouden. Toch blijkt dat dit in de praktijk vaak niet zo werkt, en crypto handelaren steeds opnieuw dezelfde fouten maken wanneer ze deze niet opschrijven en doorlezen voor het maken van een nieuwe transactie.

Tip: tijdens je wekelijkse evaluatie kun je nog eens terugkijken op de handelsactiviteiten die je in die week hebt uitgevoerd. Kijk dan ook nog eens kritisch naar of je de geleerde lessen hebt toegepast in de transacties van die week.

Vind je het bijhouden van een handelsdagboek saai?

Veel crypto handelaren beginnen vol energie aan het bijhouden van een handelsdagboek, om na enkele maanden het dagboek nooit meer te gebruiken. We begrijpen dat het bijhouden van zo'n dagboek saai kan zijn. Je besteedt de tijd misschien liever aan het doen van onderzoek.

Het wordt misschien leuker wanneer je de progressie ziet die je maakt sinds het gebruik van een handelsdagboek. Dit laat je zien waarom het zo nuttig kan zijn om een handelsdagboek voor iedere transactie te gebruiken.

Houdt daarom in een overzicht bij welke rendement je maandelijks hebt behaald, en probeer hier conclusies uit te trekken. Zo wordt het bijhouden van een handelsdagboek leuker en makkelijker!

In onderstaande video vertelt een crypto handelaar je meer over zijn trading journal. Wanneer je meer wilt weten over wat je in een handelsdagboek kunt bijhouden, is het zeker aan te raden om onderstaande video eens te bekijken.

Conclusie

Een crypto handelsdagboek is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die successen wilt behalen binnen de cryptowereld. In zo'n handelsdagboek bewaar je alle belangrijke informatie rondom een trade die je uitvoert. Waarom? Om zo te leren van de fouten en successen die je behaalt. Wanneer je iets succesvol uitvoert, kun je het in de toekomst nog eens herhalen. En gaat er iets fout? Dan kun je ervoor zorgen dat je deze fout in de toekomst niet nog een keer maakt.

Hoe zo'n handelsdagboek eruit ziet, is geheel aan jou. We hebben je in dit artikel verschillende praktische tips gegeven over waar jij een handelsdagboek kunt bijhouden en welke informatie je hierin kunt bewaren. Het is vooral belangrijk dat je een handelsdagboek voor de lange termijn gebruikt en hier regelmatig naar terug grijpt, om zo te leren van je fouten en successen te vieren en herhalen. 

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over het handelsdagboek of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over de tips voor handelsdagboeken die we in dit artikel hebben gesproken zijn.

Headerfoto door Pra Chid


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.