Bitcoin met pijlen naar boven of naar beneden

Hoe ga je short met cryptomunten?

Isaac Le Maire. Dat zegt je niets? Dat kunnen we ons voorstellen. Maar de Vereenigde Oostindische Compagnie of VOC, zegt je misschien wel iets. Deze heer Le Maire, in Doornik geboren, kwam in 1585 in Amsterdam aan.

Daar werd hij medeoprichter en grootaandeelhouder van de VOC. Dat duurde niet lang, want hij lag constant overhoop met de VOC, maar dat is een verhaal voor een andere keer, of kijk zelf even op Wikipedia

Hij had met zijn vrouw Maria maar liefst 22 kinderen. Dus als hij iets deed, deed hij het schijnbaar goed. Maar, als je 22 kinderen hebt, moet je ook genoeg geld hebben om ze eten, kleren en een goede opvoeding te kunnen geven.

Maar onze Isaac had dus wel genoeg geld, meer dan genoeg. Voordat hij naar Amsterdam verhuisde, had hij een goed kapitaal verdiend in Antwerpen. En dit brengt ons op het shorten. Samen met een clubje kennissen, 10 man in totaal, hebben ze de eer om als eersten op de beurs short te gaan. Op die manier heeft hij de andere aandeelhouders van de VOC waar hij mee overhoop lag, een behoorlijk poepie laten ruiken. Uiteindelijk liep het niet helemaal zo af als hij hoopte, maar dat is een ook weer een ander verhaal, voor een andere keer.

Op zijn grafsteen in Buurkerk in Egmond-Binnen, staat dat ondanks dat hij 1.5 miljoen gulden heeft verloren tijdens zijn leven, hij zijn eer behouden heeft. Dat is netjes, van zijn eer, maar dat was in die tijd wel een behoorlijk bedrag!

Wat is dan een short of short gaan? Je leent aandelen, geld of cryptomunten, en die verkoop je meteen tegen de marktwaarde. Dan wacht of speculeer je erop dat datgene wat je net verkocht hebt, in waarde daalt. Als het dan genoeg gedaald is, koop je het tegen een goedkopere prijs terug. 

Nu kun je de schuld afbetalen en het verschil tussen je eigen verkoop (hoge prijs) en inkoop (lage prijs), is je winst. Dat is short gaan. Bedankt Isaac en kornuiten, jullie hebben de eerste bekende 'bear raid' opgezet.

Image
Termijncontract uit 1611

Handgeschreven termijncontract van Johan (Hans) Thijs, 1611. Isaac le Maire en zijn bear syndicaat gebruikten soortgelijke contracten. Oorspronkelijk zou de tekst van dit contract in tweevoud zijn geschreven, met in het midden drie grote letters, A, B en C, in uitgebreide kalligrafie. Het stuk papier werd vervolgens in tweeën gesneden door de letters heen. Alleen de originele helften van deze zogenaamde chirogaph passen precies in elkaar.

Thysius Archief, inv. Nee. 112 C2, doc. Nee. 1A. Bibliotheca Thysiana, Universiteitsbibliotheek, Leiden.

Een bear raid wordt nu gezien als een illegale poging om de koers van een beursgenoteerde valuta of aandeel omlaag te krijgen, door het op grote schaal te verkopen. Er wordt ook vaak een geruchtenmachine in gang gezet om deze poging óf te beginnen óf verder te versterken.

Short gaan is een risicovolle manier van handelen. We zullen de nadelen en gevaren van short gaan ook in dit artikel gaan bespreken.

Met deze informatieve geschiedenis in het achterhoofd, gaan we bekijken hoe short gaan in de crypto wereld werkt. Het uitgangspunt blijft hetzelfde, al brengen we diverse nuances aan.

Ga er eens goed voor zitten met een drankje en een snack erbij en geniet!

Eerst kun je hier een video zien hoe Short bots werken. Op een geautomatiseerde manier shorten! Je kunt het nog niet zo gek bedenken, of iemand heeft het al uitgevonden. Zo komen we dus via Isaac Le Maire in de hedendaagse crypto wereld! In deze video wordt een van de vele geautomatiseerde bots gebruikt als voorbeeld, er zijn echter genoeg alternatieven te vinden.

Bekijk snel

 

Wat is short gaan met cryptomunten?

Image
Vallende Bitcoin munten

Short gaan met cryptomunten betekent dat je speculeert dat de koers naar beneden zal gaan. Je leent cryptomunten en verkoopt ze meteen door aan de op dat moment geldende koers. Nu hoop je dat de koers van de munten die je net verkocht hebt, keldert. Als de koers inderdaad naar beneden gaat, koop je de munten weer terug tegen een lagere prijs.

Op deze manier kun je de lening terugbetalen en hou je geld over. Dat geld dat dan over is, is je winst. Je kunt dit dus alleen in een 'bear' markt doen.

Dit is een bekend fenomeen in alle financiële markten, wereldwijd. En we hebben net gezien dat de roots van short gaan in Nederland liggen!

Het short gaan gebeurt op de aandelenmarkt, met grondstoffen, met Forex en dus ook met cryptocurrency. Als zodanig worden shorttransacties veel gebruikt door particuliere beleggers en professionele beurshandelaren en firma's, zoals hedgefondsen. Short gaan met aandelen of cryptocurrencies is een gebruikelijke strategie voor zowel korte- als langetermijnhandelaren.

Het tegenovergestelde is long gaan of een longpositie hebben. Dit is een uitdrukking in de beurswereld voor het innemen van een positie in aandelen, opties of andere instrumenten waarmee je speculeert op een stijging van de koers.

Je kunt niet met elke cryptomunt short gaan, maar wel met de meest bekende, zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Exchanges kunnen ook verschillende regels en mogelijkheden hebben om short te gaan met crypto.

Wat zijn vijf manieren om short te gaan?

Image
Bitcoin op schaakbord

Vijf manieren om short te gaan zijn margin trading, future trading, Binary Options Trading , Prediction Markets en Short-Selling Bitcoin Assets. Die gaan we nu bekijken en uitleggen.

Als je denkt dat de Bitcoin of een andere cryptomunt binnenkort gaat kelderen, is het een goed idee om short te gaan. Hier zijn vijf manieren om short te gaan;

Margin Trading

Bij margin trading verhandel je activa met behulp van middelen die door een derde partij ter beschikking worden gesteld. Deze vorm van handelen is vooral populair in markten die weinig volatiel zijn, zoals de internationale valutamarkt. 

Margin trading vindt echter ook steeds meer plaats met cryptomunten. Zoals we weten kan de cryptomarkt nogal volatiel zijn. Bitcoin en andere munten kunnen snel in waarde toenemen, maar ook snel aan waarde verliezen.

Een van onze AllesOverCrypto blogs kan je haarfijn uitleggen wat er verder nog bij komt kijken als je margin trading op Binance wilt gaan doen.

Future Trading

Image
Waarzegster met tarot kaarten

Bij deze vorm van handelen doe je iets anders met je BTC in plaats van de gebruikelijke manier van handelen. Je zet bij het traden in futures geld in op een voorspelling van de koers. Dat is dus wel even een groot verschil en daar moet je wel bewust van zijn, want dit verschil is belangrijk.

Als je een future contract koopt, ga je ervan uit dat de koers omhooggaat. Je kunt het dan later verkopen met winst op de koersstijging. 

Wanneer je echter een future contract verkoopt, dan verwacht je een bear markt en dus zou de koers moeten dalen.

Ook over future trading is er een blog te vinden op AllesOverCrypto met veel gedetailleerde tekst en uitleg over dit thema. Deze blog handelt over het future traden op Binance voor beginners.

Binary Options Trading

Met call- en put-opties kunnen mensen ook short gaan op bitcoin. Als je short wilt gaan, voer je een put order uit, meestal met een escrow-service. Dit betekent dat je ernaar streeft de valuta tegen de huidige prijs te kunnen verkopen, zelfs als de prijs later daalt.  De kosten en risico’s kunnen hoog zijn.

Prediction Markets

Dit is ook bekend als digitale optie. Hierbij win je of verlies je. Het is een soort van weddenschap. 

Je kunt bijvoorbeeld voorspellen dat Bitcoin met een bepaalde marge of percentage zal dalen, en als iemand die weddenschap aanneemt, maak je winst als het inderdaad gebeurt.

Er zijn niet veel opties op dit moment om op deze manier te handelen (als je het zo wilt noemen). 

Short-Selling Bitcoin Assets

Dit spreekt misschien niet alle beleggers aan. Echter, degenen die geïnteresseerd zijn in het kopen en verkopen van echte Bitcoin, kunnen de valuta rechtstreeks short verkopen. Je verkoopt tokens voor een prijs waar je mee vertrouwd bent, wacht tot de prijs daalt en dan koop je opnieuw tokens. Als de prijs zich niet aanpast zoals je verwacht, kun je natuurlijk ook geld verliezen of Bitcoin activa verliezen.

Nu heb je vijf manieren gezien om short te gaan met je cryptomunten. Niet allemaal even gemakkelijk, maar op zich toch een veelvoorkomend fenomeen, ook in de crypto wereld. Vergeet ook niet dat het short gaan risico’s met zich mee kan brengen. Daar gaan we nu naar kijken.

Wat is een Bitcoin Short Squeeze?

Image
Bitcoin bij de doctor

Een Bitcoin short squeeze is een situatie waarin de BTC-prijs drastisch begint te stijgen. Het is een tijd waarin shortorders verlies lijden en handelaren proberen hun posities te sluiten. In de meeste gevallen zul je echter verlies lijden, omdat deze sprongen zelden stabiel zijn. Hierbij geef je het prijsniveau aan waarop je een acceptabel verlies lijdt.

Wat zijn de risico's om short te gaan met cryptomunten?

Image
Laptop screen met Bitcoin logo

Het risico om short te gaan met cryptomunten is dat je een trend wilt voorspellen. Het probleem is echter dat die trend niet altijd naar je luistert, dus zich anders ontwikkeld dan dat jij gedacht had.

Precies daarom is risicomanagement voor de cryptohandel een van de belangrijkste eigenschappen die je onder de knie moet krijgen voordat je een winstgevende cryptohandelaar kunt worden. Onze Masterclass heeft interessante lessen over risicomanagement.

Bij short gaan kunnen je verliezen veel verder reiken dan je investering waarmee je begon, iets wat belangrijk is om te overwegen, vooral bij Bitcoin. De eenvoudigste manier om dit uit te leggen, is door een voorbeeld te gebruiken:

Stel dat je 100 euro aan Bitcoin short verkocht toen de prijzen slechts 10 euro per munt waren. Dus je verkocht 10 munten short. Laten we aannemen dat je de munten nog moet terugkopen, wat betekent dat je de eigenaar nog steeds 10 Bitcoins moet terugbetalen. Vergeet niet dat je de Bitcoins geleend hebt!

Als we nu aannemen dat de prijzen ineens omhooggaan naar 60.000 euro, iets wat zeker mogelijk is met Bitcoin. Dit betekent dat de 10 Bitcoins die je nog steeds moet terugbetalen, je nu 600.000 euro kosten!

Je ziet dus dat het short gaan met activa zeer riskant kan zijn. Als je met Bitcoins of met iets anders short wilt gaan, moet je heel voorzichtig zijn

Hier zijn een paar risico's waarop je moet letten bij het short gaan van crypto:

  • De prijsstijging van Bitcoin bezorgt je verliezen op je rekening.
  • Scherpe prijspieken kunnen voor je liquidatie zorgen.
  • Als de prijs stabiel is, kunnen roll-over kosten je winstgevendheid tenietdoen.
  • Het gebruik van een hoge hefboomwerking betekent dat de liquidatieprijs te dicht bij de prijs ligt waarmee je bent begonnen.

Met slechts een beperkt aandeel van eigen kapitaal of waarborg heeft een belegger de mogelijkheid om met de hefboom in onderliggende waardes te beleggen, zoals crypto (maar dat kunnen ook valuta of aandelen zijn). Met andere woorden, je kunt flinke winsten maken en goede rendementen behalen met een beperkte investering.

De hefboomwerking is ook bekend als 'leverage'. 

Laten we dat nu eens in een voorbeeld duidelijk maken. 

In feite kan je met weinig geld 10 keer zoveel verdienen als zonder leverage. Stel dat op dit moment een Bitcoin 50000 euro waard is en dat we 1 BTC gaan kopen. Je trade is dan 50000 euro waard. Als je echter leverage gebruikt leg je geen 50000 euro in, maar slechts een tiende deel daarvan. Door 10x leverage te gebruiken, leg je dus maar 5000 euro in, maar je gaat wel een trade aan die 50000 euro waard is. Neem nu eens aan dat je 50x leverage doet, dan wordt het helemaal interessant, want nu hoef je maar 1000 euro in te leggen. Hoe meer leverage je gebruikt, hoe minder geld je riskeert om te verliezen.”

Die laatste zin klinkt dus heel mooi, maar de kans dat je het geld verliest is nu ook groter geworden. Dit wordt goed uitgelegd in een eerdere AllesOverCrypto blog over short gaan uit 2018.

Conclusie

Image
PC met trading strategies papier

Zeker op het eind, met de hefboomwerking en de leverage, wordt het al een stuk ingewikkelder. Je ziet echter dat het short gaan met activa zeer riskant kan zijn. Als je met Bitcoins of met iets anders short wilt gaan, moet je nogmaals heel voorzichtig zijn.  

Het is een geweldige, maar risicovolle manier om geld te verdienen. Het is als een Rivella, een beetje vreemd, maar wel lekker.

Door Bitcoins te lenen, ze te verkopen als de prijs hoog is en ze vervolgens weer terug te kopen als de prijs laag is, kun je geld verdienen, zelfs als de markten bloeden.

Om short te gaan heb je een bear markt nodig. Tijdens zo een dalende trend wordt het meeste geld verdiend door de handelaren. Hoe vreemd dat ook mag klinken.

Als je net een beginner met crypto bent, is short gaan niet meteen aan te raden. Het is echter wel iets om eens naar te gaan kijken als je iets meer ervaring hebt opgedaan. 

Zorg altijd dat je nooit meer investeert dan dat je zonder al te grote problemen kunt verliezen. We raden ook aan dat je op de hoogte blijft van actuele en gerelateerde gebeurtenissen, zodat je kunt anticiperen op veranderingen in de prijsrichting.

Begint het nu toch te jeuken en wil je short gaan, maar je hebt nog vragen? We raden onze Masterclass aan of kom op bezoek in onze AllesOverCrypto Facebook groep en laat ons weten welke vragen je nog hebt. Zie je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.