Futures traden bij Binance - uitleg voor beginners

Futures traden bij Binance - uitleg voor beginners

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Futures traden bij Binance! Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over Bitcoin futures en hoe dat nou allemaal in zijn werk gaat. Vandaag is het tijd om een stap verder te kijken, namelijk: het handelen in futures in de praktijk. Nog specifieker: het handelen in futures bij crypto-exchange Binance.  

Binance heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een platform waar je niet meer omheen kunt. Een daadwerkelijke wereldspeler van formaat in de crypto-wereld. Het future-platform is een afgeschermd onderdeel van Binance. Je Binance-account en je Binance-future-account zijn dus twee verschillende accounts, ook al zijn ze beide te benaderen wanneer je bent ingelogd op je Binance-account. 

Het handelen in futures kent een andere aanpak dan het ‘normale’ traden in cryptocurrency’s en kent ook een ander risicoprofiel. De potentie (en daarmee ook de risico’s) is zeer groot. Als je eerst wilt oefenen zonder risico’s te lopen, overweeg dan zeker eens om gebruik te maken van het Binance Future Testnet!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

10% korting op transactiekosten met de Binance Futures Referral ID Code

allesovercrypto

Bekijk snel

Voordat we beginnen is het goed om even onderstaande korte video te bekijken, waarin het concept van prijsstijgingen en –dalingen wordt toegelicht. Wat dat betreft zijn cryptocurrency’s net aandelen: 

Wat zijn futures ook alweer?

In het kort zijn futures een derivaat (afgeleide) van de koers van een crypto. In plaats van dat je een crypto aanschaft (zoals met het gewone traden), zet je bij het traden in futures geld in op een voorspelling van de koers. Dit is dus een belangrijk verschil en het is dan ook belangrijk dat je je daar bewust van bent. 

We gaan er in dit artikel vanuit dat je aardig wat basiskennis over futures en future trading hebt. Neem anders – voordat je verder leest – even ons artikel ‘Wat zijn Bitcoin futures en hoe handel ik hierin?’ door. In het artikel dat je nu leest, gaan we voornamelijk in op de praktische toepassing van het handelen in futures bij Binance. 

Hoe open je een future-account bij Binance?

Om een future account te kunnen openen bij Binance, heb je eerst een “gewoon” Binance-account nodig. Heb je nog geen Binance-account? Registreer je dan bij Binance en vervolg dan pas het stappenplan.

 1. Log in op je Binance-account.
 2. Klik in de balk bovenin op ‘Futures’.
 3. Vul rechtsonderin in het venster van ‘Open Futures-account’ de referral code allesovercrypto in om 10% korting te krijgen op je handelskosten.
 4. Klik op ‘Open now’. 
 5. Klaar!

Kun je iets niet helemaal vinden? Kijk dan even naar onderstaande video van Binance zelf. Onthoud dat je je referral code invult, anders heb je de korting niet en deze kan je later ook niet alsnog toevoegen.

Waarom is het belangrijk om een referral id toe te voegen?

Wanneer je onze referral id toevoegt, krijg je op al je transacties die je bij Binance futures doet een korting van 10% op de transactiekosten. Dit kan in de loop van tijd behoorlijk oplopen, zeker als je veel trades doet op het future-platform van Binance.

Hoe stort je geld in je future-account bij Binance?

Nu je je account hebt aangemaakt en je jezelf hebt getrakteerd op die fijne 10% korting op je transactiekosten, wil je natuurlijk ook iets gaan doen met je future-account. 

Om van start te kunnen gaan, zul je eerst geld moeten overhevelen van je Binance-account naar je Binance-future-account. Gelukkig gaat ook dat proces heel simpel met het stappenplan.

 1. Klik rechtsonderin op ‘Transfer’.
 2. Kies de hoeveelheid USDT die je wilt overzetten van je Binance-account naar je Binance-future-account. 
 3. Klik op ‘Confirm transfer’.
 4. Klaar!

Ook nu weer geldt: heb je moeite om iets te vinden of lukt het je niet om het geld over te zetten? Bekijk dan even onderstaande video van Binance zelf. 

Hoe werkt de Binance futures interface?

Als je nog niet zo gewend bent aan het traden, dan kan een scherm vol met springende groene en rode getalletjes wel een tikkeltje indrukwekkend overkomen. De interface van Binance futures is dan ook ramvol. Dit maakt het geheel wat chaotisch, maar zo heb je wel alles binnen handbereik en kun je je informatie in één oogopslag verkrijgen. Het scherm is op te delen in 6 componenten. We leggen ze stuk voor stuk even uit. 

Image
De interface van Binance futures
 1. De menu-balk bovenin. Hier heb je:
  1. De mogelijkheid om de pairing (standaard BTCUSDT) aan te passen.
  2. De functionaliteit om je leverage te vergroten of te verkleinen (standaard 20x). 
  3. De handelsprijs en de laatste markprijs.
  4. De laatste 24-uurs statistieken.
 2. De grafiek met de koersontwikkelingen. Switch linksboven tussen verschillende tijdsintervallen of rechts bovenin tussen de geïntegreerde view of de TradingView-variant. 
 3.  Je hele portfolio, open orders, geschiedenis, margebalans en alles wat je aan posities hebt staan is in dit gedeelte terug te vinden. 
 4. De (live) orderboek gegevens. Je kunt het detailniveau (staat standaard op 0.1) nog vergroten, zodat je alleen op hele eenheden afgerond het orderboek kunt volgen. 
 5. De live weergave van alle handelsactiviteit op de futures-markt voor de betreffende crypto.
 6. Dit is waar je je orders invoert voor de aan- en verkoop. Hier kun je ook geld overboeken van en naar je futures-account. 

Hoe handel je in futures bij Binance?

Je kunt momenteel met vier verschillende ordertypen aan de slag:

 • Limit order
 • Market order
 • Stop-limit order
 • Stop-market order

We nemen je even mee door de verschillende types, zodat je weet wat ze inhouden en je wat meer zicht krijgt in de verschillende opties.

Limit order

Bij een limit order bepaal je zelf een prijslimiet. De order wordt vervolgens in het orderboek geplaatst met de prijs die je zelf hebt opgegeven. De transactie wordt pas uitgevoerd wanneer de marktprijs deze prijs bereikt. Het is dus mogelijk om limit orders in te zetten om tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs in te kunnen kopen, of andersom tegen een hogere prijs dan de huidige marktprijs te kunnen verkopen. 

Market order

Een market order werkt net weer iets anders. Tegen een geringe fee plaats je met een market order een aankooporder of verkooporder tegen de meest gunstige prijs van dat moment. Een market order vindt dus onmiddelijk plaats tegen de op dat moment gunstigste tarieven die als limit order in het orderboek zijn opgenomen. 

Stop-limit order

Nu wordt het een klein beetje ingewikkelder. Een stop-limit order bestaat feitelijk uit twee componenten, namelijk de ‘stopprijs’ en de ‘limietprijs’. De stopprijs is de ‘trigger’, die ervoor zorgt dat je order in het orderboek wordt opgenomen (tegen de limietprijs die je ook opgeeft). 

Hoewel de stop- en limietprijzen hetzelfde kunnen zijn, is dit niet een vereiste. Het is zelfs veiliger om de stopprijs (de trigger- of activeringsprijs) iets hoger dan de limietprijs in te stellen voor verkooporders of iets lager dan de limietprijs voor aankooporders. Dit verhoogt de kans dat je limit order wordt gevuld na het bereiken van de stopprijs.

Stop-market order

De stop-market order is gelijk aan de stop-limit order, met het verschil dat bij het bereiken van de stopprijs er automatisch een market order wordt geplaatst, in plaats van een limit order. 

Hoe pas je leverages aan bij Binance?

Het effect van je trades wordt door de leverages (hefboomeffect) versterkt. Een leverage van 20x (de standaard) betekent dat je met 5 USDT een positie in kan nemen van maar liefst 100 USDT. 

Je kunt de leverages eenvoudig aanpassen door bovenin op het getal 20X te klikken. Je schuift de slider vervolgens naar links of rechts, waardoor je het hefboomeffect verkleint (naar links) of vergroot (naar rechts).

Hou er rekening mee dat hoe groter je positie is, hoe minder leverage je kunt gebruiken. Het tegenovergestelde is ook waar: hoe kleiner je positie, hoe groter je leverage gemaakt kan worden, met een maximum van 125x. Hoe groter je leverage is, hoe groter het liquidatierisico van je positie ook wordt. Hou hier – zeker als je beginner bent in de future-markt – dus absoluut rekening mee!

Welke crypto’s zijn als future beschikbaar bij Binance?

De volgende pairs zijn momenteel beschikbaar als future bij Binance:

 • BTC/USDT 
 • ETH/USDT 
 • BCH/USDT 
 • XRP/USDT 
 • EOS/USDT 
 • LTC/USDT 
 • TRX/USDT 
 • ETC/USDT 
 • LINK/USDT 
 • XLM/USDT 
 • ADA/USDT 
 • XMR/USDT 
 • DASH/USDT
 • ZEC/USDT
 • XTZ/USDT
 • BNB/USDT
 • ATOM/USDT
 • ONT/USDT
 • IOTA/USDT
 • BAT/USDT
 • VET/USDT
 • NEO/USDT
 • QTUM/USDT

Zoals je ziet zijn alle pairs momenteel gekoppeld aan de stablecoin Tether in de USDT-variant. Er is wel sprake van een euro-introductie op Binance. Of dat ook zal resulteren in nieuwe pairs op de future-markt van Binance, is nog onzeker. 

Wat zijn de gevaren van het traden in futures?

Beleggen kan natuurlijk voordelig zijn, maar is niet zonder risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Zo luidt de financiële verplichte disclaimer die vanuit de AFM wordt opgelegd aan alle financiële partijen die iets met beleggingen en andere financiële handel doen. 

Daarnaast is de handel in cryptocurrency’s bij vlagen erg volatiel. Waar de dollarkoers de afgelopen paar jaar een maximale bandbreedte van 10% kent, is het bij de koers van Bitcoin het geval dat de prijs in een paar jaar tijd kan verveelvoudigen of misschien nog maar een fractie waard kan zijn van wat hij was. Hiermee is de potentie natuurlijk ongekend, maar hetzelfde geldt ook voor de mogelijke negatieve gevolgen van een onjuiste inschatting. 

Tel daarbij op dat het traden in futures (met name door de het hefboomeffect van de leverage-factor) per definitie elke keuze en het effect daarvan versterkt en dan zul je merken dat het heel hard gaat. Het traden in futures is het stapelen van risico’s op elkaar. En dit moet je liggen. 

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je alleen met geld handelt wat je kunt missen. De handel in cryptocurrency (of beleggen in zijn algemeenheid) is natuurlijk niet hetzelfde als gokken, maar zeker weten wat een koers gaat doen of welke ontwikkelingen er op macro-niveau van invloed zijn op de koers weet je natuurlijk nooit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

Wat is het verschil met traden bij BitMEX?

Een ander bekend platform om Bitcoin futures op te traden, is het platform van BitMEX . We leggen beide platformen even naast elkaar om wat overeenkomsten en verschillen aan te duiden. 

User interface

Wanneer je beide platformen open zet, zul je onmiddellijk het verschil in de user interface zien. Ondanks dat onze lichte voorkeur uitgaat naar de weergave op Binance, is een voorkeursopstelling erg subjectief en kan je eigen voorkeur dus afwijken van de onze. Feit blijft, de schermen op beide platforms zien er behoorlijk verschillend uit. 

Image
De user interface van BitMEX
Image
De user interface van Binance

Beveiliging

Beide platformen werken zowel op de achtergrond als de voorgrond enorm hard aan de beveiliging van hun platforms en de privacy van hun klanten. Er is weinig onderscheid in de mate van beveiliging tussen de platforms te melden. Beide platformen werken met een Two Factor Authentication (2FA). Er gaan over deze platformen miljarden aan volume, dus over de veiligheid van je crypto hoef je je geen bovenmatige zorgen te maken. Wij raden natuurlijk wel altijd aan om eventuele fysieke crypto (dus geen futures) op je eigen wallets in beheer te houden.

Storten en opnemen

Waar BitMEX de futures markt alleen mogelijk maakt door Bitcoin in te leggen, kun je bij Binance – met een tussenstap – meer dan 350 cryptocurrency’s en meer dan 15 fiat valuta gebruiken om van het gewone Binance-platform het geld over te zetten naar het futures platform. Hierin is Binance dus de duidelijke winnaar.

Traden op beide platformen

BitMEX beperkt zich echt tot de handel in futures, waarbij Binance nog talrijke andere opties biedt. Oorspronkelijk begon Binance ook niet als futures platform, maar dat is later als aanvullende dienst toegevoegd.

De leverage bij Binance (max 125x) is hoger dan bij BitMEX (max 50x), maar de vraag is of je die 125x echt nodig gaat hebben. Toch is het fijn om de mogelijkheid te bezitten. Verder biedt Binance een groot aantal verschillende crypto pairs aan om de futures markt mee op te gaan, waar de keuze bij BitMEX erg beperkt is. Ook hier trekt Binance aan het langste eind.

Trading fees

Alles leuk en aardig, maar uiteindelijk gaat het (voor velen) toch om de kosten. Want hoe meer het handelen kost, hoe meer winst er gemaakt moet worden om rendement uit investeringen te kunnen halen. 

BitMEX hanteert een Maker fee van 0,025% en een Taker fee van 0,075%. Dat is erg laag vergeleken met de standaard in de industrie.

Binance hanteert een wat ingewikkelder model, waarbij je de eigen coin van het platform (BNB) kunt gebruiken voor je trading fees. Afhankelijk van het aantal BNB wat je in je portefuille hebt, ontvang je een korting op de fees. Hierdoor hanteert Binance dus een glijdende schaal qua fees die voor de Maker fee lopen van 0,00% tot 0,02% en een Taker fee van 0,017% tot 0,04%. Voor het volledige schema kun je op hun website de hele fee-structuur van Binance bekijken. 

Hoe je het ook wendt of keert, Binance is nóg goedkoper dan BitMEX. Daarbij heb je ook 10% korting ontvangen door de Binance referral ID allesovercrypto in te vullen.

In onderstaande video worden alle verschillen tussen beide platformen nog eens uitvoerig besproken door een crypto trader. 

Onze voorkeur & conclusie

En met deze vergelijking zijn we aan het einde gekomen van onze handleiding over het traden van futures bij Binance. Na alle afwegingen, zowel voor en tegen, hebben wij absoluut een voorkeur ontwikkeld voor het handelen van futures bij Binance, ten opzichte van BitMEX. Het platform is beter ontwikkeld, geeft meer verschillende opties en is goedkoper. 

Mocht je je willen storten in de magische wereld van de future-handel, overweeg dan (nogmaals) zeker eerst eens proef te draaien op het testnet van Binance, voordat je met ‘echt geld’ aan de slag gaat. We hopen in ieder geval dat – mocht je besluiten om aan de slag met futures traden bij Binance – deze handleiding je heeft geholpen om de eerste stappen eenvoudig te doorlopen!

Nogmaals: hou er rekening mee dat deze uitleg en toelichting op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je crypto wilt traden en welke keuzes je maakt qua in- en verkoop ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!