SEC vs Bitwise

Amerikaanse SEC weigert wetswijziging voor Bitcoin ETF’s

Cryptofonds manager Bitwise Asset Management (Bitwise) probeert sinds januari 2019 een nieuw type cryptofonds aan hun portfolio toe te voegen. Het gaat om Bitcoin Exchange-Traded-Funds (ETF).

Een ETF is een complex financieel product dat vergelijkbaar is met een Russische Matroesjka pop. Effectief is het een fonds dat in Bitcoin investeert, echter staat het fonds zelf ook op de beurs genoteerd. Het SEC struikelt niet over Bitcoin an sich, maar eerder over het feit dat Bitcoin indirect, via een fonds, op een normale beurs zou worden verhandeld.

Bitwise mag pas in dit soort fondsen handelen wanneer de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hiervoor de wet verandert. Zonder wetswijziging kan Bitwise hun fonds ook niet tegen onverwachte verliezen verzekeren. De stap om Bitcoin, direct of indirect, op een normale beurs te verhandelen is enorm. 

De SEC heeft gisteren, in een aankondiging van 112 pagina's, de aanvraag tot wetswijziging van tafel geveegd. Het SEC zegt dat een product pas in een ETF verhandeld mag worden wanneer "het is ontwikkeld om frauduleuze en manipulatieve handelingen tegen te gaan". Het SEC oordeelt dus dat Bitcoin inherent onveilig is als investering.

Matt Hougan, Managing Director van Bitwise, uitte in een interview met CNBC de uitgesproken verwachting dat Bitcoin ETF's er snel zullen komen:

Twee jaar geleden waren er geen gereguleerde, verzekerde beheerders in de Bitcoin markt. Nu zijn er grote namen zoals Fidelity en Lock base die bij Lloyd's of London voor honderden miljoenen zijn verzekerd.

Ook na de aankondiging van het SEC blijft Hougan aanhouden dat het een kwestie van tijd is voordat Bitcoin, in welke vorm dan ook, op de normale beurs terechtkomt. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto