elrond blockchain

Elrond blockchain - technische uitleg voor beginners

Elrond (eGLD) is in 2021 een ontzettend populaire blockchain geworden. Dit was ook terug te zien in de koers van het eGLD-token, dat in 2021 ontzettend hard is gestegen. Hierdoor kregen steeds meer mensen wat te horen over Elrond, waardoor ook de interesse naar deze blockchain steeg.

Wanneer je meer wilt weten over Elrond, is het natuurlijk belangrijk om te begrijpen hoe dit project eigenlijk werkt. Helaas loop je dan al snel tegen technische artikelen aan die vrijwel niet te begrijpen zijn.

In dit artikel zal ik je op een simpele en toegankelijke manier uitleggen hoe de Elrond blockchain werkt, en welke technieken het gebruikt om de werking te kunnen garanderen.

Bekijk snel

Wat is Elrond (eGLD)?

De blockchain van Elrond is anders dan de meeste blockchains. Het onderscheidt zich vooral door de hoge snelheid waarmee transacties verwerkt kunnen worden. Dit betekent dat het dus ook het welbekende schaalbaarheidsprobleem heeft weten aan te pakken.

Veel blockchains hebben namelijk last met het opschalen. Dit houdt in dat ze beperkt zijn in het aantal transacties dat ze kunnen verwerken. Doordat blockchains steeds vaker worden gebruikt, mede door de stijging in de populariteit omtrent cryptocurrencies, worden er steeds meer transacties uitgevoerd op de blockchain. Op hetzelfde moment heeft de blockchain altijd een maximaal aantal transacties dat ze per seconde (TPS) kunnen verwerken. Bij de blockchain van Bitcoin (BTC) ligt het TPS op 7, terwijl Ethereum (ETH) op 14 TPS zit.

Hoe doet Elrond dat? Door middel van sharding en een aangepaste versie van het Proof of Stake (PoS) algoritme. Hoe deze technieken precies in zijn werk gaan, vertel ik verder in dit artikel. 

Het token van Elrond is eGold (eGLD), en kan door gebruikers gestaked worden. Door eGLD te staken beveiligen gebruikers het netwerk beter en kunnen ze ook nog eens geld verdienen met hun staking. Wil je meer weten over Elrond? Bekijk dan onderstaande video eens!

Het team achter Elrond

Het team dat aan Elrond werkt, bestaat uit meer dan 30 personen. De oprichters van Elrond zijn Beniamin Mincu, Lucian Todea en Lucian Muncu. Zij hebben veel ervaring in de wereld van technologie. Beniamin Mincu heeft in het verleden meegewerkt bij Nem Core en is samen met Lucian Mincu ook de oprichter van MetaChain Capital. Lucian Todea heeft veel ervaring met ondernemerschap en technologie, en is onder andere oprichter en CEO van Soft32.

Image
team achter elrond

Hoe werkt de blockchain van Elrond?

Je bent hier natuurlijk gekomen om meer te lezen over hoe de Elrond-blockchain werkt. Daarom zal ik je uitleggen wat de belangrijkste kenmerken van Elrond zijn, zodat je na het lezen van dit artikel precies weet hoe deze blockchain werkt.

Sharding

Een van de belangrijkste kenmerken van Elrond is dat het gebruik maakt van sharding. Dit is een techniek die door meerdere blockchains wordt begrijpt, aangezien het al ver voor de blockchaintechnologie er was werd gebruikt. Nu begrijp ik dat je nog niet weet wat sharding betekent.

Traditioneel gezien werd het gebruikt om databases te optimaliseren, zodat deze databases sneller en efficiënter werkten. Deze techniek werd vervolgens ook voor blockchains gebruikt, omdat deze met hetzelfde probleem als traditionele databases te maken kregen.

Op het moment dat er een transactie wordt gedaan op het netwerk, moet iedere node deze controleren. Vervolgens moet de de data van alle transacties opgeslagen worden op de machine van de node. Iedere deelnemer heeft immers een kopie van de blockchain, om zo te kunnen controleren of transacties valide zijn om uitgevoerd te kunnen worden.

Hoe ouder de blockchain is, en hoe meer transacties er uitgevoerd worden, des te meer data er wordt opgeslagen op de machine van de nodes. En dat zorgt ervoor dat er minder ruimte is om transacties sneller te verwerken. Nodes zullen dus steeds betere hardware moeten hebben om de transacties nog snel te kunnen afhandelen.

Sharding zorgt ervoor dat niet alle nodes hetzelfde werk hoeven te doen. Het werk wordt eerlijk en willekeurig verdeeld over de nodes (horizontal partitioning). Dit scheelt veel geheugen, alsook energiekosten. Daarom draait sharding ook bij aan de verduurzaming van blockchains.

Horizontal partitioning is één van de manieren waarop sharding uitgevoerd kan worden. Daarnaast zijn state sharding, network sharding en transaction sharding ook veelgebruikte manieren van sharding voor blockchains. Elrond maakt geen gebruik van deze manieren, en heeft zijn eigen manier van sharding ontwikkeld: Adaptive State Sharding.

Wil je meer lezen over sharding? Dan raad ik je aan om dit artikel van AllesOverCrypto over sharding te lezen, of om onderstaande video te bekijken. Hier wordt binnen enkele minuten op een eenvoudige manier uitgelegd wat sharding is en hoe het werkt.

Adaptive State Sharding

Elrond maakt gebruik van Adaptive State Sharding, wat een combinatie tussen state sharding, network sharding en transaction sharding is. Hiermee kan het netwerk zich aanpassen aan de gebruikers van het netwerk en de vraag. Deze manier van sharding zorgt ervoor dat Elrond nóg schaalbaarder en sneller is dan blockchains die een normale manier van sharding gebruiken.

Vaak zie je dat aangepaste modellen en protocollen een probleem oplossen, maar tegelijkertijd een nieuw probleem veroorzaken. Zo wordt er iets sneller gemaakt, maar komt de veiligheid in het geding.

Dat is niet het geval bij Adaptive State Sharding. Deze manier van sharding zorgt namelijk niet voor een slechtere veiligheid, beschikbaar of decentralisatie. Laat dat nu net de problemen zijn waar de meeste blockchains mee te maken hebben!

Nodes

Om Adaptive State Sharding succesvol te laten werken, draaien er 2.169 validator nodes in het netwerk van Elrond. Deze nodes zijn ingedeeld in twee shards:

  • Execution shards (welke 5.400 transacties per seconde kan verwerken)
  • Coordination shards (de metachain)

Het is mogelijk om de shards uit te breiden, wanneer dit nodig is. Hierdoor kan de vraag worden voldaan, en ondervinden gebruikers geen problemen wanneer ze een transactie willen uitvoeren op het netwerk. Het team van Elrond heeft al verschillende testen gedaan, waarbij er 263.000 transacties per seconde uitgevoerd konden worden. Hierdoor werden er 1.500 nodes in 50 shards gebruikt.

Secure Proof of Stake (SPoS)

Binnen het netwerk van Elrond wordt er gebruik gemaakt van het consensus algoritme Secure Proof of Stake (SPoS). Dit is een aangepaste versie van het welbekende Proof of Stake (PoS) algoritme, dat ook door blockchains als NEO en Ethereum wordt gebruikt.

Bij het Proof of Stake algoritme gaat het niet om de rekenkracht die je levert, maar het aantal tokens dat je inzet. Dit wordt staking genoemd, en kun je vergelijken met het betalen van borg. Je krijgt het aantal tokens dat je inzet terug wanneer je stopt met deelnemen aan het netwerk, mits je jouw werk volgens de regels hebt uitgevoerd. Wanneer de andere nodes erachter komt dat dit niet het geval is, kunnen ze ervoor kiezen om jouw stake af te pakken.

Des te hoger het aantal tokens is dat je inzet, des te groter de kans is dat je gekozen wordt om het volgende blok te mogen toevoegen aan de blockchain. Het is daarom niet voor iedereen weggelegd om een validator-node te worden, omdat je vaak groot kapitaal moet kunnen inzetten. Het is wel mogelijk om te staken door middel van een andere node. Je zet dan tokens in bij een validtor-node, die het gebruikt om te kunnen staken. Vervolgens krijg jij ook een deel van de beloning die zo'n node ontvangt wanneer hij een blok aan de blockchain heeft toegevoegd.

Secure Proof of Stake werkt anders dan het traditionele PoS-algoritme. De validators worden namelijk niet alleen gekozen op basis van de hoogte van de stake, maar ook op basis van de resultaten die ze in het verleden hebben geleverd. Door dit te combineren met de hoogte van de stake, wordt het netwerk nóg veiliger.

Net als bij Algorand wordt de transactievertraging vermindert. Hierdoor kunnen alle nodes aan het begin van een nieuwe ronde de volgende validator bepalen. Hier stemmen zo op door te kijken naar de prestatie van de validators in het verleden. Hoe beter de prestaties zijn, des te hoger de beoordelingsscore zal zijn. 

Op het moment dat de beoordelingsscore te laag is, zal de validator een boete moeten betalen. Deze wordt betaald met de tokens die de validator heeft ingezet. Indien het nodig is, kan het netwerk er ook voor kiezen om de validator uit het netwerk te verwijderen. Dit wordt slashing genoemd. Wat moet je doen om het zo ver te laten komen? Door kwaadaardige transacties goed te keuren of door te vaak offline te zijn.

Het is daarom ook belangrijk om goed onderzoek te doen naar de validator waarbij jij eGLD-tokens wilt staken. Wanneer zo'n validator zijn werk niet goed doet, kun jij namelijk jouw tokens verliezen. Staken geeft dus nooit garantie dat je ook daadwerkelijk geld zult verdienen met jouw inzet.

Image
secure proof of stake

eGOLD (eGLD)

Elrond heeft in het begin van zijn bestaan niet gebruik gemaakt van het eGLD-token. Tot september 2020 werd er gebruik gemaakt van het ERD-token, waarna gebruikers hun ERD-tokens konden swappen naar eGLD-tokens. Voor 1000 ERD-tokens kregen gebruikers 1 eGLD-token. Dat klinkt als een slechte deal, maar dat is het niet.

Het team achter Elrond wilde namelijk meer schaarste creëeren rondom het token, zodat de tokens uiteindelijk meer waard zouden worden. Het is immers geen geheim dat prijzen stijgen op het moment dat er meer vraag en minder aanbod is. Daarom besloten ze om maar 20 miljoen eGLD-tokens te creëeren. Hiermee zijn er nog minder tokens dan Bitcoins (waar er 21 miljoen van zijn).

Het is belangrijk om aan te geven dat het team van Elrond wel heeft aangegeven dat het totale aanbod in de toekomst nog kan stijgen. Op het zelfde moment zeiden ze wel dat er uiteindelijk nooit meer dan 31 miljoen tokens zullen zijn.

Een andere reden voor het overschakelen naar eGLD, was het feit dat het team van Elrond wil dat crypto minder complex zou zijn. Omdat veel mensen niet begrijpen hoe Bitcoin of Ethereum werkt, zullen ze ook nooit dit soort cryptomunten gaan kopen. Door het simpeler te maken, vergroten ze de kans dat eGLD-tokens gebruikt gaan worden voor betalingen.

Hoe maken ze het dan zo simpel mogelijk om het te begrijpen? Door echte voorbeelden te gebruiken van producten die ook gedigitaliseerd zijn. Zo geven ze aan dat boeken (books) zijn getransformeerd tot eBooks, post (mail) is getransformeerd naar eMail en goud (gold) is getransformeerd tot eGold (eGLD). Dit zou later dé digitale currency van de wereld moeten worden.

Conclusie

De blockchain van Elrond is anders dan andere blockchains. Doordat het gebruik maakt van sharding, kan het netwerk van Elrond razendsnel transacties verwerken zonder enige problemen te ondervinden. Hiervoor heeft het team van Elrond hun eigen manier van sharding ontwikkeld, genaamd Adaptive State Sharding. Hiermee pakt Elrond één van de grootste blockchain-problemen aan: de schaalbaarheid.

Om het netwerk nóg veiliger te maken, besloten ze een aangepaste versie van het Proof of Stake algoritme te ontwikkelen, genaamd Secure Proof of Stake (SPos). Met dit algoritme worden validators niet alleen geselecteerd op de hoogte van de stake die ze inzetten, maar ook op basis van de beoordelingsscore die ze hebben. Deze score wordt gebaseerd op de prestaties uit het verleden.

Wanneer je gelooft in de werking van Elrond, zou je ervoor kunnen kiezen om geld te investeren in het token van Elrond, genaamd eGold (eGLD). Natuurlijk is het verstandig om zelf altijd goed onderzoek te doen naar het token en een project voordat je hierin investeert. Dit kun je doen door middel van een fundamentele of technische analyse. Je bent in ieder geval goed op weg nu je dit artikel over Elrond aandachtig hebt gelezen. 

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Elrond? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij een van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.