Vermogen
20/4/22

Crypto kopen met je bedrijf of verstandiger om privé te beleggen?

Crypto kopen met je bedrijf of verstandiger om privé te beleggen?

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Steeds meer bedrijven willen iets gaan doen met crypto. De populariteit van deze digitale valuta neemt al jaren toe, en bedrijven willen niet te laat instappen. Wanneer je een eigen onderneming hebt, heb je misschien wel eens nagedacht over zakelijk beleggen in cryptocurrency. Je kunt crypto als Bitcoin natuurlijk privé kopen, maar het is ook mogelijk om dit zakelijk te doen.

De Belastingdienst ziet altijd een verschil tussen persoonlijke en zakelijke kosten. Zo betaal je als bedrijf geen BTW over goederen en diensten die je aanschaft voor de bedrijfsvoering. En zo kunnen er ook andere regels gelden wanneer zakelijk cryptocurrencies wilt kopen.

In dit artikel vertel ik je waarom je zakelijk zou beleggen in crypto, en ga ik dieper in op de regels die in Nederland gelden voor zakelijke investeringen. Je kunt met de informatie die je uit dit artikel haalt zelf de conclusie trekken of een belegging in crypto beter privé of zakelijk uitgevoerd kan worden.

Bekijk snel

Waarom zou je zakelijk beleggen in crypto?

Laten we eerst eens kijken naar een aantal van de redenen die je zou kunnen hebben om zakelijk te beleggen in crypto.

1. Extra winst maken

Iedereen die in crypto handelt wil natuurlijk winst maken op hun investering. Dat kan ook voor bedrijven gelden. Een bedrijf zou ervoor kunnen zorgen dat ze nog meer winst maken door hun al gemaakte winst te beleggen in bijvoorbeeld crypto.

Net als bij een particuliere belegging geldt ook hier dat het onverstandig kan zijn om geld te beleggen dat eigenlijk voor andere zaken nodig is. De koers van cryptocurrency kan altijd dalen, en wanneer de crypto verkocht moet worden omdat betalingen uitgevoerd moeten te worden, maakt een bedrijf verlies op hun investering.

2. Vermogensbescherming

Geld kan steeds minder waard worden. In 2022 hebben we gezien dat dit door hoge inflatiecijfers zou kunnen gebeuren. De prijzen van producten worden duurder, waardoor we steeds meer geld moeten betalen om hetzelfde te kunnen kopen. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar natuurlijk ook voor bedrijven.

Producten, grondstoffen en diensten die bedrijven moeten aanschaffen voor hun bedrijfsvoering stijgen door inflatie ook in prijs. De winst die ze verdienen kan hierdoor minder waard worden wanneer deze op een bankrekening blijft staan. Dit kan een reden zijn om te zakelijk te beleggen in bijvoorbeeld Bitcoin. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de verkoopprijs van deze crypto niet onder het aankoopbedrag ligt.

In onderstaande video leer je meer over hoe je vermogen zou kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld inflatie.

3. Plannen om crypto te gebruiken binnen het bedrijf

Steeds vaker zien we dat bedrijven iets met crypto willen doen. Zo willen ze misschien betalingen met crypto gaan accepteren. Hierdoor kunnen klanten hun producten afrekenen met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Bedrijven zullen dan natuurlijk wel een wallet moeten hebben waar ze crypto op kunnen ontvangen. Ook moet er al crypto in deze wallet staan, voor bijvoorbeeld terugbetalingen.

Wanneer je in de toekomst crypto wilt integreren binnen je bedrijf, kan dat een reden zijn om nu al vermogen naar crypto te verplaatsen.

Mag je in Nederland zakelijk beleggen in crypto?

Volgens Nederlandse wet- en regelgeving kun je zakelijk investeren in verschillende beleggingsproducten. Denk aan aandelen, indexen, ETF's, edelmetalen en natuurlijk cryptocurrency. Voor ieder beleggingsproduct kunnen andere wetten en regels gelden. Daarom is het belangrijk om van te voren informatie op te doen over de producten waar je in wilt beleggen. Alleen zo kom je erachter of het verstandiger is om zakelijk of privé te beleggen in bepaalde producten. Mocht je dit lastig vinden, zou je natuurlijk ook contact kunnen opnemen met een accountant die hierin gespecialiseerd is.

Is het fiscaal gezien verstandiger om zakelijk of privé in crypto te beleggen?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een zelfstandige ondernemer, zoals een ZZP'er of freelancer, en een eigenaar van een BV (Besloten Vennootschap) of NV (Naamloze Vennootschap).

Crypto kopen als zelfstandige ondernemer?

Wanneer je een zelfstandige ondernemer bent en graag in crypto wil beleggen, maakt het niet veel uit of je crypto's als Bitcoin zakelijk of privé koopt. Dit geldt voor ondernemers met een eenmanszaak en VOF. Je zult dan belasting over deze crypto moeten betalen in box 3.

Box 3 is de belastingcategorie waar spaar- en beleggingsmiddelen worden belast. Je bent als eigenaar van een eenmanszaak zelf de rechtspersoon binnen de onderneming. Dit betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé en zakelijk.

Hoeveel belasting betaal je over crypto investering als zelfstandige ondernemer?

In 2022 ligt het heffingsvrije deel voor box 3 op 50.650 euro. Dit betekent dat je geen belasting betaalt over de eerste 50.650 euro van je volledige vermogen (spaargeld en waarde van je beleggingen). Je betaalt wel belasting over de het vermogen dat boven dit bedrag uitkomt:

  • Schijf 0 (eerste 50.650 euro) – 0% belasting;
  • Schijf 1 (1 euro tot en met 50.650 euro boven de vrijstelling) – 0,5636% belasting;
  • Schijf 2 (50.650 euro tot en met 962.350 euro boven de vrijstelling) – 1,3536% belasting;
  • Schijf 3 (vanaf 962.351 boven de vrijstelling) – 1,7143% belasting.

Op het moment dat je een fiscale partner hebt, zoals een verloofde of een mede-eigenaar van de VOF, ligt het heffingsvrije deel op 101.300 euro.

Ook zou je nog een extra vrijstelling kunnen krijgen voor groene beleggingen. De vrijstelling voor groene beleggingen ligt in box 3 op 61.215 euro per fiscale partner. Je krijgt ook nog eens een extra heffingskorting voor groene beleggingen. Let er wel op dat groene beleggingen erkend zijn door fiscaal groene fondsen. Je kunt dus niet zelf bepalen of iets een groene belegging is.

crypto koers

Crypto kopen met een BV of NV?

Op het moment dat je besluit om als BV of NV crypto aan te schaffen, wordt het fiscaal gezien volledig anders, want de BV of NV is dan het rechtspersoon. Je zult beleggingen dan op de balans als vlottende activa moeten plaatsen. De Belastingdienst rekent de waarde van cryptocurrencies om naar euro's, om zo een winst of verlies te kunnen bepalen.

Wanneer de cryptobeleggingen voor winst hebben gezorgd, wordt deze winst door de fiscus belast. Het percentage belasting dat je dan moet betalen ligt fors hoger dan het percentage uit box 3. Je betaalt dan evenveel belasting over deze winst zoals je zou moeten doen over alle andere zaken die als vlottende activa op de balans staan weergegeven.

Wat gebeurt er als je verlies maakt met een cryptobelegging als BV of NV?

In het meest gunstige geval maak je een mooie winst over de cryptocurrency die je hebt gekocht. Je zult daar dan belasting over moeten betalen, maar hebt natuurlijk de kans dat je meer geld overhoudt dan voorheen. Echter is het niet ondenkbaar dat je verlies maakt over de belegging die je als BV of NV hebt gedaan. Crypto is immers volatiel en er zijn genoeg mensen die geld verliezen met hun investering.

Op het moment dat je verlies maakt, ziet de Belastingdienst dit als een 'onzakelijke investering'. De fiscus ziet de investering dan als een privé besteding, en dat kan negatieve gevolgen hebben. Verlies is dan namelijk niet aftrekbaar van de winst, waardoor je in het ergste geval belasting zult moeten betalen over het gedeelte dat je hebt geïnvesteerd.

En dan het zwartste scenario: een faillissement als gevolg van de mislukte investering. Het faillissement zal dan bestempeld worden als 'resultaat door onbehoorlijk bestuur'. Je kunt vervolgens persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor alle schulden die je zakelijk hebt opgebouwd. Denk aan belastingschulden, maar ook aan schulden die je mogelijk bij andere bedrijven hebt openstaan.

Met deze informatie kun je waarschijnlijk zelf wel bepalen of het verstandig is om zakelijk (namens een BV of NV) te investeren in cryptocurrency. Natuurlijk moet je de voor- en nadelen altijd zelf tegen elkaar afwegen om vervolgens zelf een keuze te maken. Mocht je hier moeite mee hebben, zou je altijd nog de hulp van een accountant in kunnen schakelen.

Hoe zit het als klanten mijn diensten en producten afrekenen met crypto?

Cryptocurrency wordt steeds vaker gebruikt als betaalmiddel. Misschien accepteer je zelf wel betalingen met crypto, of heb je klanten die jouw bedrijf alleen willen uitbetalen met crypto. Dat kan verschillende voordelen hebben, maar roept natuurlijk ook veel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk belastingtechnisch wanneer je betalingen in cryptocurrency ontvangt?

Betalingen als zelfstandig ondernemer ontvangen

Wanneer je een freelancer of ZZP'er bent en klanten jou betalen met crypto, betaal je hier op dezelfde manier belasting over als bij fiat valuta het geval is. Je zult de waarde van de cryptocurrency moeten omrekenen naar euro. Dit gebeurt op basis van de koers die gold op het moment van betaling. Vervolgens geef je de waarde van de crypto in euro aan op de omzetbelasting en inkomstenbelasting.

Betalingen als BV of NV ontvangen

Ook wanneer je als BV of NV betalingen in crypto ontvangt, zul je de waarde van deze crypto in euro's moeten doorgeven aan de Belastingdienst. Vervolgens betaal je net zoals iedere andere vorm van inkomen belasting over deze euro's.

De waarde van crypto kan natuurlijk sterk fluctueren. Het is daarom belangrijk om hier belastingtechnisch goed over na te denken. Stel dat je op 1 maart een betaling van 1000 euro in crypto ontvangt. Vervolgens moet je hier aan het einde van de maand omzetbelasting over betalen. Als de waarde van deze crypto is gedaald naar 600 euro, moet je nog steeds belasting betalen over de 1000 euro.

Het is ook niet verstandig om crypto niet op te geven bij de Belastingdienst. Veel mensen denken dat crypto volledig anoniem is, terwijl dat helemaal niet zo het geval is. In onderstaande video wordt meer uitleg gegeven over wat er kan gebeuren wanneer je crypto niet opgeeft bij de Belastingdienst.

Conclusie

Het is toegestaan om in Nederland zakelijk te beleggen in bijvoorbeeld cryptocurrency. Wanneer we naar de regels kijken, zien we een groot verschil tussen beleggingen die namens een eenmanszaak/VOF gedaan worden, en beleggingen die namens een BV of NV worden uitgevoerd.

Als zelfstandige ondernemer betaal je belasting over beleggingen in crypto. Dat gaat op dezelfde manier als wanneer je zo'n belegging privé zou uitvoeren: in box 3. Dat wordt anders zodra een belegging vanuit een BV of NV wordt gedaan. De winst die wordt gemaakt moet als vlottende activa op de balans worden geplaatst, waarna het bedrijf belasting over de winst moet betalen.

Op het moment dat een BV of NV verlies maakt op hun beleggingen in crypto, zal de Belastingdienst de beleggingen als 'onzakelijke investeringen' bestempelen. Het verlies mag niet van de winst worden afgetrokken en in het slechtste geval moet er belasting over het geïnvesteerde bedrag worden betaald. Wanneer dit voor een faillissement zorgt en de Belastingdienst dit als 'resultaat door onbehoorlijk bestuur' ziet, kan de eigenaar van het bedrijf als aansprakelijke worden aangesteld.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over hoe het zit met zakelijke beleggingen in cryptocurrency. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over cryptocurrency of andere beleggingsvormen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Travelpixs

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!