Koersgrafiek weergeven

Waarom dalen de koersen? - Dalingen op de cryptomarkt - De oorzaken en de effecten

Dalingen en stijgingen van de prijs horen bij iedere investering. Als je verwachtte dat Bitcoin en andere cryptomunten in één gestage lijn omhoog zouden gaan dan heb je het mis. Koersen van Bitcoin, cryptocurrency, maar ook van aandelen en edelmetalen zoals goud en zilver gaan altijd op en neer. De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit, dat wilt zeggen dat de koersprijzen erg veel op en neer gaan. Voor veel beginners is het erg schrikken als de koers van hun favoriete cryptomunten binnen een dag 10, 20 of soms wel 30 procent naar beneden zakken. Zo heeft Ethereum (ETH) het de laatste week erg moeilijk gehad en is deze veel in waarde gedaald. Aan de andere kant zorgt deze volatiliteit ook voor dagen waarin de koers met 10, 20 of zelfs 30 procent omhoog gaan. Een voorbeeld hiervan is Cardano (ADA). De koers van ADA is de laatste weken enorm hard gestegen. Als investeerder zul jij je dan vast afvragen: "Gaat Cardano nog verder stijgen?" of "Gaan de prijzen verder dalen?". Het is belangrijk dat je als investeerder, en al helemaal als handelaar, je emoties weet te onderdrukken. In dit artikel gaan we in op waarom dalingen op de cryptomarkt er bij horen, hoe ze ontstaan, wat de effecten hiervan zijn en ook hoe jij hier op in kunt spelen. 

Alles wat ik zeg of schrijf  is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.

Bekijk snel

Waarom dalen koersen?

Koersen dalen en stijgen voortdurend. De prijs van een aandeel, en zeker bij crypto, is nooit voor een lange tijd dezelfde prijs. Het dalen en stijgen van koersen komt door marktwerking, oftewel vraag en aanbod. Op het moment dat meer mensen een cryptomunt willen kopen op een bepaalde prijs dan dat mensen die cryptomunt willen verkopen dan gaat de prijs omhoog, en vice versa. Dit is nog erg logisch en gemakkelijk te begrijpen als het goed is. De echte vraag die beantwoordt waarom koersen dalen en stijgen is: "Waarom kopen en verkopen mensen een cryptomunt?"

Deze vraag is op verschillende manieren te beantwoorden en we zullen dan ook op elke manier ingaan in dit artikel. Het kopen en verkopen van cryptocurrency wordt gedaan op basis van verschillende analyses, namelijk: technische analyse, fundamentele analyse en, voor de meeste nog onbekend, sentiment analyse.

Voordat we hier op ingaan is het belangrijk te weten dat dalingen van 10 tot 30 procent er bij horen in de cryptomarkt. Sterker nog: de bullmarket van 2017 kende 5 koersdalingen van 30 procent. Bearmarkets zijn een verhaal apart. Hier gebeuren nog veel grotere koersdalingen van soms wel 50 procent. Overigens spreken we bij zo'n grote koersdaling niet meer over een daling, maar over een crash.

Maar goed, koersdalingen van 10 tot 30 procent zijn dus de normaalste zaak van de cryptocurrency wereld. Het laatste wat je wilt doen is in paniek onderaan de daling verkopen omdat je bang bent dat de koers nog verder naar beneden gaat. Daar tegenover staat dat je ook niet blindelings in wilt stappen op het moment dat een bepaalde cryptovaluta hard aan het stijgen is, omdat je bang bent dat je de boot mist. Dit laatste noemt men in de cryptomarkt overigens FOMO: Fear Of Missing Out.

Zonder verder oponthoud gaan we nu de verschillende analyses bespreken die gedaan worden om te bepalen of je een bepaalde cryptocurrency moet kopen of juist moet verkopen.

Technische analyse

Ten eerste heb je technische analyse. Technische analyse is het bestuderen van grafieken door te kijken naar de afgelopen prijsactie van een koers. Over dit onderwerp zijn hele boekdelen geschreven en zo ook op AllesOverCrypto. In dit artikel zullen we de oppervlakte van technische analyse bespreken. In de Crypto Masterclass gaan we tot in detail op deze materie in en komt elk onderwerp naar voren aan de hand van theoretische stof, maar daarnaast krijg je ook de gelegenheid om je kennis te testen.

Technische analyse wordt gedaan aan de hand van gebeurde prijsactie. Hierbij wordt er gekeken naar support- (ondersteuning) en resistance levels(weerstand),  trendlijnen, koerspatronen, candlestick patronen, indicatoren en bepaalde trading tools zoals Fibonacci retracement levels. Dit uitbreide onderwerp is, zoals hierboven al aangegeven, niet te omvatten in één artikel. Technische analyse wordt meestal gebruikt voor het berekenen van instap- en uitstapmomenten op de korte- en middellange termijn.

Wat voor jou nu verstandig is om te onthouden is dat een koers vaak een bepaald patroon volgt. Deze patronen kunnen bullish (opwaarts) en bearish (neerwaarts) zijn. Traders handelen op basis van deze patronen en kopen of verkopen dan op een bepaald moment. Dit zorgt voor prijsschommelingen in de markt.

Hieronder is een voorbeeld van een situatie waarin de prijs van een crypto daalt omdat er een specifiek patroon is gevormd. Onderstaande afbeelding weergeeft namelijk een zogenaamde 'Double Top" waarin de prijs twee keer ongeveer dezelfde hoogte aantikt met een redelijk diep dal er tussenin. Onder traders is dit bekend als een bearish (neerwaarts) patroon. In onderstaand voorbeeld kun je dan ook goed zien dat wanneer de prijs de neckline breekt, de horizontale stippellijn, dat de prijs begint te dalen.

Image
Double top in de praktijk
Double Top in de praktijk

Naast bovenstaande patroon zijn er nog veel meer patronen, trendlijnen, indicatoren en tools die gebruikt worden door traders en die dus een significante werking hebben op de prijs van een cryptomunt. Lees meer over het herkennen van koerspatronen, of check de Crypto Masterclass waarin wij tot in detail op trading materie in gaan aan de hand van zowel overzichtelijk theorie als praktijkoefeningen. 

Fundamentele analyse

Natuurlijk is het stijgen en dalen van koersen niet alleen te herleiden aan technische analyse. Koersstijgingen en koersdalingen ontstaan namelijk ook op basis van nieuws en ontwikkelingen van een cryptocurrency. Handelaren en investeerders baseren prijzen ook op de intrinsieke waarde van een aandeel, of in het geval van de cryptomarkt, van een cryptovaluta. Nieuwe positieve ontwikkelingen bij een cryptomunt, zoals een update van het netwerk, kunnen ervoor zorgen dat de prijs gaat stijgen, maar andersom zorgen negatieve ontwikkelingen, zoals een beveiligingsfout in het netwerk, voor dalingen van de prijs.

Het analyseren van de intrinsieke waarde van een cryptocurrency wordt fundamentele analyse genoemd. Er wordt hierbij dus gekeken naar de onderliggende waarde, het fundament, van een cryptomunt. De onderliggende waarde van cryptocurrency wordt op verschillende vlakken geanalyseerd. Hieronder bespreken we een aantal van de aspecten waarmee de onderliggende waarde van cryptovaluta geanalyseerd kunnen worden.

Technologie

Eén van de belangrijkste aspecten voor de onderliggende waarde van een cryptomunt is de techniek erachter. Een mooi voorbeeld hierbij is Ethereum. Ethereum is nu al een tijdje lang de nummer 2 cryptocurrency en dat komt grotendeels door de onderliggende techniek van het Ethereum netwerk. Ethereum doet namelijk iets totaal anders dan Bitcoin. Ethereum kun je zien als een platform waar andere decentrale apps (DApps) en smart contracts op gebouwd kunnen worden. Lees hier meer over Ethereum.

Wat we de laatste tijd zien is dat andere smart contract platformen, zoals Cardano (ADA)Polkadot (DOT) en Binance Smart Chain (BNB), het nog beter doen dan Ethereum omdat Ethereum last heeft van hoge transactiekosten. Al deze projecten hebben hetzelfde doel als Ethereum, maar willen dit sneller en goedkoper doen. Hierbij is dus opnieuw de onderliggende techniek van de cryptomunt van belang.

Roadmap

De roadmap, oftewel de routekaart, geeft aan wat een project nog in de toekomst gaat lanceren. Projecten die in de nabije toekomst een update van het netwerk verwachtten stijgen voorafgaand aan de update vaak. Een voorbeeld hiervan is Cardano. Cardano heeft afgelopen maandag 1 maart een update gehad, de Mary hard fork. Voorafgaand aan de update steeg de prijs van Cardano in een week erg veel.

Team

Succesvolle cryptomunten hebben een goed team achter zich staan van experts. Een voorbeeld hiervan is founder van Polkadot, Gavin Wood, die eerst aan Ethereum werkte, maar vervolgens aan Polkadot begon omdat hij vond dat Ethereum niet genoeg progressie maakte. Binnen het team van een crypto is het van belang om te kijken naar de geschiedenis van het management team. Belangrijk is dat ze waardevolle ervaring hebben bij andere cryptocurrency of techbedrijven of dat ze bijvoorbeeld een relevante universitaire opleiding gevolgd hebben.

Competitie

Ondanks dat een cryptovaluta een goede onderliggende techniek heeft met een uitstekend team, kan het zo zijn dat het project niet van de grond komt omdat de competitie te groot is. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld meerdere cryptoprojecten, zoals Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Polkadot (DOT) en Binance Smart Chain (BNB), die allemaal hét smart contract platform willen worden van de toekomst.

 

De onderliggende waarde van een cryptomunt bepaald op de lange termijn volgens velen uiteindelijk de prijs van een cryptomunt. Prijsschommelingen in de vorm van koersstijgingen en koersdalingen op korte termijn kunnen veroorzaakt worden door aanstaande updates van een cryptoproject. Echter is het belangrijk te weten dat de prijs in de meeste gevallen voorafgaand aan een update al ingecalculeerd is. Stap dus niet in op de laatste dag voor een belangrijke update, zoals de Mary hard fork van Cardano, want dan is de kans groot dat de prijs al ingecalculeerd is. Je kunt zulke updates beter een stap voor zijn door zelf onderzoek te doen naar een crypto door bijvoorbeeld de whitepaper of de roadmap te lezen. Op dat moment ben je de koersstijging namelijk voor en kun je er volop van profiteren.

Sentiment analyse

Een derde en minder bekend aspect waardoor de prijs kan stijgen en dalen is het sentiment rondom een cryptomunt. Met het sentiment rond een crypto wordt in dit geval de gevoelens van traders en investeerders rond een specifieke cryptocurrency bedoeld. Deze gevoelens worden beïnvloed door verschillende factoren van buitenaf. Eén van de belangrijkste factoren hierbij is het nieuws rondom een cryptovaluta en de koersprijs. Een voorbeeld hiervan is de stijgende koers van Bitcoin in combinatie met goed nieuws over een groot bedrijf dat gaat investeren in Bitcoin. Dit zorgt ervoor ervoor dat het sentiment van traders en investeerders verandert naar positieve gevoelens die soms zelf kunnen uitlopen in hebzucht. Andersom kan een dalende koers, van in dit geval bijvoorbeeld Ripple XRP, in combinatie met negatief nieuws over een rechtszaak, ervoor zorgen dat investeerders juist bang worden. 

Weet je nog dat we in het begin zeiden dat je als investeerder je gevoelens moet onderdrukken? Ook bij een sentiment analyse is dat het geval. Op het moment dat het grootste deel van de investeerders bang is, moet je juist niet bang zijn en vooral rationeel blijven kijken naar je investering. Andersom is het dus ook niet verstandig om 'all-in' gaan op het moment dat Elon Musk een tweet stuurt over hoe Dogecoin de toekomst is. 

Er zijn handige tools voor het analyseren van het sentiment rond de cryptomarkt. Eén van de meest gebruikte tools hiervoor is de Crypto Fear & Greed Index waarin je kunt zien hoeveel hebzucht of paniek er binnen de markt heerst. Daarnaast wordt de psychologie van de marktcyclus vaak gebruikt om te kijken hoever men in een bepaalde marktcyclus zit. In onderstaande afbeelding is de psychologie van de marktcyclus weergeven. Koudere kleuren zijn de momenten waarop het sentiment positief is met als top de status 'euforie' in het felgroen. Als de koers dan begint te zakken verandert het sentiment naar negatieve en angstige gevoelens.

Image
Pyschologie van een marktcyclus
Met dank aan arka38/shutterstock.com

Wat je hieraan kunt opmaken is dat je het meeste winst kunt maken op het moment dat het algemene sentiment negatief is, dus wanneer iedereen angstig is. Daarnaast is het dus ook verstandig om alert te blijven op het moment dat iedereen opgewonden en positief is, want een koers gaat nooit oneindig omhoog. Stijgingen en dalingen horen er bij.

Whales

Een laatste factor die vaak van invloed is op de stijgingen en dalingen van de koersprijs zijn whales, oftewel walvissen. Whales zijn personen of instanties die grote hoeveelheden van een bepaalde cryptomunt bezitten. Vaak zo veel zelf, dat ze de koers op eigen houtje kunnen beïnvloeden. Deze personen of instanties worden walvissen genoemd omdat ze grote hoeveelheden aan Bitcoins of andere cryptomunten in één keer op kunnen nemen, maar ook in één keer weer uit kunnen spuwen. Whales zijn in sommige gevallen early investors die al heel vroeg in Bitcoin gestapt zijn toen Bitcoin nog geen 100 dollar kostte.

De meest voorkomende vorm van een whale is echter een instantie met veel kapitaal in de vorm van Bitcoin of een ander cryptomunt. Een perfect voorbeeld hiervan zijn de grootste miningpools van de wereld. De laatste weken is F2Pool, de grootste miningpool ter wereld, in het specifiek in opspraak geweest over het verkopen van gigantische hoeveelheden aan Bitcoin. Volgens CryptoQuant verkoopt F2Pool sinds het begin van 2021 tussen de 8000 en 14000 Bitcoins per dag! Je kunt je voorstellen dat dit de prijs flink naar beneden drukt.

Maar ook hier is het voor jou als investeerder verstandig om rationeel te blijven nadenken. Bitcoin miningpools verdienen meer geld als de prijs van Bitcoin hoog staat. Dus ondanks dat ze tijdelijk een groot deel van hun Bitcoin verkopen, betekent dit niet dat zij niet willen dat Bitcoin uiteindelijk weer omhoog gaat. Zij willen net zo goed als jij dat de prijs nog verder omhoog gaat. Wanneer de prijs daalt is het dus misschien juist een goed moment om wat bij te kopen, gezien het feit dat Bitcoin op dat moment goedkoper is.

Image
Crypto whale weergeven
Met dank aan Damian Bozek/shutterstock.com

Conclusie

Stijgingen en dalingen zijn volkomen normaal en horen bij elke gezonde cryptomunt. Er bestaat geen aandeel, cryptomunt of edelmetaal dat in één gestage lijn omhoog gaat. Als investeerder is het verstandig om je emoties te onderdrukken op het moment dat de prijs veel beweegt. Neem een stap terug, kijk rationeel naar je investering en onthoudt dat pieken en dalen erbij horen.

Als investeerder zal je jezelf regelmatig vragen stellen zoals: "Gaat cryptomunt X nog verder dalen of stijgen?" of "Moet ik cryptomunt Y verkopen of vasthouden?". Besef dan dat prijzen altijd op en neer zullen bewegen. Op het moment dat een koers flink begint te dalen kun je jezelf helpen door jezelf de vraag te stellen: "Is er iets aan de cryptomunt waarin ik geïnvesteerd heb veranderd waardoor ik hem moet verkopen?" Meestal zal het antwoord op deze vraag "nee" zijn, want in de meeste gevallen zijn er veel mensen in paniek die hun emoties laten overnemen of whales die tijdelijk wat winsten willen pakken.

Al met al is het dus vooral van belang rustig te blijven en je emoties te onderdrukken. Stijgingen en dalingen horen er bij en als goede investeerder moet je hiermee leren leven. Sterker nog, als goede investeerder is het juist verstandig om te kopen in tijde van onzekerheid en angst. Zoals Warren Buffet, één van de rijkste mannen op aarde, ooit zei:

Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.

Er zijn veel best ingewikkelde onderwerpen in dit artikel aan bod gekomen. Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Met dank aan Nenad Cavoski/shutterstock.com voor de bannerafbeelding.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.