Blockchain
19/10/18

Hoe kan ik blockchain integreren in mijn bedrijf?

Hoe kan ik blockchain integreren in mijn bedrijf?

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Ben jij een ondernemer en ben je benieuwd of blockchain iets voor jouw bedrijf kan betekenen? Hoor je vaak termen als blockchain en Bitcoin voorbijkomen en wil je hier meer over weten? Dan ben je hier zeker aan het goede adres.

We merken dat de technologie achter Bitcoin steeds bekender begint te worden en dat bedrijven op zoek zijn naar de integratie van blockchain in hun bedrijfsvoering. De veelbelovende woorden op het internet vertellen ons dat deze innovatie een hoop efficiëntie en kansen met zich meebrengt.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar we willen dan ook graag weten hoe we hiermee kunnen beginnen! Wat moet je bijvoorbeeld doen om zo'n technologie werkende te krijgen? In dit artikel geven we je er een uitgebreide uitleg over en krijg je antwoord op deze vragen.

Navigatie

Wat is blockchain?

Het is belangrijk om te beginnen met de vraag wat blockchain nu eigenlijk precies is. Om deze vraag te beantwoorden geef ik eerst de definities van een aantal kernwoorden. Voor de een zijn deze begrippen de normaalste zaak van de wereld, waar het voor een ander woorden zijn waar ze "weleens van gehoord hebben":

 • Database = een systeem voor de opslag van gegevens.
 • Centrale partij / gecentraliseerde organisatie = een bedrijf waarbij de controle in handen ligt van het bestuur.
 • Decentraal netwerk = een netwerk waarbij de controle in handen ligt van alles en iedereen die tot het netwerk is aangesloten in plaats van bij een centraal bestuur.
 • Private key = je eigen privé-sleutel waarmee je toegang krijgt tot jouw persoonlijke gegevens uit de blockchain.
 • Data versleutelen = je slaat je eigen gegevens op en versleutelt deze tot een code die anderen niet kunnen ontcijferen. Vervolgens kan jij met je eigen private key de ontcijfering doen en zie je weer het oorspronkelijke bestand.
 • Smart contract =  is een geprogrammeerd contract waarvan de afspraken in computercode staan vastgelegd op de blockchain. Na het programmeren komt er geen mens meer aan te pas.

Nu deze benamingen bekend zijn, gaan we over naar de beknopte uitleg van blockchain. Voor meer informatie kan je ook onze uitgebreide uitleg erover of onze uitleg over smart contracts lezen. 

Op dit moment hebben bedrijven een eigen database, een eigen opslagplek voor zijn gegevens. Ze doen zaken met een ander bedrijf dat ook een eigen database heeft. In plaats van dat je jouw samenwerkingspartners vertrouwt, kan je ook een gezamenlijke database aanhouden en deze delen. Blockchain biedt de mogelijkheid zo'n gezamenlijke database op te zetten. Hierdoor worden gegevens transparant en weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Een voorbeeld kan dit wellicht verduidelijken:

Voorbeeld samenwerken via blockchain

Stel bedrijf A is importeur van gecertificeerd hout en vraagt aan bedrijf B een hoger bedrag aangezien het hout duurzaam gekapt is. Bedrijf B houdt zich al geruime tijd bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en wil alleen werken met gecertificeerd hout. Normaal gesproken moet bedrijf B de leverancier op zijn blauwe ogen geloven dat het om duurzaam gekapt hout gaat.

Echter, door middel van blockchain kan Bedrijf B gemakkelijk inzien waar het hout gekapt is en hoe dit uiteindelijk bij bedrijf A terecht is gekomen. De houtkappers, transporteurs, bedrijf A en bedrijf B hebben namelijk allemaal een gedeelde database (de blockchain) en hierdoor is het gehele proces transparant. Het vertrouwen ligt hierdoor niet meer bij de centrale partijen maar bij het gedecentraliseerde netwerk, de blockchain. 

Ieder bedrijf heeft zijn eigen private key, een soort geheim wachtwoord, waarmee hij toegang krijgt tot de blockchain. Hiermee voorkom je dat een grapjas onder de naam van bedrijf A onjuiste informatie gaat plaatsen op de blockchain. Niemand is in het bezit van de private key van bedrijf A en daardoor kan alleen hij onder zijn eigen naam gegevens plaatsen. Zo weten alle partijen van elkaar wat en wanneer ze iets geplaatst hebben. Samenwerken via de blockchain is op deze manier erg gemakkelijk.

Blockchain uitgelegd in één zin

Wanneer je na het lezen van dit eerste stuk, de term blockchain in één zin aan een ander zou willen uitleggen, dan kan je zeggen:

Blockchain is een alternatief voor de traditionele database zoals we die kennen, waarbij blockchain wordt beheerd door ons allemaal en de traditionele database in handen ligt van één centrale partij

Natuurlijk snappen ze het dan nog niet volledig, maar het geeft hen in ieder geval een goede basis om hun kennis erover uit te breiden. Je kan ze natuurlijk ook altijd doorverwijzen naar dit artikel.

Verschillende soorten blockchains

Blockchain komt in drie soorten voor, namelijk de public, de private en de hybride blockchain. De verschillen worden in de volgende punten aangegeven:

 • Public blockchain - een netwerk/database waar iedereen kan binnenstappen en alle informatie inzichtelijk is voor het gehele netwerk. Een voorbeeld hiervan is Bitcoin.
 • Private blockchain - een netwerk/database dat alleen binnen een bedrijf of een selectieve groep gebruikt wordt. De informatie is alleen inzichtelijk voor bevoegden. Een voorbeeld van een public blockchain die als private is begonnen, is de blockchain van het bedrijf Disney. Andere voorbeelden zijn Multichain en Hyperledger.
 • Hybride blockchain - een netwerk/database dat een mix is tussen de public en de private blockchain. Gebruikers kunnen zelf bepalen welke gegevens zij openbaar maken voor iedereen en welke gegevens zij alleen voor een besloten groep tentoon willen stellen. Een voorbeeld hiervan is XDC, ontwikkeld door het bedrijf XinFin.  

Samenwerken

Naast het delen van informatieve gegevens kunnen bedrijven, door middel van blockchain, ook efficiënter samenwerken. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van smart contracts. Bestaande werkprocessen kunnen in programmeercode worden opgeschreven en op de decentrale database worden gezet. Wanneer een bepaald evenement gebeurt, kan zo'n smart contract in werking worden gesteld. Om hier een simpel voorbeeld van te geven:

Wanneer het dinsdag 10.00 uur is (evenement), geef dan de planten water (werking contract).

In een meer complexe situatie zou het kunnen zijn dat, wanneer Bedrijf B voor 70% van zijn voorraad hout heeft verbruikt, bedrijf A deze weer aanvult tot 100%. Door de werking van zo'n vooraf ingesteld smart contract kan er veel efficiënter worden samengewerkt.

Dit was een beknopte uitleg over de werking van de technologie. Ter verduidelijking kan de volgende video van ruim 6 minuten goed helpen. 

Hebben we blockchain echt nodig?

Over blockchain wordt gezegd dat het een grote impact heeft op veel verschillende industrieën. De bedrijven die veel van de technologie zullen profiteren zijn bedrijven die met de volgende drie punten te maken hebben:

 • De transparantie bij transacties en gegevens is van belang;
 • Men is afhankelijk van een database voor het opslaan van informatie;
 • Gegevens worden veelvuldig met hoge volumes verstuurd en ontvangen.

Om te bekijken of blockchain voor jouw bedrijf van pas kan komen, is het goed om te kijken naar hoe de huidige processen verlopen. Kan je inefficiënties vinden in het huidige werkproces? Dit kan zowel binnen je bedrijf als op het gebied van import en export zijn. Zo ja, dan kan een blockchain-programmeur jou vertellen of blockchain hier de juiste oplossing voor is en hoe hij de implementatie ervan voor zich ziet. Het is niet zo dat je per se blockchain nodig hebt, je hebt een oplossing nodig voor sommige problemen en uiteindelijk kan blockchain zo'n oplossing bieden.

Voorbeelden wanneer blockchain wel/niet handig is

 • Als je op dit moment blij bent met je huidige database, dan is er geen haast om direct over te stappen naar blockchain. De implementatie van de technologie zorgt ervoor dat je over de gehele inrichting van je bedrijf opnieuw moet nadenken. Veel processen zullen anders gecodeerd moeten worden en er kunnen jaren overheen gaan voordat de innovatie volledig geïntegreerd is in je bedrijf en lekker werkt. Daarbij moet wel gezegd worden dat de bedrijven die wél blockchain snel implementeren een competitief voordeel kunnen krijgen op de lange termijn.
 • Heb je veel te maken met aandeelhouders waarbij vertrouwen een belangrijke rol speelt en wordt dit vertrouwen op dit moment geregeld door een derde partij? Dan kan het interessant zijn om blockchain in te zetten en de waarborging van dit vertrouwen door code te laten regelen in plaats van een derde partij. 
 • Wanneer jouw bedrijf het moet hebben van transactiesnelheid, dan is het verstandig nog even te wachten met de implementatie. Blockchain kampt nog met schaalbaarheidsproblemen en voordat veel transacties verwerkt kunnen worden moet de technologie eerst wat volwassener worden. 

In feite is het samen te vatten in onderstaande afbeelding:

Image
Heeft jouw bedrijf blockchain nodig?

Waar kan je blockchain voor gebruiken?

Blockchain kan je zien als de basis en op deze basis kan je verschillende toepassingen/applicaties bouwen. Voor iedere industrie kan je wel een relevante toepassing bedenken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van toepassingen.

1. Geld

Een bekende op dit moment is de betaalapplicatie Bitcoin. Hiermee kan je digitaal geld overmaken naar mensen van over de hele wereld. Alle transacties worden netjes gecontroleerd door het netwerk en opgeslagen op de decentrale database. Waar e-mail de meest voor de hand liggende toepassing was en is voor internet, zijn transacties die voor blockchain. E-mail is het (bijna) geheel kosteloos en binnen enkele seconde verzenden van een stukje informatie naar de andere kant van de wereld, een cryptotransactie is het (bijna) geheel kosteloos en binnen enkele seconde verzenden van een stukje waarde naar de andere kant van de wereld.

2. Supply chain

Het begin tot aan het einde van een product kan volledig op de blockchain worden opgeslagen. Dit geeft ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om de oorsprong van onze sperziebonen in de supermarkt te bekijken. Stel je voor dat je in de supermarkt staat en jezelf afvraagt hoe die mand aan sperziebonen van Spanje naar hier is gekomen. Je scant de bijhorende QR-code en krijgt de gehele supply chain van deze bonen op je smartphone te zien. Je ziet dat de boer Jose Sanchez de bonen heeft geplukt, zijn broer Emanuel Sanchez ze heeft verpakt en vervolgens een Nederlands vrachtwagenbedrijf het vervoer voor zijn rekening heeft genomen. Tot slot vindt de afrekening met de Albert Heijn plaats en liggen de bonen binnen een paar uur in de schappen. Alle 'transacties' zijn voorzien met tijd en ook staat erbij hoeveel geld iedereen voor zijn geleverde bonen heeft gekregen. Hierdoor weet je direct of de boer wel een eerlijk aandeel heeft gekregen, in plaats van dat het overgrote deel van de winst in handen ligt bij een andere partij. Dit maakt het gehele proces transparanter.

Dit is bijvoorbeeld ook relevant voor grote merken als Rolex, waarvan veel nepproducten op de markt zijn. Met blockchain is het met een scan van de QR-code gemakkelijk te achterhalen of het om een echte Rolex gaat en niet een goedkope namaak.

3. Loyaliteitsprogramma

Op dit moment hebben we ontelbaar veel klantenkaarten waarmee we bij iedere winkel punten sparen. Nederlanders houden ontzettend van sparen, waardoor er zeker geen enkele pas weg zal worden gedaan! De blockchain kan ervoor zorgen dat je  bij je aankoop cryptomunten krijgt in plaats van 'punten' en deze in jouw digitale portemonnee komen. Met deze digitale portemonnee heb je geen pas nodig en je kan gemakkelijk zien hoeveel munten jij hebt gespaard. Je kan zelfs jouw munten verkopen aan geïnteresseerden, waardoor er handel in de munten ontstaat.

4. Digitale identiteit 

Veel mensen uit arme landen lopen rond zonder geregistreerde identiteit. Het is bijvoorbeeld te ver lopen naar 'het gemeentehuis' of de landelijke registratie laat te wensen over. Met een digitale identiteit zijn deze mensen in staat om een (online) bedrijf te starten of geld (uit) te lenen. Wanneer jij dus een bedrijf hebt dat regio's uit ontwikkelingslanden wil helpen, dan kan deze toepassing hier een hele effectieve voor zijn. 

5. Copyright

Tegenwoordig produceren we met z'n allen massaal content op het internet. Artikelen, filmpjes, liedjes, afbeeldingen en ga zo nog maar even door. Met een simpele klik kan iemand jouw creatie kopiëren en gebruiken voor eigen doeleinden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarnaast nog strafbaar ook. Door middel van de blockchaintechnologie kan je rechten aan de creatie verbinden en geld ontvangen wanneer de downloader besluit deze te gebruiken. Zo'n betaling wordt dan met een cryptocurrency gedaan. Op deze manier verloopt het eerlijk en heb je ook geen tussenpartij nodig die zorgt voor de verkoop en daarvan een percentage in eigen zak steekt. 

6. Vastgoed

De technologie kan voornamelijk het papierwerk uit de wereld helpen. Naast dat het slecht voor het milieu is, worden er ook veel fouten mee gemaakt of raken papieren 'kwijt'. Wanneer je een nieuw huis koopt, word je bestempeld als eigenaar. In plaats van deze te ontvangen op papier, wordt deze nu op de blockchain genoteerd. Hierdoor is het te allen tijde duidelijk wie en wanneer het huis heeft gekocht. 

7. Database

Je kan, zoals al eerder is aangegeven, de blockchain gebruiken voor het opslaan van jouw bedrijfsgegevens. Hierdoor staan ze niet meer op een centrale plek opgeslagen maar verspreid over alle deelnemers van het netwerk. De kans om gehackt te worden is hierdoor vele malen kleiner en de kosten die gepaard gaan met het opslaan van data zijn lager in een gedecentraliseerde database dan in een gecentraliseerde database.

Blockchain als basis

Blockchain kan voor de bovenstaande punten gebruikt worden, maar het gaat er niet alleen om dat de bestaande processen sneller, beter en goedkoper gedaan kunnen worden. Daar zouden we de technologie mee tekort doen. Het is een technologie die het mogelijk maakt om geheel nieuwe servicemodellen en technologieën te ontwikkelen. De uitdaging ligt hem niet zozeer bij de voordelen die de technologie voor de huidige processen kan hebben, maar bij de mogelijkheid om blockchain als absolute basis van een bedrijf te gebruiken. Vervolgens kan je dan kijken wat er op deze basis aansluit.

Blockchain wordt hierdoor het fundament in plaats van een vervanging van de bestaande informatiesystemen. Vanuit deze gedachtegang kunnen er nieuwe services en winstmodellen worden gecreëerd wat kan leiden tot een interessante bedrijfsgroei. Je kan hierdoor achter nieuwe klanten aangaan en stappen ondernemen die hiervoor als onmogelijk werden beschouwd. Veel zien innovaties als een verbetering voor de huidige bedrijfsvoering, terwijl een innovatie zoals deze er ook voor kan zorgen dat de gehele bedrijfsvoering anders zal worden. 

Het is niet noodzakelijk dat bedrijven blockchain integreren maar, wanneer jouw businessmodel niet (meer) werkt, dan is het tijd om 'out of the box' te denken. Blockchaintechnologie kan dan een prachtig fundament leggen voor een nieuw model. 

Kunnen we de technologie al gebruiken?

Op dit moment staan we nog aan het absolute begin van deze nieuwe technologie. De blockchain biedt het platform en op dit platform is het aan de programmeurs om verschillende applicaties te bouwen. Deze applicaties, zoals de zeven van hierboven, kunnen we dan in het bedrijf gaan gebruiken. Het aantal blockchain-programmeurs stijgt met de dag, maar in het huidige bedrijfsleven zijn IT-mensen al schaars, laat staan IT-mensen die gespecialiseerd zijn op het gebied van deze splinternieuwe technologie. Het duurt dus zeker nog een tijdje voordat we hier een grote groep van hebben. Wanneer deze groep voldoende ervaring heeft, dan kunnen er meer en meer applicaties worden ontwikkeld. Dit betekent echter niet dat er nog geen bedrijven zijn die de technologie gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat 6 van de 10 grote bedrijven erover nadenkt of al bezig is om blockchain te gebruiken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van bedrijven die het of al aan hun bedrijfsvoering hebben toegevoegd, of druk bezig zijn hun idee tot uitvoering te brengen.

 1. Spotify
  Spotify heeft de startup Mediachain Labs overgenomen. Ze willen blockchain inzetten om artiesten en licentieovereenkomsten beter te verbinden met de nummers die Spotify aanbiedt. 
 2. Accenture 
  Accenture wil door middel van blockchain efficiënter en productiever zijn in de verzekeringsbranche. Ze bouwen oplossingen voor hun cliënten en vertalen hun eigen processen naar blockchainprocessen waarbij het vertrouwen aan het netwerk wordt gegeven. 
 3. Annexum
  Annexum gebruikt de technologie om beleggen in vastgoed voor iedereen mogelijk te maken. Participaties in vastgoedbeleginngen kunnen door deze technologie gemakkelijker, sneller en goedkoper worden verhandeld. Het is zelfs mogelijk om kleine stukjes vastgoed vanaf €100,- aan elkaar te verkopen, zonder tussenkomst van notarissen en andere intermediairs. Hierdoor wordt de vastgoedmarkt meer liquide en is een groot startkapitaal niet meer vereist om deze wereld binnen te treden.
 4. Walmart
  Walmart gebruikt de blockchaintechnologie voor de supply chain van varkensvlees. Via de blockchain kunnen mensen gemakkelijk inzien waar het vlees vandaan komt. Een van de redenen dat ze dit doen is om rampscenario's met eten tegen te gaan. Er zijn weleens dodelijk ziektes verspreid door fout voedsel en door middel van blockchain moeten dit soort scenario's voorkomen worden. Walmart heeft hiervoor een partnerschap gesloten met IBM.
 5. Bank of America
  De grootste bank van Amerika heeft momenteel 50 patenten op blockchain-gerelateerde zaken. Een daarvan gaat over het veilig opslaan van persoonlijke data. Het is een bank dat veelvuldig te maken heeft met cyberaanvallen dus een toepassing voor het veilig opslaan van data is een logische zet.

Welke problemen heeft blockchain?

Bij het gebruik van de decentrale applicaties (dApps) lopen bedrijven nog wel tegen onvolkomenheden aan. Zo zijn er op dit moment een aantal problemen waar een oplossing voor gevonden moet worden, wil de technologie uiteindelijk voor massa-adoptie gaan. 

 1. Schaalbaarheidsproblemen waardoor de technologie op dit moment trager is dan de huidige database
 2. De programmeeromgeving laat nog wat aan de wensen over. De blockchain-programmeurs krijgen een Software Development Kit (SDK) waarmee ze applicaties kunnen bouwen. Het design van deze bouwomgeving is in sommige gevallen nog niet gebruiksvriendelijk en dit bevordert de ontwikkelingen niet. Gelukkig zien we wel de trend ontstaan dat er meer en meer op het design gelet wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we gewoon zelf, vanuit onze luie stoel, applicaties in en uit elkaar kunnen schuiven. Het liefst hebben we het gemak van voorgeprogrammeerde blokken waarmee we samen onze eigen applicatie kunnen bouwen. Dit is vergelijkbaar met de ontwikkeling die we hebben gezien bij het bouwen van een website. In het begin moest je goed kunnen coderen om een knappe website te kunnen maken, maar tegenwoordig kan je bij partijen als WIX zelfstandig jouw website in elkaar schuiven. 
 3. Bovenop de basis wordt een applicatie-laag gebouwd. De beveiliging van de basis zit wel goed maar er komen nog weleens berichten naar buiten dat de applicatie-laag gehackt wordt en hierdoor bijvoorbeeld een decentrale organisatie (DAO) gehackt is. 
 4. Doordat de gebruiksvriendelijkheid en de veiligheid van de applicaties soms nog wat aan de wensen overlaat, kiezen veel partijen ervoor om toch een gecentraliseerde applicatie te maken. Hierdoor worden de decentrale applicaties nog niet veel gebruikt en kan er ook weinig feedback gegeven worden.
 5. Doordat blockchain decentraal van aard is, ontbreekt er een centraal bestuur. Soms kunnen community-leden, de mensen die gezamenlijk werken aan de blockchain, het niet eens worden over de koers die ze willen varen. Hierdoor kan het gebeuren dat ze gescheiden verder werken en van elkaar afsplitsen. Zo'n afsplitsing wordt ook wel een fork genoemd. Dit soort frictie zit de verdere ontwikkeling in de weg en er wordt dan ook hevig gediscussieerd over of er niet toch een centraal bestuur moet staan boven de decentrale community.

Hoe integreer je blockchain in jouw bedrijf?

Blockchain kan je in jouw bedrijf integreren door een applicatie te bouwen die jouw processen gaat helpen. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er een kant-en-klare gebruikersomgeving bestaat waarbij je elementen kunt pakken die toepasselijk zijn voor jouw bedrijf. Helaas is blockchain nog een zaadje waarvan we we pas net de ontkiemfase zien ontstaan. Deze gebruiksvriendelijkheid kunnen we voorlopig dus nog niet verwachten. Wat wel goed is om te weten, is dat het blockchainproject Unibright hard bezig is met dit mogelijk te maken. Zij zetten zich in om de creatie van blockchainoplossingen en decentrale applicaties te simplificeren.

Het doel is om de zojuist geschetste gebruikersomgeving vorm te geven, zodat je zonder programmeerkennis of dure programmeurs jouw eigen toepassingen kan maken. Bedrijven kunnen op deze website een business-integratie-workflow visueel doorlopen zonder ook maar een stukje programmeercode te schrijven. Maar nogmaals, dit is nog in ontwikkeling en daardoor niet toepasbaar. 

Het volgende filmpje van 1:25 minuut geeft meer informatie over het Duitse Unibright

Aangezien Unibright zijn product nog niet heeft gelanceerd, zijn we genoodzaakt een andere manier te bedenken waarmee we blockchain kunnen integreren in jouw bedrijf. Een goed alternatief hiervoor is om met een blockchain developer (programmeur) om de tafel te gaan. Je neemt zelf eerst je eigen bedrijfsprocessen onder de loep en gaat op zoek naar inefficiënties en andere verbeterpunten.

Je schrijft ze zo gedetailleerd en duidelijk mogelijk op en gaat hiermee naar de blockchain developer. Samen met hem bespreek je jouw wensen en hij zal dit vertalen naar een geschikte blockchainoplossing. Zoals eerder is aangegeven vind je zo'n ontwikkelaar niet op de hoek van de straat. Ze zijn vergelijkbaar met een diamant, moeilijk te vinden en onwijs kostbaar. Toch worden diamanten gevonden en hieronder noem ik een aantal opties waardoor je jouw zoektocht kan specificeren.

Hoe vind je een blockchain developer?

In de wereld loopt er een handje vol aan blockchain developers rond en de vraag ernaar neemt exponentieel toe. Het is dan ook geen vreemd gegeven dat zij kunnen vragen wat ze willen. De makkelijkste manieren om deze mensen te vinden zijn:

Wil je liever dat een gespecialiseerd bedrijf jouw idee omtovert tot een blockchain-oplossing? Bekijk dan de dienst van het bekende IBM. Zij hebben een IBM blockchain ontwikkeld waarmee ze oplossingen voor hun cliënten bouwen. Ook bieden ze de mogelijkheid om jouw programmeurs bij te scholen tot blockchain-programmeur. 

 

In de onderstaande video is te zien hoe IBM het bedrijf Walmart heeft geholpen bij het realiseren van een tracking systeem van hun producten.

Hoe communiceert blockchain met bestaande software?

Zoals eerder is aangegeven, kan je ervoor kiezen om blockchain als basis te kiezen en daar nieuwe applicaties aan toe te voegen. Ook kan je ervoor kiezen om je huidige systeem te behouden en blockchain-oplossingen hiermee te integreren. Bij dit laatste is het wel van belang dat de verschillende systemen goed met elkaar kunnen communiceren. Deze communicatie wordt gedaan door middel van API's.  

API staat voor Application Programming Interface en zorgt ervoor dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren 

Bedrijven kiezen er veelal voor om blockchain-applicaties als uitbreiding voor de bestaande systemen te gebruiken. Dit doen zij, omdat hun bestaande systemen veel geld hebben gekost en het zou zonde zijn om deze zomaar aan de kant te schuiven. De onderlinge communicatie kan een complex proces zijn en daarom is het niet onverstandig om ook de optie te overwegen waarbij je blockchain als hoofddesign neerzet. Het voordeel dat je hebt wanneer blockchain als hoofddesign staat, is dat het uitnodigt om anders te gaan denken. Je bent ongebonden aan bestaande systemen en belemmeringen.

Hierdoor kan je out-of-the-box denken en gaan er wellicht nieuwe wegen open die leiden tot nieuwe, mooie klanten.
Natuurlijk is dit nogal een beslissing. Gelukkig kan je jouw bestaande systeem en het blockchainsysteem parallel aan elkaar laten werken en de verschillen in prestatie meten. Met een simpele rekensom kan je daarna bekijken wat voor jou een goede volgende stap is.

Conclusie

Blockchain zorgt ervoor dat het vertrouwen in een centrale partij verschuift naar het vertrouwen in een decentraal netwerk. Dit decentrale netwerk biedt kansen om sneller, efficiënter, transparanter en goedkoper te werken. Als bedrijf kan je ervoor kiezen om deze nieuwe technologie te laten communiceren met je huidige systemen, of je kan de status quo veranderen en blockchain als hoofddesign gebruiken. 

Voordat je besluit om blockchain te integreren, is het eerst belangrijk om in je eigen bedrijfsproces te zoeken naar inefficiënties en andere verbeterpunten. Met een gedetailleerde beschrijving daarvan stap je naar een blockchain developer of een bedrijf dat zich specialiseert in blockchain-oplossingen. Samen met zo'n partij vertaal je jouw wensen naar een gepaste oplossing en integreer je dit in jouw bedrijf. 

De technologie staat nog in haar kinderschoenen en heeft daarom nog zijn mankementen. Zo kampt het onder andere met schaalbaarheidsproblemen en kan de veiligheid nóg beter. Dit neemt niet weg dat het zeer interessant is om jouw mogelijkheden met deze nieuwe technologie te onderzoeken. Mocht je aan de hand van dit artikel een vraag hebben, dan kan je deze onderaan dit artikel of bij ons op het Crypto Forum stellen. Wanneer het een vraag betreft dat specifiek over jouw bedrijf gaat dan kan er ook altijd een e-mail gestuurd worden naar [email protected]

Bedankt voor het lezen en wij wensen je heel plezier met de ontdekkingsreis die blockchain je zal bieden!  

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!