Bitavo of Litbit - wat is de betere exchange?

Bitvavo of LiteBit - welke is beter om crypto te kopen?

Bitvavo of LiteBit – welke is beter om crypto te kopen? Een exchange kiezen is, na leren over crypto, één van de eerste stappen wanneer je wil gaan beginnen met het handelen in crypto. Het is dan ook een erg belangrijke keuze, want het kan zeker invloed hebben op je rendement.

Vandaag de dag zijn er enorm veel exchanges om uit te kiezen. Hierdoor zie je soms door de bomen het bos niet meer en daarom hopen wij je vandaag te helpen door eens twee verschillende exchanges met elkaar te vergelijken. Deze twee exchanges zijn Bitvavo en LiteBit.

Deze beide exchanges zijn Nederlands, maar welke is beter? Wat zijn de voordelen van de beide exchanges en wat de nadelen? Op die vragen, en meer, krijg je in dit artikel antwoord.

Foto header: Anna Nekrashevich/Pexels.com

Bekijk snel

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een crypto exchange werkt.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange die in 2018 werd opgericht. Hun missie is duidelijk: het overbruggen van de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta. Bitvavo is, ten minste volgens henzelf, de grootste Nederlandse exchange van Nederland en dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Het is dan ook zeker een optie die je serieus moet overwegen.

De voordelen

Bitvavo is natuurlijk niet zonder reden zo groot geworden als het is. Het platform heeft verschillende voordelen en loopt ook op verschillende vlakken voor op andere exchanges. Maar wat zijn deze voordelen precies? Daar gaan we nu wat dieper op in.

Transactiekosten

Het eerste voordeel dat belangrijk is om te benoemen is dat Bitvavo de goedkoopste crypto exchange van Nederland is. De kosten zijn erg laag bij Bitvavo, deze liggen namelijk op 0,25% per transactie. Dat is dus meer dan bij bijvoorbeeld Binance, maar in Nederland vind je het niet goedkoper dan bij Bitvavo.

Gebruiksvriendelijkheid

Daarnaast is de gebruiksvriendelijkheid bij Bitvavo erg goed. Het platform ziet er eenvoudig uit en het is zelfs voor complete beginners makkelijk te gebruiken. Dit kan voor jou een groot voordeel zijn, omdat je op deze manier naast natuurlijk het leren over crypto niet ook nog te veel tijd hoeft te besteden aan het leren van een exchange.

Minimalisme

Zoals we eerder al benoemden is het belangrijkste doel van Bitvavo het overbruggen van de kloof tussen traditionele valuta en digitale valuta. Hier hoort natuurlijk bij dat crypto echt voor iedereen beschikbaar is. Wat daar zeker aan kan bijdragen is dat crypto te verhandelen is via een eenvoudig platform. Aangezien Bitvavo dit zo belangrijk vindt hebben ze hier ook zeker aandacht aan besteed. Het platform is erg eenvoudig te gebruiken, maar toch kun je er vrijwel alles in doen.

Er is namelijk een wat uitgebreidere versie beschikbaar wanneer je de desktop versie downloadt. Hierin kun je bijvoorbeeld wel stop loss orders uitvoeren, iets wat op dit moment in de app nog niet kan. 

Klantenservice

De klantenservice van Bitvavo is daarnaast erg goed. Wanneer je een probleem hebt kun je ze bereiken via de email en via de live chat. Over het algemeen reageren ze best wel snel en ze doen ook goed hun best je te helpen. Echter, de klantenservice heeft ook een groot nadeel, maar daarover later meer.  

Taal

Daarnaast is het natuurlijk een groot voordeel dat de Bitvavo exchange uit Nederland komt en daardoor ook in het Nederlands beschikbaar is. Misschien heb jij helemaal geen moeite met Engels en is het voor jou dan ook geen probleem wanneer een exchange enkel in het Engels beschikbaar is. Echter, ben je niet super goed in Engels of spreek je de taal gewoon helemaal niet? Dan kan het zeker een erg groot voordeel zijn dat je een exchange hebt die in het Nederlands beschikbaar is. 

Image
Exchanges
Viktoriia Hnatiuk/Shutterstock.com

De nadelen

Een exchange kan natuurlijk niet alleen maar voordelen met zich meebrengen. Elke exchange heeft naast zijn voordelen ook zijn nadelen en hetzelfde geldt uiteraard voor Bitvavo. Op deze nadelen gaan we nu wat dieper in.

Muntenassortiment

Het eerste nadeel van Bitvavo is namelijk dat de hoeveelheid cryptomunten die op Bitvavo te verhandelen is redelijk beperkt is. Je kunt via Bitvavo namelijk 58 cryptomunten kopen en verkopen (per juli 2021). Dit is natuurlijk niet super weinig en de grote munten zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) kun je ook zeker kopen en verkopen, maar veel van de kleinere, en vaak nieuwere, projecten zijn nog niet beschikbaar via Bitvavo.

Dit hoeft niet per se een groot probleem te zijn en zou voor jou zelfs een voordeel kunnen zijn. Je bent natuurlijk beperkt in de hoeveelheid munten die je kunt verhandelen. Ben jij een ervaren trader die graag in allerlei verschillende projecten handelt? Dan is dit natuurlijk een nadeel voor jou. Maar ben jij een beginner en vind je het juist fijn dat je niet teveel opties hebt? Dan kan dit natuurlijk juist een voordeel voor jou vormen.

Klantenservice

Zoals we eerder al aangaven heeft de klantenservice van Bitvavo ook een nadeel. Dit is namelijk het feit dat je deze niet kunt bereiken via de telefoon. Je kunt ze enkel een email sturen en bereiken via de live chat, maar hierdoor duurt het natuurlijk soms wel langer voordat je reactie krijgt. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar dit kan het wel zijn. Is het namelijk een stressvolle situatie op de markt en wil je snel kunnen handelen maar gaat er iets mis met je exchange? Dan wil je natuurlijk dat dit snel opgelost wordt.

Al met al lijkt Bitvavo dus een prima optie. Het heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Echter, Bitvavo is natuurlijk lang niet de enige crypto exchange die er is. Er zijn tal van andere exchanges, zo heb je Binance en Coinmerce, maar dus ook LiteBit. In het volgende deel kijken we wat gedetailleerder naar LiteBit en bekijken we de voordelen en nadelen die het platform heeft.

Wil je meer weten over Bitvavo, lees dan hier de uitgebreidere blog!

Wat is LiteBit?

Ook LiteBit is dus één van de Nederlandse crypto exchanges die er bestaan. Deze exchange werd in 2017 opgericht door twee grote fans van crypto. Het aantal gebruikers van het platform groeide enorm snel, en daarmee ook het bedrijf.

LiteBit vindt het voornamelijk belangrijk dat ze crypto trading simpel, veilig en persoonlijk houden. LiteBit was er erg vroeg bij in Nederland. Zij waren namelijk één van de allereerste cryptobedrijven van Nederland.

De voordelen

Ook LiteBit heeft natuurlijk, net als Bitvavo, verschillende voordelen en nadelen. Allereerst gaan we even wat dieper in op de voordelen en nadelen van LiteBit.

Built in wallets

Het eerste voordeel van LiteBit is dat het platform, net als Bitvavo, de mogelijkheid biedt je crypto te storen in built in wallets. Dit houdt in dat je je cryptomunten gewoon op het platform van Bitvavo zelf kunt bewaren. Dit kan, zeker voor beginners, een groot voordeel zijn, omdat je dan niet zelf voor een wallet hoeft te zorgen en dit kan voor jou de drempel om van start te gaan met crypto zeker verlagen. Echter, het kan ook een nadeel zijn. Je munten staan namelijk een stuk veiliger wanneer je deze bewaard op een hardware wallet, dan kan niemand er namelijk aan komen. Wil je meer weten over hardware wallets? Lees dan hier verder. 

Taal

Het kan voor jou zeker een groot voordeel zijn dat de LiteBit exchange beschikbaar is in het Nederlands. Voor de mensen die misschien geen vloeiend Engels spreken kan het een erg groot voordeel zijn dat alles beschikbaar is in het Nederlands. Dit maakt het namelijk een stuk overzichtelijker, omdat je alleen maar over crypto hoeft na te denken en niet ook nog eens over wat het nou allemaal betekent. 

De nadelen

Ook heeft LiteBit verschillende nadelen, zoals elke exchange dat eigenlijk wel heeft.

Transactiekosten

Eén daarvan is bijvoorbeeld het feit dat de kosten bij LiteBit redelijk hoog zijn. De transactiekosten bij LiteBit liggen namelijk tussen de 1% en 2% per transactie, afhankelijk van hoe groot deze transactie is. Dit is natuurlijk super hoog, maar zeker hoger dan bij bijvoorbeeld Bitvavo en het kan dan ook best een deel van de rendement opeten.

Daarnaast zijn er ook nog extra kosten bij LiteBit, namelijk wanneer je bijvoorbeeld geld wilt storten op je account via iDEAL. Hier komen dan nog extra kosten bij kijken en dit is zeker een nadeel.

Hacks

Wat je een ander nadeel van LiteBit zou kunnen noemen is het feit dat het platform in het verleden al drie keer gehackt is. Hierdoor zou je je kunnen afvragen of het platform wel veilig is. Of dit echter nog steeds een probleem vormt is natuurlijk de vraag, want het zou uiteraard kunnen dat ze naar aanleiding van deze succesvolle hacks de beveiliging van de exchange flink hebben verbeterd.

Exchange gesloten

Nog een nadeel van LiteBit is dat het platform soms afgesloten wordt op drukke periodes. Dit zou bijvoorbeeld kunnen komen omdat ze de grote capaciteit niet aan kunnen. Dit kan zeker een nadeel vormen, omdat tijdens deze drukke periodes vaak juist veel gehandeld wordt, waardoor er genoeg mogelijkheid is om winst te maken.

Reviews

Ook zijn er op internet veel reviews te lezen waarin geklaagd wordt over het trage en niet behulpzaam reageren van de klantenservice. Mocht dit kloppen is dit natuurlijk erg negatief, maar het is natuurlijk aan jezelf welke reviews je wel en niet gelooft.

Muntenassortiment

Daarnaast is de selectie cryptomunten op LiteBit niet zo groot, kleiner nog dan op Bitvavo zelfs. Waar je op Bitvavo 58 cryptomunten kunt verhandelen kun je via LiteBit ‘maar’ 42 verschillende cryptomunten kopen en verkopen. Dit is natuurlijk niet super veel en om de eerder genoemde redenen zou dit voor jou een nadeel kunnen vormen.

Al met al heeft LiteBit dus, net als Bitvavo, verschillende voordelen, maar ook verschillende nadelen.

Image
Crypto kopen
Friends Stock/Shutterstock.com

Wat is beter om crypto te kopen?

Dus, welk platform is nou beter om te gebruiken, Bitvavo of LiteBit? Het is natuurlijk niet aan ons om dat voor jou te bepalen, en tevens zouden we dat helemaal niet kunnen.

Wij weten namelijk niet welk aspect van een exchange voor jou het belangrijkst is. Vind jij gebruikersvriendelijk heel belangrijk? Of is het voor jou vooral belangrijk dat de handelskosten erg laag zijn? Dat zijn allemaal vragen die je aan jezelf moet stellen voordat je voor een exchange gaat kiezen.

Is het voor jou bijvoorbeeld belangrijk dat de kosten erg laag zijn? Dan kies je uiteraard voor Bitvavo, want daar zijn de kosten aanzienlijker lager dan bij LiteBit. Maar is het voor jou misschien juist belangrijk dat de hoeveelheid crypto’s die te verhandelen zijn beperkt blijven om het op die manier simpel te houden? Dan kies je waarschijnlijk voor LiteBit. Hier zijn namelijk simpelweg minder verschillende munten te kopen en verkopen, waardoor jij misschien minder in de keuzestress terecht komt.

Het zijn allemaal afwegingen die alleen jij voor jezelf kunt maken en het is dan ook belangrijk dat je hier serieus mee bezig bent. Het kiezen van een exchange is namelijk een belangrijke keuze en het kan zeker invloed hebben op je uiteindelijke rendement en gevoel bij crypto.

Hierdoor is het dan ook bijzonder belangrijk dat je zelf goed je onderzoek doet voordat je een keuze maakt. Dit geldt voor alle vlakken van het handelen in crypto, maar dus ook zeker in het kiezen van een exchange.

Om het toch nog eens even extra overzichtelijk te maken volgt nu nog een tabel waarin de beide exchanges met elkaar worden vergeleken.

  Bitvavo LiteBit
Taal Nederlands Nederlands
Aantal coins 58 42
Handelskosten 0,25% per transactie tussen de 1% en 2% per transactie
Klantenservice & gebruiksvriendelijkheid De klantenservice en gebruiksvriendelijkheid bij Bitvavo zijn top, je kunt ze alleen niet bellen Over de klantenservice van LiteBit zijn op internet verschillende negatieve reviews te lezen en daarnaast kun je ze niet bellen
Veiligheid Bitvavo is in het verleden nog nooit gehackt LiteBit is in het verleden al drie keer gehackt

Conclusie

Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere exchanges beschikbaar en het hoeft dan ook helemaal niet zo te zijn dat jij überhaupt voor Bitvavo of LiteBit gaat. Het is zeker belangrijk dat je, naast deze twee exchanges, ook andere exchanges bekijkt. Daarom gaan we in het volgende deel op enkele van deze exchanges in.

Dus, wat is de beste crypto exchange, LiteBit of Bitvavo? Dat kun je echt alleen voor jezelf bepalen. Beide exchanges hebben hun voordelen en beiden hebben hun nadelen.

Bitvavo is bijvoorbeeld erg goedkoop, dit kan zeker een groot voordeel zijn. Beide exchanges zijn Nederlands, wat voor sommige mensen ook een enorm voordeel kan zijn.

Naast LiteBit en Bitvavo zijn er natuurlijk nog tal van andere exchanges, zo heb je bijvoorbeeld Binance. Ook daar moet je zeker eens onderzoek naar doen om voor jezelf te bepalen wat voor jou de beste exchange is.

Ben jij benieuwd van welke exchange anderen gebruik maken en waarom? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.