De aandacht voor crypto neemt al jaren toe. Het is continu in de media en steeds meer consumenten en ondernemers investeren in cryptocurrency. Doordat een steeds grotere groep mensen enthousiast is verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje, waardoor er een flinke groeispurt zichtbaar is in de handel van crypto.
Image header: thinkhubstudio/Shutterstock
Bekijk snel
Next-level cryptohandel
Wil je weten hoe je handelt in crypto, maar ben je bang dat je te laat bent om te investeren? No worries, want het is nog een vrij nieuw fenomeen. Het is nog geen mainstream markt, maar de ontwikkelingen gaan gestaag door. De kans dat het wel een mainstream markt wordt is dus zeer aanwezig.
Een groot verschil met traditionele valuta is de waarde van de ‘munten’. De prijzen in de wereld van crypto zijn namelijk heel wat volatieler dan dat bijvoorbeeld bij de Euro het geval is. Er zijn hevige koersschommelingen gaande, maar dit maakt het voor handelaren juist interessant. Weet je nog niet precies waar je mee bezig bent? Dan kan het juist een gevaarlijke trend zijn, dus lees je goed in en wees je bewust van de risico’s.
Ben jij klaar voor next-level cryptohandel? Lees dan verder in deze handige blog over hoe je handelt in crypto. Let op: je zult veel nieuwe termen leren en soms niet direct weten waar het nou over gaat, maar uiteindelijk zal het kwartje wel vallen. You can do this!
Het is goed om te weten dat eigen onderzoek prioriteit verdient. Blijf ontdekken en onderzoeken en laat je niet afremmen of afleiden wanneer er iets niet helemaal op z’n plek valt. Start met kleine investeringen en beheers je risico’s effectief. Misschien maak je foutjes, misschien zijn er onduidelijkheden; zorg ervoor dat dit niet een te grote tegenvaller gaat zijn. Het is altijd, in welke fase je ook zit, belangrijk om nooit meer in te leggen dan dat je wilt verliezen. Je moet jezelf beschermen tegen kostbare transacties, waarvan je de risico’s niet kunt dragen.
Begin je de handelingen door te krijgen, dan kom je in de flow en zul je je snel ontwikkelen. Raak comfortabel in de branche en win aan zelfvertrouwen, want het is echt interessant en de moeite waard.
Een crypto beurs kiezen
De eerste stap is het kiezen van een cryptobeurs. In ons land is Bitvavo een voor de hand liggende keus, omdat ze veel verschillende cryptomunten aanbieden. Ze zijn betaalbaar, hebben een gebruiksvriendelijke interface én bieden hun platform in het Nederlands aan. Wil jij toch liever voor iets anders gaan, dan zijn andere bekende beurzen, waaruit je kunt kiezen:
- Huobi;
- Kraken;
- Coinbase;
- Binance.
Wanneer jij je gaat aanmelden, dan zul je door een aanmeldproces worden geloodsd. Een belangrijke factor bij de handel in cryptocurrency is jouw online veiligheid. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van twee factor authenticatie, ook wel: 2FA.
We er vanuit dat je nu een beurs hebt gekozen en zullen nu verder vertellen over alle ins en outs met betrekking tot het handelen in crypto.
Wat zijn de verschillende wallets?
Je hebt vast wel eens gehoord van een wallet: dit is een digitale portemonnee, waarmee je jouw crypto en NFT’s kunt bewaren, versturen of ontvangen. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, zoals mobiel, hot of cold, desktop, hardware, maar ook papieren exemplaren.
Een wallet werkt door middel van public en private keys; wachtwoorden die door je wallet zijn aangemaakt om de veiligheid van jouw kapitaal te waarborgen. We gaan hier even iets dieper op in.
Public keys
De public keys spreken al voor zich, want die is de sleutel die openbaar is. Deze is gekoppeld aan jouw unieke wallet en is nodig voor andere partijen die met jou willen handelen. Door de unieke sleutel te gebruiken, kunnen mensen jou NFT’s, cryptocurrency en andere digitale assets zenden.
Private keys
Je hebt vast al geraden dat de private keys niet openbaar horen te zijn. De private keys zijn meestal nogal lang, zo tussen de 12 en 24 woorden. Dankzij deze privésleutels heb je toegang tot jouw wallet, dus bewaar deze woorden goed en deel ze nooit en te nimmer met iemand anders.
Heeft iemand deze seed phrase in zijn bezit gekregen, dan heeft diegene toegang tot jouw wallet en dus ook toegang tot jouw vermogen. Je hebt deze geheime woorden ook nodig om toegang te verkrijgen tot je eigen wallet, wanneer je hot wallet op de computer crasht of als je jouw hardware wallet ooit verliest.
Je zult misschien denken dat je munten in die wallet liggen te wachten, totdat jij eens opduikt, maar niets is minder waar. Je munten staan op de blockchain en je wallet is slechts een verbinding die je legt naar je digitale assets. De private keys zijn essentieel, wanneer je transacties wilt goedkeuren.
Hoe weet je wanneer je crypto moet kopen of verkopen?
Kopen of verkopen van crypto doe je geheel naar eigen inzicht. Het is onmogelijk en onethisch om als buitenstaander te adviseren over hoe jij jouw kapitaal het slimst inzet of juist terugtrekt. Het is belangrijk om je te verdiepen in de mogelijkheden, waarbij deze blog een goede eerste stap is.
Wanneer je weet wat er mogelijk is kun je jouw handelsstrategie uitstippelen. Misschien kun je dit direct, maar het is absoluut geen overbodige luxe om een cursus in crypto te volgen. Op AllesOverCrypto.nl vind je een gratis cursus, maar ook een Masterclass. De Masterclass bestaat uit 14 modules en 180 lessen, waarin we alle gerelateerde onderwerpen tot in detail uitleggen. We gaan hieronder alvast even dieper in op de verschillende definities en strategieën.
De basis van steun- en weerstandsniveaus
De basis van watte? Ik hoor je denken. Maar steun en weerstand zijn onmisbare begrippen, wanneer je wilt weten wat de koersen doen. We noemen het ook wel support en resistance. Alles in de economie is een kwestie van vraag en aanbod, dus ook in de wereld van crypto is dit niet anders. Bij steunen is er sprake van een bodemprijs, waarbij de koersen de vloer raken. Weerstand is het tegenovergestelde hiervan, want er wordt dan een plafond geraakt.
Kun je koersgrafieken analyseren en candlesticks (rustig aan, dit komt verderop aan de orde!) interpreteren, en daar een plan uit trekken, dan heb jij de juiste tools in handen om te investeren.
Steunen
Steunen is een manier om een prijsniveau te weergeven en dan met name de uitbraak, die een neerwaartse trend veroorzaakt. Het gevolg hiervan is vaak een prijsstijging, maar doordat de crypto volatiel is, wordt de vloer ook vaak doorbroken. In onderstaande grafiek zie je hoe de koers op-en-neer gaat, voordat hij uitbreekt. Wanneer de prijs niet door de vloer heen breekt, zoals hieronder zichtbaar is, zijn er meer mensen die kopen dan verkopen.
Weerstand
Weerstand is juist het tegenovergestelde van steunen, dus we kijken dan niet naar de vloer, maar naar het plafond. De grafiek hieronder geeft al aan wat er op zo’n moment speelt: er ontstaat weerstand, waardoor de munt niet verder kan pieken en daardoor wegglijdt. De prijs stabiliseert of daalt, want er wordt meer verkocht dan gekocht.
Steun- en weerstandsniveaus bepalen
Door de steun- en weerstandsniveaus nauwkeurig te bepalen, kun je enigszins voorspellen wanneer je in en uit transacties moet stappen. Dit klinkt natuurlijk als een heel handig trucje, maar in de praktijk is het heel lastig te bepalen. Ik kan je wel een aantal richtlijnen geven, zodat je weet waar je op moet letten:
- Wat vertelt de geschiedenis? Hoe zagen eerdere hoogte- en dieptepunten eruit?;
- Fibonacci-retracement;
- Ronde getallen, want dit is psychologisch gezien van belang.
Fibonacci-retracement niveaus zijn horizontale lijnen, die jou aangeven waar weerstand of steun hoogstwaarschijnlijk zullen optreden. Ze zijn gebaseerd op Fibonacci-getallen, die in de cryptowereld opvallend belangrijk zijn. Ieder niveau is gekoppeld aan een percentage. Dit percentage staat voor Ik zal je een klein voorbeeld geven:
De reeks begint bij twee getallen: eerst de 0 en vervolgens de 1. Het getal wat hierop volgt komt voort uit de som van de voorgaande twee getallen. Dus na 0 + 1 volgt 1 en daarna komt een 2 (1 + 1) om af te sluiten met een 3 (1 + 2).
Het vergt behoorlijk wat onderzoek om hier überhaupt de logica van in te zien, terwijl wat je ermee wint is eigenlijk niets meer dan een hypothetische voorspelling. Wil je hier meer over leren, zorg dan dat je het pas toepast als je voldoende kennis hebt opgezogen en toegepast. Kun je risico’s goed inschatten en weet je hoe de steun- en weerstandsniveaus werken, dan heb je absoluut een streepje voor op diegenen die dit niet onder de knie hebben.
Wat is een candlestick?
Een candlestick staat erom bekend dat ‘ie wordt gebruikt om de koers van crypto te voorspellen. Doorgaans wordt er per handelsdag een kaarsgrafiek ingezet, dus voor een maand (20 handelsdagen) heb je dus 20 candlesticks. De oorsprong van deze prijsgrafieken ligt in de Japanse rijsthandel van de 18e eeuw.
Candlesticks gebruik je om prijsacties op de markt te omschrijven, maar wel toegespitst op een bepaald tijdsbestek. Periodes die je kunt instellen zijn bijvoorbeeld 1m/3m/5m/15m/1u/1d. Door candlesticks te combineren vormen ze een patroon, dat dient om prijsvariaties te voorspellen.
De candlesticks waren in het begin groen, maar tegenwoordig blauw. Deze kleur geeft een positieve koersverandering aan, terwijl de rode candlestick een negatieve verandering in de koers aangeeft. Factoren die meespelen in de bepaling van de koers zijn o.a.: hoogte- en dieptepunten, openingskoersen en slotkoersen.
Op onderstaande foto zie je dat de grafiekjes zowel een body als shadows hebben. Deze schaduwvormen steken boven en onder uit de kaars. Dankzij dit hulpmiddel zie je verschillen tussen de openings- en slotkoers. De blauwe kaars geeft aan de bovenkant de slotkoers weer, terwijl de onderste schaduw de openingskoers weergeeft en voor de rode kaars is dit omgekeerd. Patronen identificeren wordt hierdoor eenvoudiger, waardoor je een beter beeld over de actuele ontwikkelingen op de markt kunt vormen.
In de video hieronder kun je meer leren over het lezen en interpreteren van candlesticks.
Wat is Relative Strength Index?
De Relative Strength Index is manier om de financiële markt te analyseren. Dankzij deze formule is het mogelijk om koop- en verkoopmomenten te bepalen. De RSI-indicator geeft aan hoe groot het enthousiasme op de markt is en of er veel verkocht wordt. De formule ziet er als volgt uit: RSI = 100 - (100/(1-RS)). Hiermee vergelijk je de omvang van de winsten met recente verliezen om te bepalen of er sprake is van overbought of oversold situaties.
Je kunt dit zelf altijd eenvoudig bekijken, wanneer je de beurzen checkt. Ga naar de valuta die je wilt bekijken en klik op tradingview. Je ziet nu een grafiek, die je kunt aanpassen zoals jij dat wilt. Druk je op Indicators dan kun je allerlei factoren zelf instellen, maar als je kiest voor Relative Strength Index dan zie je de kracht en snelheid van de prijsbeweging.
De grafiek ziet eruit als een golvende beweging. Let op de paarse lijn, want als deze boven de 70% uitkomt, dan is de munt overgewaardeerd. Duikt de lijn onder de 30% dan is de munt ondergewaardeerd, waardoor je een koersstijging kunt verwachten. Wees je er goed van bewust dat het geen zekerheid biedt, want de grafiek kan ook valse koop- en verkoopsignalen weergeven.
What’s next?
Ga je in crypto handelen, dan krijg je ook te maken met bepaalde kosten. Ook moet je rekening houden met zogenaamde trading pairs: een koppeling van de twee verschillende valuta's om de waarde ten opzichte van elkaar te bepalen. Daarbij zijn er nog enkele bezoekersvragen die we kort willen behandelen.
- Wat is het verschil tussen een limit order en een market order?
Bij een limit order koop of verkoop je onmiddellijk en bij een market order koop of verkoop je tegen een specifieke prijs. - Wat is slippage?
Slippage is de situatie, waarbij je genoegen moet nemen met een andere prijs. De oorzaak hiervan ligt vaak door een prijsbeweging. Het moment waarop de order op de markt komt is een ander moment dan dat de transactie wordt voltooid. Hier kunnen grote verschillen door ontstaan, want de cryptomarkt is zeer volatiel. Door een limit order in te zetten kun je slippage voorkomen. - Wat is een stop order?
Een stoporder is een order om een cryptomunt te kopen of verkopen, indien de prijs een bepaald punt overschrijdt. Hierdoor kun je jouw verlies beperken of winst vergroten, doordat je inspeelt op de vooraf bepaalde instap- of uitstapkoers. - Moet ik de Belastingdienst informeren over mijn winst?
Volgens de Nederlandse wet moet dit wel, ja. Een crypto inkomen is ook gewoon inkomen, dus besteed hier tijdig aandacht aan. Je wilt niet voor nare verrassingen komen te staan!
Dan is het nu tijd om te starten, dus waar begin je met handelen?
Welke websites gebruik je om te handelen in crypto?
Er zijn diverse websites die voor jou, als beginner, geschikt zijn als je wilt handelen in crypto. Lees met ons mee en kijk welke van de drie sites voor jou een goede start is.
- CoinMarketCap
Deze site is dé koploper, wanneer je realtime je cryptokoersen wilt volgen. Je vindt hier ruim 6000 munten, die je allemaal kunt analyseren in realtime. - CoinGecko
Dit is de grootste feedreader in de wereld, die ruim 400 beurzen bijhouden met alle bijbehorende cryptomunten. - Cryptoindex 100 (CIX100)
Dit is een geautomatiseerde index, die wordt berekend door een machine learning algoritme. Je kunt aanzienlijk besparen op de kosten en energie, dankzij de tool van dit platform.
Maar, net zoals alles in de wereld van crypto: doe jouw eigen onderzoek! Alles is een hulpmiddel, maar uiteindelijk ben jij degene die de knoop moet doorhakken en de risico’s voor je rekening moet nemen.
Conclusie
Als het goed is heb je nu een gedegen basiskennis over crypto opgedaan. Wallets, beurzen, munten, kosten en relevante definities: you’ve got it all! Je weet dat het niet allemaal heel eenvoudig is, maar het is een leuke wereld en ook voor de toekomst erg handig om je in te verdiepen.
Ben je er klaar voor? Join onze AllesOverCrypto Facebookgroep en kom je ervaringen delen met AOC’ers en leden.