Als we spreken over crypto, spreken we inmiddels ook al snel over de wereld van decentralized finance (DeFi). Het jaar 2020 en 2021 staan in functie van de verdere ontwikkelingen van het DeFi-ecosysteem. Steeds meer investeerders vinden de weg naar DeFi-protocollen, maar toch blijft het voor velen nog lastig. Om te beginnen is het gebrek aan regulering een potentiële valkuil en wordt de markt overspoeld met tal van mogelijkheden om deel te nemen aan DeFi. De vraag is dan ook: waar en hoé begin je met investeren? Bella Protocol wil daarom de toegang tot DeFi voor iedereen vereenvoudigen door een ‘one-click crypto banking’ aan te bieden waarbij alle financiële diensten verzameld zijn op één platform. Ontdek hier het Bella Protocol en wat dit kan betekenen voor de toekomst van DeFi!
Foto header: Sashkin/Shutterstock.com
Bekijk snel
Wat is Bella Protocol?
Bella Protocol (BEL) wil de stap zetten naar een open en toegankelijk DeFi-platform waarbij alle financiële diensten binnen handbereik zijn. Een ‘one-click crypto banking’ zoals ze zelf zeggen. Ondanks dat het ecosysteem van DeFi steeds populairder wordt, neemt het aantal gebruikers maar langzaam toe. Dit komt door de hoge gas fees, de tijdrovende transactietijden en de eerder gebrekkige gebruiksvriendelijkheid. Bella innoveert daarom om op een zo toegankelijk mogelijke manier gebruikers alle voordelen te laten ontdekken die de wereld van DeFi te bieden heeft.
Het protocol is een geaggregeerde gebruikersinterface voor bestaande DeFi-protocollen. Het is gebouwd op het ARPA-project en heeft als doel om de gebruikservaring van bestaande DeFi-protocollen te vereenvoudigen. Op deze manier kunnen gebruikers hun digitale assets beschikbaar stellen en op een gemakkelijke manier een zo aantrekkelijk mogelijke rente verdienen.
Het doel van Bella is toegankelijkheid op grote schaal. Ongeacht of je bekend bent met de technologie van blockchain, ieder individu heeft het recht om toegang te krijgen tot deze financiële diensten. Het protocol is nog steeds in de Beta testing fase. Naar verwachting zal een stabiele muntbasis uitkomen in het laatste kwartaal van 2021. Hieronder verstaan we een solide aanbod van verschillende munten die je kan staken of minen in het platform.
ARPA
Het Bella Protocol is een ecosysteem project van ARPA. Het is een beveiligd computernetwerk dat compatibel is met andere blockchains en dus interoperabel fungeert. Deze heeft een layer 2 blockchain dat is gebouwd op het netwerk van Ethereum en gebruikmaakt van MPC, multiparty computation, wat de interoperabiliteit mogelijk maakt. ARPA maakt ook gebruik van cryptografische private contracts waarbij het project perfect schaalbaar is dankzij computationele shardings.
De schaalbaarheid is vaak een pijnpunt in de verdere ontwikkelingen van cryptoprojecten. De eerste blockchains maken geen gebruik van sharding waardoor transacties langzaam verlopen. Hierdoor is schaalbaarheid vrij moeilijk waardoor het project ook niet verder kan groeien. Bij sharding is niet elke node verantwoordelijk voor het verwerken van de transacties in het netwerk. In dit peer-to-peer netwerk houdt elk knooppunt alleen informatie bij met betrekking tot zijn shard. Deze informatie kan verder gedeeld worden met andere nodes, waardoor het grootboek decentraal blijft en veilig omdat de transparantie nog steeds gewaarborgd is.
Binance Launchpool
In September 2020 introduceerde Binance het eerste project op hun launchpool. Deze launchpool van Binance is een nieuwe feature op het platform waar gebruikers op een veilige manier digitale assets kunnen farmen en staken. Door deze nieuwe feature te implementeren, hoopt Binance om DeFi naar het platform te brengen. Het staken van het een bepaalde crypto met als beloning een andere munt, is kenmerkend aan het DeFi-ecosysteem.
Nieuwe protocollen zichzelf kunnen voorstellen aan het grote publiek. Door het staken van bepaalde crypto in deze pool, krijg je als beloning tokens van het protocol. Welke tokens je kan staken, wordt vooraf bepaald en elk heeft ook een andere APY.
Het Bella Protocol had drie verschillende pools waarin je kon staken, namelijk: BNB, BUSD en ARPA-tokens. Het staken gebeurde over een tijdspanne van 30 dagen die werd gestart op 9 september 2020. Het totaal van 5 miljoen tokens werd verdeeld onder de 3 verschillende pools:
- BNB: 4.500.000 BEL-tokens als beloning (90% van het totale aandeel)
- BUSD: 450.000 BEL-tokens als beloning (9% van het totale aandeel)
- ARPA: 50.000 BEL-tokens las beloning (1% van het totale aandeel)
Liquidity mining:
Het voorzien van liquiditeit aan een bepaalde pool is onderdeel van het DeFi-ecosysteem. Liquidity mining of yield farming, maakt gebruik van decentrale exchanges om liquiditeit te voorzien. Deze decentrale exchanges maken gebruik van automatic market makers (AMM’s) dat werkt als een smart contract. Hiermee kan je handelen met andere gebruikers van het protocol.
Door het project te voorzien van voldoende liquiditeit, krijgen investeerders hiervoor vaak een zeer aantrekkelijke rente. Het protocol voorziet drie verschillende tradingpairs waarmee je liquiditeit kan verschaffen.
De APY is afhankelijk van de liquiditeit beschikbaar en de grootte van de pools. Momenteel voorziet het protocol een jaarlijkse beloning van 101,25% bij het staken van BEL/USDT. Let op dat deze percentages onderhevig zijn aan fluctuaties en impermanent loss.
- BEL/USDT
- BEL/ETH
- ARPA/USDT
Flexibel sparen V2
V2 is een toepassing van flexibel sparen waarbij deze manier je de hoogste opbrengsten garandeert via smartpools. Deze kiezen de hoogste rendement ondersteuning voor verschillende crypto en stablecoins. Het stelt gebruikers in staat om aantrekkelijke rendementen te behalen. Je hoeft alleen maar stablecoins en tokens te storten en het protocol verdeelt automatisch je assets in mining pools, die voor jou het hoogste rendement opleveren. Het protocol gaat constant opnieuw evalueren, upgraden en de beste strategieën implementeren.
Het is flexibel van aard, dus je kan er te allen tijde voor kiezen om je valuta weer te claimen vanuit het protocol. Het protocol maakt gebruik van smart pool route waarbij het op zoek gaat naar de meest aantrekkelijke rentes in de markt. Zo wil het protocol een eenvoudig centrale tool zijn waarbij jij als investeerder niet zelf op zoek moet gaan naar de beste rente. Zelf maken ze de vergelijking met een hedgefonds, maar dan transparanter, efficiënter en vooral gedecentraliseerd.
Je krijgt als investeerder bTokens die dienen als eigendomsbewijs van je tokens in het protocol. Stel je beslist om USDT te staken, dan krijg je hiervoor bUSDT. Deze dienen als LP-tokens die we kennen vanuit de wereld van decentralized finance.
Structuur vergoedingen
Bella protocol maakt gebruik van een minimale fee van 0,25%, wat lager is dan de gemiddelde fee in het crypto-landschap. Bij het vasthouden van je assets, bepaal je op voorhand op welke termijn je deze wil vasthouden. Indien je deze periode overschrijdt, of je wil deze periode verlengen, worden deze automatisch opnieuw verdeeld in de meest gunstige pools.
Hierdoor krijg je een compound-effect. Het protocol bekijkt op dat moment naar de meest gunstige tarieven en verdeelt je valuta vervolgens automatisch in deze pools.
Belangrijk om te weten is dat niet alle rente opbrengsten integraal naar de Token-houders gaan. Het project neemt hier zelf een minimaal deel van om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken. De verdeling verloopt als volgt:
- 0,25% van de bTokens gaat naar het management
- 20% van de interesten van het flexibel sparen, gaan naar het team als risicoreservefonds en dienen als fonds voor de verdere ontwikkelingen van het protocol.
- 4% van de rente-inkomsten wordt gebruikt om BEL-tokens te kopen tegen een marktprijs, die vervolgens worden toegewezen aan investeerders die BEL staken.
- 4$ van de rente-inkomsten zal ook gebruikt worden om BEL-tokens te kopen tegen een marktprijs, maar deze tokens worden definitief verbrand.
Farming
Je kan in het protocol ook deelnemen aan farmen. Heb je eerder je tokens beschikbaar gesteld door middel van flexibele sparen? Dan kan je deze bTokens gebruiken om extra BEL-tokens te ontvangen. Dit wordt gezien als een extra manier om rente te verdienen op je huidige rente. Elk van deze bTokens voorzien je van meer BEL-tokens tegen wederom een zeer aantrekkelijke APY. Momenteel zijn er nog maar enkele bTokens beschikbaar maar naarmate het protocol groeit en zich verder ontwikkelt, is het de bedoeling dat er steeds meer tradingpairs beschikbaar worden en dus ook meer bTokens die je vervolgens kan gaan farmen.
Team
Bella Protocol werd opgericht door Felix Xu (CEO) en Yemu XU (CGO) in 2020 in Peking, China. Felix Xu werd geïntroduceerd in de wereld van crypto in 2018. Yemu daarentegen kocht zijn eerste Bitcoin (BTC) reeds in 2016. Dit was ook de start van zijn crypto-avontuur. Overige teamleden van het protocol hebben ook een rijke achtergrond in financiën, cryptografie en blockchain-engineering. Felix Xu was ook mede-oprichting van een computernetwerk die zich specialiseert in privacy behoud genaamd ARPA, wat tevens volledig compatibel is met de blockchain-technologie. ARPA is dan ook een essentieel onderdeel van het protocol.
De reden voor de ontwikkelingen van het protocol was de zichtbare tekortkoming van de DeFi-markt waaronder de hoge transactiekosten en gebrekkige gebruiksvriendelijkheid. Felix Xu zegt zelf:
We want to bring your everyday banking experience to crypto. A majority of crypto holders cannot participate in DeFi due to high cost and poor user experience, with Bella, users can save the gas fee and time, enjoy high yield from sophisticated strategies and leave all heavy lifting to us. We aim to become the BlackRock of crypto and bring 10x more users to the DeFi ecosystem
Bella Token ($BEL)
Het protocol maakt gebruik van hun eigen native token. Deze ERC20-tokens dienen als utility token met een governance functie. Gebruikers kunnen mee stemmen over de toekomst van het protocol. Dit gebeurt allemaal in de applicatie van het protocol zelf. Hier kan je ook raadplegen welke voorstellen in het verleden hebben plaatsgevonden en waarover gestemd kan worden. Alvorens je kan stemmen, moet je je wallet verbinden met het protocol om aan te tonen dat je BEL-tokens bezit.
De tokens worden gebruikt voor het innen van vergoedingen, beloning voor het hodlen van deze munt alsook word je beloond voor het staken van BEL-tokens. Op het moment van schrijven, mei 2021, heeft het protocol een marktkapitalisatie van 100 miljoen tokens waarvan 31,5 miljoen in omloop. Slechts 5% werd verdeeld over de Binance Launchpool.
Roadmap
Onderdeel van hun roadmap voor 2021 is een verdere uitbreiding van hun huidige plan, met name meer transparantie en toegankelijkheid van het DeFi-ecosysteem waarbij ze meer samenwerkingen willen aangaan om het protocol te integreren in nieuwe projecten.
Het Bella Protocol kan, als onderdeel van DeFi ook de hype van NFT’s niet langer negeren. Ze onderzoeken momenteel de mogelijkheden van verschillende use-cases van NFT om te kijken of integratie mogelijk is. Om NFT’s voor iedereen toegankelijk te maken, willen ze deze gaan integreren met verschillende blockchains zoals Binance Smart Chain (BSC). Dit zal de gasfees opmerkelijk verlagen en daarmee de drempel verlagen voor elke gebruiker om NFT’s te leren kennen en gebruiken. Hoe deze NFT’s tot stand komen in het Bella Protocol, zal de nabije toekomst uitwijzen.
Conclusie
In een groeiende markt waar elke dag steeds meer projecten bijkomen, lijkt het voor investeerders steeds meer een crypto jungle waar we in verloren lopen. Hoewel het voor investeerders makkelijker zou moeten zijn, wordt het in de praktijk alleen maar moeilijker om te bepalen waarin we investeren en met welke reden. Ondanks de hype van DeFi zien we dat nog steeds verschillende mensen moeite hebben met de toegangspoorten naar deze nieuwe financiële wereld. Het gebruik van verschillende software wallets die allemaal werkzaam zijn op een verschillend netwerk die vervolgens compatibel moeten zijn is een voorbeeld van de complexiteit van DeFi momenteel.
Met hun ‘one-click crypto banking’ wil Bella Protocol deze toegang vereenvoudigen omdat iedereen het verdient toegang te krijgen tot al deze financiële diensten, ongeacht je technische kennis of leeftijd. In hun applicatie bieden ze vervolgens verschillende manieren aan om rente te verdienen over je digitale assets, dit op basis van de beste rentetarieven op dat moment in de markt. Ze werken als een overkoepelend DeFi-protocol dat de zorg bij jou wegneemt om de beste tarieven in de markt te vinden.
Het protocol is nog relatief nieuw en zit nog steeds in de Beta versie, maar als ze hun roadmap kunnen waarmaken en verder groeien in de wereld van DeFi, kan het zomaar gebeuren dat het protocol door veel investeerders gebruikt zal worden. Wie wil tenslotte niet de meest gunstige rente over hun crypto?
Ben jij al vertrouwd met het Bella Protocol of heb jij zelf al gunstige rente ontvangen van het protocol? Laat het ons weten in de AllesOverCrypto Facebookgroep en laten we samen ontdekken of Bella de toekomst is van decentralized finance!