Het beoogde doel van Bitcoin (BTC) was om gebruikt te worden als wereldwijd betaalmiddel. Daarvoor zou ook het monetaire geldsysteem veranderd moeten worden.
Ondanks dat Bitcoin steeds vaker wordt gebruikt als betaalmiddel, blijven verschillende bedrijven er nog weg van. Dit komt door de hoge fluctuatie van de prijs. Hierdoor is het lastig om het als betaalmiddel te gebruiken. Wanneer een bedrijf vandaag omzet ontvangt in Bitcoin, zou het zomaar kunnen dat deze omzet een aantal dagen later in waarde is gehalveerd.
Ampleforth (AMPL) is een protocol dat ervoor wil zorgen de huidige economie te veranderen. Dat doen ze door een systeem te ontwikkelen dat voor een geautomatiseerd flexibel aanbod zorgt, waardoor er beter op prijsstijgingen en dalingen ingespeeld kan worden.
In dit artikel leggen we je uit wat Ampleforth is, door wie het project is bedacht, hoe het protocol van dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.
Bekijk snel
Wat is Ampleforth (AMPL)?
Ampleforth is een crypto project dat een nieuwe economie wil ontwikkelen, die op crypto is gebaseerd. Het heeft een eigen protocol, waarmee een zogeheten anticyclisch economisch beleid ingevoerd kan worden. Dit maakt Ampleforth uniek en onderscheidend van andere blockchain protocollen.
Doordat Ampleforth het anticyclisch economisch beleid volgt in hun protocol, zullen mogelijke veranderingen in de prijs van het AMPL-token kleiner worden. Zodra de vraag toeneemt, zal het aanbod namelijk ook automatisch toenemen.
Volgens het klassiek economisch model zijn de vraag en aanbod naar een product belangrijk voor de bepaling van de waarde. Mocht de vraag toenemen en het aanbod gelijk blijven of zelfs afnemen, zal de prijs stijgen. Er is in dat geval namelijk een schaarste van dit product. Wanneer het aanbod toeneemt, en de vraag gelijkt blijft of daalt, dan zal de prijs dalen. Er is in dat geval een overschot van dat product.
Wil je graag een video bekijken over wat Ampleforth is voordat je verder leest? Dan raad ik je aan om daar onderstaande video voor te gebruiken.
Welk probleem lost Ampleforth op?
Je vraagt jezelf misschien af wat het nut is van een cryptocurrency dat is gebaseerd op een anticyclisch beleid. Vanuit een beleggers perspectief zou zo'n cryptocurrency inderdaad kunnen zorgen voor minder grote winsten. De prijs is immers veel vlakker, waardoor het langer duurt voordat er een hoog rendement zou kunnen worden gehaald.
Ampleforth richt zich echter niet op de ontwikkeling van een cryptocurrency die volatiel moet zijn. Ze willen juist een cryptocurrency ontwikkelen die kan dienen als betaalmiddel.
Een cryptocurrency als Ethereum (ETC) of BTC is volgens de bedenkers van Ampleforth niet geschikt als betaalmiddel, omdat de prijs ervan te veel fluctueert. Mocht je vandaag een betaling met BTC doen, dan zou het kunnen dat de ontvanger morgen de helft minder aan waarde heeft, omdat de prijs is gedaald.
Lang geleden was de Amerikaanse dollar nog gekoppeld aan goud. Dit wordt de goudstandaard genoemd. Het nadeel was echter dat er maar een beperkte hoeveelheid goud op de wereld aanwezig was. Het aanbod kon daarom niet meegaan met de groei van de economie.
Toen de dollar werd losgekoppeld van goud, ontstonden fiat valuta's zoals we die vandaag de dag kennen. Deze valuta's worden ook wel fiduciair geld genoemd. Centrale banken hebben namelijk de volledige controle over de uitgifte van het geld, en kunnen hierdoor enig invloed op de economie uitoefenen.
Volgens de oprichters van Ampleforth is het goed wanneer het aanbod van een valuta mee kan stijgen of dalen met de groei van de economie. Het is volgens hen niet goed wanneer een partij autoritaire controle heeft op de uitgifte van een valuta. Ampleforth is volgens het een protocol dat deze twee werelden bij elkaar brengt.
Door wie wordt Ampleforth ontwikkeld?
Ampleforth is bedacht door Evan Kuo en Brandon Iles. Zij werken samen met vijf anderen aan de ontwikkeling van Ampleforth.
- Evan Kuo. Hij is de co-founder, CEO en een ontwikkelaar bij Ampleforth. In het verleden heeft hij als product manager bij Yahoo gewerkt.
- Brandon Iles. Hij is co-founder en ontwikkelaar bij Ampleforth. In het verleden heeft hij gewerkt bij onder andere Google en Uber als software ontwikkelaar.
- Ahmed Naguib Aly. Hij is software engineer bij Ampleforth en heeft in het verleden gewerkt bij Google en Facebook.
- Nithin Krishna. Hij is blockchain ontwikkelaar bij Ampleforth.
- Jessico Yen. Zij is branding expert voor Ampleforth en zorgt ook voor de marketing.
- Richy Qiao. Hij is business expert bij Ampleforth, en werkt onder andere ook voor Coinbase.
- Simon Manka. Hij is growth hacker bij Ampleforth en heeft in het verleden gewerkt voor IOSToken.
Dit team krijgt ondersteuning van een advisory board dat uit zes personen bestaat.
Hoe werkt Ampleforth?
AMPL is het unieke token van Ampleforth. De waarde van dit token wordt door het protocol van Ampleforth zo stabiel mogelijk gehouden, zodat het perfect kan dienen als betaalmiddel. Dat gebeurt op de volgende manier.
Laten we zeggen dat AMPL een waarde heeft van 1 euro, en er een lopende voorraad van 1 miljoen tokens is. Stel dat de prijs van AMPL begint te stijgen richting 1,50 euro in een aantal dagen tijd. Dat is een flinke stijging voor een valuta die als stabiel betaalmiddel moet dienen.
Het protocol zou er dan voor kunnen zorgen dat er automatisch 500.000 nieuwe tokens bijkomen, waardoor het aanbod stijgt tegenover de vraag naar AMPL. Dit moet vervolgens voor meer stabiliteit zorgen. Het aanbod wordt namelijk gelijk getrokken met de vraag. Dit proces heet 'rebasing'.
Ethereum
Ampleforth en het AMPL-token draaien op de blockchain van Ethereum. Alles wordt namelijk automatisch bepaald en uitgevoerd door middel van een smart contract dat op Ethereum draait. Het betekent ook dat Ampleforth onderheven is aan de transactiekosten en verwerkingstijden die op de blockchain van Ethereum gelden. Dit kan soms nadelig uitpakken.
Wil je dieper duiken in de werking van Ampleforth? Bekijk dan onderstaande video eens. Hier wordt op eenvoudige wijze uitleg gegeven op de werking van het Ampleforth-protocol.
Minder correlatie
Een ander kenmerk van Ampleforth dat we niet mogen vergeten te vermelden, is dat het een minder sterke correlatie met andere cryptocurrencies heeft. Zo hebben Bitcoin, Litecoin en Ethereum een correlatie van 0.7, wat betekent dat de prijzen van deze cryptomunten in 70% van de gevallen tegelijkertijd met elkaar stijgen of dalen.
Dat zien we vaak terug in de koersen van cryptocurrencies. Stel dat Bitcoin daalt met 10% in 24 uur tijd, zijn vaak ook de andere cryptocurrencies in waarde gedaald. Het tegenovergestelde doet zich dan natuurlijk ook voor, want mochten andere cryptomunten sterk in waarde stijgen, zal Ampleforth dat niet doen.
Ampleforth is minder sterk gecorreleerd met andere cryptocurrencies. Dit heeft als voordeel dat het dus ook minder vaak mee stijgt met de koersen van andere cryptomunten, waardoor de waarde van dit token stabiel blijft. Zo heeft Ampleforth een correlatie van 0.42 met Bitcoin, een correlatie van 0.38 met Ethereum en een correlatie van 0.44 met Ripple.
Ampleforth token (AMPL)
AMPL maakt gebruik van het ERC20-tokenprotocol, en is het token dat door Ampleforth is ontwikkeld en is gekoppeld aan het gelijknamige protocol. Het AMPL-token kan gebruikt worden als betaalmiddel, omdat het altijd een vrijwel stabiele waarde heeft.
Daarnaast gebruiken veel crypto traders Ampleforth ook om hun crypto portefeuille te diversifiëren. De munt is namelijk een stuk stabieler dan andere cryptomunten, waardoor het als tegenhanger kan werken voor risicovollere cryptocurrencies die een stuk volatieler zijn.
De voorraad van dit token kan altijd veranderen. Het is er immers voor gemaakt om een stabiele waarde te behouden. Dat wordt bereikt door het aanbod aan te passen op de vraag, waardoor de waarde van AMPL mee kan stijgen of dalen op basis van marktgroei.
Waar kan Ampleforth voor gebruikt worden?
Het protocol van Ampleforth kan gebruikt worden voor de creatie van een stabiele cryptocurrency, waardoor het een stuk aantrekkelijk zal worden om crypto als betaalmiddel te gaan gebruiken. Het probleem waar veel andere cryptocurrencies tegenaan lopen, is de hoge volatiliteit.
Veel mensen en bedrijven schrikken weg wanneer ze zien hoe snel de waarde kan stijgen of dalen. Natuurlijk kunnen crypto traders hier veel geld mee verdienen, maar is het een stuk minder handig voor mensen die het als betaalmiddel willen gebruiken. Zij zijn er immers niet zeker van dat hun betaalmiddel iedere dag nog dezelfde waarde heeft.
Mocht Ampleforth ooit daadwerkelijk op grote schaal als betaalmiddel gebruikt gaan worden, dan zou dit een grote stap voor de crypto wereld betekenen. Het is echter nog niet zover, en daarom zullen we moeten afwachten voordat we weten of het Ampleforth inderdaad gaat lukken hun doelstellingen te bereiken.
De voor- en nadelen van Ampleforth
Nu je hebt gelezen wat Ampleforth is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld van de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Ampleforth is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Ampleforth voor je opsommen.
Voordelen
- Kan als betaalmiddel dienen. Doordat de prijs van AMPL minder fluctueert, is het token veel aantrekkelijker om als betaalmiddel te gebruiken dan bijvoorbeeld Bitcoin.
- Protocol is uniek. De manier waarop het protocol van Ampleforth werkt is uniek, en hiermee onderscheidt dit project zich van concurrenten.
- Geen bank meer nodig. Met Ampleforth heb je geen bank meer nodig om betalingen uit te voeren, omdat AMPL prima kan dienen als nieuw soort fiat valuta.
- Volledig geautomatiseerd. Er is geen organisatie die handmatig de voorraad kan beïnvloeden. In plaats daarvan wordt alles volledig geautomatiseerd door een smart contract dat op de blockchain van Ethereum draait.
- Gedecentraliseerd. Doordat Ampleforth automatisch werkt en niet door een centrale partij wordt beheerd, is het project volledig gedecentraliseerd.
Nadelen
- Veel concurrentie. Er zijn veel andere crypto projecten die het monetaire betaalsysteem willen veranderen met hun cryptocurrency. Daarom zal Ampleforth goed zijn best moeten doen om boven de concurrentie uit te steken.
- Nog niet bewezen. Ampleforth is een crypto project dat zichzelf nog niet op grote schaal heeft kunnen bewijzen. Het is daarom ook nog maar de vraag of dit protocol ook daadwerkelijk zijn werk kan voldoen.
Wil je na het lezen van dit artikel nog eens een samenvatting zien over Ampleforth? Dan is onderstaande video een aanrader. De video is gemaakt door Ampleforth, en hier wordt nog eens het doel en de werking van Ampleforth in uitgelegd.
Conclusie
Ampleforth is een blockchain protocol dat ervoor zorgt dat de waarde van het token minder sterkt fluctueert. Dat doet het doordat het aanbod van Ampleforth flexibel is. Op het moment dat er meer vraag naar het token is, dan zal ook het aanbod stijgen. Zo kan de valuta meestijgen met de groei van de markt.
Op dezelfde manier kan de valuta ook meedalen met de markt, mocht dit het geval zijn. Stel dat er minder vraag is naar de valuta, daalt het aanbod automatisch. Hierdoor zal er geen overschot aan de valuta zijn, waardoor de valuta zijn waarde sterker blijft behouden.
Er zijn dus verschillende voordelen te bedenken voor Ampleforth. Het kan namelijk prima dienen als betaalmiddel. Echter zijn we er nog niet. Ampleforth is namelijk een nieuw project dat veel concurrentie heeft, en het zal zichzelf dan ook nog op grote schaal moeten bewijzen. Of dit gaat lukken, is natuurlijk nog niet duidelijk.
Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Ampleforth is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Ampleforth is, de AMPL-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.
Headerfoto door Vladimir Kazakov