Alternatieven voor sparen

5 Alternatieven voor je spaargeld

Sparen op een spaarrekening, of in een oude sok, is lang de standaard geweest. Inmiddels staat er zoveel in de brand in de wereld, letterlijk en figuurlijk, dat deze manier van vermogensopbouw zijn beste tijd heeft gehad. Daarom neem ik je mee in vijf alternatieven voor sparen, zodat je tóch gaat voor dat appeltje voor de dorst. We kijken naar pensioen opbouwen, investeren in aandelen, onroerend goed kopen, extra schulden aflossen én het investeren in crypto.

Leuk voor de NFT-fans onder ons: Onder kopje drie behandel ik ook even kort de fractionalized NFT's in de wereld van vastgoed. Zo heb je altijd de meest actuele kennis en kun je jouw vermogen opbouwen op een manier die aansluit bij jouw behoeften. Lees jij mee over sparen op allerlei manieren? 

Bekijk snel

Sparen in 2022

Afgelopen maand kwam het CBS alweer binnen met de volgende headline: "Huishoudens sparen weer minder". Waar we in 2021 nog bijna 20 miljard vrije besparingen hadden, is dat in 2022 gigantisch gedaald naar slechts 11 miljard. Vrije besparingen bereken je door het beschikbaar inkomen te verminderen met de consumptieve bestedingen. We hebben minder te besteden, doordat door omstandigheden alles momenteel duurder is.

We betalen meer voor boodschappen, gasprijzen schieten de lucht in, er woedt een oorlog en we zijn druk bezig om een uitweg te vinden uit een globale pandemie. Bovenop al deze prijsfactoren, hebben ook veel mensen te dealen met langdurige ziekte (long-covid), is er sprake van torenhoge inflatie én is er sprake van negatieve rente op je spaargeld. Kortom, tijd voor wat perspectief en plannen voor de toekomst.

Alternatieven voor sparen

Velen onder ons worden in het nauw gedreven. Er ontstaan veel schulden en er volgen steeds meer faillissementen. Als je wel wat over hebt om vrij te besteden, dan is het toch slim om dit opzij te zetten voor een hopelijk betere toekomst. Maar hoe doe je dat dan als het 'standaard sparen' niet meer zorgt voor vergroting van je vermogen? Dit zijn enkele alternatieven voor het sparen:

 1. Bouw pensioen op;
 2. Investeer in aandelen;
 3. Koop onroerend goed;
 4. Los extra af op schulden;
 5. Investeer in crypto.

1 - Pensioen opbouwen

Een pensioen opbouwen bij je werkgever is lang niet meer zo vanzelfsprekend als het vroeger was. Tegenwoordig wordt er veel eigen onderzoek en initiatief verwacht en vaak zelfs een eigen inleg. Ben je ondernemer of freelancer, dan draai je zelf voor de complete opbouw op, dus houd hier rekening mee. Je kunt je pensioen opbouwen op verschillende manieren, waar sparen er één van is.

Omdat sparen tegenwoordig niet zoveel geld in het laatje brengt, is het misschien niet zo handig om hier al je hoop op te vestigen. Je kunt wel voor andere manieren kiezen om vermogen op te bouwen voor je oude dag, zoals banksparen en beleggen. Ik leg je alle manieren uit in dit artikel dat ik vorige maand schreef, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat. 

Het mooie van pensioensparen is, dat je nu geld wat je 'over' hebt investeert in later. Je kunt het ook opmaken aan toffe gadgets en designer kleding, maarja, dat is pret voor korte duur, toch? Begin je vroeg met sparen voor later, dan heb je ook kans dat je eerder kunt stoppen met werken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een tussenpensioen a.k.a. sabbatical, zodat je niet zo lang hoeft te wachten!

Bekijk deze video en leer hoe je op je 55e al met pensioen kunt:

2 - Investeer in aandelen

Beleggen in aandelen is zeker op de lange termijn een slimme zet. Er zijn vele manieren om stocks te kopen, waarvan het handelen via een app veruit de eenvoudigste manier is. Je doorloopt het KYC-proces, koppelt een bankrekening en start direct met handelen. Maar wat zijn de voordelen van beleggen? 

 • Je bouwt gestaag meer vermogen op (in tegenstelling tot met een spaarrekening);
 • Er is oneindig veel keuzes, dus je kunt investeren in iets wat aansluit bij jouw belangen;
 • Je kunt passieve inkomsten opbouwen door dividend uit te laten keren.

Er zijn natuurlijk ook nadelen, want investeren in aandelen kan een tijdrovend klusje zijn. Daarbij loop je altijd risico en moet je ook wel een beetje weten waar je mee bezig bent. Zomaar lukraak geld in verschillende potjes proppen, zal waarschijnlijk niet de beste strategie zijn. Doe altijd je eigen onderzoek! En als je daar toch mee bezig bent, kijk dan ook even deze relevante video:

3 - Koop onroerend goed

Of je thuis woont, een appartement huurt of een woning hebt gekocht: je zult de stijgende prijzen van onroerend goed niet gemist hebben. De vastgoedmarkt komt inmiddels weer in iets stillere wateren, maar toch zijn in 2022 de huizenprijzen in Europa gemiddeld met +10,5 % gestegen! Als je nog een huis wilt kopen, dan zul je flink balen, want de regels zijn ook nog eens strenger geworden. 

Heb je wat geld over en wil je jouw vermogen vergroten, dan kan investeren in onroerend goed een slimme optie zijn. Misschien heb je niet voldoende liggende gelden om een woning of appartement te kopen, maar misschien is een garagebox in een gewilde box wel een optie. Of een bedrijfspandje, dat je weer kunt onderverhuren.

Uiteraard zijn ook hier weer risico's verbonden aan het investeren, maar om je vermogen te vergroten in roerende tijden, moet je nou eenmaal slim te werk gaan. Dit zijn drie redenen waarom je wél in vastgoed zou moeten investeren:

 • Is er sprake van hoge inflatie, dan heb je ook meer inkomsten uit vastgoed;
 • Bouw een positieve cashflow op, door je pand(en) te verhuren;
 • Geniet van belastingvoordelen!

Bekijk hieronder een video, waarin je stap voor stap leert hoe je onroerend goed kunt aankopen:

Fractionalized NFT's (F-NFT's)

Ja, je ziet het goed. Ik hang er even een extra subkopje onder. Want als je wel wilt investeren in vastgoed, maar je hebt geen tonnen op de plank liggen, dan kun je hiervoor NFT's gebruiken. Fractionalized NFT's zijn fracties van non-fungible tokens, waardoor je dus in feite een deel van een compleet iets koopt. In dit geval dus een deel van een onroerend goed aankoop. 

Laten we zeggen dat er een villa te koop staat en deze is beschikbaar voor kopers van NFT's. Stel dat de waarde 2,5 miljoen is, dan kun je als je vermogend bent deze in eenmaal kopen, mocht je dat willen. Heb je geen liggende gelden, maar heb je toch interesse, dan kun je bijvoorbeeld 10.000 investeren in de villa. Of meer, of minder, wat jij wilt.

Hierdoor worden verschillende mensen eigenaar van één item, zodat de lasten verdeeld worden en iedereen profiteert van de investering. F-NFT's zijn nog heel erg nieuw en momenteel zijn we ondergesneeuwd geraakt in crypto winter, dus deze manier van investeren moet nog volop tot bloei komen. 

Wil je alvast onderzoek doen en op zoek gaan naar de mooiste investeringsobjecten, dan kijk je direct deze video over Fractional Real Estate Ownership:

4 - Los extra af op schulden

Misschien had ik moeten beginnen met dit punt, maar het aflossen van schulden heeft vaak wel prioriteit. Dan heb ik het niet over achterstallige betalingen aan je energiemaatschappij of je zorgverzekeraar, want dan heb je geen geld over. Dat moet altijd eerst gedekt zijn, voordat je overgaat tot kopen van assets. Ik heb het over je hypotheek of misschien zelfs de studieschuld die nog openstaat. 

Je studieschuld kun je zonder beperkingen aflossen, maar als je jouw hypotheekbedrag gaat verlagen, let dan wel even op een aantal belangrijke zaken. Denk eraan dat je soms een boete krijgt op het vroegtijdig aflossen, dus vraag dit tijdig na bij je bank. Los je extra af, dan geniet je van lagere maandlasten, maar bedenk wel dat je het geld pas weer vrijspeelt als je jouw pand verkoopt.

Het kan dus zo zijn dat je het vastzet voor het leven; wees je hier bewust van. Tenslotte is het goed om te beseffen dat je hypotheekrenteaftrek kan dalen en nu deze aftrekpost toch al onder druk staat, is dit een goed iets om even uit te zoeken. 

5 - Investeer in crypto

Het laatste alternatief op sparen, dat we vandaag behandelen, is investeren in crypto. Deze heb ik uiteraard voor het laatst bewaard, omdat het zo'n aantrekkelijke optie is! Wees je goed bewust van de risico's, maar verken de markt absoluut. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is niet zo heel positief over cryptotrading:

“Crypto’s hebben spectaculaire groeispurten en even extreme dalingen doorgemaakt, juist omdat het zo moeilijk is er een gefundeerde waarde aan toe te kennen. Investeren in crypto’s brengt grote risico’s met zich mee.”

Natuurlijk is het een riskante onderneming, maar daar heb je met het kopen van vastgoed, aandelen en pensioenen ook mee te maken. Mijn collega Gijs schreef een artikel over het maken van rendement op je spaargeld. Hij behandelt vijf methodes: buy and hold, liquidity providing, trading, staking en lending. Dit zijn allemaal cryptotermen, die hij uitgebreid uitlegt. Ik wil hier verder dus ook niet de content herhalen, want dan lees je wellicht twee keer hetzelfde. Ik wil je wel nog even enkele voordelen laten zien, namelijk:

 • De cryptomarkt is áltijd open;
 • Je kunt altijd je investeringen opnemen;
 • Door de onvoorspelbare, volatiele markt heb je niet alleen risico's maar ook kansen;
 • Lage transactiekosten;
 • Snelle werkwijze;
 • Het is leuk!

Oké, die laatste is natuurlijk mijn eigen mening, maar het is echt een boeiende markt om iets op te starten. Je kunt ook een crypto spaarrekening voor je kinderen openen, waardoor je die toekomstige studie kunt bekostigen of ze een rijbewijs cadeau kunt geven. 

Wil je jouw spaargeld gebruiken om in crypto te handelen, maar weet je niet hoe? Bekijk onderstaande video óf lees deze sectie op onze website:

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel zijn er diverse alternatieven voor het investeren van je spaargeld. We hebben in chronologische volgorde behandeld: pensioen opbouwen, investeren in aandelen, aankopen van onroerend goed, het extra aflossen op schulden en het investeren in crypto. Tussendoor hebben we de fractionalized NFT's aangestipt, zodat ik je een goed beeld heb gegeven van je opties. Uiteraard zijn er meer opties mogelijk, zoals het schenken van je geld, het sparen op een buitenlandse rekening en het verduurzamen van je woning. Deze hebben we deze keer niet behandeld, omdat dat toch echt een andere tak van sport is. 

Het allerbelangrijkste is dat je goed onderzoek doet en dat je niet zomaar klakkeloos vertrouwt op anderen. Laat je goed informeren door professionals of nog beter: duik zelf de strategieën en technieken in. Deze actuele kennis haal je niet zo snel uit boeken, maar aan de hand van de opties die we hier behandeld hebben, kun je wel kijken naar de macrotrends, de werkwijzen en je opties.

Wat past het best bij jouw mogelijkheden en wat sluit aan bij waar je naartoe wilt? Sparen is bedoeld om jou die vrijheid en kansen te bieden die je nodig hebt, dus als het als een beperking gaat voelen dan ben je niet optimaal bezig. Stel je budget niet te strak af, want je moet ook comfortabel kunnen leven. Heb je vastgesteld hoeveel je kunt missen? Maak hier dan een plan voor en ga voor een onbezorgd heden en een onbezorgde toekomst. Heel veel succes!

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over verschillende alternatieven voor sparen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over het opbouwen van vermogen door te sparen én andere strategieën!

Foto door Min An


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.