Consensus algoritme - Wat is het en welke zijn er?

Door Patrick op di, 25/07/2017 - 16:34

Een consensus algoritme dat efficiënt en veilig is heb je nodig om een blockchain goed te laten werken. Dit algoritme zorgt ervoor dat het volgende blok in de blockchain de enige echte versie van de waarheid is en dat kwaadwillenden de ketting van blokken niet door de war kunnen brengen. 

Drie bekende algoritmes om deze consensus (overeenstemming) uit te voeren zijn Proof-of-Work (Bitcoin), Proof-of-Stake (NEO) en Proof-of-Importance (NEM). Hieronder lees je de verschillen ertussen.

Consensus algoritme Proof-of-Work

Proof-of-work bestond al voor de komst van Bitcoin en is een protocol dat het voornaamste doel heeft om cyber attacks te voorkomen. Een voorbeeld van een cyber attack is een DDoS aanval waarbij men een website traag of onbereikbaar wil maken. PoW is dus niet een nieuw idee maar de manier waarop Satoshi Nakamoto dit heeft gecombineerd met cryptographic signatures, merkle trees en P2P networks is zeer innovatief. Met deze innovatie creëert hij een distributed trustless concensus waarmee het double-spending probleem wordt opgelost.

Hoe werkt het?

Veel cryptocurrency's, waaronder Bitcoin, Ethereum en Dash gebruiken het consensus algoritme Proof-of-Work. Om coins te verdienen is het nodig om moeilijke puzzels op te lossen met kostbare computerapparatuur, dit wordt mining genoemd. Miners ontvangen coins van de desbetreffende cryptomunt wanneer zij een puzzel oplossen. Daarnaast controleren en verifiëren miners ook de transacties die gedaan worden. De fees die mensen betalen om deze transacties uit te voeren gaat naar de miners als vergoeding voor hun werkzaamheden. Doordat de miners intensief werk leveren om puzzels op te lossen, transacties te controleren en deze te verifiëren, wordt er gesproken van de Proof-of-Work methode. De volgende video zal de uitleg verduidelijken:

Wat zijn de voordelen?

  • In een Proof-of-Work-netwerk kan iedereen meebeslissen over belangrijke veranderingen die worden doorgevoerd binnen het systeem. De meerderheid van de stemmen is verdeeld over de miners, ontwikkelaars en andere belangrijke leden binnen de community. Op deze manier voorkom je dat er een paar mensen het voor het zeggen hebben. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij het Proof-of-Stake systeem.

Wat zijn de nadelen?

  • Proof-of-Work is een kostbare methode waar veel stroom voor nodig is.
  • De stroom wordt veelal betaald met fiatgeld en daarmee drukt het de prijs van de cryptocurrency. De coins die gemined worden, worden namelijk meteen verkocht voor fiatgeld om zo de stroom te kunnen betalen. Doordat er steeds meer coins op de markt komen, worden ze minder waard.

Consensus algoritme Proof-of-Stake

Een reactie op de intensiviteit van het minen

Proof-of-Stake is geïntroduceerd met de komst van Blackcoin in het jaar 2014. Het werd duidelijk dat Bitcoinmining steeds langzamer en duurder werd en de oplossing werd gepresenteerd in de vorm van de Proof-of-Stake-methode. In plaats van het gebruiken van computerkracht, gebruikt PoS de schaarste van de coin zelf. Door middel van het staken (inzetten) van je eigen coin kan je een nieuwe block oplossen. Voorbeelden van cryptocurrency's die PoS gebruiken zijn NEOLisk, Peercoin en BitShares.

Hoe werkt het?

Je koopt coins van de desbetreffende cryptocurrency en houdt ze in je balans. Je kan ervoor kiezen om deze coins in je stakebalans te plaatsen, zodat je kunt gaan beginnen met staken. Hoe meer coins je hebt en hoe langer je ze in je stakebalans hebt staan, hoe meer coins je zal verdienen met staken. Het blijft wel een soort loterij. De ene dag zal je meer coins verdienen dan de andere dag. Kies je ervoor om de coins alleen in je wallet te houden en er niet mee te gaan staken? Dan krijg je 1% rente over het bedrag dat je in je wallet hebt staan. Prima manier dus om het als spaarrekening te gebruiken. Ieder jaar komt er dus op zijn minst 1% meer coins bij.

Wat zijn de voordelen?

  • Je hebt geen geavanceerde computerapparatuur nodig en de kosten blijven daarmee laag.
  • Er ligt geen druk op de prijs zoals dat wel het geval is bij PoW.
  • Er zijn al meerdere gevallen geweest van een 51% attack op een PoW systeem, dit is nog nooit gebeurd bij een PoS-systeem.

Wat zijn de nadelen?

  • Hoe langer je coins in je stake balans hebt staan, hoe meer je ermee kan verdienen. Dit is een mooi voordeel, maar direct ook een nadeel. Het stimuleert namelijk dat mensen coins gaan verzamelen in plaats van ermee te betalen en de mogelijkheid om ermee te betalen is uiteindelijk van groot belang voor het bestaan van de cryptomunt.
  • PoS maakt rijke mensen rijker. Hoe meer geld je hebt om te staken, hoe meer je zult verdienen.
  • Doordat grote aandeelhouders (mensen met veel coins) zowel het technische als het economische aspect van het netwerk bepalen, wordt hiermee een monopoly gecreëerd. Zij hebben een grote inspraak op veranderingen die in het systeem worden doorgevoerd. Deze manier van werken staat haaks op de principes van een distributed ledger-based cryptocurrency waarbij een centrale autoriteit juist niet aan de orde hoort te zijn.

Consensus algoritme Proof-of-Importance

Het gaat allemaal om reputatie

In onze samenleving is reputatie een belangrijke factor bij het vertrouwen van een bedrijf of persoon. Opmerkelijk echter is dat deze factor nooit eerder is gebruikt binnen een monetair systeem. De komst van de cryptocurrency NEM heeft hier verandering in gebracht. De ontwikkelaars hebben reputatie opgenomen in de blockchain met een gedecentraliseerde consensus algoritme genaamd Proof-of-Importance.

Hoe werkt het?

Proof-of-Importance is een algoritme waarbij iedere aangesloten computer de blockchain in de gaten houdt. Wanneer wordt geconstateerd dat er geld wordt overgemaakt, dan zal de computer dit vertellen aan alle andere computers die het stuk voor stuk ook weer doorvertellen. Zodra iedere computer het weet en akkoord geeft, zal de transactie worden opgenomen in de blockchain. De aangesloten computers die dit proces faciliteren hebben de kans om hier geld voor te ontvangen. Hoe hoger de reputatie van een computer, hoe meer geld verdiend kan worden. Dit wordt harvesting genoemd. Je reputatie stijgt wanneer je veel vested money (geld dat je al langer in bezit hebt) hebt en vaak trades maakt. Ook is dit afhankelijk van naar wat voor accounts je deze trades maakt. Hoe beter de reputatie van het account waarmee je trade, hoe sneller je reputatie stijgt.

De Proof-of-Importance zorgt ervoor dat alles goed beveiligd blijft tegen hackers en dat de blockchain goed blijft werken. Proof-of-Importance kan bijvoorbeeld iemand ervan weerhouden meer uit te geven dan dat hij/zij in bezit heeft.

Voordelen van PoI

  • Een nadeel bij PoS is dat rijke mensen rijker worden. Binnen PoI is dit niet het geval doordat reputatie is toegevoegd. Hierdoor zal iemand met veel geld om te staken niet direct meer verdienen. Het is namelijk van belang om naast veel geld ook veel trades te doen en het is ook nog eens belangrijk naar welke accounts deze trades worden gemaakt. Het overtraden tussen tien accounts van jezelf heeft minder effect dan het traden met accounts van andere mensen. Daarnaast is het van belang dat vested money wordt getrade en niet unvested money. Unvested money heeft namelijk geen invloed op de importance van een account.

Nadelen van PoI

Op dit moment zijn er nog geen nadelen te noemen over het Proof-of-Importance systeem.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in of Registreer om een reactie te plaatsen!