Market cap
€6.214.441,00
Volume (24h)
€102.722,00
Circulating supply
67.192.448,82
Max supply
-
All Time High
ICO
-
Daily close
-
Weekly close
-
Monthly close
-

Als je ... geleden een investering van €100 in Vertcoin had gedaan dan was dat nu:


Waarde nu
Vanaf het begin
-
1 jaar
-
1 maand
-
1 week
-
1 dag
-

Uitleg over Vertcoin (VTC)

In de volgende korte hoofdstukken krijg je een uitleg over wat Vertcoin is en hoe je de munt kunt bewaren. Verder vind je informatie over hoe je de cryptocurrency kan minen en maak je kennis met het team achter Vertcoin. 

Lees snel

Wat is Vertcoin (VTC)?

Vertcoin is een vorm van digitaal geld net zoals we dat kennen van BitcoinDe transactiekosten van de munt zijn minder dan een halve cent. Op deze website zie je het verloop van de transactiekosten van de afgelopen jaren. De grafiek geeft aan dat in de bull market van december, de kosten het hoogste waren. Zelfs toen betaalde je voor een transactie nog geen 4 cent, geweldig toch?! Even wat geld overmaken naar een familielid in Amerika voor een paar cent. Wanneer iedereen dit zou weten, dan zal niemand meer een dienst als Westernunion gebruiken. 

Vertcoin kan je versturen vanuit je mobiele wallet of desktop wallet. De transactie wordt niet gecontroleerd door een bank, maar door medegebruikers van het Vertcoin-netwerk. Deze gebruikers zetten hun computer in om transacties van anderen te controleren en krijgen in ruil daarvoor Vertcoins uitgekeerd. Dit proces heet mining

Bitcoin heeft ook een eigen miningproces maar in plaats van dat particulieren hun computer inzetten voor het minen, is bij Bitcoin dit proces overgenomen door grote bedrijven. Deze bedrijven gebruiken dure, geavanceerde apparatuur die een particulier niet zomaar kan aanschaffen. Deze apparaten heten ASIC-miners. Hierdoor valt het miningproces in handen van een paar grote bedrijven in plaats van dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. Hieronder zie je een afbeelding van een mining-rig met allemaal ASIC-miners erin. 

Image
Asic miner


Vertcoin wil de sterke miningpositie van grote bedrijven voorkomen. Dit doen ze door hun miningproces 'ASIC-resistance' te maken, ofwel je kan Vertcoin niet minen met ASIC-miners. Ze hebben een algoritme bedacht waardoor apparaten zoals ASIC niet werken. Dit is ontzettend belangrijk aangezien anders alle nieuwe coins in handen komen van de organisaties. Dit geeft hen een hoop macht en deze centrale macht is precies hetgeen wat blockchain en cryptocurrency's willen oplossen. 

Specificaties, wallets en minen van Vertcoin

De Vertcoin wordt gebruikt als betaalmiddel. Bij de lancering van de munt werd er geen ICO, airdrop noch premine gebruikt om geld op te halen. Het team wilde dat er een eerlijke distributie van de coins plaatsvond en hebben er daarom voor gekozen om deze drie opties niet te gebruiken. Het hele project draait op donaties en inspanningen van vrijwilligers. 

Ondanks de eerlijke distributie aan het begin zien we in de volgende afbeelding helaas dat 85,87% van alle munten is verdeeld over maar 2,54% van alle adressen. Dit betekent dat een selectief groepje het grotendeel van alle Vertcoins in bezit heeft. Dit is verreweg van een ideale verdeling en geeft het groepje de macht om de gehele koers van Vertcoin te bepalen. De actuele stand van de onderstaande tabel is op deze website te vinden. 

 

Image
Vertcoin distributie van de coin

 

Gelukkig zijn nog niet alle munten in omloop en kan de verdeling van de munten nog veranderen. In totaal zullen er 84 miljoen munten op de markt komen en we zitten nu net over de helft. De onderstaande tabel geeft de specificaties weer van de Vertcoin (VTC).

Specificaties Vertcoin (oktober 2018)

Coin symbool VTC
Maximum aantal coins 84 miljoen
Aantal coins in omloop 46,4 miljoen
Block time 2,5 minuten
Block reward 50 VTC per block
(halveert iedere 840.000 blocks ≈ 4 jaar)
Type coin Gebaseerd op het Lyra2RE(v2) algoritme
Segregated Witness Geactiveerd in mei 2017
Lightning Network Ja
ICO Geen ICO
Premine Geen premine

Geschikte wallet voor de coin

Wanneer je Vertcoin hebt om te verhandelen, dan is het prima om deze op de exchange te houden. Wil je liever de munt gebruiken als betaalmiddel of als investering voor de lange termijn, dan is een software wallet beter. Deze kan je downloaden bij hen op de website. Vanuit de software wallet kan je munten versturen en ontvangen. Leuk om eens met vrienden uit te proberen!

Naast de exchange en de software wallet, kan je de coin ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. Vertcoin kan je op de Ledger Nano S en op de Trezor T Wallet bewaren. Beide kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Hoe kan je de coin minen?

Vertcoin maakt gebruik van het consensus algoritme Proof of Work. Dit is het miningproces waar we het eerder over hadden. Hierbij wordt jouw computer gebruikt om transacties te controleren en het netwerk te beveiligen. Om zelf te beginnen met minen en Vertcoins te verdienen kan je de volgende stappen volgen:

 1. Download een Vertcoin software wallet
 2. Download de OneClickMiner (OCM)
 3. Open de OCM en zoek naar P2Pool Nodes door op scan te drukken. Als je een kleine miner bent, gebruik je netwerk 2. Wanneer je een miner bent met een hash rate hoger dan 100Mh, dan gebruik je netwerk 1.
  Image
  Uitleg vertcoin mining
 4. Selecteer de pools met de laagste Latency (reactietijd)
  Image
  Vertcoin mining uitleg stap 2
 5. In de software wallet staat jouw unieke public key. Dit kan je zien als jouw IBAN-adres waar je geld op kan ontvangen. Kopieer dit adres en vul dit bij Wallet Address in bij de OCM.
 6. Wanneer het adres is ingevuld dan kan je op Add Selected Pool(s) drukken. Het scherm zal er daarna zo uitzien:
  Image
  Vertcoin mining uitleg stap 3
 7. Selecteer jouw hardware type waarmee je wilt minen. Dit kan zowel met de processor als met de grafische kaart. Linksboven kan je de juiste optie aanklikken.
  Image
  vertcoin mining uitleg stap 4
 8. Klik op Start en begin met minen! Aan de hand van de Miner Hashrate zie je de kracht van jouw apparaat. Hoe hoger de kh/s, hoe meer Vertcoins je zult verdienen.

Team

Het gehele team van Vertcoin bestaat uit vrijwilligers. Het project is open-source waardoor iedereen in de wereld kan meewerken aan het project. Hierdoor heb je een groep met veel verschillende achtergronden en ervaringen. Dit leidt tot veel mooie ideeën en resultaten. De programmeur die de leiding over de community heeft is James Lovejoy. Hij programmeert al vanaf zijn 10e en wil graag geld decentraal maken. 

Image
Vertcoin team

Roadmap

De community heeft hun roadmap voor iedereen openbaar gemaakt. Ze zetten hun mededelingen en taken in het online programma Trello. In de volgende afbeelding is te zien waar ze op dit moment mee bezig zijn. Via deze link kan je zelf hun roadmap bekijken in Trello. 

Image
Roadmap vertcoin

Populariteit

Vertcoin is op social media erg populair. Met name op Twitter en Reddit hebben ze veel mensen die hen volgen en de interactie aangaan. In de onderstaande tabel staan de links van de bekende socialmediaplatformen waar Vertcoin op actief is.

Populariteit Vertcoin (oktober 2018)
Twitter 70k volgers
Telegram 2k volgers
Facebook 10k volgers
Reddit 40k lezers

Aandachtspunten

 • Het hele project draait op donaties en inspanning van vrijwilligers. Het mooie hieraan is dat de mensen eraan werken vanuit goede intenties, zonder geld een leidende factor te laten zijn. Het gevaar is daarentegen dat mensen zich er minder snel fulltime voor zullen inzetten. Hierdoor kan het zijn dat mensen het zien als tijdelijk project en daarna weg zijn. De vraag is daarbij, is dat erg of niet? 
 • Het grotendeel van de munten is in handen van een selectief groepje mensen. Hierdoor hebben zij macht en dit wil je liever niet. Het zou mooi zijn als uiteindelijk de 84 miljoen coins over veel mensen zijn verdeeld in plaats van ditzelfde selectieve groepje. Aan de ene kant zijn ze erin geslaagd om het minen te decentraliseren maar het eindresultaat is nog steeds hetzelfde. Hoe kan dit? en hoe kan dit worden voorkomen?

Samenvatting

 • Vertcoin is interessant door de lage transactiekosten van het netwerk
 • Het is opmerkelijk dat de coin wordt geprogrammeerd door vrijwilligers en het project leeft op donaties. Dit laat in ieder geval zien dat men goede intenties heeft.
 • De coin is niet te minen door middel van geavanceerde apparatuur en daardoor kan iedereen zijn steentje bijdragen. Dit gaat de decentralisatie van het minen tegen.
 • Op dit moment heeft alsnog een klein groepje mensen het voor elkaar gekregen om een groot gedeelte van de VTC in handen te krijgen. Dit geeft hen macht en het zou mooi zijn als dit in de toekomst er anders uitziet. 

 

 
Bronnen
vr, 12/10/2018 - 06:00

Vertcoin (VTC) - Uitleg in 10 punten

Vertcoin is een cryptocurrency dat bekendstaat om zijn lage transactiekosten en het decentraliseren van het miningproces
Exchange Pair Volume (24h) Prijs Volume (%)
Vertcoin
1 Vertcoin =
€0,09
Euro

Hoe koop ik Vertcoin?

Vertcoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van VTC.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek VTC op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in VTC. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt VTC gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Vertcoin

Tags

Social media