Bitcoin tradingpair

Wat zijn trading pairs? - Complete uitleg voor beginners

Als je inmiddels een tijdje in de crypto-wereld zit dan is de kans groot dat je wel eens iets over trading pairs, fiat pairs of crypto pairs hebt gehoord of gelezen. Maar wat zijn trading pairs precies? En welk trading pair moet je gebruiken? Dat en meer bekijken we in deze blog.

Bekijk snel:

Wat zijn trading pairs?

Voordat we goed kunnen beoordelen welke trading pair het 'beste' is, is het noodzakelijk om goed te begrijpen wat een trading pair precies is.

Het woord 'pair' of 'pairs' staat voor pairing, dat zich in het Nederlands vertaald naar koppelen. En dat is eigenlijk wat een trading pair is. 

Een trading pair is een koppeling van twee verschillende valuta om zo de waarde ten opzichte van elkaar te bepalen.

Het nut hiervan is om de waarde van een valuta vast te stellen. Je zou bijvoorbeeld de waarde van één Bitcoin (BTC) niet kunnen vaststellen zonder hem te koppelen aan een andere valuta. Eén Bitcoin blijft immers altijd één Bitcoin.

Zodra we Bitcoin aan een andere valuta koppelen, bijvoorbeeld aan de euro, dan kunnen we de waarde ten opzichte van elkaar bepalen.

Hoe herken je trading pairs?

Er zijn verschillende soorten trading pairs. Je herkent een pair aan de combinatie van de twee "tickers". Als we het voorbeeld van hierboven nemen, namelijk Bitcoin gekoppeld aan de euro, dan ziet het trading pair er als volgt uit: BTC/EUR.

De ticker is de afkorting van een bepaalde valuta. De ticker van Bitcoin is dus BTC, de ticker van de Amerikaanse dollar is USD en de ticker van de euro is EUR.

In crypto hanteren we over het algemeen drie soorten trading pairs: fiat pairscrypto pairs en stablecoin pairs.

In Binance kun je aan de rechterkant van je scherm kiezen welke soorten trading pairs je wilt zien. Je krijgt daarbij de keuze tussen Binance Coin (BNB), Bitcoin (BTC), ALTS en FIAT pairs. 

Image
Trading pairs in Binance

Fiat pairs

Fiat pairs zijn de meest gebruikte trading pairs. Fiat betekent in dit geval niet het automerk, maar het betekent fiduciair geld. Fediculair geld is geld waarvan de waarde niet gebaseerd is op intrinsieke waarde (zoals gouden en zilveren munten). Dit is het "normale" geld wat de meeste mensen nog elke dag gebruiken (dollars/euro's/ponden).

Fiat pairs zijn in de crypto wereld dus alle trading pairs die gekoppeld worden aan "normaal" geld.

Hieronder volgt een lijstje van voorbeelden van fiat pairs:

  • BTC/EUR: Bitcoin (BTC) gekoppeld aan euro.
  • ETH/USD: Ethereum (ETH) gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
  • XRP/GBP: Ripple (XRP) gekoppeld aan de Britse pond.

Stablecoin pairs

Onder fiat pairs vallen ook stablecoin pairs. Stablecoin pairs zitten eigenlijk precies tussen crypto pairs en fiat pairs in. Het zijn namelijk officieel cryptocurrency, maar de waarde van stablecoin is gelijk aan de waarde van de Amerikaanse dollar.

De meest bekende stablecoin is Tether USDT. De waarde van één USDT is dus altijd gelijk aan de waarde van één Amerikaanse dollar. Andere bekende stablecoins zijn USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) en Dai (DAI).

Stablecoin pairs en fiat pairs zijn handig omdat je de koersbeweging van een crypto tegenover een stabiele koers van de Amerikaanse dollar zet. Je bekijkt dus echt hoeveel de waarde van een crypto op zichzelf gestegen of gedaald is.

Crypto pairs

Naast fiat pairs zijn er binnen de crypto-wereld ook nog crypto pairs. Bij een crypto pair wordt de waarde van de ene crypto gekoppeld aan de waarde van een andere crypto. Door een crypto pair te gebruiken zet je dus de koersbeweging van de ene crypto tegenover de koersbeweging van de andere crypto.

De BTC pairing wordt van alle crypto pairs veruit het meeste gebruikt. Door de BTC pairing te gebruiken weet je namelijk of een bepaalde crypto beter of slechter presteert dan Bitcoin. 

Een voorbeeld van een crypto pair is ETH/BTC. Als Ethereum 2,0% gestegen is de afgelopen 24 uur in dollar waarde, maar Bitcoin is 3% gestegen in Dollar waarde, dan kun je minder Bitcoin met je Ethereum kopen dan gister. Het ETH/BTC pair is dus gezakt met 1%, ondanks dat Ethereum in dollar waarde wel is gestegen.

Daarom wordt het er bij het traden van altcoins vaak aangeraden om naar de BTC pair te kijken. Want als je altcoin trade 10% winst heeft in dollarwaarde, maar Bitcoin is in de tussentijd 20% gestegen, dan had je veel beter Bitcoin kunnen hebben. Het doel voor veel traders is namelijk om zo veel mogelijk Bitcoin te verzamelen. 

Welke trading pair moet ik gebruiken?

En dan nu misschien wel het belangrijkste gedeelte van deze blog: welke trading pair is het beste om te traden?

Persoonlijke doel

Hier is geen één specifiek antwoord op. Het ligt namelijk aan je persoonlijke doel. Over het algemeen zijn er twee doelen voor investeerders/traders in de crypto-wereld, namelijk:

  1. Meer vermogen in fiat geld (euro's, dollars).
  2. Meer Bitcoin verzamelen.

Afhankelijk van je doel kun je besluiten welk trading pair voor jou geschikt is. Als je iemand bent die gelooft in de toekomst van crypto, dan is het verstandig om het BTC pair te traden. Als je vooral kijkt naar hoe je zoveel mogelijk euro's kunt verdienen, dan is traden op fiat pairs voor jou verstandig.

Volume

Naast je persoonlijke doel is het als trader/investeerder belangrijk om altijd een tradingpair te kiezen met het meeste volume. Bij fiat pairs is het daarom naar mijn mening verstandig om altijd in USDT te handelen, omdat daar veruit het meeste volume zit.

Een trading pair met veel volume is een trading pair waar veel op gehandeld wordt. Door te handelen op een trading pair met veel volume voorkom je dat er grote prijsschommelingen in de grafiek zijn die bijvoorbeeld jouw Stop Loss kunnen triggeren.

Het wordt daarom door veel experts afgeraden om fiat pairs te traden in EUR.

Ten eerste hebben EUR pairs aanzienlijk minder volume dan USDT pairs.

Ten tweede kan de grafiek er ook anders uit kan zien. Psychologische grenzen van 20.000$, 50.000$ en 100.000$ zijn altijd grenzen in dollarwaarde en niet in eurowaarde of in de Britse pond.

Ook kan de BTC/EUR pair er aanzienlijk anders uitzien dan de BTC/USDT pair. Als trader wil je altijd de grafiek traden waar de meeste traders naar kijken en waar het meeste volume gehandeld wordt.

Ten derde kun je lang niet alle altcoins traden met de EUR pairing. Daarentegen kun je wel alle altcoins op Binance traden met Tether USDT.

Conclusie

Een trading pair is een koppeling van twee verschillende valuta om zo de waarde ten opzichte van elkaar te bepalen. Trading pairs zijn er in verschillende vormen. In de crypto-markt onderscheiden we de volgende trading pairs:

  • Fiat pairs (BTC/EUR)
  • Stablecoin pairs (BTC/USDT)
  • Crypto pairs (ETH/BTC)

Als trader is het verstandig om altijd de trading pair te kiezen met het meeste volume. Handelen in de EUR pairings wordt daarom door veel experts niet aanbevolen.

Een groot deel van de traders handelt in het BTC pair, omdat zij als doel hebben meer Bitcoin te verzamelen. Als jij iemand bent die gelooft in Bitcoin, dan is het slim om in het BTC pair te traden. Je weet dan namelijk precies of je winst hebt gemaakt ten opzichte van Bitcoin.

Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

​Met dank aan Sodel Vladyslav/Shutterstock voor de bannerafbeelding

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.