Smart contracts / slimme contracten

Welke cryptoprojecten bieden smart contracts aan?

Elk jaar komen er weer vele nieuwe ontwikkelingen uit in de wereld van blockchains en crypto. Eén daarvan is die met smart contracts. Het is een techniek die tegenwoordig in veel blockchain netwerken geïmplementeerd is en deze kan ervoor zorgen dat de transacties sneller, veiliger en goedkoper verlopen.

Enkele van de grootste projecten van dit moment maken er al gebruik van, maar waarom kiezen zij ervoor van deze techniek gebruik te maken? Hoe werkt deze techniek? Waarom zien velen er een toekomst in? En welke projecten maken er dan al op wat voor manier gebruik van? Dat, en meer, lees je in dit artikel.

Foto header: Pixabay/Pexels.com

Bekijk snel

In onderstaande video worden smart contracts op een eenvoudige manier uitgelegd.

Wat zijn smart contracts?

Kortgezegd is een smart contract een geprogrammeerd contract dat vastgelegd is op de blockchain. Dit contract wordt bij een transactie automatisch uitgevoerd zonder dat hier een derde partij bij hoeft te komen. De afspraken die in dit contract staan kunnen altijd ingezien worden, maar nooit aangepast. Dit zorgt onder andere voor snellere transacties, maar deze transacties zijn ook veiliger en goedkoper, hierover later meer.

Echter, dat klinkt allemaal best wel ingewikkeld en onduidelijk. We gaan het nu proberen wat te versimpelen. In principe is een smart contract gewoon een digitaal contract, dat bestaat uit een code. Dit contract voert zichzelf zonder dat hier een controleur of iets dergelijks aan te pas komt. De code van deze smart contract zijn onderdeel van een gedistribueerd gedecentraliseerd blockchain netwerk.

Heel erg versimpeld maken smart contracts het dus mogelijk om betrouwbare transacties tussen twee anonieme partijen plaats te laten vinden zonder centrale autoriteit.

Smart contracts zijn één van de vele ontwikkelingen als gevolg van de blockchain technologie en deze technologie gaat dus inmiddels veel verder dan enkel cryptocurrency’s als Bitcoin (BTC).

De voordelen van smart contracts

Smart contracts lijken dus op het eerste gezicht erg goed. Ze versimpelen en beveiligen transacties zonder dat hier een hogere autoriteit bij komt kijken.

Dit is dan dus eigenlijk ook het eerste voordeel. Door middel van de smart contracts worden transacties versimpeld en beveiligd. Aangezien er geen autoriteit aan te pas hoeft te komen bespaart dit uiteraard ook kosten. De transactiekosten van iets wat automatisch gebeurt zijn natuurlijk altijd lager dan de transactiekosten van iets wat door een mens uitgevoerd moet worden.

Een ander voordeel is dat alle eerdere transacties via de smart contracts op de blockchain worden opgeslagen. Hierdoor kun je alle eerder voltooide transacties dus terugzien en dit maakt bijvoorbeeld fraude vrijwel onmogelijk. Dit zorgt dus voor een beveiliging van de systemen, maar daarnaast brengt het ook met zich mee dat de data niet verloren kan gaan.

Nog een voordeel van smart contracts is dat ze ervoor zorgen dat de snelheid van transacties enorm verhoogd wordt. De controles die bijvoorbeeld gedaan worden, worden bij slimme contracten, zoals eerder genoemd, gedaan door de computer. Dit gaat uiteraard een stuk sneller dan wanneer een mens alles moet controleren en dit maakt het daardoor mogelijk binnen een korte tijd veel meer transactie te voltooien.

Daarbij komt dan ook nog eens dat er eigenlijk geen fouten in de contracten voor kunnen komen. Ook dit komt omdat de contracten uitgevoerd worden door de computer. Waar een mens per ongeluk nog wel eens een getalletje verkeerd invult, komt dit bij een computer eigenlijk niet voor. Ook dit is zeker een voordeel.

Image
Pixels Hunter/Shutterstock.com
Pixels Hunter/Shutterstock.com

De nadelen van smart contracts

Smart contracts brengen dus veel voordelen met zich mee voor de technologie van blockchain en crypto, maar zoals bij bijna alles zitten er ook bij smart contracts nadelen aan verbonden. Maar wat zijn deze nadelen? Daar gaan we nu wat dieper op in.

Het eerste nadeel is dat de smart contracts, wanneer ze in werking zijn, enorm lastig aan te passen zijn. Wanneer er bijvoorbeeld dus een error ontstaat in de code van de smart contract, kan dit enorm lastig en daardoor ook erg duur zijn om het aan te passen en te corrigeren.

Hoewel smart contracts de ideale manier lijken om derde partijen te verwijderen van financiële transacties en het daarmee decentraliseren van de economie, kan dit nooit écht volledig. Een voorbeeld hiervan is dat bijvoorbeeld bij het opstellen van smart contracts nog altijd advocaten of dergelijke partijen komen kijken. Er zijn namelijk nog altijd bovenliggende regels die bijvoorbeeld in een land werken, die buiten de wereld van cryptocurrency vallen. Het zou natuurlijk kunnen dat dit in de toekomst nog aangepast gaat worden.

Dat zijn eigenlijk de twee grootste nadelen van smart contracts, maar beide zijn in principe in de toekomst mogelijk op te lossen.

Welke projecten maken er al gebruik van?

Smart contracts zijn dus zeker van toegevoegde waarde voor een cryptoproject. Ze versimpelen het proces, maar beveiligen het ook en maken het daarnaast goedkoper. Tegenwoordig zijn er daarom dus ook erg veel cryptoprojecten die smart contracts in zich geïmplementeerd hebben.

Op drie daarvan gaan we vandaag wat dieper in. Dit zijn: Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Polkadot (DOT). Het zijn alle drie erg bekende projecten en het is daarom ook interessant om eens te bekijken op wat voor manieren zij gebruik maken van smart contracts. Hiervan kun je namelijk leren waarom bepaalde projecten bepaalde keuzes maken en dit kan je zeker helpen bij het maken van een investeringskeuze.

Ethereum

Ethereum is één van de bekendste cryptoprojecten ter wereld en het is na Bitcoin ook het grootste project dat er is, en dat is natuurlijk niet voor niets. Er zijn veel mensen die erg veel vertrouwen hebben in het project.

Image
Ethterium
AlekseyIvanov/Shutterstock.com

Ethereum is een blockchain netwerk dat daarnaast zijn eigen cryptocurrency heeft, genaamd Ethereum. Daarnaast heeft het zijn eigen codeertaal, die Solidity wordt genoemd.

Het is een open source gedecentraliseerd blockchain netwerk dat gebruikt kan worden voor het verifiëren en vastleggen van transacties. Het netwerk kan gebruikt worden om op het platform applicaties en munten te bouwen. Deze toepassingen noem je dApps.

Onderdeel van het Ethereum netwerk zijn dus ook smart contracts. Op het Ethereum netwerk werken ze als een soort rekening. Gebruikers hebben een saldo en hiermee kunnen ze transacties binnen het netwerk versturen. Deze worden volledig automatisch gecontroleerd door de code. De smart contracts op het Ethereum netwerk definiëren regels en voeren deze vervolgens via de code uit.

Cardano

Cardano is een gedecentralisserd Proof of Stake (PoS) blockchain netwerk dat ooit werd opgericht als verbetering op Proof of Work (PoW) netwerken. Volgens de oprichters van Cardano was het gebrek aan onder andere schaalbaarheid en duurzaamheid één van de grootste problemen van Proof of Work netwerken, zoals Ethereum. Het waren dé redenen waarom deze nooit groot zouden worden. Dit zou dan bijvoorbeeld komen door de trage transacties, het hoge energieverbruik en de hoge kosten.

Image
Cardano
Costi Trandafir/Shutterstock.com

De oprichter van Cardano, Charles Hoskinson, is daarnaast één van de oprichters van het Ethereum blockchain netwerk. Hij begreep de problemen die netwerken als Ethereum volgens hem hadden dus erg goed en hij had dus een duidelijke visie over hoe deze het beste opgelost zouden kunnen worden. Hieruit kwam dan ook het Cardano netwerk en uiteindelijk de ADA token voort.

Ook op het Cardano netwerk zijn dus smart contracts van werking. Aan deze smart contracts is niet echt iets bijzonders, maar toch is het interessant. Het is namelijk interessant dat Charles Hoskinson, die problemen zag in het Ethereum netwerk en deze wilde verbeteren, er toch voor kiest om smart contracts te implementeren in zijn, volgens hem, verbeterde netwerk.

Hoewel dit natuurlijk niet meteen zegt dat smart contract fantastisch zijn, zegt het waarschijnlijk wel iets over hoe goed de techniek van smart contracts is.

Polkadot

Polkadot is een Proof of Stake (PoS) crypto netwerk dat zich focust op het leveren van interoperabiliteit tussen verschillende blockchain netwerken. Interoperabiliteit is simpel gezegd het samen kunnen werken tussen netwerken zonder beperkingen. In het geval van Polkadot is het netwerk dus ontwikkeld om de samenwerkingen tussen verschillende blockchain netwerken te verbeteren en om ervoor te zorgen dat de verschillende netwerken goed samen kunnen werken.

Image
Polkadot
Gorev Evgenii/Shutterstock.com

Het grootste verschil tussen Ethereum en Polkadot is eigenlijk een hele duidelijke. Zoals je net hebt kunnen lezen is het bij het Ethereum netwerk mogelijk om hier munten en applicaties op te bouwen die draaien op het Ethereum netwerk. Aan de andere kant is het bij Polkadot mogelijk om hele blockchains te bouwen die dan onderdeel worden van de beveiliging en de keten van Polkadot die al bestaat.

Alle blockchain netwerken die onderdeel zijn van Polkadot en dus de keten van het netwerk worden ook gedeeld beveiligd. Dit is dus anders dan bij Ethereum, waar de toepassingen die erop gebouwd worden zichzelf moeten voorzien van veiligheid.

Op het netwerk van Polkadot draaien dus ook smart contracts. Deze gelden voor het hele netwerk en wanneer je dus een blockchain netwerk bouwt op het platform van Polkadot kunnen deze automatisch gebruik maken van de smart contracts van het netwerk.

Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

Maken smart contracts een cryptoproject een betere investering?

Smart contracts zijn dus in principe een goede ontwikkeling voor de blockchain technologie en de wereld van cryptocurrency. Ze maken transacties sneller, maar bijvoorbeeld ook veiliger en goedkoper. Het hebben van smart contracts is in principe dus een voordeel voor een cryptoproject, maar maakt het hebben van smart contracts een crypto project ook meteen een goede investering?

Dat natuurlijk niet. Het kan namelijk bijvoorbeeld zo zijn dat een project wel gebruik maakt van smart contracts, maar voor de rest eigenlijk niets voorstelt. Eigenlijk geldt hetzelfde als bij sharding. Het is een goede technologie en het verbetert zeker een cryptocurrency project, maar dan kan het nog steeds zo zijn dat het project voor de rest niet goed in elkaar zit of iets dergelijks, waardoor het hebben van sharding, of in dit geval smart contracts, het niet meteen een goede investering maakt.

Wanneer je dus kijkt naar een nieuw project om in te investeren is het altijd belangrijk dat je verder kijkt dan alleen naar of er smart contracts in het project zitten. Kijk altijd naar het hele project en probeer niet met een tunnelvisie naar de smart contracts kijken.

Doe altijd goed je onderzoek en verdiep je goed in een project voordat je erin investeert. Dat geldt altijd, maar ook zeker in dit geval.

Smart contracts kunnen dus zeker van toegevoegde waarde zijn voor een project en het is dus ook erg interessant wanneer deze onderdeel zijn van een project, maar ze zorgen er niet meteen voor dat een project goed is. 

Conclusie

De techniek achter smart contracts is dus erg interessant. Hoewel het hebben van smart contracts een project niet meteen goed maakt, is het zeker interessant naar de projecten te kijken die er gebruik van maken.

Smart contracts zijn simpelweg digitale contracten die het mogelijk maken transacties automatisch uit te voeren en te verifiëren. Dit gebeurt zonder dat hier een autoriteit aan te pas hoeft te komen en het zorgt er dus voor dat transacties sneller, goedkoper en veiliger plaats kunnen vinden.

Er zijn enorm veel cryptoprojecten die al gebruik maken van smart contracts. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Ethereum en Cardano. Hoewel de projecten enorm van elkaar verschillen zien zij toch beide in wat smart contracts voor hun netwerk kan betekenen. Dit zegt dus wel iets over de techniek.

Je moet natuurlijk niet meteen investeren in een project wanneer je ziet dat het project gebruik maakt van smart contracts. Het is belangrijk dat je altijd verder kijkt dan enkel naar smart contracts. Doe altijd goed je onderzoek voordat je investeert.

Kort samengevat is de techniek van smart contracts dus zeker interessant en het is zeker de moeite waard je er eens in te verdiepen. Het is niet voor niets dat steeds meer projecten er gebruik van gaan maken en al gebruik van maken. Hopelijk ben je vandaag weer wat wijzer geworden!

Wil je meer weten over smart contracts en de verschillende projecten die er gebruik van maken? Of heb je simpelweg gewoon nog wat vragen? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.