Sui blockchain netwerk

Sui Network (SUI) - Een complete uitleg

Na de bull run van 2021 brak er in 2022 een lange bear market aan. Voor veel crypto-investeerders betekent deze periode dat ze minder met cryptocurrency's bezig zijn en het vertrouwen verliezen in de markt. Echter, juist in deze tijd zijn er nieuwe crypto projecten, die in een volgende bull run kunnen verrassen.

Sui Network is hier een voorbeeld van. Op het moment van schrijven (november 2022) bevindt Sui Network zich nog in de voorbereidende fase, waarbij het netwerk uitvoerig getest wordt. Sui Network is een layer one blockchain en veel van dit soort blockchains deden het goed in de bull run van 2021.

Zo zagen Solana (SOL), Polkadot (DOT), Velas (VLX) en Avalanche (AVAX) in de bull run van 2021 enorme prijsstijgingen, waarbij er rendementen van meer dan 1000% werden behaald. Natuurlijk heb je als investeerder geen garanties, maar het is altijd goed om onderzoek te blijven doen naar nieuwe cryptoprojecten.

Het Sui blockchain project heeft een bijzonder team en heeft daarnaast een aantal unieke kenmerken. Ben je benieuwd naar het token van Sui Network, de toekomstplannen van het project of welke gevaren er op de loer liggen? In dit artikel kun je alles over Sui Network ontdekken!

Bekijk Snel

Bekijk je liever een uitlegvideo? In de onderstaande video kun je ontdekken wat Sui Network precies is!

Wat is Sui Network (SUI)?

Sui Network is een layer 1 blockchain, die is gecreëerd door ex-Meta (Facebook) ontwikkelaars. Het bedrijf van Mark Zuckerberg was van plan om een eigen stablecoin te realiseren, maar ontwikkeling deze coin genaamd Diem is uiteindelijk niet voltooid. Het team achter deze coin is echter niet stil gaan zitten en heeft met Sui Network de ambitieus om een cryptocurrency te maken niet uit hun hoofd gezet.

Op dit moment bevindt Sui Network zich op het testnet. Hier kan worden onderzocht of de technologie goed werkt en of de blockchain soepeltjes doet waar hij voor bedoeld is. Op het testnet wordt bijvoorbeeld getest of het valideren van transacties goed werkt. Fouten die tijdens deze periode ontdekt worden, kunnen op tijd worden verholpen. Hierdoor voorkom je fouten op het toekomstige mainnet.

Hoe werkt de blockchain van Sui?

In de whitepaper van Sui Network valt te ontdekken dat de blockchain zeer snel en schaalbaar is. Dit komt mede door de filosofie van het team achter Sui Network. Deze is van mening dat blockchain transacties niet op een complexe manier aan elkaar geketend te hoeven worden, om op een veilige manier verstuurd te kunnen worden. 

De blockchain van Sui Network kan snelheid en schaalbaarheid optimaliseren, doordat het platform netwerkverbindingen langer openhoudt. Bij eenvoudige transacties willen gebruikers meestal alleen activa naar een andere wallet sturen. Deze wallet kan van henzelf zijn, maar ook van iemand anders.

In deze gevallen vergrendelt het platform het adres van de afzender, in plaats van de hele blockchain. Op deze manier is het mogelijk om via het netwerk het consensus mechanisme voor eenvoudige transacties omzeilen. Hierdoor kun je stellen dat de blockchain van Sui Network op een opvallende manier werkzaam is.

Move als programmeertaal

Wanneer je geïnteresseerd bent in de technische kant van Sui Network, zal je meer moeten leren over Move. Moe is een programmeertaal, die nodig is om te bouwen op het Sui netwerk. De Move programmeertaal is gebaseerd op de Rust programmeertaal, die op subtiele wijze enkele kleine verschillen hebben.

Move is een relatief nieuwe programmeertaal, waar nog weinig blockchain projecten gebruik van maken. Naast Sui Network is Aptos (APT) de enige layer one blockchain die gebruik maakt van de Move programmeertaal. Opvallend is dat beide projecten zijn opgestart door ex-medewerkters van Meta. 

Image
Move als programmeertaal van Sui Network

De coin van Sui Network: SUI

Op het moment van schrijven is SUI, het token van Sui Network, nog niet op de markt. Echter heeft het project al bekend gemaakt dat deze token er wel aan zit te komen, anders was de naam immers niet bekend gemaakt. SUI heeft een beperkt aanbod, van precies 10 miljard tokens.

Niet alle tokens worden direct vrijgegeven wanneer het mainnet succesvol is getest en geopend. In de aankomende jaren zullen er meer SUI tokens worden uitgedeeld. Deze vrijgevingheid wordt gedaan via toekomstige beloningssubsidies, die gebruikers kunnen gaan verdienen.

Niet alleen is de SUI token belangrijk bij het uitdelen van beloningen, maar je kunt op het Sui Network platform veel meer dan dat met het token. Het SUI token dient verschillende doelen op het Sui platform, waaronder:

 • SUI kan worden ingezet om deel te nemen aan het proof-of-stake mechanisme.
 • SUI is de vermogenswaarde die nodig is voor het betalen van de gas fees.
 • SUI kan worden gebruikt als een veelzijdig en liquide activum voor verschillende toepassingen, waaronder de standaardfuncties van geld - een rekeneenheid, een ruilmiddel of een opslagplaats van waarde - en complexere functionaliteiten.
 • SUI token speelt een belangrijke rol in het bestuur door te fungeren als een bestuurstoken. Deze token geeft je het recht om deel te nemen aan on-chain stemming over kwesties zoals protocol upgrades.

Dat er in de toekomst meer coins vrijkomen zorgt voor veel investeerders vaak voor een beetje wantrouwen. De cryptomarkt bestaat immers uit vraag en aanbod. Wanneer er meer SUI tokens op de markt komen, betekent dit dat het aanbod van SUI tokens groter wordt. Wanneer de vraag gelijk of lager blijft, is de kans groot dat dit voor Sui Network geen goed nieuws is. 

Sui Wallet

Wanneer je SUI hebt gekocht, is het natuurlijk belangrijk dat je deze coins ergens veilig op kunt slaan. Je coins op een exchange laten staan is de minst veilige optie, omdat je geen private keys van je exchange wallet hebt. Daarom is het verstandig om een software wallet of hardware wallet te gebruiken. Op deze manier heb je zelf de private keys in handen en hierdoor alle controle over jouw crypto.

Voor jouw SUI tokens kun je gebruik maken van de Sui Wallet. Dit is een browser extension, net zoals MetaMask. De Sui Wallet kun je voor zeer veel verschillende doeleinden gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • NFT's te minten
 • Tokens en NFT's overzetten naar een ander adres
 • Je eigen coins, tokens en NFT's bekijken
 • Recente transacties geschiedenis bekijken
Image
sui network logo

Sui Network Roadmap

Als relatief nieuw crypto project is het belangrijk om je community op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen het project. Daarom is het belangrijk om de toekomstplannen in een roadmap te zetten en deze roadmap te delen. Voor zover heeft Sui Network het goed gedaan.

Voor investeerders kan een roadmap handig zijn, omdat je op deze manier kan inspelen op belangrijke data. Zo is er veel prijsactie rondom het lanceren van een mainnet. Daarnaast is een roadmap ook handig om te zien of een crypto project zijn beloften nakomt. Wanneer een crypto project zijn doelstellingen niet haalt is dit vaak geen positieve ontwikkeling voor het vertrouwen van veel investeerders.

Hieronder kun je de roadmap van Sui Network ontdekken. Deze rondmap heeft geen tijdsindicaties, maar is puur gericht op de activiteiten die voltooid moeten worden.

1 Intern devnet

 • Continu lopend Sui-netwerk
 • Productie van netwerk stack
 • Benchmarking van doorvoer en latentie in verschillende configuraties

2 Protocol stabilisatie

 • Implementeren van herconfiguratie en staking
 • Grootboek en state checkpoints
 • Afstemming Gateway Service Rust/REST/wallet API's
 • Afronden van REST datamodel (aka SuiJSON)
 • Definiëren van kerndatatypes
 • Autoriteit "Volger" API's om replica's te ondersteunen
 • Integratie van gedeelde objecten en consensus
 • Selecteren van principiële gaskosten
 • Hints voor indexering van gebeurtenissen

3 SDK en ecosysteem

 • Blokverkenner
 • Sleutelbeheer en portemonnee prototypes
 • Ondersteuning voor het publiceren van pakketten via REST API
 • Meer informatieve foutmeldingen
 • Handigere API's die gasselectie en geneste objectverificatie verbergen

4 Verbetering van de ontwikkeling

 • Sta objecten toe die worden gebruikt in authenticatie, maar niet worden doorgegeven aan entrypoints
 • Expliciete syntax en compiler handhaving voor entrypoints
 • Toevoegen van Move Prover specs aan het Sui framework en verifiëren in continue integratie (CI)

Sui Network op social media

Doordat Sui Network een startende blockchain is, komt er veel informatie over naar buiten. Zo zijn er wekelijks verschillende updates over het project zelf, of worden er samenwerkingen bekend gemaakt. Indien je op de hoogte wil blijven van deze samenwerkingen, kun je Sui Network via verschillende social media kanalen blijven volgen.

Sui Network kun je bijvoorbeeld op Twitter vinden. Op Twitter heeft Sui Network in totaal 263.400 volgers. Een zeer hoog aantal, waar menig crypto project jaloers op is! Zeker voor een cryptocurrency die draait op het testnet is het opvallend te noemen dat er zoveel mensen het Twitter kanaal volgen om op de hoogte te blijven over het laatste nieuws omtrent Sui Network.

Vond je de hoeveelheid volgers op Twitter al veel? Dan heb je de cijfers op Discord nog niet gezien! In de Discord server van Sui Network zijn er zo'n 365.800 leden. Een ongekend hoog aantal en dat zeker voor een cryptocurrency waarvan het token nog niet eens op de markt is. 

Ook kun je Sui Network via Medium blijven volgen. Sui Network zelf heeft geen eigen Medium account, maar op het account van Mysten Labs, het bedrijf achter Sui Network, kun je wel op de hoogte blijven over het project. Dit social media kanaal post verschillende informatieve teksten, die een stuk uitgebreider zijn dan de meeste andere posts op andere kanalen.

Kritische noot

Ondanks dat Sui Network een project is die zeer vroeg al een hoop aandacht krijgt en de interesse van veel investeerders heeft gewekt, zijn er ook enkele kritische noten over het project te vinden. Al een aantal keer kwam er in deze blog naar voren dat het crypto project een nieuw project is, waardoor de kans groot is dat er nog vele fouten gemaakt gaan worden.

Op dit moment is het mainnet nog niet eens live en dit kan van grote invloed op de toekomst van Sui Network zijn. Wanneer er problemen met het mainnet zijn, kan dit ervoor zorgen dat het vertrouwen bij investeerders afneemt. Echter, dank zij het gebruiken van Move als programmeertaal heeft Sui Network een uniek voordeel. Dit voordeel kan goed uitpakken voor de layer one blockchain, maar garanties heb je nooit op de cryptomarkt.

Conclusie

Met Sui Network is er, na Aptos, wederom een crypto project op de cryptomarkt gekomen, die afkomstig is van Meta. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft niet een eigen cryptocurrency kunnen realiseren, terwijl er jaren gewerkt is aan een eigen coin. De coin zou eerst Libra en vervolgens Diem heten, maar is uiteindelijk door juridische redenen niet van de grond gekomen.

Mogelijk is dit goed nieuws voor de cryptomarkt geweest, want hierdoor zijn er twee nieuwe layer one blockchain projecten op de markt gekomen. Beide projecten maken gebruik van Move als programmeertaal en onderscheiden zich hierdoor van de andere layer one blockchains.

Het is handig om oplettend te blijven over de tokenomics van Sui Network. Doordat de hoeveelheid coins zal gaan toenemen, kan dit effect hebben op de prijs van SUI. Daarnaast blijft Sui Network een relatief jong project, dus er kunnen nog een hoop dingen fout gaat.

Ben je op zoek naar meer informatie over Sui Network? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over Sui Network zijn!


Wil je succesvol worden met crypto?

Volg dan Money Mastery van AllesOverCrypto!

 • Profiteer van unieke kansen dankzij de koop- en verkoopsignalen
 • Altijd op de hoogte van de allerbeste trends in de cryptowereld
 • Niks zelf uitzoeken, alles tezamen binnen één leeromgeving

Bekijk Money Mastery

Image
Money Mastery

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.