De metaverse is één van de nieuwe hypes binnen crypto. Volgens velen wordt ons leven steeds meer digitaal en sommigen denken zelfs dat we over een aantal jaar meer tijd zullen doorbrengen in de metaverse dan in ons ‘echte, fysieke’ leven.
Om een metaverse goed te laten werken is echter heel veel computing power, oftewel rekenkracht, nodig. Er gebeurt namelijk van alles tegelijkertijd en er moeten hele grote werelden live geladen worden. Je herkent vast wel het gevoel dat een spel wat je aan het spelen bent, vastloopt. Wanneer je je echte leven leidt in de metaverse kan dit natuurlijk niet gebeuren.
Render Token biedt hier een oplossing voor. Het Render Netwerk is namelijk een gedistribueerd, gedecentraliseerd rendering netwerk, waarbij deelnemers hun computing power aanbieden om zo samen een sterk netwerk te creëren waarop graphics, zoals de graphics die gebruikt worden in de metaverse, live gerenderd kunnen worden.
Maar hoe werkt dit dan precies? Waarom is dit precies belangrijk voor de metaverse? En wat zijn de voor- en nadelen van Render? Dat, en meer, lees je in deze blog over Render Token! Laten we snel beginnen.
Bekijk snel
Wat is Render Token (RNDR)?
Render Token (RNDR) is een Ethereum token (ERC20) die als brandstof dient voor het Render Netwerk. Het Render Netwerk is een gedistribueerd rendering netwerk, wat eigenlijk betekent dat Render gedistribueerde computing power (rekenkracht op computers) biedt, waarop graphics live gerenderd kunnen worden.
‘Gedistribueerde computing power voor rendering’, dat is een erg ingewikkelde uitleg. In de praktijk zou Render bijvoorbeeld van belang kunnen zijn in het succes van de metaverse. Wanneer veel mensen zich tegelijkertijd in zo’n digitale wereld bevinden, is er enorm veel rekenkracht nodig om dit live allemaal soepel te laten verlopen. Het Render Netwerk biedt dit dus allemaal op een gedistribueerde, decentrale manier aan. Hoe dit precies werkt, komen we later op terug.
Wat is computing power?
Computing power is dus een sleutelelement voor het Render Netwerk. Dat is namelijk waar het allemaal om draait. Maar wat is dat precies?
Heel simpel gezegd, betekent computing power eigenlijk letterlijk ‘computerkracht’. De hoeveelheid computing power die je hebt, zegt iets over de hoeveelheid acties die je met je computer kunt uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Hoe hoger je computing power, hoe beter de accuraatheid, efficiency en snelheid van je computer.
In het Nederlands wordt computing power ook wel rekenkracht genoemd. Deze rekenkracht is van toepassing bij letterlijk alles wat je digitaal doet. Wanneer je op een knop klikt wordt je rekenkracht ingezet, wanneer je iets intypt wordt je rekenkracht ingezet en wanneer je een video aan het kijken bent wordt je rekenkracht ingezet.
Binnen crypto komt het vaker voor dat computing power nadrukkelijk wordt ingezet om een blockchainnetwerk in de lucht te houden. Zo zie je dat bijvoorbeeld ook bij het Proof of Work model van Bitcoin. Bij het Render Netwerk werkt dit net iets anders. Hoe dit precies werkt leggen we je later in deze blog exact uit.
De achtergrond van Render
Render werd opgericht in 2016, door Jules Urbach, die nog altijd actief is als CEO van het project. Althans, hij is nog altijd CEO van het bedrijf OTOY, dat verantwoordelijk is voor het cryptoproject Render. Het doel dat Jules Urbach voor ogen had met Render was simpel: het leggen van de fundamenten voor een open metaverse. Dat is voor hem het ultieme doel.
Het ‘moederbedrijf’ van Render, OTOY dus, bestaat al sinds 2008 en werd tevens opgericht door Jules Urbach, samen met zijn co-founder Malcolm Taylor, die nog altijd actief is als CTO binnen het bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 60 werknemers, verspreid over 4 verschillende kantoren, waarvan het hoofdkantoor zich in Los Angeles bevindt. Hoeveel van deze 60 werknemers zich dagelijks bezighouden met Render is niet bekend. Naast het managen van het project Render, houdt OTOY zich namelijk ook bezig met het verkopen van software. Zo verkopen zij hun eigen OctaneRender VFX software, een programma dat het mogelijk maakt visual effects te creëren.
Render Token heeft een aantal indrukwekkende partners, adviseurs en investeerders. Zo heeft het project nauwe samenwerkingsverbanden met Decentraland (MANA), Basic Attention Token (BAT) en Algorand (ALGO) en is Mike Winkelmann (Beeple) actief als adviseur voor het project.
Hoe werkt Render?
Een netwerk als Render is dus cruciaal voor een goedwerkende metaverse. In een artikel dat Jules Urbach schreef voor de Gemini Exchange gaf hij perfect aan waarom: “From animated movies and online gaming to the crypto metaverse, most popular forms of digital entertainment rely heavily on motion graphics and three-dimensional (3D) visual effects.” Zonder de graphics, is er eigenlijk geen metaverse. En hoe drukker het wordt in de metaverse, hoe moeilijker het wordt om deze graphics allemaal live te blijven renderen. Het Render Netwerk kan in deze kwestie dus echt een cruciale rol gaan spelen.
Het Render Netwerk brengt al deze computing power samen door middel van hun Proof of Render (PoR) governance systeem, dat gebouwd is op de Ethereum blockchain. Op het gebied van dataverificatie en het verwerken van transacties is Render dus afhankelijk van Ethereum. Het Proof of Render systeem werkt als volgt. Proof of Render lijkt erg veel op Proof of Work. Bij beide systemen bieden de nodes (oftewel deelnemers) hun computing power aan in het netwerk. Als beloning hiervoor ontvangen zij tokens. In het geval van Proof of Render bij het Render Netwerk ontvangen de nodes RNDR tokens.
Het verschil tussen Proof of Work en Proof of Render zit hem echter in waar de computing power voor gebruikt wordt door het netwerk. Bij Proof of Work wordt de rekenkracht namelijk gebruikt om wiskundige sommen op te lossen, die ervoor zorgen dat transacties doorgevoerd kunnen worden op het netwerk, en dus het netwerk in de lucht kan blijven. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij Bitcoin. Proof of Render gebruikt deze computing power anders. Daar is deze niet meer nodig om transacties te verwerken, dit wordt immers al door Ethereum gedaan. Bij Proof of Render wordt deze rekenkracht dus ingezet om ‘complexe VFX/3D rendering services’ uit te voeren, zo geeft Jules Urbach zelf aan.
De $RNDR token
De $RNDR token dient dus als de brandstof voor het Render Netwerk. Zonder RNDR is er geen computing power en dus geen mogelijkheid om te renderen. Zonder het renderen is er geen metaverse (in het geval van een metaverse die gebruikmaakt van het Render Netwerk). De werking van de metaverse is dus heel direct verbonden aan RNDR. Wanneer de metaverse daadwerkelijk een groot succes gaat worden, is de kans dan ook zeker aanwezig dat ditzelfde geldt voor de RNDR token.
RNDR is een ERC-20 token, het standaard tokentype voor een fungible token op de Ethereum blockchain. De totale supply van de RNDR token is 530.962.614 en dit is dus het maximale aantal RNDR tokens dat ooit in de omloop kan komen. Op dit moment (10 april 2022) zijn er hiervan 242.706.715 in de omloop.
De RNDR token werd gelanceerd via een public token sale in oktober 2017, waarna er een private sale plaatsvond die liep van januari 2018, tot mei 2018. In deze fase werd 25% van de tokens verkocht aan de open markt, bleef er 10% in een RNDR kluis en werd 65% in handen van OTOY gehouden. Deze 65% dient als een soort centrale bank. De tokens binnen deze 65% worden namelijk gebruikt om het aanbod en de vraag aan te passen, om op deze manier de prijs te stabiliseren en ervoor te zorgen dat deze niet te volatiel is.
De voor- en nadelen van Render
Zoals elk cryptoproject heeft ook Render verschillende voor- en nadelen. Laten we eens gaan kijken naar de voornaamste voordelen en nadelen van het Render Netwerk.
De voordelen van Render
Het eerste grote voordeel van Render, is dat het een schaalbare oplossing biedt voor één van de grootste obstakels die de metaverse gaat tegenkomen. In principe is er geen limiet aan wat het Render Netwerk aankan, zolang er maar nieuwe nodes bijkomen, die nieuwe rekenkracht met zich meebrengen. Het enige wat de potentiële groei van het Render Netwerk limiteert, zijn die limieten van de Ethereum blockchain. Het Render Netwerk draait namelijk op de Ethereum blockchain, en wanneer er bij Ethereum dus problemen ontstaan, zal dit terug te zien zijn op het Render Netwerk.
Een ander voordeel van Render, zijn de vele mogelijkheden die het netwerk met zich meebrengt. Op verschillende vlakken kunnen gebruikers hun voordelen halen uit het Render Netwerk. Ze kunnen geld verdienen, door de rekenkracht die ze overhouden aan het netwerk te geven, maar ze kunnen ook hun projecten renderen, door een render opdracht te plaatsen. Dit zorgt voor een efficiënt systeem waarin alle deelnemers hun voordeel kunnen halen uit de groei van de metaverse.
De nadelen van Render
Er zijn mensen die zich afvragen waarom het Render Netwerk en daarmee de Render Token überhaupt hoeven te bestaan. In principe heeft het Render Netwerk namelijk dezelfde werking als wanneer je heel veel GPU’s (graphics processing units, oftewel videokaarten) bij elkaar zet in een soort datacentrum. Daar hebben ze uiteraard ook een punt. In principe hebben de twee mogelijkheden dezelfde werking.
Het voordeel van het hebben van zo’n gedistribueerd, gedecentraliseerd computing power netwerk, ten opzichte van een datacentrum vol met GPU’s, is echter dat het netwerk niet zo afhankelijk is van die ene locatie. Wanneer de stroom eruit ligt in zo’n centrum, kan er niet meer gerenderd worden en ligt de metaverse er dus uit. Als ons leven zich dus echt in de metaverse gaat afspelen over een aantal jaar, kan dit natuurlijk niet. Wanneer het computing power netwerk gedistribueerd is, is dit geen probleem. Als dan één van de honderden, of zelfs duizenden, nodes eruit liggen, kan de rest van het netwerk gewoon blijven draaien.
Een ander nadeel van het Render Netwerk is dat het best wel lastig is om van start te gaan met het netwerk als daadwerkelijke node of gebruiker. Van de ene kant hoeft dit niet per se een nadeel te zijn, omdat de mensen die gebruik moeten gaan maken van het netwerk zelf, bijvoorbeeld kunstenaars of metaverse projecten, dit alsnog wel zal lukken. Echter, wanneer een project eenvoudig te gebruiken is kun je dit altijd als een voordeel zien, omdat de adoptie op die manier een stuk sneller kan verlopen.
Conclusie
Render Token is dus de token die het Render Netwerk mogelijk maakt. Het Render Netwerk is een netwerk, op de Ethereum blockchain, dat gedistribueerde, gecentraliseerde computing power aanbiedt. Dit doet het netwerk door middel van het Proof of Render systeem, waarbij nodes (gebruikers) hun rekenkracht kunnen aanbieden, die het netwerk dan weer gebruikt om de daadwerkelijke graphics te renderen.
Het Render Netwerk zou zomaar eens een van de belangrijkste bouwstenen voor een grote metaverse, zoals velen die voor zich zien, kunnen gaan worden. Dat is dan ook het doel van oprichter en CEO, Jules Urbach. Het is zijn grootste droom dat er een open metaverse zal komen, waaraan iedereen kan deelnemen en waarin iedereen zijn steentje kan bijdragen. Hij hoopt dit te doen met zijn eigen Render Netwerk.
Natuurlijk heeft Render, zoals elk project, voordelen en nadelen. Een voordeel van Render is bijvoorbeeld dat het een schaalbare, decentrale, gedistribueerde oplossing biedt voor een probleem dat steeds belangrijker zal worden, naarmate de metaverse groeit. Aan de andere kant zijn er juist weer mensen die beargumenteren dat er helemaal geen cryptoproject nodig is, om hetzelfde te bereiken als wat het Render Netwerk doet. De kampen zijn dus verdeeld. Een erg mooie mogelijkheid voor jou om tot een eigen mening te komen door de feiten met elkaar af te wegen.
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog een vraag over Render Token? Of een andere crypto gerelateerde vraag? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere crypto liefhebbers. Ook kun je hier zelf vragen stellen en nieuwe inspiratie opdoen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Render Token!