Deel van het meest bekende kunstwerk van Beeple: 5000 EVERYDAYS.

Beeple NFTs, de meest beroemde digitale kunst!

Al jarenlang bestaan NFT's, maar in 2021 werden deze unieke tokens pas écht bekend. Dit kwam mede door de NFT die voor ruim $69 miljoen werd geveild. Deze NFT was gemaakt door Michael Winkelmann, een Amerikaanse kunstenaar die als Beeple door het leven gaat. Beeple is een artiest die al vele jaren actief bezig is met het maken van digitale kunst. Deze jarenlange passie is in 2021 pas écht bekend geworden bij het grote publiek, maar in de jaren daarvoor had Beeple ook al een eigen fanbase. Sinds 2021 wordt hij echter ook financieel beloond voor zijn harde werk. 

In deze blog worden de duurste NFT's van Beeple behandeld. Echter, de prijs in dollars en Ethereum (ETH) is een momentopname. Het kan voorkomen dat je deze blog op een later moment leest, waardoor er nieuwe NFT's voor extreme bedragen zijn verkocht, of dat oude NFT's zijn doorverkocht voor exorbitante bedragen. Het moment van schrijven is 31 januari 2022, de datum die we voor dit artikel ook aanhouden. In deze blog kun je alles over Beeple en zijn digitale kunst ontdekken!

Bekijk Snel

In de onderstaande video kun je Beeple zijn mening over NFT's ontdekken. Daarnaast komt zijn visie op de combinatie van NFT's en fysieke varianten aan bod en vormt deze video een goede inleiding voor deze blog!

Wat zijn NFTs?

Voordat we dieper in Beeple duiken, zal ik eerst kort uitleggen wat NFT’s zijn. Indien dit onderwerp voor jou geen geheimen heeft, kun je rustig naar het volgende gedeelte doorgaan. NFT staat voor Non-Fungible Token. Een token de onvervangbaar is, dus uniek. Deze unieke token kun je zien als een stukje informatie, die in een smart contract op de blockchain wordt opgeslagen.

Hierdoor ligt het eigendom van een digitaal of fysiek voorwerp vast. De meeste mensen zijn met NFT’s in aanraking gekomen, door de digitale kunstcollecties zoals CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club, die tegenwoordig honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s waard zijn. Echter, een NFT kan ook gericht zijn op fysieke producten, zoals horloges of schilderijen. 

Indien je graag een volledige uitleg van NFT’s wil hebben, heeft mijn collega Matt een zeer gedetailleerde uitleg hierover geschreven. Zeker een aanrader indien je NFT’s van A tot Z wil begrijpen. Wij gaan met dit artikel tot de B van Beeple!

Beeple - Michael Winkelmann: wat is zijn achtergrond?

Wie is de man achter de NFT van 69 miljoen Amerikaanse dollars? Op 20 juni 1981 werd Michael Joseph Winkelmann geboren. Zijn jeugd bracht hij door in North Fond du Lac, Wisconsin. Zijn ouders waren niet Pablo Picasso en Berthe Morisot, maar een elektrotechnisch ingenieur en zorgmedewerker. Zelf studeerde Winkelmann in 2003 af aan de Purdue University, met Informatica als hoofdrichting. Winkelmann werd later bekend als Beeple, de Amerikaanse kunstenaar en grafisch ontwerper. 

Zijn artistieke uitingen staan bekend als komische werken met een politiek randje. Vaak komen bekende mensen terug in zijn kunstwerken, die meestal op actualiteiten gebaseerd zijn. Welke programma's Winkelmann tegenwoordig voor zijn kunstwerken gebruikt is onbekend, maar in 2015 gebruikte hij Adobe Illustrator 2012 en Cinema 4D. Het is zeer aannemelijk dat Beeple nieuwere versies van deze programma's gebruikt, of betere programma's heeft gevonden.

Beeple staat voornamelijk bekend om zijn dagelijkse illustraties, maar heeft daarnaast ook met grote partijen samengewerkt. Zo heeft Louis Vuitton zijn creaties verwerkt in de lente/zomercollectie van 2019, maar hebben Justin Bieber en Nicki Minaj ook samengewerkt met de kunstenaar. Daarnaast was Beeple de eerste kunstenaar, die bij Christie's een digitaal kunstwerk heeft laten veilen.

De meest dure NFT's van Beeple

Ondanks dat Beeple bekend staat om zijn zeer prijzige NFT's, bracht de artiest spotgoedkoop vele NFT's aan de man. Toen Beeple de mogelijkheden van NFT's zag, wist hij dat hij veel geld voor zijn kunstwerken kon vragen. Echter, in plaats van het vragen van torenhoge prijzen, bracht Beeple zijn NFT's voor $1 op de markt. Dit bracht een stormvloed aan investeerders naar NFT marktplaatsen, waardoor deze alles uit de kast moeten halen om de marktplaats online en werkend te houden. Er zijn tijdens deze mania ook NFT's voor $1 verkocht, die tegenwoordig een stuk duurder zijn.

Maar waarom ging Beeple voor zo'n lage prijs, terwijl hij meer kon krijgen? Dit heeft te maken met royalties. Beeple ontvang 10% van elke transactie, die gemaakt wordt met door hem gemaakte NFT's. Doordat zijn NFT's steeds meer waard worden, kan Beeple duizenden tot miljoenen dollars per transactie ontvangen, waar hij niets voor hoeft te doen! Het kost een aantal jaar keihard werken, maar dan heb je ook een extreem grote bron van passieve inkomsten.

In totaal heeft Beeple tientallen digitale kunstwerken verkocht, die een waarde boven de $100.000 hebben. Echter, in totaal heeft Beeple meer dan 1350 NFT's verkocht, waardoor niet elk item van Beeple automatisch in goud veranderd. Op het moment van schrijven (31 januari 2022) heeft Beeple 1351 NFT's verkocht, die een waarde van 65.686,829 ETH hebben. Dit komt neer op een waarde van ruim 170 miljoen Amerikaanse dollars. Hieronder nemen we je me door de meest prijzige en bekende kunstwerken, die gemaakt zijn door Beeple.

Image
Meest bekende NFT van Beeple. Everydays: The First 5000 Days

EVERYDAYS: The First 5000 Days

Het meest bekende kunstwerk van Beeple wordt Everydays: The First 5000 Days genoemd. Dit is een collage van 5000 digitale kunstwerken, die Beeple in de afgelopen jaren heeft gemaakt. In 2007 besloot Beeple om dagelijks een kunstwerk te maken, waardoor de titel van het complete kunstwerk Everydays is. Op 1 mei 2007 begon hij met zijn missie, die 5000 dagen zonder onderbreking voltooid werd. Op 7 januari 2021 waren de eerste 5000 kunstwerken voltooid. De inspiratie voor dit plan hield Beeple van Tom Judd, die jarenlang enkele dag een tekening maakte.

Dit enorme kunstwerk kreeg een grote bekendheid, toen deze geveild werd bij het Britse veilinghuis Christie's. Hier ging de NFT voor ruim 69 miljoen Amerikaanse dollars over de toonbank. Een ongekend bedrag voor een NFT, wat groots in het nieuws kwam. De veilig was op 11 maart 2021 en misschien wel het startschot voor een ongekende groei van de NFT-markt. Kort na de betreffende veilig werd er een Banksy verbrand, waardoor deze Banksy enkel als NFT bestond. Daarnaast schoten de nieuwe NFT-collecties als paddenstoelen uit de grond en stegen vele collecties explosief in prijs.

Niet alleen The First 5000 Days als gezamenlijke collectie leverde voor Beeple veel geld op. Ook items binnen deze 5000 stuks leverde een hoop geld op. Naast de eerste 5000 kunstwerken, heeft Beeple niet stilgezeten. Nog steeds produceert hij dagelijks een digitaal kunstwerk, waarbij er vrolijk wordt doorgeteld. Hieronder kun je in de tabel vinden wat er voor enkele exemplaren betaald is, met daarbij een link naar het betreffende kunstwerk.

Naam Nummer Waarde (in ETH)
Ocean Front 4344 2.361,68 ETH
30K 4995 285,59 ETH
Bloody Monkey 5092 226,33 ETH
Alive 5042 94,81 ETH
Dead 5030 90,54 ETH
Image
Human One, een NFT van Beeple afkomstig.

Human One

Na het grote succes van Everydays: The First 5000 Days, beproefde Beeple wederom zijn geluk bij Christie's. In het kunstwerk genaamd Human One, is 24 uur per dag een astronaut in een astronautenpak te zien, die lijkt te bewegen door verschillende landschappen als achtergrond. In de toekomst kan Beeple blijven sleutelen aan deze achtergronden.

Beeple had een missie toen hij Human One creëerde. Hij wilde iets maken waar mensen naar kunnen blijven kijken, terwijl ze elke keer nieuwe betekenissen kunnen vinden in het digitale kunstwerk. Hierdoor zal de betekenis van Human One blijven evolueren. Dus niet alleen daadwerkelijke aanpassingen van Beeple, maar ook in de boodschap van de NFT.

Op 10 november 2021 werd Human One onder de veilhamer verkocht. In totaal werd er ruim 11.400 ETH betaald voor het digitale kunstwerk, wat op dit moment nagenoeg 29 miljoen Amerikaanse dollars waard is.

Image
Crossroads, een NFT van Beeple.

Crossroads

Via Nifty Gateway werd Crossroads op 25 februari 2021 verkocht. Crossroads is één van de duurste NFT's die afkomstig zijn van Beeple. De waarde wordt geschat op 2562,5 ETH, wat vandaag de dag ongeveer $6.600.000 waard is. Echter, Beeple verkocht het kunstwerk voor 'maar' $66.666. Later werd het kunstwerk voor een veelvoud verkocht, waar Beeple 10% aan royalties van ontving.

Crossroads was gemaakt naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen. Indien Trump deze verkiezingen had gewonnen, had het kunstwerk er heel anders uitgezien. Wanneer Trump had gewonnen, had Beeple een digitaal kunstwerk ontworpen, waarbij Trump als sexy koning stampend door de hel loopt. In totaal waren er drie prints van dit kunstwerk, die gebaseerd waren op de periode voor de verkiezingen, winst Trump en winst Biden.

Deze veranderingen, die anticiperen op de actuele gebeurtenissen van dat moment, is net zo constant als andere dingen van deze tijd. Volgens Beeple is onzekerheid iets constants, wat perfect wordt samengevat met dit kunstwerk. 

Image
TIME - The Future of Business - Beeple Edition

TIME - The Future of Business - Beeple Edition

Het magazine TIME heeft voor het nummer van 10 tot 17 mei 2021 samengewerkt met Beeple. Hierbij was het doel om de versnelde digitalisering van onze wereld te weergeven in een kunstwerk, waarbij er gericht wordt op het artistieke proces. De afbeeldingen hierboven is het uiteindelijke resultaat geworden. Naast een afbeelding in het magazine, is dit kunstwerk ook een NFT geworden. En niet zomaar eentje, maar een NFT die 675 ETH waard is, wat ruim $1.700.000 waard is. In tegenstelling tot andere kunstwerken van Beeple, is dit kunstwerk op 6 oktober 2021 verkocht via SuperRare.

Met de programma's Cinema 4D en OctaneRander software, waar een hoop grafische kaarten voor nodig zijn, heeft Winkelmann dit kunstwerk gemaakt. De directeur van TIME was ook tevreden over het kunstwerk. Hij ziet deze digitale vorm van kunst hetzelfde als de fysieke varianten. In beide kunstvormen zit een hoop emotie en energie, waar andere mee geraakt worden. Beeple noemt het kunstwerk zelf een onderdeel van het volgende hoofdstuk in de kunstgeschiedenis.

Image
The complete MF collection, NFT van Beeple.

The Complete MF Collection

Zoals je aan de titel kunt zijn, gebruikt Beeple niet altijd de meest nette manier om iets te verwoorden. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik enkele kunstwerken in deze blog niet behandel, omdat de afbeeldingen niet geschikt zijn voor alle leeftijden. Beeple zoekt in zowel zijn kunst als zijn verbale manier van uiten de grens op.

The Complete MF Collection is een NFT, die bestaat uit beeldmateriaal van de 5000 Days collectie. In totaal is er voor 17 minuten en 31 seconden aan beeldmateriaal geveild, waarin alle afbeeldingen aan bod komen. In totaal is deze NFT voor $777.777,77 verkocht, wat ongeveer 302 ETH waard is. Ook dit kunstwerk is via Nifty Gateway geveild.

Beeple op social media

Wil je Beeple volgen op social media? De kunstenaar is actief op verschillende social media platformen, waar hij veel volgers bereikt. De dagelijkse presentatie van een digitaal kunstwerk wordt via drie verschillende kanalen gedaan. Dagelijks kun je via Twitter, Facebook en Instagram ontdekken wat Beeple voor die dag gemaakt heeft. De content draait voornamelijk om de dagelijkse upload, maar via Twitter kun je iets meer content verwachten.

Veruit de meeste mensen bekijken deze afbeeldingen via Instagram. Ruim 2,5 miljoen mensen volgen Beeple via Instagram. Dit aantal is meer dan alle andere social media kanalen bij elkaar opgeteld. Desondanks heeft Beeple via de andere kanalen ook een groot bereik. Zo zijn er op Facebook en Twitter ongeveer 600.000 volgers, die Beeple zijn kunstwerken dagelijks kunnen bewonderen.

De minste volgers worden via Youtube bereikt. Op Youtube heeft Beeple ruim 61.000 abonnees. Dit is een stuk minder, maar dit is zeker niet vreemd. Op het videoplatform heeft Beeple al meer dan een jaar niet meer geüpload. Indien je benieuwd bent hoe Beeple zijn kunstwerken maakt, is het bekijken van zijn video's een tip! In totaal zijn er 273 video's op zijn kanaal te vinden, die gezamenlijk meer dan 5 miljoen keer bekeken zijn.

Social media platform Aantal volgers
Twitter 579.000 volgers
Instagram 2.500.000 volgers
Youtube 61.000 volgers
Facebook 621.000 volgers

Conclusie

Beeple is misschien wel de bekendste artiest op het gebied van NFT's. Zijn creaties zijn uniek en daardoor zeer gewild door liefhebbers en investeerders. Het is zeer knap om 5000 dagen te werken aan een kunstwerk, waarvan Beeple niet had durven dromen dat dit ooit miljoenen waard zou worden.

Na de eerste 5000 dagen, waarin Beeple elke dag een digitaal kunstwerk creëerde, is Beeple gewoon door blijven gaan. Nog steeds wordt er dagelijks een nieuw digitaal kunstwerk het internet opgeslingerd, die je kunt volgen via de verschillende social media kanalen.

De wereld van NFT's is nog zeer jong. Het is daarom ook volledig ongewist wat er in de toekomst met de NFT's van Beeple gaan gebeuren. Worden ze nóg meer waard? Of raken ze uit de tijd? De toekomst zal het uitwijzen. Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over NFTs of Beeple? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Wat denk je dat het geheim van Beeple is? Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Beeple!


Geld verdienen met NFT's?

Start direct met onze NFT Blueprint!

 

Download de NFT Blueprint

 

Image
Blogbanner NFT Blueprint

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.