Ociswap als DEX voor het Radix netwerk

Ociswap (OCI) - De Radix DEX: snel, goedkoop en gemakkelijk!

Tegenwoordig kan geen enkel ecosysteem meer zonder DEX, en dat geldt ook voor Radix (XRD). Met Ociswap is de eerste DEX op Radix een feit. Eind 2021 zag Ociswap het levenslicht, dus je kan stellen dat deze dApp nog relatief nieuw is. Maar, geldt dat niet voor de hele cryptomarkt?

Decentralized Finance (DeFi) is één van de grote ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency’s en blockchaintechnologie, die wordt gezien als een vernieuwende en opkomende markt. De DeFi-wereld bestaat al een aantal jaren, maar wordt nog steeds als een relatief nieuwe markt gezien waar veel kansen te benutten zijn!

Ociswap is één van de decentrale applicaties die een bijdrage levert aan de cryptomarkt en het Radix ecosysteem. Hierbij speelt het token van Ociswap, genaamd OCI, een grote rol. In dit artikel kun je ontdekken waar je Ociswap allemaal voor kunt gebruiken en wat je met het token van Ociswap kunt doen!

Bekijk Snel

In de onderstaande video kun je alvast het team van Ociswap bekijken en meer te weten komen over het team en het project!

Wat is Ociswap?

Zoals de inleiding heeft verklapt is Ociswap de eerste DEX binnen het Radix netwerk. Een DEX is een decentrale crypto exchange, die in dit geval op de blockchain van Radix draait. Wanneer je tokens van een bepaalde blockchain wil swappen of kopen, kun je een DEX van de betreffende blockchain gebruiken. Zo zijn er op elke blockchain vaak meerdere DEX’en te vinden.

De Ociswap DEX zal op de eerste dag van de Babylon update officieel worden gelanceerd. Na de Babylon update zullen de smart contracts live gaan op het Radix netwerk en zal Ociswap als een echte DEX gaan fungeren. Voor de release van Babylon, kan men reeds gebruik maken van de zogeheten Ociswap cDEX: een tijdelijk gecentraliseerde oplossing waarop men tokens kan verhandelen en kan verdienen middels liquidity pools.

Voor de Babylon update aan heeft Ociswap niet stilgezeten, aangezien er door het platform ruim 30 airdrops zijn georganiseerd en er is samengewerkt met meer dan 50 validatie nodes binnen de Radix community. Bij deze airdrop evenementen en campagnes is getracht om de OCI-tokens zo eerlijk en evenredig mogelijk te distribueren binnen de OCI en Radix gemeenschap. Op deze manier probeert Ociswap zich te nestelen binnen de Radix community.

Ociswap probeert zich te onderscheiden van de concurrentie door unieke functies aan het platform toe te voegen. Zo heeft het protocol plannen om impermanent loss zoveel mogelijk te beperken en te fungeren als een kapitaalkrachtige Automated Market Maker (AMM). Hoe Ociswap dit alles gaan realiseren zullen zij op een later moment zelf uit de doeken gaan doen.

De visie van Ociswap

Elk serieus crypto project bouwt vanuit een bepaalde visie en Ociswap is hier geen uitzondering op. Het Ociswap team streeft ernaar om het platform te ontwikkelen tot hét vlaggenschip van het Radix ecosysteem waar eenieder snel, veilig en goedkoop tokens kan verhandelen.

cDEX (pre-Babylon)

Aangezien smart contracts pas beschikbaar zijn met de komst van de Babylon update (Q2, 2023), heeft Ociswap met hun zogeheten ‘cDEX’ reeds een platform geïntroduceerd waarop men tokens kan verhandelen. De tokens op het Radix netwerk zijn immers ingebakken en vereisen geen smart contracts. Deze cDEX is in korte tijd uitgegroeid tot marktleider op het Radix netwerk met een marktaandeel van 77%! 

Bij de ontwikkeling van dit platform, heeft het Ociswap team getracht om de gebruikersprocessen van populaire DEXen als Uniswap zoveel mogelijk te evenaren.  Daarbij richtte Ociswap zich vooral op het creëren van een platform met de beste functionaliteit en gebruikservaring. De vooruitstrevende integratie van de Z3US-wallet en het openstellen van de liquidity pools zijn daar een groot voorbeeld van. Door de lancering van de cDex van Ociswap bruist het Radix netwerk van activiteit, waardoor het aantal transacties op het Radix netwerk - zelfs zonder smart contracts - parabolisch toeneemt!

Ociswap biedt nu dus al een aantal verschillende diensten aan de gebruikers van Ociswap. Zo kun je bij de cDex Ociswap profiteren van unieke diensten, zoals:

  • Open liquidity pools: het is voor eenieder mogelijk om liquiditeit te verschaffen aan de cDEX pools en zodoende een deel van de swap fees te verdienen. Daarnaast is eenieder vrij om een pool op te starten, hetgeen nauw aansluit bij de doelstelling om de cDEX zoveel mogelijk te decentraliseren. 
  • Multi-pool routing: door het gebruik van virtuele pools, is de Ociswap cDEX het enige platform waar men alle tokens direct in één transactie tegen elkaar kan ruilen.
  • Token overview: een duidelijk overzicht van alle beschikbare tokens en prijzen op het Radix netwerk.

Dex (post-Babylon)

De officiële Ociswap DEX zal op de eerste dag van de Babylon update (Q2, 2023) het licht zien. Tot die tijd werkt het Ociswap team hard aan unieke functies, waarvan het gros met de tijd aangekondigd zal worden. Wat we inmiddels al wel weten, is dat het team onderzoek doet naar de implementatie van protocol owned liquidity en concentrated liquidity. Het doel hiervan is om een kapitaalkrachtige DEX te introduceren, waarbij de risico’s op impermanent loss beperkt kunnen worden. Meer details hierover worden in de aanloop naar Babylon bekend gemaakt, maar moge één ding duidelijk zijn: het Ociswap platform heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een onmisbaar onderdeel in het Radix Ecosysteem.

Daarnaast heeft Ociswap het doel om een betrokken community te creëren, die naast betrokken ook levendig is. Voor zowel gevestigde als nieuwe crypto projecten geldt dat een goede community van groot belang is. Het is daarom begrijpelijk dat het team van Ociswap zich niet alleen focust op een goed werkend product, maar ook op een goede community. Dat hun aanpak succesvol is, blijkt uit de cijfers: de sociale kanalen van Ociswap zijn, vergeleken met de overige projecten op Radix, het meest omvangrijk.

Image
Ociswap swap and earn the meow-y way

Het token van Ociswap: OCI

Met OCI heeft Ociswap een eigen token, die fungeert als de gedecentraliseerde bestuurstoken. Dit betekent dat het token wordt gebruikt voor het stemmen en creëren van bestuursvoorstellen. Vaak is het token van een crypto project ook te gebruiken om transactiekosten te betalen, maar deze kun je bij Ociswap met XRD betalen. Echter, naast bestuurlijke taken kun je meer met je OCI tokens. Zo heb je deze tokens nodig om deel te kunnen nemen aan het SPLASH evenement, waar ik later in dit artikel op terug zal komen.

OCI Airdrops

Zoals hierboven in de tokenomics werd beschreven, kan je OCI-tokens bemachtigen door deel te nemen aan airdrop evenementen! Ociswap maakt hierbij onderscheid tussen ‘Community Airdrops’ en ‘Staking Airdrops’, waarvan laatstgenoemde met de introductie van de SPLASH-campagne tijdelijk is gepauzeerd. 

Bij community airdrops kun je door bepaalde taken uit te voeren gratis OCI tokens verkrijgen. Deze airdrops worden als ideale kennismaking met Radix en Ociswap gezien, aangezien men relatief eenvoudig kan meedoen. De taken bij de community airdrops verschillen per evenement en zijn uniek. Enkele voorbeelden betreffen evenementen waarbij het Oci team samenwerkte met een mobile game en een wereldkampioen boksen. De taken voor deelnemers lopen dan ook uiteen van het opstellen van een Tweet tot het spelen van een puzzelgame. Wil je deze gave airdrops niet missen? Dan is het verstandig om de social media kanalen van Ociswap in de gaten te houden. Deze kun je verderop in het artikel ontdekken.

Bij de staking airdrops konden investeerders die XRD staken ook OCI tokens verwachten. Hiervoor heeft Ociswap een node runner alliantie opgericht waaraan meer dan 50 validatie nodes meededen.  De hoogte van deze extra OCI-beloning voor stakers verschilde per persoon, doordat dit werd gebaseerd op het aandeel van de door jou gestakete XRD ten opzichte van de andere deelnemers. Over het algemeen ontving je meer naarmate je meer stakete, maar een vaste formule werd hiervoor niet gebruikt ter voorkoming van valsspelers.

Image
Ociswap OCI tokenomics

OCI SPLASH

Ter vervanging van de Staking Airdrops, heeft het team van Ociswap een campagne ontwikkeld voor mensen die in de liquidity pools van Ociswap investeren. Deze campagne heeft de naam ‘SPLASH’ gekregen en kan worden beschouwd als een extra stimulans om liquidity verschaffen aan de cDEX. Deze campagne wordt wekelijks gehouden (van woensdag tot woensdag) en heeft als doel om de prijsstabiliteit binnen het Radix Ecosysteem te bevorderen en gelijktijdig de OCI-tokens te distribueren aan mensen die het Ociswap project actief en direct steunen. Voor de deelnemers is wekelijks een bepaald aantal OCI-tokens gereserveerd.

Om deel te nemen aan de SPLASH campagne, gelden de volgende eisen:

  • Houd ≥ 500 OCI in de portemonnee die de LP-tokens bevat gedurende de Splash-week.
  • Houd Ociswap cDEX LP-tokens
  • Voor meer informatie over de werking van SPLASH en hoe je een bonus kan vergaren, kan je terecht op de speciale SPLASH pagina en bijbehorende documentatie. Hoewel met de introductie van SPLASH de staking airdrops zijn gepauzeerd, worden naast deze campagne in de toekomst nog evenementen georganiseerd waarbij stakers van partner validators nodes extra beloond worden. Staken kan dus nog voordelig zijn!
Image
Ociswap Splash event, meow!

Waar en hoe kun je $OCI kopen?

Om te kunnen investeren in Ociswap is het handig om te weten waar je het token van Ociswap kunt kopen. OCI is momenteel nog niet verkrijgbaar via een CEX, maar is op het Radix netwerk ruimschoots beschikbaar, waaronder via Ociswap zelf. De cDEX van Ociswap kenmerkt zich door de grootste liquidity pools, hetgeen doorgaans de meest voordelige swaps oplevert. Hier kun je inmiddels meer dan 30 verschillende tokens swappen voor OCI tokens, waarvan het gros

Het aanschaffen van de OCI-tokens via de cDEX is relatief eenvoudig. Afhankelijk van de wallet die je gebruikt, kan dit ofwel direct via de website (met behulp van de Z3US extensie, vergelijkbaar met MetaMask) ofwel handmatig met de Radix Desktop Wallet. Mocht je er niet uit komen? Dan legt de Ociswap Academy dit haarfijn uit middels video’s!

Hoe je een Z3US Wallet aanmaakt en gebruikt? Je ontdekt het in de onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=MmR0sVTk5Ik

Het team van Ociswap

Maar door wie wordt de DEX mogelijk gemaakt? Ociswap is opgericht door 4 mannen, namelijk Christoph Heuermann, Florian Pieper, Lukas Steffen en Marco. Deze mannen hebben elkaar leren kennen in de discord server van Radix! Naast deze vier founders zijn er op dit moment (september 2022) nog 8 andere teamleden. Hierdoor bestaat het team, ook wel Ocicrew genoemd, in totaal uit 12 leden. Hieronder nemen we de vier founders onder de loep:

Christoph Heuermann

Na zijn studie aan de universiteit van Konstanz te hebben gevolgd, is Christoph Heuermann aan de slag gegaan met het ondernemen. Naast het oprichten van Ociswap heeft Heuermann ook zijn bedrijf Staatenlos opgericht. Al ruim 7 jaar helpt hij mensen om zo autonoom en onafhankelijk door het leven te gaan. Deze bezige bij heeft meerdere cursussen en boeken uitgebracht, en daarnaast 180 landen bezocht! Christoph beheert samen met Lukas de Staatenlos validator node en houdt zich binnen Ociswap bezig met juridische zaken.

Florian Pieper 

Florian is een ervaren software ontwikkelaar met een achtergrond in computerwetenschappen die binnen de gelederen van Ociswap de technische leiding voor zijn rekening neemt. Dankzij zijn uitgebreide kennis over en analyses van ledgers en blockchains wordt hij binnen de Radix community beschouwd als dé expert op dit gebied. Deze directe vergelijkingen tussen Layer-1 netwerken heeft hij overzichtelijk weergegeven op zijn website. Florian is tevens de man achter Clana en de Florian Pieper validator node. 

Marco

Marco is een ervaren ondernemer die al meer dan twintig jaar mee gaat als webmaster. Naast het oprichten van Ociswap heeft hij ook de Duitse Radix community opgericht. Binnen Ociswap richt Marco zich op de organisatie, strategie en de design.

Lukas Steffen

Na 7 jaar in de marketingwereld actief te zijn geweest, heeft Lukas Steffen met Ociswap een nieuwe uitdaging gevonden. In deze 7 jaar is Steffen actief geweest voor drie verschillende bedrijven, waarbij hij in april 2022 bij zijn laatste werkgever is gestopt. Zo ligt de focus volledig op Ociswap! Ook is Steffen betrokken bij Staatenlos, het bedrijf van Christoph Heuermann. Het is dan ook geen toeval dat Steffen drie jaar lang de wereld over is gaan reizen!

Ociswap op social media

Blijf je graag op de hoogte van Ociswap? Je kunt het crypto project op verschillende social media kanalen volgen. Met meer dan 23.000 volgers op Twitter is dit het social media kanaal waar de meeste mensen Ociswap volgen. Op Twitter kun je meerdere Tweets per week van het team verwachten, zodat je volledig op de hoogte blijft over de ontwikkelingen rondom Ociswap.

Daarnaast heeft Ociswap ook een eigen YouTube kanaal. Hier kun je terecht voor tutorials, zodat je de Ociswap app voor jou geen geheimen meer heeft! Daarnaast gebeurt er weinig op YouTube, dus voor de actuele ontwikkelingen kun je beter gebruik maken van andere social media kanalen.

Na Twitter volgen de meeste mensen Ociswap via Telegram. Op dit moment zijn er ruim 10.000 volgers die via Telegram op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Ociswap. Naast Telegram kun je ook via Discord het crypto project blijven volgen. Meestal is Discord een social media platform waar veel volgers te vinden zijn, maar bij Ociswap is dit niet het geval.

Het Radix netwerk

In dit artikel heb je een aantal keren Radix voorbij zien komen, maar wat is Radix precies? Radix wordt voluit RadixDLT genoemd en de laatste drie letters verraden wat het project daadwerkelijk is; een distributed ledger technology (DLT). Ook Radix heeft een eigen token, die je kunt herkennen aan de naam XRD. Het project legt de focus op het decentraliseren van financiële diensten. Met Ociswap is er een dApp in het Radix netwerk gekomen, die hier de plannen van Radix in ondersteunt.

De hedendaagse financiële diensten zijn gecentraliseerd, maar ook bij financiële diensten op de blockchain zijn enkele pijnpunten. Radix gaat deze uitdagingen aan en probeert dit op te lossen door nieuwe financiële apps en diensten te bouwen. Men verwacht dat DeFi de snelst groeiende economie gaat worden en Radix wil een grote rol in deze ontwikkeling spelen.

Hierbij is Radix niet de enige partij die plannen heeft om decentralized finance naar een hoger niveau te tillen. Ethereum is misschien wel het meest bekende blockchain die zich richt op decentralisatie. Echter, Ethereum is een stuk minder schaalbaar dan Radix. Radix is op het gebied van transacties razendsnel en enorm goedkoop, wat voor zowel investeerders als gebruikers en ontwikkelaars enorm interessant is!

Conclusie

Het Radix netwerk is een zeer innovatief product, die zowel voor ontwikkelaars als gebruikers enorm voordelig is. De transacties gaan snel en zijn goedkoop. Ook de dApps op het Radix netwerk profiteren hiervan, waaronder Ociswap. Ociswap is een relatief nieuw project, wat natuurlijk bepaalde risico's met zich meebrengt. Echter, risico brengt ook rendement met zich mee. Doe daarom goed onderzoek voordat je in nieuwe projecten investeert, zodat je investeert in de juiste projecten.

Voor Ociswap is het belangrijk dat investeerders en gebruikers de voordelen van Radix zullen ontdekken, zodat de populariteit van Radix toe zal nemen. Daarnaast is hun concurrentiepositie belangrijk. Ociswap mag dan wel de eerste DEX op Radix zijn, maar het is niet de enige DEX. Ondanks de bear market blijft Ociswap doorbouwen, wat een goed teken is. Echter, dit geeft geen garanties voor de toekomst.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over tokenomics of andere crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over de tokenomics die we in dit artikel hebben gesproken zijn.


Als eerste de nieuwste crypto trends vinden?

Word een Crypto Master en maximaliseer je winst!

Ontdek hier de nieuwste trends!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.