Flow header

Flow - Een uitgebreide uitleg

Veel mensen vragen zich af wat Flow is. Kort samengevat is Flow een blockchain waar NFTs, Games, DeFi en dApps op kunnen draaien en ontwikkeld kunnen worden. Maar natuurlijk valt er veel meer over dit ontwikkelingsplatform te ontdekken.

Toen ik met dit artikel bezig was, zag ik Flow bijvoorbeeld voorbij komen op de reclameborden bij de wedstrijd van Barcelona, die duidelijk zijn flow nog niet helemaal heeft gevonden. Soms lijkt het universum te zeggen “Go with the Flow.” Maar ook als je je niet laat leiden door spirituele raadgevers (of handige marketing mensen), en puur kijkt naar de fundamentals van dit project, zijn er redenen genoeg om een keer met deze stroom mee te gaan.

Rond april 2021 is de prijs van de Flow (FLOW) token van bijna 5 dollar in januari 2021, meer dan 8 keer over de kop gegaan en behaalde hiermee zijn (voorlopige) All Time High. En ook in de herfst van 2021 maakt de de token mooie stijgingen. 

Flow heeft al een aantal opmerkelijke samenwerkingspartners die het project daarom ook interessant maakt. Zo is NBA basketballer Andre Iguodala één van de investeerders. Daarnaast is Samsung een partner en ook grote blockchain investeerders dragen graag bij én delen graag in het succes van dit ecosysteem.

Een blockchain project om in de gaten te houden dus. Daarom vind je hier een uitgebreide uitleg over Flow.

Bekijk snel

Hier wordt kort uitgelegd door CEO Roham Gharegozlou wat Flow onderscheid van andere blockchains en wat de mogelijkheden met Flow zijn:

Hoe is Flow ontstaan en wie zijn de oprichters?

Meestal begint een uitleg over een cryptocurrency met wat het blockchain project hier achter inhoudt en een technische achtergrond. Dit keer wilde ik beginnen met de mensen achter Flow. Want hoewel Flow ook vanuit technologisch oogpunt een interessant project is, valt over de oprichters en partners in dit project veel te vertellen.

Flow is namelijk een project van Dapper Labs. Misschien zegt die naam je nog niet zoveel, maar ongetwijfeld heb je wel van CryptoKitties gehoord. Dit was een van de eerste NFT series die uitkwam. Deze serie pixel plaatjes verbonden aan een NFT, non-fungible token, die inmiddels al een waarde hebben van tonnen. 

De ontwikkeling van Flow een ecosysteem waarop NFTs, games en DeFi toepassingen kunnen ontstaan, was na het succes van de Cryptokatten een logische stap voor het team van Dapper Labs.

Dapper Labs is opgericht in Vancouver, Canada, in 2016. In 2019 presenteerden ze de white paper van Flow en begonnen de developers met de ontwikkeling van een eigen blockchain netwerk om NFTs zoals CryptoKitties op te kunnen bouwen. De preview was in december 2019 klaar. De betaversie was in mei 2020 klaar. In september 2020 was de pre-launch van de Flow token met daarna de lancering op het mainnet.

Met Flow wil Dapper labs niet alleen werelden openen, maar ook verbinden. In het Flow ecosysteem kunnen blockchain projecten ontwikkeld worden die de mogelijkheden van crypto toegankelijk maken voor iedereen. 

Image
Flow twitter header
twitter.com

Partners

Voor de ontwikkeling van het ecosysteem heeft Dapper Labs voor Flow dan ook diverse partners vanuit verschillende industrieën en sectoren naast de blockchain industrie. Zo is het op dit moment, in 2021, een samenwerking aangegaan met Warner Music en Dr Seuss en Samsung. In september 2021 werd bekend dat ook LaLiga, de Spaanse voetbalcompetitie, gaat samenwerken met Dapper Labs om op het Flow netwerk NFT series uit te brengen.

De König Gallerie is één van de toonaangevende galleries op het gebied van hedendaagse kunst. Ze hebben galleries in Londen, Mannila, Basel en sinds kort ook Decentraland, de virtuele blockchainwereld. Flow heeft voor Konig de ontwikkeling van een NFT art marketplace gefaciliteerd, Misa.

Image
Misa Marketplace op het Flow ecosysteem
misa.art

In de herfts van 2021 heeft Flow in totaal 55 partners. Hieronder vallen blockchain projecten zoals ANKR. Dit is een Web3 platform die de efficiëntie binnen blockchainprojecten kan vergroten. Veel van de partners in de blockchain zijn NFT gerelateerd, zoals bijvoorbeeld NFT marktplaats OpenSea. Ook werken een aantal universiteiten met Flow samen, zoals bijvoorbeeld de Berkeley Universiteit.

Image
Site Dapper Labs
dapperlabs.com

Investeerders

Verder staan er een aantal grotere investeerders achter Flow. Op de site van Flow worden 16 partijen genoemd. Ook hier is er een grote diversiteit aan achtergronden. Er zijn een aantal bekende investeerders uit de crypto wereld zoals Andreessen Horowitz, een venture met verschillende fondsen die veel tech en blockchainprojecten ondersteund.

Verder steunen en investeren er ook mensen vanuit persoonlijke titel het Flow project van Dapper Labs. Andre Iguodala, al genoemd in de inleiding van dit artikel, maar andere topsporters zoals Aaron Gorden, zijn vanaf het begin betrokken bij het project. Don Mattrick, die zijn sporen en vermogen verdiend heeft in de social gaming wereld, is hierbij ook interessant te noemen. 

Team 

Momenteel zijn het Roham Gharegozlou en Dieter “Dete” Shirley die Dapper Labs en Flow leiden. Shirley is de oprichter van Flow. Hij was ook mede-bedenker van CryptoKitties en is CTO van Dapper Labs. Hij is de hoofdarchitect achter de blockchain van Flow. Het team bestaat verder uit 24 leden, deze zijn vooral gespecialiseerd in software engineering.

Image
Flow site
onflow.org

Wat is Flow?

NFT plaatsjes maken met schattige kittens is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het  is niet direct een aanwijzing dat de bedenkers hiervan grote technologische doorbraken kunnen creëren. Flow is een bewijs dat het team van Dapper Labs tot beide in staat is.

Want wat maakt Flow een project waar zoveel partijen aan mee willen doen en in geloven? Het antwoord ligt in de blockchain technologie van het project.

Image
Flow twitter
twitter.com

Het probleem met schaalbaarheid 

De populariteit van blockchain groeit razendsnel, zo snel dat in wezen de blockchain het zelf niet kan bijhouden. Want één van de grote problemen van de blockchain technologie vandaag de dag is de schaalbaarheid.

Een blockchain moet, om op grote schaal bruikbaar te zijn, in korte tijd heel veel transacties kunnen verwerken. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in het aantal transacties per seconde: TPS. Bitcoin (BTC) heeft door de manier waarop transacties in de blockchain verwerkt worden, een zeer lage TPS.

Hiervoor wordt namelijk de Proof Of Work (PoW) consensus gebruikt, waarbij miners die de transacties en blocks aan de blockchain toevoegen, moeten bewijzen dat ze het juiste block aandragen een ingewikkelde rekensom op te lossen.

Dit is een beetje vergelijkbaar met dat jij om te verifiëren dat je een mens bent, uit de fotootjes met 10 rode voertuigen de brandweerauto moet aanklikken. Deze manier duurt, net zoals soms met die vage foto’s, lang en kost veel energie. De computers moeten over een behoorlijke rekenkracht bezitten om deze verificatie aan te kunnen.  

De Proof of Stake (PoS) methode om tot een consensus te komen, is veel eenvoudiger. Validators die de transacties verwerken en de blocks toevoegen moeten dan over een bepaalde hoeveelheid tokens beschikken als een soort onderpand of borg. Hiermee tonen zij aan een betrouwbare validator te zijn. Indien dat toch niet het geval is, kan het onderpand in beslag worden genomen als boete. De PoS methode kan al met een veel lichter computersysteem het proces aan van blocks aanmaken. Maar ook tot consensus komen via de Proof of Stake methode kun je nog meer versnellen.

Zo kun je bijvoorbeeld de data van een transactie die verwerkt moet worden, opdelen om zo in shards, stukken,  te verwerken. Dit heet sharding. Verschillende blockchains maken gebruik van een sharding methode, zoals bijvoorbeeld Elrond

De architectuur van het Flow ecosysteem

De architecten van de Flow blockchain zagen zeker de voordelen van sharding, dit versnelt het verwerken van transacties namelijk vele malen. Maar dit proces kan ook nadelen hebben: sharding maakt door de opdeling de mogelijkheid om een opeenvolgende serie van data weg te zetten lastiger. En dit is juist iets wat voor de ontwikkeling van een app en samenwerking met andere apps essentieel is. 

Bij de block verwerking van Flow worden de nodes of validators via een pijpleiding structuur verdeeld in verschillende taken binnen de verwerking van een transactie: 

  • Consensus node - Deze node bepaalt de aanwezigheid en volgorde van transacties in de blockchain.
  • Collection node - Garandeert de netwerkconnectie en beschikbaarheid van data voor dApps.
  • Execution node - Deze uitvoerende node voert de handeling uit die de transactie toevoegt aan een block.
  • Verification node - De verificatie node controleert het werk van de uitvoerende node.

Deze taken worden in verschillende stadia van de transactie verificatie gedaan. Dit proces verloopt vele malen sneller dan dat via een PoW methode tot een consensus moet worden gekomen.

Het zorgt er tevens voor dat de betrouwbaarheid van het systeem intact blijft. De consensus  en verificatie nodes garanderen dit met hun taak om de transactie te identificeren, plaatsen en controleren. Het zorgt voor een zogenaamde ACID (Atomic, Consistent, Isolated, Durable) garantie bij de verwerking van data of transacties. 

Image
Flow multi-role architecture schema
onflow.org

Flow voor development

Flow heeft met de eigen methode van blocks aanmaken dus een manier gevonden om tegelijkertijd schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie te garanderen. Wat maak het Flow ecosysteem nog meer aantrekkelijk voor developers?

Flow heeft de ideale omgeving en tools ontwikkeld voor developers om mee te bouwen. Dit is namelijk ontwikkeld vanuit de eigen ervaring met het creëren van de CrytpoKitties NFTs. Werken met een systeem wat ontwikkeld is vanuit eigen ervaringen maakt dat Flow een systeem heeft wat praktisch werkt.

Dit vindt zijn vorm in de volgende aantal aspecten:

Cadence - Deze smart contract programmeertaal is door Dapper Labs zelf ontwikkeld. Vanuit eigen ervaring is het een programmeertaal die praktisch toepasbaar is. Toegankelijkheid van de blockchain voor iedereen  staat hoog in het vaandel bij de ontwikkeling van Flow. Daarom is de programmeertaal eenvoudig te leren via de site.

Open source tooling - Flow geeft developers verschillende tools ter beschikking in een open source vorm. Deze programma’s zijn bruikbaar met belangrijke software zoals bijvoorbeeld Java Script.

Upgradable smart contracts - Op het platform kunnen smart contracts ontwikkeld worden die, indien nodig, een upgrade mogelijk maken. Dit maakt dat smart contracts dus meer toepassingen kunnen krijgen. Bij NFTs kan dit bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om een attribuut aan een avatar toe te voegen.

Gebruiksvriendelijk voor de consument

Flow wil ook met name voor de consument en gebruiker van het netwerk toegankelijk zijn door gebruiksvriendelijke producten en dApps te creëren. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkelde Dapper wallet die enerzijds goed beveiligd is, maar anderzijds ook voor de gebruiker zelf makkelijk te openen en te gebruiken is. 

In dit filmpje wordt kort de technische achtergrond van Flow uitgelegd:

De Flow token

De token FLOW van het Flow ecosysteem heeft binnen dit systeem een aantal functies. In de eerste plaats wordt het gebruikt door de nodes als onderpand voor het draaien van de nodes. De beloning voor het afleveren van de blocks wordt ook in de tokens uitbetaald. 

Het is verder een betaalmiddel voor gas en transactie fees. Dit zijn de kosten die bij een transactie ontstaan door het gebruik van het netwerk. Daarnaast kan het ook als onderpand worden gebruikt voor DeFi producten die op het platform ontwikkeld kunnen worden.

In de toekomst zal de token ook gebruikt worden voor governance oftewel bestuurlijke doeleinden. Het Flow protocol is momenteel nog volop in ontwikkeling en Dapper Labs stuurt dit aan. Maar het is de bedoeling dat de houder van een token ook een vorm van beslissingsrecht gaat geven in de ontwikkeling van het protocol. Nu kan iedereen via de kanalen en forums voorstellen doen, deze kunnen door het team worden aangenomen. 

Launch

Flow heeft drie funding rondes gehad in de periode van augustus 2019 t/m november 2020. In totaal is er met de drie rondes ruim 30 miljoen USD opgehaald. De eerste twee rondes waren private sales. De derde ronde was een private crowd sale, toen was de munt al live. 

De token is verkrijgbaar op een aantal grote beurzen zoals Binance, OKex, FTX, Huobi Global, Mandala Exchange

All Time High bereikte de token in april 2021 met 42,40 USD  en dieptepunt was 26 januari 2021 met 4,95 USD.  In september 2021 zijn er 64.444.582 tokens in circulatie. Er is geen maximum hoeveelheid Flow tokens bekend. 

Image
NBA Top Shot op het Flow ecosysteem
nbatopshot.com

Projecten in het Flow ecosysteem

Wat is er zoal aan projecten ontwikkeld in het nog korte bestaan van het Flow Ecosysysteem? Op Flowverse vind je een overzicht van de blockchain projecten die op Flow draaien. We noemen kort een aantal projecten.

NBA top shot - Dit succesvolle NFT project was het eerste project wat draaide op Flow en waar in eerste instantie het hele ecosysteem om heen draaide.

Het is een collectie van NBA NFT collectibles vergelijkbaar met de EK voetbalplaatjes van de Albert Heijn die je kunt sparen, maar dan in de vorm van een non-fungible token.

Verder heeft NBA Top Shot nog een andere NFT collectie: Moments. Hier kun je nft’s verzamelen met de meest memorabele momenten uit de NBA league. 

Blockparty - dit is een NFT platform wat op het Flow ecosysteem draait. Dit platform maakt het voor artiesten en merken makkelijk om NFTs te creëren voor diverse doeleinden. 

Athletes Unlimited - Via dit platform kunnen sportclubs of atleten NFTs op Flow Lanceren.

Mynft - Op Flow zijn al een aantal NFT art platforms gelanceerd en in ontwikkeling. Mynft is in september 2021 als beta-versie beschikbaar. Dit moet vooral een platform worden waar het werk van kunstenaars vanuit het westen en verre oosten samen wordt gebracht. 

Image
Mynft op het Flow ecosysteem
mynft.io

Conclusie

De missie van Flow is “To Open Worlds.”Via het platform kun je nieuwe werelden ontdekken en vormgeven. Naast een stroom van opmerkelijke projecten levert dit idee ook al een interessante cash-flow op. 

Flow is één van de nieuwe netwerken gespecialiseerd in de ontwikkeling van NFTs, gaming en DeFi. Opvallend is het grote en diverse netwerk van samenwerkende partijen. Flow is gecreëerd om werelden te openen en is daarom een belangrijke schakel aan het worden tussen bestaande bedrijven, merken en de blockchain industrie.

Wil je meer weten over Flow en de ontwikkelingen rond dit platform? Of heb je misschien al ervaring met Flow? We horen graag van je bij onze AllesOverCrypto Facebook groep!

Vragen over bepaalde begrippen kun je makkelijk opzoeken in onze FAQ. Als je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt kun je ook makkelijk en snel antwoord krijgen.

Foto header:  Karnoff/ Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.