Digital Renaissance

Digital Renaissance - Over de NFT revolutie in de muziekindustrie

Wat is Digital Renaissance? Platform Digital Renaissance staat begin 2022 in de startblokken om vanuit haar filosofie en mogelijkheden van de blockchain technologie met NFTs een nieuwe creatieve industrie te ontwikkelen. Hiermee kunnen makers en fans inkomsten genereren. De vraag is of de wereld klaar is voor een digitale renaissance: een revolutie in de creatieve industrie.

Renaissance betekent wedergeboorte. Het wordt in de cultuurgeschiedenis gezien als het moment dat de mensheid zichzelf en alles wat hij of zij kan eigenlijk opnieuw uitvindt. In de schilderkunst was de ontdekking hoe je met perspectief diepte en nieuwe dimensies creëerde op een plat vlak bijvoorbeeld het begin van de renaissance. 

Gaan we naar vandaag de dag, dan zijn we opnieuw dimensies aan het ontdekken en onszelf aan het herontdekken in de metaverse en op blockchain. NFTs zijn de nieuwe schilderdoeken en dragers van muziek waarmee de creatieve mens zich opnieuw gaat uitvinden. 

Dat dit niet alleen een creatieve bloeitijd gaat opleveren, maar ook financieel interessante ontwikkelingen kunnen zijn, bewijst de aanstaande lancering van NFT platform Digital Renaissance. We gaan kijken wat Digital Renaissance is en wat dit kan betekenen in de vorming van de creatieve industrie, en dan in de eerste plaats de muziekindustrie.

Bekijk snel

In deze video wordt Digital Renaissance uitgelegd:

De muziekwereld op Web 2.0

Digital Renaissance wil een revolutie veroorzaken, maar laten we eens kijken waarin zij de gamechanger willen zijn. 

Hoe zat de muziekwereld in elkaar vóór blockchain en NFTs? Er had natuurlijk een digitale revolutie plaatsgevonden voor het vastleggen en uitbrengen van je muziek. Door diensten als Youtube en Spotify had je als muziekmaker geen platenmaatschappij nodig om je muziek uit te brengen en te distribueren. Als je muziek wordt beluisterd, krijg je hiervoor een vergoeding. Fans kunnen jouw muziek waar en wanneer ze maar willen beluisteren. Goed geregeld toch?

Nou, niet helemaal. Met name voor artiesten zitten er enorme haken en ogen aan deze constructie. Het bedrag wat je ontvangt als je track gestreamd wordt op bijvoorbeeld Spotify is zeer miniem. Zo moet je nummer wel heel vaak gestreamd worden om iets op te leveren. De kosten van een album opnemen haal je er dus ook bijna, of helemaal niet uit als opkomende artiest. De streamingdiensten zijn hierdoor een plek waar je vooral gebruik van maakt om een publiek met je muziek kennis te laten maken. Voor het verdienen op je muziek moet je het dus vooral hebben van live optredens. 

De nadelen van deze constructie werden des te duidelijker door de pandemie, waardoor live optreden als mogelijkheid om geld te verdienen, wereldwijd wegviel. Artiesten waren genoodzaakt om met hun creativiteit vooral online inkomen te verdienen. Dit bleek met de mogelijkheden die het web 2.0 bood, zeer lastig. 

Digital Renaissance wil de mogelijkheden van NFTs en de blockchain technologie gebruiken, om het op deze manier het mogelijk te maken voor  muzikanten om muziek in inkomen om te zetten. Waarom blockchain en waarom NFTs? Wat maakt deze technologie nu zo bijzonder dat dit nieuwe winstmodellen, met name voor de creatieve industrie, oplevert?

Wat zijn NFTs?

Dit begint al eigenlijk bij het DNA van een NFT, want een non-fungible token, wat maakt dat nu zo uniek?  Nou precies dat: zijn uniekheid. Een NFT is een token waar er maar 1 zoals deze van bestaat. Deze uniekheid is natuurlijk handig om aan te tonen dat dit bijvoorbeeld een echt kunstwerk is van de hand van een kunstenaar. Of je kunt een NFT gebruiken als sleutel of toegangspas.

Een token is in feite een stukje codering waar je ook allemaal informatie in kunt vastleggen die niet veranderd kan worden en voor iedereen inzichtelijk is. Hiermee kun je dus ook auteursrechten van een muziekstuk makkelijk vastleggen en daarmee ook eventuele royalties. Wordt een NFT met een muziekstuk doorverkocht, dan ontvang je als creator automatisch een deel van de transactie, als dit natuurlijk hebt vastgelegd bij het aanmaken van de NFT. NFTs kunnen door hun uniek zijn, hun transparantie en onvervangbaar zijn dus ook goed te gebruiken zijn in de metaverse

Image
Digital Renaissance Site
digitalrenaissance.io

Wat is Digital Renaissance?

Digital Renaissance wil als platform de omgeving creëren waarop makers hun creativiteit direct in vermogen kunnen omzetten met de hulp van NFTs. Hiervoor wil het team achter dit project oplossingen bieden in de volgende 4 vormen van NFTs:

 • ARX - Artist Royal eXtractments. Dit zijn smart contracts waarin de rechten voor de royalties van muziek of kunst, zijn vastgelegd. Door middel van deze NFTs hebben de eigenaren recht op een deel van de opbrengsten als een kunstwerk wordt verkocht of een song wordt gestreamd. 
 • Events - Met NFTs kun je een ticket systeem voor concerten en andere culturele evenementen opzetten wat transparant en veilig is.
 • Unlock - Met de Unlock mogelijkheid bij de NFTs die op Digital Renaissance gemaakt kunnen worden, kun je aan deze NFTs content verbinden waar alleen de eigenaar toegang toe heeft en content wat hij of zij openbaar kan delen. 
 • Physical - Met deze NFTs kun je ook fysieke assets makkelijk verhandelen. Dit kan doordat je bijvoorbeeld informatie voor shipping kunt toevoegen.

Het gehele platform van Digital Renaissance is nog in ontwikkeling maar de volgende onderdelen staan op de planning:

 • NFT Boutique voor makers - Hier kunnen kunstenaars een eigen boutique inrichten en NFTs aanmaken.
 • NFT Market place - Dit wordt de marktplaats voor de NFTs die je kunt maken op het Digital Renaissance platform.
 • Launchpad - Hiervanuit kunnen NFT projecten gelanceerd worden. Deze kunnen hun eigen token hebben. Digital Renaissance biedt ondersteuning met de faciliteiten om bijvoorbeeld een drop of een sale soepel te laten verlopen.
 • Organisatie Events - Digital Renaissance wil zowel in de digitale wereld als in de echte wereld evenementen organiseren. De NFTs worden dan gebruikt voor bijvoorbeeld de kaartverkoop.
 • Agency - Als agency vertegenwoordig je artiesten en zorg je dat ze hun werk kunnen verkopen door hun albums te promoten en bookingen en te regelen. Ook hier kunnen NFTs en smart contracts helpen.
 • Gallery - Dit wordt een online gallery voor NFT kunst, een tentoonstellingsruimte en verkoopplaats ineen.
Image
Digital Renaissance Platform
digitalrenaissance.io

Waarom is Digital Renaissance belangrijk voor makers én fans?

Je ziet al dat met behulp van NFTs het omzetten van creativiteit in financiële waarde een stuk eenvoudiger is geworden. Daarnaast liggen de rechten van makers ook vast en kun je deze gedeeltelijk ook verkopen via het ARX NFT systeem. Maar ook andere zaken zoals ticketverkoop kunnen geregeld worden met NFTs. Voor artiesten heeft het dus voordelen, maar wat levert het voor de fans op?

Met een NFT van een song of een kunstwerk ben je ook echt eigenaar van een stukje van de creativiteit van een artiest. Dit is natuurlijk al bijzonder, maar levert ook een financiële waarde op die te verhandelen is. Bovendien kan een NFT ook als een soort member card van de community rond een artiest dienen.

Wat zijn de plannen van Digital Renaissance? - De roadmap

In de whitepaper bevindt zich een duidelijk uitgewerkte roadmap. Deze verloopt vooralsnog aardig op schema. In het eerste kwartaal van 2022 vinden de token sales plaats en gaat de token $VINCI gelist worden op DEXs en CEXs. Dit zullen in de eerste plaats PancakeSwap en SushiSwap zijn. Verder worden veel projecten gelanceerd in beta versie en wordt er gewerkt aan het creëren van een community.

In het tweede kwartaal gaan de eerste muzikale digitale events plaatsvinden er worden verschillende onderdelen uitgerold en gelanceerd, zoals het stakingsmechanisme van de $VINCI tokens. In het derde kwartaal ligt de nadruk op het vergroten en versterken van de community. Het jaar wordt afgesloten met de lancering van de launchpad en de opzet van de dao-structuur voor het bestuur van het platform vanuit een community.

Hieronder kun je verder per kwartaal zien wat er allemaal gaat gebeuren in 2022 met Digital Renaissance.

Image
Digital Renaissance Roadmap
digitalrenaissance.io

Wat is het team achter Digital Renaissance?

Het project wordt gedragen door een team wat in veel opzichten divers is. In de eerste plaats bevinden de teamleden zich verspreid over de hele wereld. De headquarters zijn in Amsterdam, Berlijn, Copenhagen, Dubai en Dublin. Het team bestaat begin 2022 uit 20 leden.

De professionele achtergrond van de teamleden is ook zeer divers. Naast developers en mensen uit de blockchain technologie, zijn er ook mensen die vanuit de muziekindustrie en kunsthandel komen. 

Bedrijven en organisaties waar teamleden werkzaam waren of mee hebben samengewerkt zijn onder andere ANKR, Amsterdam Dance Event, Heineken, ID&T en Mojo Concerts. Het bestuur en oprichting liggen in handen van de volgende mensen:

 • Brett Voorzaat - CEO - hij heeft veel ervaring in verschillende cultureel gerichte setups. 
 • Maarten Pordon - Directeur Muziek - Oprichter van projecten en agencies in Nederland.
 • Nick Zoutendijk - Creative Director - Creatief en commercieel vormgever die voor internationale merken heeft gewerkt.
 • Oscar van Velzen - CPO - Full Stack Software Engineer
 • Luuk van Egeraat - CTO - Senior Software Engineer
 • Jonas Rosbech - CMO - Was als CMO ook mede-oprichter van Gamerzclass, een platform voor E-Sports.

Het token $VINCI

Leonardo Da Vinci is natuurlijk één van de bekendste voorbeelden van de Renaissance man, een uitvinder die beweging bracht. Het token $VINCI krijgt in feite deze taak ook. Het is het token die bij het ecosysteem van Digital Renaissance hoort. Deze token krijgt verschillende functies. Zo kun je hiermee betalen voor bijvoorbeeld NFTs op de marketplace. Verder heb je door de tokens toegang tot airdrops en kun je hiermee ook toegang tot evenementen kopen. Bij de launchpads zal de $VINCI token gebruikt worden om bijvoorbeeld op een whitelist voor een project te komen. Verder zal de token in de toekomst ook een governance token worden.

Het is namelijk de bedoeling dat Digital Renaissance aan het einde van 2022 als het hele project is uitgerold, het bestuur van het team overgaat naar een DAO. Dit is een decentraal automatisch organisatiesysteem waarbij een community van tokenhouders het project verder aanstuurt. De tokens geven je dan zeggenschap om over gedane voorstellen vanuit een community te stemmen. Het betalen met deze tokens geeft je korting op je aankoop. De tokens zijn gebouwd op het Polygon netwerk. 

Image
Digital Renaissance $VINCI
digitalrenaissance.io

Tokenomics

Er zijn in totaal 5 miljard tokens. Hiervan worden er 180.000.000 via tokensales verkocht en gedistribueerd. Dit is als volgt verdeeld:

 • Seed ronde - 41.67%
 • Private         - 44,44%
 • Public Sale  - 13,89%

Momenteel, februari 2022, zijn de seed rondes geweest. Dit zijn de verkopen voor een project live is gegaan. Van de opbrengst van zogenaamde seed fund raises worden de start van het project bekostigd. Op 8 januari 2022 heeft een community seed round plaatsgevonden. Deze was niet helemaal uitverkocht. Januari was natuurlijk ook niet de vrolijkste maand op de crypto beurzen met een paar aardige crashen. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de animo van investeerders om in een project te stappen. Op 12 Februari heeft de volgend pre-sale plaatsgevonden en was binnen 24 uur uitverkocht. Hier was de prijs van de tokens 0,026 USD. Deze sale ronde zou aanvankelijk eind januari al hebben plaatsgevonden, maar door de negatieve marktsentimenten op dat moment is besloten dit uit te stellen. Dit geeft ook aan dat de verkoop van de sale begin januari waarschijnlijk wat tegenviel.

Februari wordt sowieso een spannende maand, want de IDO (Initial Decentral exchange Offering) van Digital Renaissance met de private en public sales zal plaatsvinden op 18 februari via launchpad PolkaEx. Deze launchpad richt zich met name op launches van NFT projecten. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond deze IDO en Digital Renaissance? dan is het slim om lid te worden van hun Discord en Telegram groep.

Hoe worden in totaal de 5 miljard tokens uiteindelijk verdeeld? Hieronder vind je in percentages de verdeling die wordt aangehouden:

 • 36% Sale                                                             
 • 11% Business development ecosysteem
 • 12% Community treasure 
 • 5%   Legal & Compliance 
 • 7%   Liquidity & listing
 • 10% Marketing 
 • 11% Staking 
 • 8%   Team 

De verschillende doelen en partijen krijgen in een periode van 5 jaar telkens een percentage van het totale aantal tokens wat voor een doel of partij is gereserveerd. Het is altijd fijn als bij opstartende projecten helderheid over de verdeling van tokens over partijen en tijd is. Wat het team zichzelf toebedeeld, is ook belangrijk hierbij. Als het team bijvoorbeeld 50% van de tokens krijgt, is dat niet echt een goed teken. In dit geval komen er geen gekke percentages in voor.

Image
Digital Renaissance Tokenomics
digitalrenaissance.io

Samenwerkingen en partners

Voorafgaand aan de IDO lancering van het platform zijn al een aantal samenwerkingen aangekondigd. PolkaEx gaat de IDO faciliteren. Verder zie je dat partners niet alleen uit de blockchain wereld komen maar ook uit de creatieve industrie. Hoe de samenwerking precies vormgeven wordt, is nog niet bekend.

 • COPUS - Een agency voor het ontwikkelen van digitaal strategien
 • Kahmann Gallery - Dit is een toonaangevende galerie voor de presentatie van fotokunst
 • Birb Nest - Een trading en advies community
 • Intercell - Promotor en organisator van techno en electronic music evenementen

Community

Wellicht kijken we met zijn allen terug op 2022 als het jaar waarin met Digital Renaissance met name de muziekindustrie, maar ook de hele creatieve industrie voorgoed veranderde. Op dit moment, begin 2022, bevinden we ons in de fase dat de raket klaar staat om te lanceren. Het aftellen is al begonnen. 

Eén van de plannen voor het eerste kwartaal is om een community op te bouwen en dat is nu gaande. Momenteel zijn de cijfers van volgers en leden dus nog ook bescheiden. Ruim 1600 volgers op Twitter, 914 leden in Discord en via ruim Telegram 1700 leden. Het team timmert nu alles staat, flink aan de weg om de community te vergroten. Dit kan dus een mooi moment zijn om vroeg in een succesvol project te stappen of in ieder geval de ontwikkelingen rond dit project goed in de gaten te houden. 

Conclusie

NFTs zorgen voor een wedergeboorte van de creatieve mens. Digital Renaissance biedt de omgeving en de middelen voor makers om hun werk in NFTs om te zetten. 

Het project is voor alle makers in de creatieve sector maar is nu vooral gericht op de muziek industrie. 2022 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin blockchain en NFTs de muziekwereld definitief gaan veranderen, zoals in dat jaar daarvoor dat in de kunsthandel gebeurde. Een project als Digital Renaissance lijkt daarom op het juiste moment gelanceerd te worden. Het is echter even afwachten of het project wel de aandacht zal krijgen die het verdient. Het heeft zeker genoeg potentie om uit te groeien tot één van de belangrijke spelers in de creatieve industrie op blockchain.

Heb je een vraag over Digital Renaissance of andere NFT projecten? Onze AllesOverCrypto Facebook community heet je graag welkom! Een algemene vraag over crypto of NFTs kun je makkelijk vinden in onze FAQ. Verder is het makkelijk om je vraag + AllesOverCrypto te googelen. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.