NFT non-fungible token geschreven op een paarse achtergrond

Hoe maak ik een NFT? - Complete uitleg voor beginners

Zit je al op het puntje van je stoel als er een crypto bull run aan de gang is? Maak dan je borst maar nat want de non-fungible tokens of NFT’s zijn geland. Ze halen de opwinding die je kunt hebben tijdens een bull run op links en rechts in.

Na een korte hype in 2017, toen de CryptoPunks en CryptoKitties helemaal door het dak gingen, is er sinds eind 2020 een nog grotere hype rondom deze NFT's ontstaan.

Een artiest die schuilgaat onder de naam Beeple verkocht twee NFT's voor respectievelijk 69.2 miljoen US-dollar en 6.6 miljoen US-dollar. Daarmee komt hij in een klap binnen in de top drie van de meest waardevolle levende kunstenaars in termen van veilingprijzen, na David Hockney en Jeff Koons. 

Dat hij goed zou verkopen werd algemeen verwacht, echter dat hij op plek drie zou terechtkomen van de meest waardevolle levende kunstenaars dat was helemaal niet voorzien.

Wil je jezelf artistiek uitleven? Dan komt er in deze blog een bespreking over hoe je dan precies zo een non-fungible token of NFT kunt maken. Het is zeker geen 'rocket science', zoals de Engelstaligen plegen te zeggen, maar er komen ook nog een paar minder artistieke bedenkingen bij kijken. 

Zet je dus schrap, want we gaan van start!

Disclaimer

"Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Coverfoto Vladimir Kazakov/Shutterstock

Hieronder kun je eerst een video zijn over hoe je een NFT kunt maken.

Bekijk snel

Wat is een NFT?

Een NFT is een non-fungible token. In essentie is het een verzamelbaar digitaal activum dat waarde bevat als een vorm van cryptocurrency. Bekijk het zo dat in de niet digitale wereld kunst, antiek, historische voorwerpen en andere spullen op veilingen verkocht worden met een echtheidscertificaat. Een NFT is een digitaal echtheidscertificaat.

Een NFT is uniek, er bestaan geen twee dezelfde exemplaren, tenzij diegene die ze gecreëerd heeft, een identieke serie gemaakt heeft.

Het woord non-fungible betekent dat ze uniek zijn en niet door iets anders vervangen kunnen worden. Lees in deze blog het verschil tussen een fungible en non-fungible token.

Je kunt NFT's kopen, verzamelen, verkopen en zelfs vernietigen, net als fysieke items. Dankzij de blockchain hebben ze nu een transparante transactie- en prijsgeschiedenis die zichtbaar is voor iedereen met een internetverbinding.

Het proces van het omzetten van je werk of creatie in een NFT staat bekend als "minting" of 'slaan', net zoals in munten slaan.  Dit slaan verwijst naar het creëren van een nieuw token op de Blockchain dat voor altijd aan de inhoud van je NFT wordt gehecht.

Wat ook uniek is aan deze NFT's is dat een artiest bij het creëren van een NFT royalty's kan instellen. Hij krijgt net als bij traditionele kunst betaald als het object verkocht wordt, maar hij krijgt nu ook elke keer betaald als zijn NFT doorverkocht wordt. Dit is iets wat met kunst in onze non-digitale wereld niet mogelijk is. Daar krijgt de maker van het object maar één keer betaald, en wel bij de originele, eerste verkoop.

Hier volgt een lijstje met voorbeelden van wat een NFT kan zijn

  • Kunst
  • Virtuele items in videogames zoals skins, virtuele valuta, wapens en avatars
  • Muziek
  • Verzamelobjecten zoals digitale ruilkaarten
  • Getokeniseerde activa uit de echte wereld, van onroerend goed en auto's tot renpaarden en designer sneakers
  • Virtueel land zoals in Decentraland
  • Videobeelden van iconische sportmomenten

Hoe werkt een NFT?

NFT's maken deel uit van de Ethereum-blockchain, dus het zijn individuele tokens met extra informatie erin opgeslagen. Deze extra informatie is het belangrijke deel, want hiermee nemen ze de vorm van kunst aan, zoals muziek, video (enzovoort), in de vorm van JPGS, Mp3's, video's, Gifs en meer.

Omdat ze een waarde hebben, kunnen ze net als traditionele kunst gekocht en verkocht worden. Net zoals niet digitale kunst, wordt de prijs ervoor bepaald door vraag en aanbod óf wat de gek ervoor geeft.

Dit betekent echter ook weer niet dat er maar één digitale versie van zo een NFT te vinden is. Net zoals met de gewone kunst, kunnen er replica's in omloop zijn. Deze kunnen op hun beurt ook weer gekocht en verkocht worden. Deze kopieën van de originele NFT zijn nog steeds onderdeel van de blockchain, maar ze zijn een stuk minder waard dan het origineel.

Dus als je denkt slim te zijn door rechts op de muis te klikken en zo het bestand als een kopie op te slaan en dan te verwachten dat je miljonair bent, helaas pindakaas voor jou, zo werkt het niet. Het bestand dat je nu gedownload hebt bevat niet de informatie die het onderdeel maakt van de Ethereum-blockchain. Kunnen we dat nog een beetje volgen?

Image
NFT geschreven op een paarse achtergrond
Vladimir Kazakov/Shutterstock

Kan ik een NFT maken?

Theoretisch kun je zeker een NFT maken. Op het moment zitten we min of meer in de fase van het Wilde Westen in het NFT-tijdperk. Alles kan en alles is mogelijk. Digitale kunst, liedjes en muziek, memes, recepten en complete start-ups staan als NFT te koop op NFT-marktplaatsen. Op dit moment zijn er maar heel weinig beperkingen over wat voor soort inhoud kan worden getokenized en kan worden omgezet in een NFT.

Kijk naar de traditionele kunst, die in kunst galerieën of museums hangt. Mensen betalen er veel geld voor, maar het zijn maar een handjevol artiesten die van hun kunst kunnen leven. Bovendien moeten ze van hun opbrengsten vaak een deel afstaan aan tussenpersonen.

Bij NFT's is dat wel even heel anders. Jij maakt de kunst en zet het op een marktplaats die door de hele wereld te zien is en jij bepaalt ook wat je vraagt voor je NFT. Bovendien heb je tijdens het maken van je NFT de mogelijkheid om allerlei voorwaarden in het smart contract van de NFT te zetten. Iets waar we zo meteen op terugkomen. Je hebt geen galerie of iets dergelijks nodig om je NFT te verkopen. 

Deze marktplaatsen laten je ook constant weten of je NFT weer verkocht is of niet. Bovendien krijg je elke keer dat je NFT doorverkocht wordt, een royalty percentage. Je kunt ook makkelijk bewijzen dat jij degene bent die de NFT gemaakt heeft en het is ook net zo makkelijk vast te stellen wie de huidige eigenaar is van de NFT. Al deze informatie is vrij toegankelijk voor iedereen op de blockchain.

Reken er wel op dat een marktplaats een commissie kan vragen van je NFT verkoop en sommige marktplaatsen krijgen zelfs een royalty percentage.

Hoe maak ik een NFT?

Een NFT maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De meeste websites hebben knoppen die het heel eenvoudig maken om je digitale project om te zetten in een NFT door het slaan van je NFT. Hier komen we ook op terug hoe dat allemaal werkt.

Maar als eerste zul je toch een online wallet moeten bezitten. Sommige marktplaatsen hebben hun eigen wallet die je kunt gebruiken, maar je kunt ook andere, offline wallets gebruiken en die verbinden met de marktplaats van je keuze.

Het moet een Ethereum-wallet zijn die ERC-721 ondersteunt (de op Ethereum gebaseerde NFT-tokenstandaard).

MetaMaskTrust Wallet, Rainbow of Coinbase Wallet zijn betrouwbare en goede wallets hiervoor.

Als je een verbinding hebt gemaakt met de marktplaats naar keuze, kun je beginnen met het maken van je NFT.

Marktplaatsen voor NFT's

OpenSea

De eerste en grootste marktplaats voor NFT's. Hier kun je echt van alles vinden. Ze bieden een gratis manier aan om NFT's te slaan. Dat is het enige platform waarvan ik weet dat ze zo een service aanbieden.

Rarible

Een zeer populaire nieuwkomer.

Mintable

Heel gebruikersvriendelijk en iedereen is welkom, van beginner tot expert!

Cargo

Via het dashboard kun je heel makkelijk NFT's maken en laten slaan.

Socios.com

Voor entertainment en sport. De populaire ChiliZ zijn de tokens op dit platform.

The Sandbox

Hier kun je eigenaar worden van virtueel land en er via NFT's op bouwen.

Dit is slechts een kleine greep uit het totale aanbod van marktplaatsen waar je NFT’s kunt maken en laten slaan. Sommige zijn gespecialiseerd in bepaalde genres, zoals Socios vooral op de sport en entertainment markt actief is. Andere zijn weer open voor een veel breder publiek en bij weer andere moet je eerst een aanvraag indienen voordat je op het platform kunt komen, zoals bij Async Art en SuperRare.

We hebben ook een blog die beschrijft op welke marktplaatsen je een NFT kunt lanceren.

Je eigen NFT maken

Heb je ervoor gezorgd dat je via een online wallet aangesloten bent op de marktplaats naar keuze? Als je geen online wallet hebt, zoals eerder beschreven, kun je ook kijken of de marktplaats een eigen wallet service aanbiedt.

We gaan dit nu bekijken aan de hand van de gratis OpenSea optie. Dit heet op hun platform 'lazy minting' of lui munten slaan. Het ontbindt de on-chain uitgifte van je NFT's van de metadata.

Je hoeft geen gas kosten te betalen vooraf, omdat de NFT pas in de blockchain wordt overgedragen als de eerste aankoop of overdracht heeft plaatsgevonden. Zelfs collecties zijn nu gratis en direct te maken.

Het verkopen van deze NFT's is ook gasvrij - je hoeft alleen je OpenSea-account maar één keer te initialiseren. Maar we gaan eerst een nieuwe ERC-1155-collectie maken, dit zijn protocollen die op de Ethereum blockchain werken.

Als eerste ga je met je wallet inloggen op OpenSea en dan krijg je het volgende screen te zien. Ik heb Metamask opgezet en verbonden met OpenSea. Zoals al gezegd, dit hoef je maar één keer te initialiseren, dus dat is heel prettig.

Wat nu eerst gaat beuren is dat we een account opzetten, met je naam en dergelijke, daarna kun je pas je NFT's creëeren.

Image
OpenSea screenshot 1 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Klik op de blauwe 'create' knop in het midden van het scherm. 

Dan krijg je het volgende pop-up scherm te zien

Image
OpenSea screenshot 2 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Ik heb er een foto ingezet van van een barracuda vis.

Je vult de naam in die je aan het account wilt geven en je kunt er een beschrijving van maximaal 1000 woorden bijzetten. Je kunt bijvoorbeeld iets over jezelf of je bedrijf er inzetten. Dan klik je op de blauwe knop 'create'. En je account is gecreëerd, zie de foto hier beneden.

Image
OpenSea screenshot 3 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Nu kun je ‘edits’ aanbrengen

Image
OpenSea screenshot 4 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Je kunt nu een 'featured image' instellen, een soort uithangbord van je account. De naam wordt herhaald en je krijgt je URL te zien. De beschrijving komt ook weer voorbij en die kun je eventueel aanpassen. 

Nu wordt het interessant, nu kun je het royaltypercentage instellen, zie het screenshot beneden. Ze vragen nu ook naar het adres van je wallet, waar ze de royalty's heen kunnen sturen. Dat kan dan weer een ander adres zijn dan de wallet die je verbonden hebt met OpenSea tijdens het creëren van de NFT. Het maximale percentage is 10%. Dit zijn de royalty’s die je elke keer krijgt als je NFT doorverkocht wordt. Op OpenSea kunnen die niet hoger zijn dan 10%. Op andere platformen kun je tot 30% invullen.

Image
OpenSea screenshot 6 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Vervolgens krijg je cryptomunten te zien waarmee je betaalt kunt worden, ETH, WETH, DAI en USDC. Daarna kun je ook nog een thema uitzoeken hoe je NFT's te zien zijn op OpenSea. 

En dat was het, nu klik je op 'submit changes' en dat deel is nu klaar.

Image
OpenSea screenshot 7 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Om nu een NFT zelf te creëren is een fluitje van een cent. Je gaat naar 'my collections', waar je automatisch zou moeten zijn als alles goed is, nadat je het account hebt aangemaakt.

Dan zou je het volgende moeten zien, zoals hier beneden. Ik heb intussen mijn account foto aangepast en er een foto van mezelf ingezet.

Image
OpenSea screenshot 8 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Klik op 'add new item' en je gaat naar de volgende pagina, waar je de gegevens van je nieuw te maken NFT kunt uploaden. Onder deze blauwe knop zijn ook al je vorige NFT's te zien.

Image
OpenSea screenshot 9 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

Zoals je hierboven ziet heb ik al een foto erin gezet en onder de foto kun je de naam ingeven die je aan je NFT wilt geven. Dit vak is verplicht om in te vullen. Je moet dus een naam aan je NFT geven.

Daaronder krijg je een 'external link' te zien, zodat gebruikers meer informatie kunnen zien over de NFT. Je kunt echter ook een andere link invoegen, bijvoorbeeld naar je eigen website.

Hieronder kun je dan weer een 'description' of beschrijving geven van de NFT en deze beschrijving zal dan onder de NFT te zien zijn.

Wat nu komt is interessant, want nu komen de 'properties', 'levels' en 'stats' die je kunt invullen, zoals hier beneden te zien is.

Image
OpenSea screenshot 10 met uitleg hoe je een NFT kunt maken

De ‘properties’ zijn tekstuele eigenschappen die worden weergegeven als rechthoeken. De 'levels' zijn numerieke kenmerken die worden weergegeven als een voortgangsbalk. Niveaus verschijnen onder je item, zijn klikbaar en kunnen worden gefilterd in de zijbalk van je verzameling.

De 'stats' zijn numerieke kenmerken die alleen als getallen worden weergegeven. Net als bij de 'levels' verschijnen ze onder je item, zijn klikbaar en kunnen worden gefilterd in de zijbalk van je verzameling.

Deze drie kun je allemaal apart van elkaar instellen. Voor alle duidelijkheid, voor de NFT die ik net heb aangemaakt heb ik deze drie opties niet gebruikt.

Als laatste knop krijg je nu een schuifbalkje dat het 'Unlockable Content' bevat. Dit zijn lagen in de NFT die alleen de eigenaar van de NFT kan openbaren. Je kunt de NFT zo programmeren dat er inderdaad meerdere lagen inzitten, die in dit geval door de eigenaar geopenbaard kunnen worden.

Er is nog een vakje dat vraagt hoeveel NFT's je wilt maken, maar dat is op dit moment niet mogelijk om in te stellen, dus het zal bij deze ene NFT blijven. Het is wel de bedoeling dat deze optie op korte termijn ook ter beschikking komt.

Het enige wat nu nog rest is om op de blauwe knop 'create' te drukken, en je hebt net je eerste NFT gemaakt. Gefeliciteerd, en nu snel de collectie aanvullen en live gaan om ze te verkopen!

Je NFT verkopen

We hebben nu gezien hoe je op OpenSea een NFT helemaal gratis en voor niets kunt maken. Je krijgt het volgende scherm te zien

Image
OpenSea screenshot 1 met uitleg hoe je een NFT op de martplaats kunt zetten

Je hoeft je NFT niet per se te verkopen, je kunt hem ook lekker op OpenSea laten staan. Klik op de blauwe knop 'Visit' en je kunt je kakelverse NFT bekijken op het OpenSea platform.

Dat ziet er dan zoals beneden uit.

Image
OpenSea screenshot 2 met uitleg hoe je een NFT op de martplaats kunt zetten

Rechtsboven op je scherm zie je nog een keer de knop 'Sell', dus je hebt altijd de optie om hem eventueel op een later tijdstip alsnog te koop aan te bieden.

Onder de afbeelding van je NFT is nog meer informatie vinden. Daar zijn onder meer 'listing' en 'offers' Dus je kunt bijhouden welke aanbiedingen je gekregen hebt voor je NFT. Er is een blokje met de tekst en foto van je account dat je nu weer kunt aanpassen als je dat nodig vindt. 

Hieronder staat de 'chain info', daar is je contactadres op OpenSea, je token ID en de blockchain te vinden, Ethereum dus.

Daar beneden kun je dan weer de 'trading history' van je NFT volgen.

Allemaal heel interessant. Klik je echter op de knop 'sell' kom je op de volgende pagina uit, die ik jullie in twee delen laat zien. Het eerste deel is meteen hier beneden.

Image
OpenSea screenshot 1 met uitleg hoe je een NFT op de martplaats kunt zetten

Hier kun je de prijs van je NFT instellen, als een vaste prijs, bij bod of als een pakket. Rechts van 'Price' kun je dan de prijs invullen en je kunt kiezen uit ETH, DAI en USDC in een drop-down menu. Je kunt dan ook een 'Include ending price' knop gebruiken met een schuifbalk. Als je van deze optie gebruikmaakt, vervalt de 'listing' van je NFT of wordt de prijs verlaagd totdat er een koper is gevonden.

Als je nu op de blauwe knop 'post your listing' drukt, moet je nu eenmalige gas kosten betalen. Ik had 0.05ETH ingegeven als prijs en dat zou op dit moment 76,70 US-dollar zijn of ongeveer 64,20 euro. Voor al je volgende NFT's heb je dan geen verdere gas kosten.

Als we dan beneden op deze pagina kijken zien we dat je knoppen hebt om op een later tijdstip je NFT online te zetten, met de 'Schedule for a future time' knop. Zie beneden.

Image
OpenSea screenshot 4 met uitleg hoe je een NFT op de martplaats kunt zetten

Daar beneden heb je dan weer een 'privacy' knop. Hier kun je de NFT openbaar laten staan of je kunt één adres specificeren dat deze mag kopen. Als laatste heb je dan nog rechts een beschrijving van de kosten. OpenSea krijgt 2.5% bij elke verkoop, en ik 10%, want dat had ik zo ingevuld bij de royalty's. Het is wel de bedoeling dat je bij de eerste verkoop je alles krijgt, minus de 2.5% voor OpenSea.

En nu ben je er ook klaar voor om je NFT online te gaan verkopen.

Op andere platformen zal de procedure om een NFT te maken heel vergelijkbaar zijn, al zijn er ook een paar platformen waar je toch iets meer extra technische bagage moet meenemen. Bijvoorbeeld bij SuperRare heb je een beetje meer programmeerkennis nodig.

Wat nog zeer de moeite waard is om te vermelden, is dat OpenSea je de mogelijkheid biedt om je NFT's ook naar andere platformen te exporteren en daar ook voor verkoop aan te bieden.

Wat zijn de kosten om een NFT te maken?

Zoals we net hierboven gezien hebben in het deel waar besproken wordt hoe je een NFT zelf kunt maken, zijn er op OpenSea geen kosten voor het slaan van je NFT en heb je eenmalige gas kosten.

Bij andere platformen heb je wel kosten om je NFT te laten slaan, en die liggen in het algemeen tussen de 10 en 20 US-dollar per NFT. Daarbovenop komen dan nog eens de gas kosten per NFT. Die liggen net zoals bij NFT, tussen de 70 tot 100 US-dollar per NFT.

Nifty Gateway, een ander platform, biedt aan om met je creditcard voor de gas kosten te betalen in plaats van een wallet.

Dat is dus allemaal zeker iets om rekening mee te houden.
Het is te hopen dat deze gas kosten omlaaggaan met de te verwachten upgrades van de Ethereum blockchain. Er zijn plannen om over te stappen op het proof-of-stake blockchain of ook wel de Ethereum 2.0. Dit is een energievriendelijker consensusmechanisme. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. 

Is er ontevredenheid of controversie over het gebruik van NFT's?

Ja, er zijn geluiden van ontevredenheid te horen en er is een beetje controversie rondom het gebruik van NFT's. Dit hangt allemaal samen met de invloed die het maken van NFT's op het klimaat heeft en er zijn ook een paar geluiden over ethisch gebruik van NFT's geweest.

Hebben NFT's invloed op het klimaat?

Ja, het maken van NFT’s kan invloed op het klimaat hebben door de grote hoeveelheid stroom die het kan kosten om een NFT te maken. Het slaan van de NFT's en het daaropvolgende circus van handelstransacties (bieden, veilen, doorverkopen enzovoort) kan leiden tot een groot energieverbruik.

Volgens CryptoArt.wtf, een site die is opgezet om de CO2-voetafdruk van NFT's te berekenen (die nu offline is), heeft een stuk met de naam 'Coronavirus', waar een ongelooflijke 192 kWh verbruikt wordt bij het maken ervan. Dat komt overeen met het volledige energieverbruik van een inwoner van de Europese Unie gedurende twee weken. 

Dan hebben we niet eens over een hele grote NFT, maar gewoon over een huis-tuin-en-keukenGIF. Die kan zoveel stroom nodig hebben om verwekt te worden.

Er is terecht veel bezorgdheid over dit onderwerp en het wordt ook vaak gebruikt door mensen die het crypto traden geen warm hart toedragen, dan in samenhang met het minen van crypto. Aan de andere kant, er wordt aan gewerkt om dit probleem op te lossen al is er geen onmiddellijke oplossing voorhanden. Het is echter wel interessant om te zien wat Blockchain for Climate doet om de situatie te verbeteren.

Zijn er ethische problemen met NFT's?

Ja, er kunnen ethische problemen met NFT's zijn omdat het hele gebied nog niet gereguleerd is. Recent was er een waarschuwing dat er op Twitter een account is waarbij kunst misbruikt wordt. Dit door tweets van de kunstenaar te gebruiken en deze te slaan als NFT.

Dat lijkt misschien op het eerste gezicht niet als een groot probleem. Er is echter een potentieel voor hopeloze uitbuiting van het werk van opkomende kunstenaars. Zeker zonder de juiste handhaving of onderzoek naar de vraag of de persoon die een NFT slaat de daadwerkelijke kunstenaar, echte maker en eigenaar van het auteursrecht van het werk is.

De relatieve anonimiteit van cryptotransacties heeft gedeeltelijk een omgeving gecreëerd die uitbuiting en diefstal in de hand kan werken.

Image
Schilderijtje met NFT erin geschreven
archy13/Shutterstock

Conclusie

De hype rond de NFT's blijft aanhouden maar het zal me helemaal niet verbazen als de NFT's toch een blijvertje zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden en toepassingen te bedenken voor NFT's. Een goed voorbeeld is het socios.com platform waar vooral op sport en entertainment gemikt wordt. Hier worden fans van voetbalclubs en potentieel ook andere sporten zoals basketbal (de NBA) bij hun club betrokken.

Je hebt nu gezien hoe je zelf ook een NFT kunt maken. Veel plezier en succes ermee! Denk echter wel aan de eventuele kosten die dit met zich meebrengt, dat is wel zo belangrijk. Je wilt niet met een beteuterd gezicht daar staan als je de rekening voor het slaan van je NFT gepresenteerd krijgt. We hebben echter ook aangetoond dat er goede en goedkope alternatieven zijn, zoals op OpenSea.

Als laatste hebben we de ecologische en ethische vraagstukken over NFT's aangekaart. Daar is vast het laatste woord nog niet over gezegd.

Kom ook gerust langs op de AllesOverCrypto Facebookgroep, daar zijn interessante discussies over allerlei crypto gerelateerde onderwerpen. Je kunt hier ook terecht als je nog vragen hebt over NFT's. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.