5 x de beste Holochain wallet

5 x de beste Holochain wallet

Holochain, blockchain, cryptocurrency, wallets? Allemaal termen, die voor de doorsnee Nederlandse ING-klant heel wat vraagtekens oproepen. Hoewel de meeste mensen wel gewend zijn om niet meer iedere maand met een spaarpotje vol dubbeltjes naar de geldstortautomaat te lopen, zijn niet-tastbare geldeenheden lang niet voor iedereen gesneden koek. In deze blog nemen we je mee in de wereld van Holochain. Wat is Holochain en welke Holochain wallet heb ik nodig mijn cryptokapitaal veilig te beheren? 

Je leven op de rit 

Heb je financiering nodig voor je verbouwing? Dan ga je naar een hypotheekverstrekker en vraag je dit aan. Jouw spaarcentjes veiligstellen doe je bij de bank. En voor sneller internet voor een betere prijs, stap je over naar een grote internetprovider. Ons hele leven wordt geregeld door grote centrale systemen, zoals overheden, banken, internetproviders, verzekeraars, energiemaatschappijen, noem maar op. Dit zijn grote en vaak logge apparaten, die ons leven simpeler, betrouwbaarder en veiliger moeten maken. Gelukkig is dit vaak ook de werkelijkheid, maar deze systemen hebben ook veel impact op de individu en haar functioneren in de samenleving. 

De hoge heren in Den Haag

Een veelgebruikte term in Nederland om uit te drukken dat iets voor je wordt bepaald. Jij hebt er (voor je gevoel) geen invloed op. Ligt je internet thuis plat? Waar kan je terecht en hoelang duurt het voordat het uiteindelijk hersteld is? Zelf kan je er vaak weinig tegen doen. Of geroyeerd worden door je autoverzekering, omdat de als phishing geïdentificeerde betalingsherinnering in je spambox terecht is gekomen. Vervolgens sta jij acht jaar als wanbetaler te boek en kan je bij Gods gratie nog ergens toegelaten worden voor een torenhoge premie. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de grote centrale systemen waarop je als individu weinig invloed hebt. 

Onze huidige digitale wereld 

Een groot deel van onze levens speelt zich digitaal af. Onze wijsheid komt van Google en andere internetbronnen die we dagelijks meerdere keren raadplegen. Maar gebaseerd op jouw online geschiedenis en persoonlijke voorkeuren, bepalen grote instituten wat voor jou relevant is om te zien, lezen en horen. En je accepteert die voorstelling als realiteit, omdat je geen andere informatie vindt dan je krijgt aangereikt. Het is dan net alsof je allemaal in de Truman show leeft.

Het gevaar van deze beïnvloeding is de eenzijdige informatieverstrekking en desastreuze besluiten die je daardoor kan nemen. Daarnaast blijken keer op keer je privégegevens op straat te liggen door een cyberaanval of door verkoop van je data door bedrijven waarmee je ze hebt gedeeld. 

De makers van Holochain willen van dit systeem en de ‘hoge heren in Den-Haag’-structuur af. Zij bedachten een nieuw gedecentraliseerd internet, geïnspireerd op natuurlijke systemen, waarbij de gebruikers gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de inhoud en je baas blijft over je eigen data. 

Wat is holochain? 

Holochain is een platform voor decentrale applicaties. Dat zijn apps die niet centraal zijn georganiseerd, maar lokaal over meerdere gebruikers verspreid staan. Holochain is een gedecentraliseerd systeem, waarbij iedere deelnemer zelf meebouwt aan het geheel. Met Holochain kan je jouw eigen data genereren en behouden, zodat je ermee kunt doen wat je maar wilt, zonder tussenkomst en afhankelijkheid van een centrale instelling. En in tegenstelling tot een gecentraliseerd systeem, waarbij de hogere legerleiding bepaalt wie er wat bouwt, heeft iedere individu binnen Holochain zijn eigen mogelijkheden om te bouwen. De groep als geheel bereikt vervolgens consensus over de juistheid van het gebouwde. 

Power to the people

Decentralisatie gaat hand in hand met meer autonomie voor de individu, en daarmee creëert men ook een gevoel van verantwoordelijkheid. Als je zelf ergens aan kan meebouwen en een community kunt helpen ontwikkelen, waarmee je zorgt voor betere mogelijkheden voor jou en andere rondom jou, dan voel je veel meer verantwoordelijk voor datgene je aan het bouwen bent. De macht ligt bij jou en je hebt zelf de kans om er het beste van te maken. Samen met je mede ontwikkelaars bouw jij dit nieuwe internet en deze community, want ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’. 

Agency, autonomy & security

De Holochain bedenkers ontwikkelden het systeem op basis van drie belangrijke aspecten. De eerste is ‘Agency’, ook wel bekend als agentschap, waarin de ruimte om zelfstandig te handelen en de mate waarin je vrije keuze hebt centraal staan. Autonomie is het tweede uitgangspunt, dus individuen moeten zelf een onderbouwde en ongedwongen besluit kunnen nemen. En als laatste beoogt Holochain maximale veiligheid te creëren om ongewenste gasten: hackers en foute figuren buiten de deur te houden. De Holochain crew baseert hun nieuwe internet op de meer bekende blockchain, maar dan zonder de beperkingen die blockchain vandaag de dag ervaart. 

Holochain vs. Blockchain

Als het over cryptocurrencies gaat, dan roept Blockchain meer herkenning op dan Holochain, dit komt vooral omdat Blockchain al meer dan tien jaar in de lucht is. Maar toch roept de naam ‘Blockchain’ toch nog heel veel vraagtekens op. Blockchain is een register, waarin data wordt opgeslagen, uitgewisseld en transacties worden uitgevoerd. Sinds de introductie van Bitcoin in 2009, die gebruikt maakt van het principe blockchain is de manier van handelen en betalen ontzettend veranderd. De technologie en de regels van het systeem zetten, net als bij Holochain, centrale organisaties zoals banken buiten spel. De grootste voordelen van Holochain ten opzichte van blockchain zijn de schaalbaarheid, de efficiëntie en het peer-to-peer systeem.

Opschalen en efficiëntie

Blockchain gaat uit van één database voor iedere gebruiker. Dat wil zeggen: iedere gebruiker krijgt een kopie van de hele database lokaal opgeslagen en iedere transactie wordt bijgeschreven in ieder lokale database (node). Als er iets wordt aangepast of toegevoegd aan een blok, dan wordt deze wijziging in iedere database aangepast. Initieel een goed idee, want iedereen heeft dezelfde informatie, maar de enorme groei van blockchain laat nu de keerzijde zien van deze organisatie. Je kan je voorstellen dat er immense capaciteit nodig is, om voor de tientallen miljoenen lokale databases de wijzigingen door te voeren. Daarom is het aantal Blockchaintransacties dat per seconde kan plaatsvinden nu gelimiteerd. En is groei van Blockchain lastig te bewerkstelligen met de huidige netwerken. 

Holochain is geïnspireerd op natuurlijke systemen en de oneindigheid daarvan. De bedenkers van Holochain vergelijken het principe met een grote rivier. De hoofdstroom wordt gevoed door allerlei kleine stroompjes die uiteindelijk afwateren op de hoofdstroom. De grote rivier is dan het totaal van alle stroompjes stroomopwaarts van het punt waar je rivier bekijkt. Alle gebruikers van Holochain bouwen aan de kleinere stroompjes, waarbij het aantal ongelimiteerd is. Simpel gezegd wordt aan de hand van de grote rivier gecheckt of de optelsom klopt. Hierdoor hoeven de zij stroompjes niet iedere transactie gecontroleerd te worden en dat lost de transactiebeperking die Blockchain wel heeft op. Dit scheelt naast een heleboel tijd ook een hoop energie en capaciteit. 

Peer-to-peer

Zowel de bedenkers van blockchain en van Holochain hadden voor ogen dat het valideren van transacties door middel van peer-to-peer review moest plaatsvinden. De uiteindelijk structuur van Blockchain maakt die uitwerking op lokaal niveau onmogelijk, waardoor een willekeurige computer in het netwerk de transacties valideert, de zogeheten mijnbouwer. Het Holochain systeem is wel geschikt voor peer-to-peer review. Validatie gebeurt door de gebruikers die ook Holo fuel ontvangen voor deze werkzaamheden. 

Hoe werkt dat nieuwe internet?

Holochain is het nieuwe gedecentraliseerde internet dat wordt gemaakt door en voor gebruikers. De brug tussen het huidige internet en Holochain is Holo, zodat je nu al gebruik kan maken van de wereld van morgen. Holochain heeft virtuele ruimte nodig om te groeien, dus hoe meer mensen gebruik maken van Holochain, hoe meer het systeem kan ontwikkelen. De makers bieden jou daarom Holo fuel aan als je een Holo host wordt. Dit houdt in dat je Holo op jouw computer installeert en daardoor applicaties host. Iedere gebruiker heeft zo een klein deeltje software op de achtergrond draaien om het netwerk te voorzien van computerkracht en opslagruimte. Bovendien kun je zo gebruik maken van het nieuwe internet. Holo fuel is de brandstof om Holochain te groeien. Uiteindelijk kan je deze fuel omzetten in HOLO coins. 

HOLO coins

Zie jij de voordelen van decentralisatie en denk jij dat Holochain hiermee een fantastisch oplossing biedt voor het toekomstige internet? Dan kan het lucratief zijn om nu alvast HOLO coins in te slaan. Je kan deze coin kopen bij een groot aantal brokers. Zorg er wel voor dat jij je munten veilig bewaart. Het is niet noodzakelijk om een aparte wallet aan te schaffen, omdat brokers vaak ook een veilige manier bieden om ze op te slaan. Maar als je meer controle wilt hebben op jouw munten, en voor de lange termijn coins gaat vasthouden, dan is het verstandig om wel een wallet aan te schaffen. 

5 x de beste Holochain Wallet

Net zoals je pincode voor je bankrekening worden cryptocurrency ook beveiligd met codes. Deze codes zijn wel een tikkeltje complexer dan de gebruikelijke vier knopjes die je bij de supermarkt intoetst, maar noodzakelijk om jouw munten te beschermen tegen hackers en om te verifiëren dat het echt jouw munten zijn. Er zijn tal van gevallen bekend van mensen met Bitcoin die door de jaren heen hun inloggegevens en codes kwijt waren geraakt, waardoor ze hun bitcoins niet meer konden claimen. Helaas pindakaas, want in dat geval kan je dus niets meer met jouw virtuele kapitaal. Geen zorgen, je hoeft niet alle codes zelf te onthouden, want er zijn verschillende soorten wallets die dit voor je doen, zowel online als hardware wallets. Hieronder vind je een verzameling van vijf x Holochain wallets die geschikt zijn voor het bewaken van je HOLO-kapitaal.

Ledger Nano X – hardware wallet

De Ledger Nano X lijkt net als zijn kleinere broertje Ledger Nano S op een grote USB-stick. Op deze hardware wallet kan je tot 100 applicaties tegelijk opslaan, zodat je dus veel meer verschillende munten op je wallet kan beheren. De wallet kan je inpluggen in je laptop, maar ook via bluetooth verbinden met je telefoon, zodat je overal je cryptocurrencies kunt beheren. 

Trezor T Wallet – hardware wallet

Een andere hardware wallet is de Trezor T. Het apparaatje is iets groter dan de Ledger Nano, waardoor je iets meer informatie tegelijk kan zien. En de opslagruimte van de Trezor T is vele malen groter dan de Ledger Nano X. Het nadeel van deze wallet is wel dat ie al enigszins verouderd is, want het model stamt uit 2013, waardoor het aantal verschillende munten dat de Trezor T ondersteunt ook enigszins beperkt is. Kijk daarom vooral even naar de compatibiliteit van je gewenste cryptocurrencies met de wallet. 

Atomic Wallet – mobile wallet

Wil je liever een online wallet, dan is de atomic wallet een zeer populaire. Deze wallet kan je op je desktop of smartphone downloaden en heeft een zeer groot aanbod van meer dan 300 cryptocurrencies. Deze wallet is daarnaast ook nog eens super gebruiksvriendelijk. Je kan bovendien rekenen op 24/7 live support via chat of email. Zorg wel voor een goed beveiliging van je apparaten, want een beveiligingslek kan leiden tot het kwijtraken van je crypto kapitaaltje.

Image
Atomic Wallet

MyEtherWallet – webwallet 

Op nummer 4 plaatsen wij de MyEtherWallet, zoals de naam al aangeeft is dit een portemonneetje speciaal voor Ether en alle ERC20-tokens. Dat klinkt beperkter dan het is, maar op het moment van schrijven zijn er ongeveer 6000 waardevolle ERC20-tokens. Je kan MyEtherWallet gratis gebruiken en je hebt ook de mogelijkheid om de wallet te combineren met een hardware versie. In het verleden zijn MyEtherWallet-gebruikers wel eens slachtoffer geweest van phishing- en hackeraanvallen. Dus probeer vooral die combi!

MetaMask – webwallet

MetaMask is een wallet gebaseerd op de Ethereum blockchain en werkt dus aan de hand van open sourcing. Je kan hier alle ERC20 coins verhandelen. Jouw metamask-account beveilig je met een woordenreeks, de ‘seed phrase’ van 12 willekeurige woorden. De wallet heeft net als de Atomic Wallet een hele eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface, waardoor je gemakkelijk transacties kunt uitvoeren. 

Conclusie

In onze lijst van vijf x de beste Holochain Wallet vind je niet voor niets twee hardware wallets op plaats 1 en 2. Hoewel de online wallets ook zijn voorzien van goede beveiligingsmethoden, blijft het gevaar van vermissing op de loer liggen. Alle online-informatie kan worden gekopiëerd of gestolen en bovendien kunnen providers ophouden te bestaan, offline gaan of worden gehackt. Dat gevaar loop je niet met je hardware wallet. Maar misschien herken jij in jezelf de sloddervos en is het gevaar van vermissing bij een hardware wallet nog veel groter. Kies wat bij jou past, wees waakzaam en maak back-ups, dan kun je met deze vijf wallets naar hartenlust Holocoins inslaan.

Wil jij weten hoeveel mensen gebruikmaken van een Holochain Wallet of heb je vragen over het gebruik ervan? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.