Ethereum lijkt op dit moment helemaal het ding te zijn. Het gaat net even wat verder dan Bitcoin, doordat je gemakkelijk “smart contracts” op de blockchain kan creëren. Tenminste, gemakkelijk voor programmeurs. Voor de gemiddelde consument is het nog steeds één groot doolhof en bijna onmogelijk om een beetje een knappe dApp te ontwikkelen. BOScoin wil hier verandering in brengen met behulp van Trust Contracts.  Wat is BOScoin? BOScoin is ontstaan in Zuid-Korea (die in de top 10 meest Bitcoinvriendelijke lan

BOScoin: gebruiksvriendelijke Ethereum

Ethereum lijkt op dit moment helemaal het ding te zijn. Het gaat net even wat verder dan Bitcoin, doordat je gemakkelijk “smart contracts” op de blockchain kan creëren. Tenminste, gemakkelijk voor programmeurs. Voor de gemiddelde consument is het nog steeds één groot doolhof en bijna onmogelijk om een beetje een knappe dApp te ontwikkelen. BOScoin wil hier verandering in brengen met behulp van Trust Contracts.

Wat is BOScoin?

BOScoin is ontstaan in Zuid-Korea (die in de top 10 meest Bitcoinvriendelijke landen staat). BOS staat voor Blockchain Operating System. Dit operating system is in de woorden van de website van BOScoin zelf: “een gedecentraliseerd ((r)evolutionair) wereldwijd platform waarop een nieuw soort smart contract kan worden gebouwd: het Trust Contract.” Maar voordat we het Trust Contract uitleggen, is het handig om het ecosysteem van BOScoin te begrijpen.  

BOScoin ecosysteem

BOScoin is ontstaan in Zuid-Korea (die in de top 10 meest Bitcoinvriendelijke landen staat). BOS staat voor Blockchain Operating System. Dit operating system is in de woorden van de website van BOScoin zelf: “een gedecentraliseerd ((r)evolutionair) wereldwijd platform waarop een nieuw soort smart contract kan worden gebouwd: het Trust Contract.” Maar voordat we het Trust Contract uitleggen, is het handig om het ecosysteem van BOScoin te begrijpen.  

Congress en beloningen

Het “congress” is het bestuurlijke systeem achter het BOScoin platform. Veel gedecentraliseerde cryptomunten hebben last van besluiteloosheid. Bitcoin en haar schaalproblemen zijn hier een mooi voorbeeld van. Het heeft ruim twee jaar geduurd voordat hier een oplossing voor kwam en deze oplossing leidde ook nog eens tot verschillende forks. BOScoin wil dit voorkomen. Als je 40.000 BOScoin bezit, kan je deze inzetten om een node op te zetten. De community kan vervolgens stemmen op deze bezitters van een node (laten we ze “delegates” noemen). Als een delegate genoeg stemmen heeft gekregen van de community, dan mag hij/zij beslissen over voorstellen van de community m.b.t. wat wel en niet ontwikkeld moet worden voor de cryptomunt. Op deze manier kan BOScoin zich op democratische wijze verder ontwikkelen. Daarnaast kan je als delegate drie soorten beloningen krijgen:

  1. Freezing reward: deze beloning is gekoppeld aan de hoeveelheid BOScoins je hebt ingezet voor je node.
  2. Confirmation reward: deze beloning wordt uitgekeerd aan de delegate die een nieuw blok vindt (zoals met PoS en PoW)
  3. Transaction fees: Bij elke BOScoin transactie gaat 30% naar de Commons Budget (hierover later meer) en 70% wordt verdeeld over alle delegates.

Applications

Bij veel cryptostatups bestaat er al een cryptomunt, maar eigenlijk kan je hier nog niks daadwerkelijk mee doen. BOScoin heeft ervoor gezorgd dat er meteen een use-case voor BOScoins is: Ze hebben al twee dApps ontwikkeld op het BOS-platform waarvoor je hun cryptomunt kan gebruiken: Stardaq en Delicracy.

Stardaq

Wat denk jij? Zal Justin Bieber de aankomende tijd populairder of juist minder populair worden? Met de Stardaq app kan je hier nu geld op in gaan zetten. Met BOScoins kan je gaan wedden of de populairiteit van een bepaalde beroemdheid gaat stijgen of dalen.

Delicracy

Delicracy is een app dat gebruikt kan worden voor organisaties waarbij medewerkers kunnen stemmen op verschillende besluiten. Werknemers kunnen op deze manier bijvoorbeeld betrokken worden bij het besluitvormingsproces van een bedrijf doordat ze de mogelijkheid krijgen op verschillende voorstellen van het bestuur te stemmen. Het voorstel dat de hoogste “biedingen” krijgt, zal uiteindelijk gekozen worden.

Commons Budget

Het Commons Budget kan gezien worden als de staatskas van BOScoin. Deze “schatkist” wordt gebruikt om het ecosysteem van BOScoin te bevorderen. De delegates bepalen waar het Common Budget aan besteed wordt. Iemand uit de community van BOScoin kan bijvoorbeeld een voorstel doen om voor tachtig BOScoin het logo wat strakker te ontwerpen. Vervolgens mag het “congress” bepalen of zij dit het waard vinden.

De staatskas wordt aangevuld op twee manieren: aan de ene kant wordt het aangevuld met 30% van de transactie fees (die wordt gerekend over alle transacties met BOScoins) en aan de andere kant door directe uitgifte van BOScoins. Dit zorgt ervoor dat de cryptomunt “self-evolving” is, wat inhoudt dat de community ervoor zorgt dat het platform zichzelf verder ontwikkelt zonder dat iemand aan de kar hoeft te trekken.

mFBA 

mFBA staat voor modified Federated Byzantine Agreement en is een geüpgrade vorm van DPoS, waar bijvoorbeeld ARK en EOS op gebaseerd zijn. De precieze gedachte hierachter is zeer technisch en dit artikel reikt niet ver genoeg om dit helemaal precies uit te kunnen leggen. Mocht je toch de technische analyse hierachter uit willen pluizen, dan kan je dit artikel te lezen. Kort samengevat zorgt mFBA ervoor dat transacties op het BOScoin netwerk aanzienlijk sneller gaan dan bij andere cryptocurrency’s.

Trust Contracts

Eindelijk zijn we aangekomen bij de Trust Contracts: het pareltje van BOScoin. In feite zijn het een geüpgrade versie van de smart contracts van Ethereum. Even een reminder wat een smart contract ook alweer precies was? Een smart contract is in feite een digitaal contract dat automatisch uitgevoerd wordt. Ik verkoop bijvoorbeeld een festivalticket via mijn website, dan kan via het slimme contract ingesteld staan dat automatisch 21% naar de Belastingdienst gaat, 20% naar mij als verkoop fee en de overige 59% naar de organisator van het festival. 
De Trust Contracts van BOScoins zijn, dankzij hun nieuwe technologie OWL (Web Ontology Language, maar dan gehusseld), een stuk robuuster dan de Smart Contracts van Ethereum.  Dit betekent dat de kans op programmeerfouten vele malen kleiner is. Daarnaast beloven ze bij BOScoin dat Trust Contracts kunnen worden opgesteld door iedereen, ook door niet-programmeurs. De Trust Contracts vertalen de programmeercode naar een taal die door ‘normale’ mensen ook te lezen is. 

 

Eindeljjk zijn we aangekomen bij de Trust Contracts: het pareltje van BOScoin. In feite zijn het een geüpgrade versie van de smart contracts van Ethereum. Even een reminder wat een smart contract ook alweer precies was? Een smart contract is in feite een digitaal contract dat automatisch uitgevoerd wordt. Ik verkoop bijvoorbeeld een festivalticket via mijn website, dan kan via het slimme contract ingesteld staan dat automatisch 21% naar de Belastingdienst gaat, 20% naar mij als verkoop fee en de overige 59% naar de organisator van het festival.  De Trust Contracts van BOScoins zijn, dankzij hun nieuwe technologie OWL (Web Ontology Language) een stuk robuuster dan de Smart Contracts van Ethereum.  Dit betekent dat de kans op programmeerfouten een stuk kleiner is. Daarnaast beloven ze bij BOScoin dat Trust Contracts kunnen worden opgesteld door iedereen, ook door niet-programmeurs. De Trust Contracts vertalen de programmeercode naar een taal die door ‘normale’ mensen ook te lezen is. 

 

Conclusie

BOScoin lijkt een zeer interessante munt als het kan waarmaken wat ze beloven. Persoonlijk ben ik een fan van cryptomunten die volop gebruikmaken van hun community door middel van (in dit geval) een “Common Budget”, zoals DASH dit ook doet. Daarnaast zorgen de Trust Contracts ervoor dat het grote publiek op een stuk laagdrempeligere manier toegang krijgt tot het zelf ontwikkelen van slimme contracten. Bovendien worden bij de lancering van de cryptomunt twee apps gelanceerd waarvoor BOScoins al gebruikt kunnen worden. 
Toch is er altijd ruimte voor scepticisme. De cryptomunt moet nog gelanceerd worden en het is niet duidelijk hoe goed de dApps werken. Ook is nog niet duidelijk of het inderdaad zo gemakkelijk is om dApps te ontwikkelen zonder programmeerkennis. Het platform moet zichzelf nog bewijzen dus er kleeft zeker een risico aan vast om in BOScoins te investeren.

Meer informatie?

Website (ENG)
Website (NL)
Whitepaper
GitHub
Twitter

Hoe koop ik BOScoin?

BOScoin kopen op Kucoin is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van BOS.

  1. Meld je hier gratis aan bij Kucoin
  2. Druk bovenaan op Assets
  3. Druk op Deposit bij USDT
  4. Stel je Google Authenticator in (heel simpel)
  5. Genereer een eigen "Deposit Address" en kopieer deze.
  6. Maak via deze link een gratis account aan op Bitvavo
  7. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  8. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
    Klik hier voor meer uitleg over Bitvavo als je dit nodig hebt
  9. Koop Tether (USDT) en stuur deze vervolgens naar het depositadres dat je hebt gekopieerd.
  10. Wacht totdat de USDT op Kucoin staat
  11. Ga op KuCoin naar Exchange en klik BOS aan
  12. Koop de gewenste hoeveelheid BOScoin aan.

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Patrick Suiker

Goed om te weten dat er nu ook een Nederlandse website is! We hebben hem in het artikel erbij gezet.