Eerder schreven we al over de Meebits en Cryptopunks van Larva Labs en vandaag duiken we dieper in de Autoglyphs. Autoglyphs zijn kunstwerkjes, waar ik hieronder meer over vertel. De zwart-witte designs doen mij denken aan een soort sjablonenmachine die ik vroeger als kind had. Door met je potloden door een draaiend sjablook te krassen, kreeg je ook zulke mooie effecten als de Autoglyphs van Larva Labs. Roeping gemist, denk ik!
In dit artikel vertel ik je alles over het project, de makers en de ontwikkelingen. Dan vind jij ondertussen uit of je één van de designs wilt aanschaffen. Ter info: Ξ = Ethereum (ETH).
Bekijk snel
Over NFTs
Laten we eerst even kort aanstippen wat een NFT exact is, zodat je weet waar we het over hebben. NFT is de afkorting van een non-fungible token. Het is een uniek en een bijzonder exemplaar, waarvan er maar één beschikbaar is. Er zijn wel meerdere exemplaren, of variaties, maar de NFT die jij koopt is verbonden aan jou als persoon.
Volgens het ERC-721 protocol worden NFTs op de Ethereum blockchain versleuteld, op zo'n complexe wijze, dat eigenaarschap kan worden vastgelegd. In onderstaande video worden NFTs nog even duidelijk toegelicht, zodat je exact alle ins and outs kunt navertellen. Kun je mooi hier of daar een feestje opfleuren en andere mensen stimuleren om deze 'gekke, vage wereld' te verkennen.
Wat zijn Autoglyphs?
Autoglyphs zijn het tweede succesvolle NFT-project van de mannen van Larva Labs. Het is een project, waarbij een speciaal ontwikkeld algoritme exact 512 glyphs creëerde. Na de 512 ontwerpen werd het algoritme automatisch gesloten, door zichzelf, waardoor het aantal Autoglyphs nooit groter zal worden dan dit.
Autoglyphs is een debuut, want het is het eerste on-chain generatieve kunstwerk op de blockchain van Ethereum. In de eerste instantie zijn de glyphs gemaakt door iedereen die de creatievergoeding betaalde, die destijds gelijk stond aan $35, ofwel 0,2Ξ. Dit bedrag werd gedoneerd aan 350.org; een goed doel, dat vecht voor renewable energy. Het totale donatiebedrag lag op $13.670, wat gelijk stond aan 76.8Ξ.
Iedereen die toen een Glyph maakte, werd de eigenaar van dat kunstwerk. Na 512 glyphs was het direct een einde van de generator. De code die toen werd gebruikt is niet langer in het beheer van de mannen van Larva Labs, waardoor er een langdurige garantie op eigendom en herkomst gegarandeerd kan worden. Sindsdien zijn de kunstwerken alleen maar beschikbaar op de secundaire markt.
Wie zijn de uitvinders van de Autoglyphs?
De drijvende krachten achter de Autoglyphs zijn ondernemers Matt Hall en John Watkinson, die ook direct de grote bazen van Larva Labs zijn. Larva Labs ontwikkelt voornamelijk software en apps, zoals het bekende Androidify. Met deze Android-app kun je zelf een avatar maken, misschien ken je 'm wel. Daarnaast ontwikkelden ze ook andere projecten, waaronder FlowHome, AppChat, RoadTrip en Slide Screen.
Matt studeerde computer science en wiskunde aan de Universiteit van Toronto, waarna hij aan de slag ging als Software Engineer bij diverse bedrijven. In oktober 2005 startte hij Larva Labs en tegenwoordig werkt hij ook, via Larva Labs, voor Google.
John studeerde computer science en electrical engineering, eveneens aan de Universiteit van Toronto en Colombia University in New York. Hij werkt ook voor een aantal agencies, voordat hij in 2005 Larva Labs startte met Matt. Natuurlijk doet hij nu ook dienst in het Creative Lab van Google, namens hun onderneming.
Larva Labs is the home for our professional and experimental projects.
John en Matt werken samen met gigantische bedrijven, zoals Google en Microsoft. Ze zijn eveneens verantwoordelijk voor het gigantische succes van de Cryptopunks en de Meebits.
Cryptopunks zijn het eerste NFT-project van de ondernemers. Precies 10.000 unieke 2D punk figuurtjes, die allemaal hun eigenlijk uiterlijke kenmerken, karakter en attributen bij zich dragen. Meebits zijn zelfs in een flink leger van 20.000 avatars onze wereld binnengestapt. Het zijn poppetjes die een volledig 3D-aangezicht hebben, waardoor ze levendiger zijn dan 'gewoon' een afbeelding op je scherm.
Community Larva Labs
Larva Labs is een online ontwikkelaar, maar hoeveel draagvlak hebben ze eigenlijk? Ik ben eens op onderzoek uitgegaan naar waar ik ze tegenkom. Om eerlijk te zijn valt het mij best tegen hoeveel media-aandacht ze krijgen. Ook op de socials hebben ze niet direct een indrukwekkende presence.
Op LinkedIn hebben ze zo'n 700 volgers. Er is op de pagina nog niets gedeeld, dus heel interessant is het niet om ze daar te volgen. Op Twitter zijn ze iets actiever en daar is het aantal volgers dan ook naar. Met een lijst van 112.1K followers laten ze af en toe weten hoe het ervoor staat. Zo lieten ze deze week (november 2021) nog weten dat het Autoglyph font aan hun website was toegevoegd.
Op Discord maken verreweg de meeste mensen deel uit van de community. Ze hebben in hun kanalen daar 33.623 leden. Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwsberichten, dan kun je lid worden én het Autoglyph-channel volgen. Op Facebook kun je ze wel volgen, maar dit heeft weinig nut. Naast een aantal testberichten zo'n 11 jaar geleden, is er vrijwel niets gebeurd op de pagina.
Ik dacht nog enige glorie te vinden op een behoorlijke following op een platform als Medium.com. Helaas is niets minder waar, want er staan slechts 3 verhalen op met de tag Larva Labs. Het is uiteraard waar dat hun projecten zo'n grote impact hebben op de wereld, dat ze zonder al hun kanalen toch wel het grote publiek bereiken. Het is echter wel leuk voor geïnteresseerden om te lezen over achtergronden en werkwijzes. Bij het schrijven van dit artikel was het best lastig om voldoende informatie te verzamelen, want over Autoglyphs is lang niet zoveel bekend als andere populaire projecten.
Technische details Autoglyphs
De Autoglyphs komen voort uit een sterk geoptimaliseerd algoritme, dat in principe wel miljarden unieke kunstwerken zou kunnen produceren. Ze komen allemaal tot stand in een ERC-721-Interface wat, zoals hierboven genoemd, de standaard is voor non-fungible tokens.
Uniek aan dit project is dat de kunst in het contract zelf ligt opgeslagen, waardoor het letterlijk kunst op de blockchain is. Je kunt dit zelf onderzoeken, wanneer je een transactie voor het maken van een Glyph op de blockchain bekijkt.
De data bevatten de volledige output van de generator zelf, wat dus gelijk staat aan het kunstwerk wat je ziet. Het zijn geen hex-details, maar echt een tekenpatroon in code weergeven. Dit patroon kan op jouw scherm, of zelfs op papier, worden getekend door het smart contract wat eraan ten grondslag ligt.
IRL Rendering
Hoe kom je nu op dit idee? Hoe bedenk je nu als ondernemer dat je de Blockchain wilt gebruiken om instructies om te zetten in een real life-weergave? Matt & John werden geïnspireerd door Sol LeWitt's Wall Drawings, zo zeggen ze op hun eigen site. Ze gebruikten een CNC plotter, die de Autoglyphs kan renderen in fysieke vorm. Je kunt hier de video bekijken, waarvan het origineel staat op de website van Larva Labs:
Een bijzonder font
De kunstwerken worden gemaakt met een heel bijzonder algoritme en op basis daarvan hebben de heren een custom font ontwikkeld. Je kunt het complete font downloaden op de website, maar ik heb hieronder alvast een voorbeeld geplakt. Het font is verkrijgbaar in verschillende diktes, van Ultraweight tot Extrablack. Je zou denken dat dit een oud nieuwsberichtje is, maar dit font werd echt enkele dagen geleden pas gepubliceerd.
Autoglyphs in 2021
Hoewel je er niet veel meer van terugziet in de media, is de vraag naar Autoglyphs nog steeds vrij stabiel. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van dit jaar, waarin duidelijk een vraag zichtbaar is. Er bestaat dus een vast aantal van 512 items, die in het bezit zijn van gezamenlijk 148 owners. De bodemprijs van een Glyph is 225Ξ en de Autoglyphs zijn in totaal al voor 17.5K Ξ verhandeld.
De stijgende lijn bevindt zich voornamelijk in 2021 en dit heeft waarschijnlijk te maken met de globale pandemie. Tijdens de COVID-periode werkten veel mensen thuis of raakten zelfs hun dagelijkse tijdsbesteding kwijt, door de nadelige economische gevolgen. Dit heeft natuurlijk allemaal vele nadelen, maar het voordeel van veel thuis werken is dat je meer tijd hebt om je te verdiepen in hobbymatige projecten. Er werd daarbij ook meer gespaard, waardoor er meer ruimte was om te investeren. Deze financiële ruimte + toegenomen kennis en interesse zie je terug in de grafiek hieronder.
De duurste Autoglyph
Het lijkt mij wel leuk om een aantal van de Glyphs te bespreken, zodat je een beeld krijgt van het aanbod. Het duurste item is Autoglyph #398. Deze is verhandeld voor een weerzinwekkend bedrag van 5.999Ξ, wat op het moment van schrijven (november 2021) gelijkstaat aan $25.934.696,83!
De goedkoopste Autoglyph
De goedkoopste Autoglyph is nummer #382, tenminste op het moment van schrijven. Je zult misschien denken nu, van leuk! Misschien wat voor mij? Maar dan moet je alsnog behoorlijk wat coins meenemen, want deze Glyph moet gewoon 225Ξ kosten. Dat staat gelijk aan maar liefst $972.713,25!
Recente verkochte Glyphs
De afgelopen maanden hebben er diverse transacties plaatsgevonden, waarvan we hieronder de vijf meest recent verhandelde Autoglyphs zullen delen:
- #392 - 2 maanden geleden voor 375Ξ
- #378 - 2 maanden geleden voor 360Ξ
- #336 - 2 maanden geleden voor 384Ξ
- #380 - 3 maanden geleden voor 375Ξ
- #486 - 3 maanden geleden voor 444Ξ
Unieke toepassing van een Glyph
Jonathan Mann heeft zelf AutoGlyph #215 in zijn bezit. Hij heeft dit kunstwerk gebruikt om een muziekje te maken, en dat klinkt zo:
Waar koop ik Autoglyphs?
Autoglyphs worden te koop aangbeoden op NFT-marktplaats OpenSea. Alle items zijn momenteel in iemand zijn bezit en er staan niet persé items direct te koop. Heb jij jouw pijlen gericht op een artistiek item als dit, dan zul je een bod moeten doen aan de huidige eigenaar en de volle mep betalen.
Om het je nog makkelijker te maken heb ik een handig stappenplannetje voor je gemaakt, zodat je direct kunt overgaan tot de aankoop van zo'n awesome NFT:
- Zorg ervoor dat er voldoende saldo in jouw cryptowallet zit. In dit geval moet je Ethereum (ETH) bezitten;
- Zoek de NFT op, die jij wilt kopen;
- Maak Ethereum (ETH) over naar een wallet, zoals bijvoorbeeld MetaMask;
- Rond jouw aankoop af.
Conclusie
Autoglyphs zijn lang niet zo populair als de andere projecten van Larva Labs, maar ze zijn ook zeker geen kattepis. De gegenereerde kunstwerken gaan als warme broodjes over de toonbank en worden voor weerzinwekkende bedragen van de hand gedaan. Het is een unieke manier om NFTs te maken en op de markt te brengen, dus geen kritische noot over in te brengen.
Er zijn slechts 512 items beschikbaar en meer komen er nooit bij, aangezien het algoritme zichzelf heeft gestopt. Hierdoor worden de prijzen natuurlijk ook opgedreven. Het technische verhaal achter de Glyphs hebben we besproken, evenals de meest recente en opvallendste transacties van de afgelopen jaren.
De markt van de Autoglyphs is niet chaotisch en overbevolkt, maar komt rustig en stabiel op mij over. Transacties vinden zeker plaats, en ook voor gigantische prijzen, maar het is geen graaiverhaal, waarin iedere seconde iets gebeurt.
Heb je nog vragen over de projecten van Larva Labs of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.
Wil je verder praten over Autoglyphs? Wil je meer weten over het investeren in crypto? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?
Header image: larvalabs.com