In dit artikel duiken we in de wereld van algoritmische stablecoins. We starten met een definitie van de 'gewone' stablecoins en leggen daarna uit wat een algoritme hiermee van doen heeft. Vervolgens deel ik een interessant gedachtenexperiment van Vitalik Buterin (de Ethereum-oprichter) over de automated stablecoins, waarna we kijken naar de werking en de verschillende soorten.
Ook geef ik je een aantal voorbeelden, zodat je alvast wat inspiratie kunt opdoen en wellicht wat investeringsopties kunt overwegen. Aan het einde verwijs ik je door naar onze community, want we horen graag jouw visie en ideeën.
We beginnen, net als altijd, met het begin. Weet je al meer over crypto en traden, dan kun je de eerste kopjes vaak wel overslaan. Ben je nieuw in deze branche, dan is het fijn om een goede fundering te leggen. Dus als jij er ook klaar voor bent, dan begin ik nu met het uitleggen van de definitie van de stablecoin.
Een stablecoin is wat anders dan een altcoin. Altcoins zijn gewild en vele crypto-investeerders, zowel beginners als professionals, jagen maar al te graag de nieuwkomers of populairste kindjes van de klas na. Hierdoor fluctueren de coins in waarde en kun je ze per minuut zien stijgen of dalen. De stablecoins bieden je een heel andere ervaring.
Het is als varen op stille wateren, want de koersen zijn stabiel. Ze volgen namelijk altijd de waarde van een bepaalde fiat valuta, zoals bijvoorbeld de USD. Dus, waar cryptocurrency's schommelen in waarde, bieden stablecoins stabiliteit.
Trouwens, ze hoeven niet altijd een fiat valuta te volgen, want de onderliggende waarde kan ook een edelmetaal zijn. Mijn collega Christiaan schrijft in zijn blog:
).
Bekijk hieronder een filmpje, waarin de stablecoins geanimeerd worden uitgelegd:
Maar hoe zit het dan met algoritmische stablecoins? Is dat weer wat anders? Ja, dat is absoluut wat anders. Algoritmische stablecoins zijn gedecentraliseerd en worden in stand gehouden door algoritmes; wiskundige formules. Door deze formules worden coins aan elkaar gekoppeld en wordt de prijs aangepast op basis van vraag en aanbod van de pairing. Deze coins hebben geen onderpand, dus daarom noemen we ze ook wel non-collateralized stablecoins.
Het algoritme achter de coins heeft een bijzondere programmering, waardoor het aanbod verhoogt kan worden. Dit gebeurt natuurlijk alleen, wanneer er sprake is van deflatoire posities. Het tegenovergestelde is ook mogelijk: dat het aantal stablecoins afneemt, wanneer er sprake is van vermindering van de koopkracht. De algoritmische stablecoins stabiliseren de koers, door zich automatisch aan te passen op de marktontwikkelingen.
Bekijk in onderstaande video de uitleg over de stablecoins die werken op basis van een algoritme:
Vitalik Buterin (je weet wel, de oprichter van Ethereum), houdt al tijden een eigen blog bij. Lekker basic, geen tijd en geld verspilt aan de opmaak, dus ideaal voor de doelgerichte lezer. Trouwens, even tussendoor. Ook hij geeft een super fijne uitleg van de automated stablecoin, zie hier:
For the purposes of this post, an automated stablecoin is a system that has the following properties:
In practice, (2) means that the targeting mechanism must be some kind of smart contract which manages some reserve of crypto-assets, and uses those crypto-assets to prop up the price if it drops.
Maar daarvoor haal ik dit artikel niet aan, want hij schreef afgelopen voorjaar een blog met de titel 'Two thought experiments to evaluate automated stablecoins'. De gigantische crash van het ecosysteem van Terra was de aanleiding van dit artikel. Hij geeft aan dat we stablecoins vanuit het basisprincipe moeten benaderen en daarom wil hij twee mijmeringen bespreken: "Hence, what we need is not stablecoin boosterism or stablecoin doomerism, but rather a return to principles-based thinking. So what are some good principles for evaluating whether or not a particular automated stablecoin is a truly stable one?"
Je leest zijn artikel hier, maar dit zijn de keynotes van zijn verhaal:
De werking van deze geautomatiseerde coins zijn best lastig uit te leggen, maar ze werken op basis van protocollen van Ethereum (ETH). De werkwijze is kenmerkend door onderstaande stappen:
Ik geef hieronder een aantal voorbeelden van stablecoins, maar eerst wil ik even met je kijken naar de verschillende categorieën. Er zijn veel opties, die allemaal hun eigen specifieke kenmerken met zich meedragen. Dit zijn belangrijke soorten algoritmische stablecoins:
Bekijk hieronder een video van het bovengenoemde voorbeeld: Frax Protocol:
Ik laat je natuurlijk niet zonder voorbeelden naar huis gaan, dus hierbij de top zeven van de algorithmic stablecoins:
Volgens Coin Market Cap zijn er momenteel tussen de 20 en 30 algoritmische stablecoins, dus als je dit interessant vindt, dan is het best behapbaar!
De markt waarop de stablecoins actief zijn, is niet gereguleerd. Hierdoor is er altijd sprake van een devaluatierisico met alle gevolgen van dien. Daarom is het altijd enorm belangrijk om, voordat je gaat investeren, je eigen onderzoek te doen. Ook moet je overwegen of de risico's het je waard zijn of dat je liever kiest voor een iets veiligere investering.
Verdiep je in de fundamentals van een coin en voer ook de technische analyse uit, voordat je ook maar ergens je geld in stopt. Algoritmische stablecoins hebben geen onderpand, waardoor ze door de regel genomen als zeer risicovol worden beschouwd.
Bekijk hieronder een video, waarin de risico's worden uitgelegd:
In dit artikel over algoritmische stablecoins heb ik diverse zaken uiteengezet. Om te beginnen de relevante definities, de werking van algorithmic stablecoins, de verschillende soorten en ik heb je enkele voorbeelden gegeven. We hebben het gehad over wat gedachtenexperimenten van Ethereum-oprichter Vitalek Buterin én we hebben even kort bekeken of deze vorm van stablecoins wel veilig zijn. Enkele voorbeelden van algoritmische stablecoins, die we hebben behandeld, zijn Frax, USDX en MAI.
Het belangrijkste is om te beseffen dat het altijd een risico is en blijft, net als het cryptotraden, beleggen of een andere vorm van investeren. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je niet leiden door iemand anders zijn of haar onderbuikgevoel. Jij bent verantwoordelijk voor jouw financiën, dus handel slim!
Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over algoritmische stablecoins? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Algorithmic stablecoins!
Foto door Rahul Pandit