algorithmic stablecoins

Algorithmic stablecoins

In dit artikel duiken we in de wereld van algoritmische stablecoins. We starten met een definitie van de 'gewone' stablecoins en leggen daarna uit wat een algoritme hiermee van doen heeft. Vervolgens deel ik een interessant gedachtenexperiment van Vitalik Buterin (de Ethereum-oprichter) over de automated stablecoins, waarna we kijken naar de werking en de verschillende soorten.

Ook geef ik je een aantal voorbeelden, zodat je alvast wat inspiratie kunt opdoen en wellicht wat investeringsopties kunt overwegen. Aan het einde verwijs ik je door naar onze community, want we horen graag jouw visie en ideeën.

Bekijk snel

Wat is een stablecoin?

We beginnen, net als altijd, met het begin. Weet je al meer over crypto en traden, dan kun je de eerste kopjes vaak wel overslaan. Ben je nieuw in deze branche, dan is het fijn om een goede fundering te leggen. Dus als jij er ook klaar voor bent, dan begin ik nu met het uitleggen van de definitie van de stablecoin.

Een stablecoin is wat anders dan een altcoin. Altcoins zijn gewild en vele crypto-investeerders, zowel beginners als professionals, jagen maar al te graag de nieuwkomers of populairste kindjes van de klas na. Hierdoor fluctueren de coins in waarde en kun je ze per minuut zien stijgen of dalen. De stablecoins bieden je een heel andere ervaring.

Het is als varen op stille wateren, want de koersen zijn stabiel. Ze volgen namelijk altijd de waarde van een bepaalde fiat valuta, zoals bijvoorbeld de USD. Dus, waar cryptocurrency's schommelen in waarde, bieden stablecoins stabiliteit. 

Trouwens, ze hoeven niet altijd een fiat valuta te volgen, want de onderliggende waarde kan ook een edelmetaal zijn. Mijn collega Christiaan schrijft in zijn blog

Naast stablecoins die de koers van een fiat valuta nabootsen, kunnen stablecoins ook de koers van edelmetalen nabootsen. Zo zijn er diverse stablecoins die de koers van goud of zilver nabootsen, zoals PAX Gold (PAXG) en Tether Gold (XAUT). 

Bekijk hieronder een filmpje, waarin de stablecoins geanimeerd worden uitgelegd:

Algoritmische stablecoins

Maar hoe zit het dan met algoritmische stablecoins? Is dat weer wat anders? Ja, dat is absoluut wat anders. Algoritmische stablecoins zijn gedecentraliseerd en worden in stand gehouden door algoritmes; wiskundige formules. Door deze formules worden coins aan elkaar gekoppeld en wordt de prijs aangepast op basis van vraag en aanbod van de pairing. Deze coins hebben geen onderpand, dus daarom noemen we ze ook wel non-collateralized stablecoins. 

Het algoritme achter de coins heeft een bijzondere programmering, waardoor het aanbod verhoogt kan worden. Dit gebeurt natuurlijk alleen, wanneer er sprake is van deflatoire posities. Het tegenovergestelde is ook mogelijk: dat het aantal stablecoins afneemt, wanneer er sprake is van vermindering van de koopkracht. De algoritmische stablecoins stabiliseren de koers, door zich automatisch aan te passen op de marktontwikkelingen. 

Bekijk in onderstaande video de uitleg over de stablecoins die werken op basis van een algoritme:

Vitalik Buterin over algorithmic stablecoins

Vitalik Buterin (je weet wel, de oprichter van Ethereum), houdt al tijden een eigen blog bij. Lekker basic, geen tijd en geld verspilt aan de opmaak, dus ideaal voor de doelgerichte lezer. Trouwens, even tussendoor. Ook hij geeft een super fijne uitleg van de automated stablecoin, zie hier:

For the purposes of this post, an automated stablecoin is a system that has the following properties:

 1. It issues a stablecoin, which attempts to target a particular price index. Usually, the target is 1 USD, but there are other options too. There is some targeting mechanism that continuously works to push the price toward the index if it veers away in either direction. This makes ETH and BTC not stablecoins (duh).
 2. The targeting mechanism is completely decentralized, and free of protocol-level dependencies on specific trusted actors. Particularly, it must not rely on asset custodians. This makes USDT and USDC not automated stablecoins.

In practice, (2) means that the targeting mechanism must be some kind of smart contract which manages some reserve of crypto-assets, and uses those crypto-assets to prop up the price if it drops.

Maar daarvoor haal ik dit artikel niet aan, want hij schreef afgelopen voorjaar een blog met de titel 'Two thought experiments to evaluate automated stablecoins'. De gigantische crash van het ecosysteem van Terra was de aanleiding van dit artikel. Hij geeft aan dat we stablecoins vanuit het basisprincipe moeten benaderen en daarom wil hij twee mijmeringen bespreken: "Hence, what we need is not stablecoin boosterism or stablecoin doomerism, but rather a return to principles-based thinking. So what are some good principles for evaluating whether or not a particular automated stablecoin is a truly stable one?"

 1. Kan de stablecoin veilig worden afgebouwd tot nul gebruikers?
 2. Wat gebeurt er als je de stablecoin koppelt aan een index die jaarlijks 20% stijgt?

Je leest zijn artikel hier, maar dit zijn de keynotes van zijn verhaal:

 • Er worden regelmatig bedrijven en projecten opgedoekt of afgeschaald van mainstream naar nice. Iedereen slikt dat en gaat weer door, zonder al teveel heisa;
 • De miljardencrash van Terra was bijna een self-fulfilling prophecy. Wanneer de verwachtingen van een ineenstorting toenemen, hebben mensen geen vertrouwen in toekomstige vergoedingen, waardoor de marktwaarde van de coin daalt, het systeem kwetsbaar wordt en de ineenstorting in gang wordt gezet;
 • In theorie zou het kunnen worden afgebouwd, waardoor de vergoedingen en het marktkapitaal stabiel blijven bij elke stap van de daling. In de praktijk is het een snelle daling van de rente, gevolgd door een harde knal;
 • Stablecoins zijn vaak gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar wat als we een experiment doen in ons hoofd, waarbij we een index nemen die US-dollars met 20% per jaar laat groeien;
 • Dit is overigens niet realistisch, want met welke belegging heb je nou 20% rendement?;
 • Volgens Vitalik zijn er twee opties:
  • Het moet mogelijk zijn om een negatieve rente te berekenen, waardoor de USD in evenwicht wordt gebracht;
  • Het wordt ponzifraude, waarbij het start met hoge rendementen en vervolgens op een dag plotseling instort en verdwijnt.

De werking van algorithmic stablecoins

De werking van deze geautomatiseerde coins zijn best lastig uit te leggen, maar ze werken op basis van protocollen van Ethereum (ETH). De werkwijze is kenmerkend door onderstaande stappen:

 1. Oracle Contract - dit zorgt voor de werking tussen het smart contract achter de stablecoin en de externe kanalen, dus alles buiten de blockchain. Deze contracten zijn waardevol, aangezien ze bijdragen aan de juiste prijsstelling van de stablecoin op de verschillende exchanges;
 2. Rebase Contract - het rebase contract pakt deze prijzen (van het Oracle) en neemt deze als beginpunt. Moet door een stijging of daling van de prijs de voorraad verhoogd of verlaagd worden? Dan wordt dit contract aan het werk gezet!;
 3. Tokens (minting / burning) - is er sprake van een stijging van de waarde van de coin (ten opzichte van de stabiele waarde), dan is het tijd om tokens de verbranden. Is er juist sprake van een daling van de stabiele waarde van de stablecoin, dan moeten er nieuwe munten geslagen worden. 

Verschillende soorten automated stablecoins

Ik geef hieronder een aantal voorbeelden van stablecoins, maar eerst wil ik even met je kijken naar de verschillende categorieën. Er zijn veel opties, die allemaal hun eigen specifieke kenmerken met zich meedragen. Dit zijn belangrijke soorten algoritmische stablecoins:

 • Rebasing Algorithmic Stablecoins - deze coins hebben een bepaald kenmerk, namelijk: het aanbod neemt de regulering van de waarde over. Hierdoor grijpt het algoritme zelf in bij prijsdalingen of prijsstijgingen en zorgt dat de voorraad afneemt of groeit;
 • Fractional Algorithmic Stablecoins - deze zijn een uitzondering op de regel, want deze stablecoins zijn gedekt door onderpand. Dit is bijzonder iets, aangezien de coins gebacked worden door cryptografische algoritmen én asset collateralization. Een voorbeeld van deze soort is Frax Protocol, die je hieronder kunt vinden;
 • Seigniorage Algorithmic Stablecoins - dit is een variatie op het rebasing model. Door twee verschillende tokens te gebruiken, speelt dit algoritme in op de marktontwikkelingen. De ene token is supply-elastic (flexibel) en de andere token is een investeringsaandeel van het desbetreffende ecosysteem. Houders van de laatste soort token ontvangen inflatoire beloningen, maar dragen ook de lasten als de koers daalt;
 • Over-collateralized Algorithmic Stablecoins - deze laatste vorm is een goede keuze, als je een buffer wilt hebben voor de schommelingen in de koers.

Bekijk hieronder een video van het bovengenoemde voorbeeld: Frax Protocol:

Voorbeelden van algoritmische coins

Ik laat je natuurlijk niet zonder voorbeelden naar huis gaan, dus hierbij de top zeven van de algorithmic stablecoins:

 1. Frax Protocol - Frax Protocol is een innovator op het gebied van algoritmische stablecoins en alle bijbehorende systemen en processen. Ze noemen zichzelf dan ook 'The first fractional-reserve stablecoin'
 2. DAI - DAI is een op Ethereum gebaseerde stablecoin, met dekking van een mix van diverse cryptocurrency's. "The world's first unbiased currency"
 3. Magic Internet Money - Populaire stablecoin die je op diverse exchanges terugvindt, waaronder UniSwap en PancakeSwap. "Abracadabra money - Make your interest bearing assets liquid"
 4. Ampleforth - Ampleforth is ook op Ethereum gebaseerd en is ontworpen om te dienen als basisvaluta in een moderne DeFi-wereld: Powering innovations in money.
 5. Empty Set Dollar - Deze coin is een unieke in de markt, vanwege de verfrissende mechanismen en decentralisatie. 'A fully-backed, trust-minimized & community-owned stablecoin for web3.'
 6. MAI - Dit is een hidden treasure, want het is niet zo eenvoudig te vinden. Je vindt 'm op Coinbase onder de naam MIMATIC, want de algoritmische stablecoin wordt gedekt door Matic-tokens. 
 7. USDX - De laatste stablecoin van dit lijstje is de USDX. Het is een crypto-backed native stablecoin, die onderdeel is van de DeFi-wereld van Kava. Iedereen zou in theorie, waar dan ook ter wereld, digitale activa als onderpand moeten kunnen deponeren om vervolgens USDX-tokens te balanceren en te slaan. "One Network. Two Chains. Infinite ways to build."

Volgens Coin Market Cap zijn er momenteel tussen de 20 en 30 algoritmische stablecoins, dus als je dit interessant vindt, dan is het best behapbaar!

Zijn algorithmic stablecoins wel veilig?

De markt waarop de stablecoins actief zijn, is niet gereguleerd. Hierdoor is er altijd sprake van een devaluatierisico met alle gevolgen van dien. Daarom is het altijd enorm belangrijk om, voordat je gaat investeren, je eigen onderzoek te doen. Ook moet je overwegen of de risico's het je waard zijn of dat je liever kiest voor een iets veiligere investering.

Verdiep je in de fundamentals van een coin en voer ook de technische analyse uit, voordat je ook maar ergens je geld in stopt. Algoritmische stablecoins hebben geen onderpand, waardoor ze door de regel genomen als zeer risicovol worden beschouwd. 

Bekijk hieronder een video, waarin de risico's worden uitgelegd:

Conclusie

In dit artikel over algoritmische stablecoins heb ik diverse zaken uiteengezet. Om te beginnen de relevante definities, de werking van algorithmic stablecoins, de verschillende soorten en ik heb je enkele voorbeelden gegeven. We hebben het gehad over wat gedachtenexperimenten van Ethereum-oprichter Vitalek Buterin én we hebben even kort bekeken of deze vorm van stablecoins wel veilig zijn. Enkele voorbeelden van algoritmische stablecoins, die we hebben behandeld, zijn Frax, USDX en MAI. 

Het belangrijkste is om te beseffen dat het altijd een risico is en blijft, net als het cryptotraden, beleggen of een andere vorm van investeren. Doe altijd je eigen onderzoek en laat je niet leiden door iemand anders zijn of haar onderbuikgevoel. Jij bent verantwoordelijk voor jouw financiën, dus handel slim! 

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over algoritmische stablecoins? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over Algorithmic stablecoins!

Foto door Rahul Pandit


Wil je traden als een echte crypto expert?

Krijg exclusieve trading signalen en behaal maximale winst!

Start vandaag nog!

 

Image
Money Mastery blogbanner

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.