Bitcoin hype achtergrond

De 3 grootste investering hypes van 2021

Een extra vakantie, een mooie nieuwe auto, een huis of zelfs een volledig financieel onafhankelijk leven (FIRE) zijn voor velen de drijfveren om hun geld te investeren in plaats van te sparen. Nu de rentes tegen de 0% aanliggen of zelfs negatief zijn voor mensen met een aanzienlijk kapitaal, wordt investeren des te interessanter. Zeker als je daarbij bedenkt dat de jaarlijkse inflatie ervoor zorgt dat jouw geld zelfs telkens minder waard wordt!

De geschiedenis van beleggen gaat enkele honderden jaren terug. Zo werden de eerste aandelen al in de tijd van de Verenigde Oost-Indische compagnie uitgegeven. Daarvoor werd er ook al geïnvesteerd, maar dat was allemaal onderhands. De eerste echte aandelen - die netjes genoteerd werden en een bepaalde opbrengst met zich meenamen - werden dan ook uitgegeven in de tijd van de VOC.

In de tussentijd heeft de financiële wereld zich sterk ontwikkelt en is investeren inmiddels makkelijker dan ooit geworden. Met een paar klikken op de muisknop is jouw eerste investering al gedaan. Aandelen, huizen, horloges, goud, olie of andere grondstoffen, niks is te gek. Toch levert de ene investering meer op dan de ander, maar er zitten ook meer risico's gebonden aan sommige investeringen.

Als we een kijkje nemen in de geschiedenisboeken zien we dat er eigenlijk altijd bepaalde investeringen waren die veel meer opbrachten dan andere investeringen. Dit zijn dan ook de investering trends geweest van die tijd. Neem bijvoorbeeld de tulpenmanie, een periode waarin één zwarte tulp zelfs de waarde bereikte van een Amsterdams grachtenpand. Of de Dot-com bubbel, een periode waarin de waarde van allerlei internetbedrijven de pan uit steeg, om vervolgens volledig in elkaar te storten in het jaar 2000. 

Investering hypes bestaan dus al langer, maar ook in het jaar 2021 zijn deze aan de orde van de dag. Voordat je gaat lezen over de 3 grootste investering hypes van 2021 willen we je wel graag meegeven dat er ook veel geld verloren kan gaan in een hype. Een hype kenmerkt zich door een periode van snelle prijsstijgingen die vaak gevolgd wordt door een periode van snelle dalingen, dus wees gewaarschuwd!

Als je het aandurft, lees dan snel mee.

 

header foto: Overearth / Shutterstock

Bekijk snel

Pokémon kaarten

2020 en 2021 staan voor ons allemaal in het teken van Covid-19 en de meesten van ons zijn op zoek gegaan naar andere manieren om zichzelf te vermaken dan de gebruikelijke dingen. In plaats van dat we ons geld uitgeven in de kroeg, een mooie film in de bioscoop of aan een plaatsje in het stadion van ons favoriete voetbalteam, gaat dat geld nu uit naar andere dingen.

We zijn in onze sociale leven beperkt geraakt en dan vooral de leeftijdsgroep 20 t/m 40 die vaak nog het meest actief is op sociaal gebied voelt de grote impact van al deze beperkingen. Dat wil trouwens niet zeggen dat de rest er geen last van heeft, maar toch blijkt uit de cijfers dat vooral deze leeftijdsgroep het er zwaar mee heeft. 

Laat het nou precies die groep zijn die is opgegroeid met Pokémon. Elke dag weer voor de TV om je favoriete serie te bekijken en als je naar school ging nam je al je Pokémon kaartjes mee om te ruilen met je vrienden. Helaas kwam van dat ruilen toch meestal huilen ...

Tenzij je toevallig een paar mooie base set first edition Charizards hebt weten te scoren bij je vrienden! Je had er toen misschien nog geen benul van, maar dat zal waarschijnlijk de beste deal zijn die je ooit in je leven hebt gemaakt.

Image
base set first edition charizard
Base set 1st edition Charizard. bron: beckett.com

 

Dit stukje karton gaat tegenwoordig over de toonbank voor $50.000 tot wel $300.000 (!!).

Waarom is Pokémon een hype?

Pokémon kaarten waren begin 2000 al een ware rage onder de jeugd, maar ook ouderen. Er zijn sindsdien een heleboel nieuwe sets uitgebracht en ook de serie is niet gestopt, maar vooral begin 2000 was een gouden tijd voor Pokémon.

Nu Corona ons in de greep heeft zijn mensen naar alternatief vermaak gaan zoeken en wat blijkt: Pokémon kaarten zorgen precies voor dat nostalgische gevoel waar we naar op zoek zijn, want hé, vroeger was alles beter toch?

Een paar jaar geleden hadden we al de kortstondige maar heftige hype genaamd Pokémon Go, een app waarbij jezelf in de wereld om je heen Pokémons kon vangen en trainen. Toen zagen we al dat het het hele land in zijn greep had. Overal waar je kwam zag je mensen in groepen naar hun telefoons kijken en swipen om zo hun geliefde Pokémons te vangen. Er werden zelfs massale events gehouden door het land heen. 

Toen al zagen we dat de vraag naar Pokémon kaarten van vroeger zwaar toe nam en die vraag is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden, zoals dat wel vaak met collector's items het geval is. Maar het afgelopen jaar zijn de prijzen van kaartjes echt de lucht ingeschoten. Waarom?

De leeftijdsgroep 20-40, die dus sowieso al Pokémon fans waren, heeft nu heel weinig te doen en relatief veel meer geld te spenderen. Voor velen van hen is er niets leuker dan dat oude magische gevoel ophalen van een complete set kaarten bij elkaar te sparen en dus is iedereen de zolder door gaan spitten om die kaartjes te voorschijn te halen. De één teleurgesteld omdat blijkt dat moeders ze allemaal heeft weggegooid, de ander teleurgesteld omdat de kaarten in waardeloze staat teruggevonden zijn en de ander beseft zich dat geld wel degelijk aan bomen groeit.

Toch is het voor de meesten moeilijk om afstand te doen van hun kaarten en zien ze liever een complete eigen collectie, dus is er een markt ontstaan voor deze kaartjes. Het aanbod is laag (vooral van de kaartjes in goede staat), de vraag is enorm en wat krijg je dan? Een hype waar je u tegen zegt. Alvast succes met het doorspitten van de zolder!

Crypto

Dit is misschien een gevalletje open deuren intrappen, maar je zult als bezoeker van onze site vast al door hebben gehad dat crypto ook een enorme trend is in 2021. Ook dit is niet zonder reden.

In zijn simpelste vorm is crypto een digitale valuta. Zo kennen we de traditionele valuta's als de euro (€), de Amerikaanse dollar ($) en de Japanse yen (¥), ook wel fiat geld, maar cryptocurrencies zijn geldvormen die alleen online beschikbaar zijn, gebaseerd op blockchain technologie. De meest bekende cryptocurrency is natuurlijk Bitcoin (BTC), maar ondertussen kennen we ook cryptomunten zoals Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) en Ripple (XRP) die heel groot zijn geworden.

Het idee van crypto bestaat al sinds 2008 met Bitcoin als Proof-of-Concept, maar gaandeweg is de cryptomarkt zich gaan evolueren en zijn er een heleboel nieuwe munten bijgekomen, ieder met zijn eigen use-case. Tien jaar geleden had niemand ooit verwacht dat de totale cryptomarkt op het moment van schrijven zo'n $2 biljoen waard zou zijn, maar sinds 2017 is de sneeuwbal eigenlijk pas echt gaan rollen. 

In 2017 was crypto echt de onomstreden winnaar als het gaat om beste investeringen, ook toen zagen we wat we vandaag de dag zien, een hype pur sang. Toch zijn er ook heel veel mensen die geld hebben verloren in die tijd, omdat de prijzen zo hard stegen dat ze boven de werkelijke waarde terecht kwamen, waardoor de markt ook weer snel in elkaar stortte, zoals je hieronder kan zien

Image
Cryptocurrency hype van 2017
De cryptocurrency hype van 2017. bron: CoinMarketCap

Na het klappen van de markt werd er veel geroepen dat de "zeepbel" gebarsten was en dat iedereen voor goed zijn geld kwijt zou zijn. Crypto zou namelijk gemaakt zijn voor hackers en geen toegevoegde waarde leveren voor onze maatschappij zoals we die kennen. 

Maar hier staan we dan, het jaar 2021 en de prijzen zijn hoger dan ooit, Tesla accepteert Bitcoin als betaalmiddel, Visa werkt met het Ethereum-platform en ook Paypal maakt cryptobetalingen mogelijk. Ook dit jaar is crypto dé onomstreden winnaar als het gaat om beste investeringen tot nu toe. Maar waarom? En blijft dit zo?

Waarom is crypto een hype?

Het is voor veel mensen duidelijk geworden dat ons verouderde traditionele financiële systeem zijn mankementen kent. Zo zijn we tegenwoordig heel afhankelijk van tussenpersonen met veel macht, zoals banken, verzekeraars, maar ook bedrijven zoals Airbnb en Uber. Deze instanties vereisen vaak veel persoonlijke informatie in een samenleving waar onze privacy sowieso al in het geding is, maar ook zijn procedures vaak traag en kosten ze veel geld.

Wat nou als al deze processen zonder tussenpersoon geregeld konden worden? Zou onze samenleving daarop vooruit gaan? In ieder geval maakt crypto het allemaal mogelijk.

Als je de geschiedenisboeken induikt zie je dat over de jaren heen de mens telkens individualistischer is gaan leven. De mens wil vrij en onafhankelijk zijn. Vandaar dat telkens meer landen een democratische rechtstaat aannemen. Maar toch zijn we niet helemaal vrij en onafhankelijk. Ons financiële systeem is nog zwaar verouderd en crypto is de broodnodige emancipatie voor een nieuwe economie.

Dat besef is bij veel mensen de laatste jaren ingedaald en ook grote instanties beginnen dit idee te omarmen. In de tussentijd dat onze huidige economie alleen maar is verslechterd, is er keihard gewerkt en geïnnoveerd in de crypto industrie. Er zijn hele waardevolle projecten bijgekomen en de bestaande projecten zijn alleen maar beter en efficiënter geworden. 

De crypto hype van 2021 is dus een logisch gevolg. De vraag is alleen hoe lang de hype staande blijft, want er zal net als na 2017 een dag komen dat de prijzen weer zullen dalen. En de vraag is ook wanneer de eerstvolgende hype weer zal plaatsvinden. Het is inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat crypto een blijver is, maar ook crypto moet geloven aan marktcycli.

NFTs

Wie zich een beetje is gaan verdiepen in crypto dit jaar heeft waarschijnlijk ook wel gehoord van NFTs, oftewel non-fungible tokens, de rage binnen crypto van dit jaar. 

Ik kan hier in deze blog wel een hele uitleg vuil gaan maken over wat NFTs zijn, maar ik denk dat ik die eer beter kan overlaten aan mijn collega Matt, die in het artikel Wat is een non-fungible token (NFT) precies beschrijft wat een NFT is en wat je ermee kan. 

NFTs bieden weer een hele nieuwe dimensie van mogelijkheden binnen de cryptowereld, van nuttige use-cases, zoals het verifiëren van de authenticiteit van een product, naar het verzamelen van Polkamons. Nee, geen Pokémons, Polkamons ja. 

Zo'n Polkamon is dan vastgelegd in een NFT en die NFT is transfereerbaar, wat dus betekent dat je een NFT kan kopen en verkopen op een marktplaats als OpenSea. Je kan het inmiddels zo gek niet bedenken en je kan er een NFT van maken en verkopen. Muziek, kunst, tweets, in-game items, een foto van je grote boodschap, noem maar op ...

De NFT-hype is inmiddels zo ver gevorderd dat een van de duurste kunststukken van tegenwoordig een digitaal plaatje is, vastgelegd in een NFT. Aanschouw hieronder een kunststuk van $69 miljoen, gemaakt door Beeple.

Image
Beeple NFT
bron: Beeple

 

Waarom zijn NFTs een hype?

NFTs zijn inherent aan crypto. Crypto is een hype en NFTs zijn weer dé hype binnen crypto op dit moment. In het verleden zijn ICO's en DeFi bijvoorbeeld ook hypes geweest binnen crypto. Een hype binnen een hype? Ja!

Crypto is de revolutie van onze huidige economie, maar ook binnen crypto vinden er revoluties plaats. Zoals eerder gezegd bieden NFTs ons weer een heleboel nieuwe mogelijkheden, de één interessanter dan de ander, maar dat het een technologie is die handig uit kan komen voor onze samenleving is niet te ontkennen.

Afgelopen zomer was bijvoorbeeld decentralized finance (DeFi) de smaakmaker van crypto, omdat mensen begonnen in te zien dat het een concept is wat toegevoegde waarde levert. Op het moment dat de prijzen door het dak gaan wil iedereen ervan mee profiteren en zo ontstaat een hype. 

Nu het grote publiek op de hoogte begint te raken van het concept NFT, stijgen ook de prijzen van NFTs en NFT-projecten, zoals Chiliz (CHZ) en Enjin (ENJ) door het dak. Iedereen wil hiervan mee profiteren en dus ontstaat er een kleine bubbel. 

Het is dus aan te raden om voorzichtig te zijn met het investeren in NFTs. Er valt geld te maken, maar de vraag blijft wat de echte waarde achter een NFT of NFT-project is. Eén ding is zeker: The technology is here to stay.

Conclusie

In het verleden hebben we hypes gezien, vandaag de dag zien we hypes ontstaan en ook in de toekomst zullen we hypes blijven zien. Hypes horen nou eenmaal bij de mens. Iedereen heeft wel eens het gevoel van FOMO (Fear Of Missing Out) gehad en precies dat gevoel is de stichter van hypes, zoals crypto, Pokémon, NFTs.

Hypes zijn tijdgebonden en hebben vaak met marktcycli te maken, maar dat betekent niet dat het achterliggende product per definitie een goede investering is. Zo hebben we gezien dat de tulpenmanie in de 17e eeuw voor velen niet goed heeft uitgepakt, ook niet op lange termijn, want wie zou er nu een Amsterdams grachtenpand bieden voor een zwarte tulp?

Maar als we kijken naar de Dot-com bubbel van begin 2000, zien we dat in die periode ook bedrijven zoals Google, Amazon en Apple groot zijn geworden. Na deze hype zijn die bedrijven lang onder de radar gebleven, maar dit zijn inmiddels de grootste bedrijven ter wereld geworden. 

Wij, van AllesOverCrypto, zijn er bijvoorbeeld heilig van overtuigd dat crypto een blijver is. Maar welke cryptocurrencies zullen blijven bestaan, hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen in de toekomst en of er niet weer een nieuwe technologie crypto overneemt kan niemand zeggen. Uiteindelijk blijft investeren altijd een kleine gok, maar je kan de risico's beperken door goed onderzoek te doen en nooit meer te investeren dan je kwijt kan. Dus doe dat ook!

In onze AllesOverCrypto Facebookgroep praten we vaker over hypes, investeren en risico's. Kom dus zeker een kijkje nemen en stel al je crypto gerelateerde vragen. Tot snel!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.