Chiliz

Chiliz (CHZ) – een uitgebreide uitleg voor beginners

Elke dag ontdekken we nieuwe crypto en het lijkt alsof er elke dag steeds meer munten bijkomen. Het voordeel van de Blockchain-technologie is de diverse use-cases die de technologie met zich meebrengt. Via portalen als CoinGecko kan je een overzicht raadplegen per marktsegment. Zo zijn er maar liefst bijna 50 markten waar crypto actief in zijn, waaronder muziek en gaming. Maar ook de sport- en entertainmentwereld ziet voordelen in de technologie. Chiliz (CHZ) is het nieuwe project dat fans wil verbinden met hun sportclub. Ontdek hier alles wat je moet weten over Chiliz (CHZ)

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Header image: Andrew Angelov/Shutterstock.com

Bekijk snel

 

 

Wat is Chiliz (CHZ)

Ruim 50% van de hele wereld is supporter van een sportclub. Laten we kijken naar verschillende grote voetbalclubs, maar ook tennis en basketbal. Tijdens een WK beseffen we des te meer hoe groot de sportindustrie is en hoeveel fans er over de hele wereld zijn. We kennen allemaal wel iemand die nét iets te fanatiek is en zijn hele leven in functie staat van een bepaalde sportclub. Deze sportclubs zijn vooral afhankelijk van investeerders en kunnen bestaan doordat ze rendabel blijven dankzij hun trouwe fans. Denk aan de verkoop van tickets of merchandise. Maar wat als sportclubs hun fan nog meer betrekken bij de club?

Chiliz (CHZ) is een ERC20-token gebaseerd op de blockchain van Ethereum en het maakt het mogelijk voor sportclubs om hun eigen fantokens te creëren. Zelf zeggen ze dat ze dé toonaangevende blockchain leverancier zijn voor sport en entertainment over de hele wereld.

Fans kunnen alleen maar kijken naar hun favoriete club of wedstrijd, zonder dat ze hierbij verder betrokken geraken. Dit kunnen ze veranderen door het aanbieden van deze fantokens. Het creëren en aanbieden van deze fantokens, individueel per club, gebeurt op het platform van socios.com. Sportclubs bieden hun tokens aan en verkopen ze vervolgens op het platform. Met deze token koop je als het ware een beetje stemrecht in van deze club. Zo heb je al de FB Barcelona Fan Token (BAR) of de Juventus Fan Token (JUV).

De DeFi-markt en de markt van de Non-Fungible Tokens (NFT) zijn razend populair geworden begin 2021 in de cryptowereld. Chiliz (CHZ) is een van de weinige projecten die beide toepast. Door middel van Smart Contracts kunnen sportclubs hun eigen tokens maken op de blockchain en deze dan verkopen als fantokens aan supporters.

Ontstaan Chiliz (CHZ)

In 2016 is het idee ontstaan om een token als Chiliz (CHZ) te ontwerpen om fan en sportclub dichter bij elkaar te brengen. Met hun hoofdkantoor gevestigd in Malta, zijn ze in 2018 ook daadwerkelijk aan de slag gegaan om ideeën om te zetten in de realiteit. Chiliz is lid van de EEA, Enterprise Ethereum Alliance, het grootste Ethereum-ecosysteem voor ondernemingen om de Ethereum-technologie toe te passen en te gebruiken in hun activiteiten.

Ze hebben 66 miljoen dollar opgehaald door middel van Private Placement. Een Private Placement is een verkoop van activa aan een vooraf geselecteerd groepje investeerders in plaats van een open markt. Het werkt als een alternatief voor een Initial Public Offering (IPO). In 2018 werden er 8,8 miljard CHZ-tokens uitgebracht. Een jaar later, in 2019 is het platform van Socio.com live gegaan waarbij Juventus de eerste club was die hun fans een fantoken aanbood.

Socios.com

Chiliz (CHZ) is de drijvende kracht achter het platform van socios.com. Ze zien het zelf als een consumentgericht en schaalbaar product omdat het toepasbaar is voor eender welke sportclub die interesse heeft om op deze manier hun fans stemrecht te geven in de club. De interesse is wel degelijk aanwezig. Naast Juventus, heeft Socios.com inmiddels een partnerschap met verschillende grote namen in de sportwereld, denk maar aan FC Barcelona, Paris Saint-Germain en AC Milan.

Op het platform van Socios.com kunnen sportclubs hun unieke digitale activa aanbieden, in de vorm van een fan token. Deze wordt uitgegeven op de blockchain van Chiliz via een Fan Token Offering (FTO).

Fan tokens kunnen gezien worden als een exclusieve membership card. Ze krijgen als eerste VIP-uitnodigingen, hebben de mogelijkheid om de leden van hun sportclub te ontmoeten en zelfs toegang tot exclusieve zitplaats en behind-the-scene op wedstrijden. Door middel van interactie via het platform en het stemmen, krijgt de gebruiker ook rewards. Met deze beloningen krijgen ze meer toegang tot exclusieve deals zoals hierboven vermeld.

Fan Token Offering (FTO)

Een FTO of Fan Token Offering is een manier om nieuwe partners op het platform van Socio te introduceren en lanceren. Dit gebeurt alvorens de tokens beschikbaar zijn op exchanges.  

Eerst bepalen ze een vaste prijs per Fan Token. Nadien bepalen ze een voorraad die ze beschikbaar stellen voor verkoop via Socios. Ten slotte bepalen ze over welke periode je kan deelnemen aan deze Fan Token Offering. Dit kunnen een paar weken zijn of zelfs een paar maanden. Op deze manier willen ze de Fan Tokens beschikbaar maken voor iedereen alvorens ze op de markt komen. Hierdoor kunnen superfans meteen hun stemrecht kopen door middel van deze fan token.

In onderstaand voorbeeld zie je dat de Fan Taking Offering (FTO) van Juventus 6 maanden heeft geduurd tegen een prijs van 2 euro. Als we kijken naar de exchanges, zien we dat deze Juventus Fan Token (JUV) hier pas beschikbaar was eind april. Superfans hebben hier dus een heuse voorsprong.  

Image
Fan Token Offering
Source: socios.com

Stemrecht

Heel veel mensen zijn wereldwijd onderdeel van een bepaalde sportclub. In sommige sportgebieden zijn de fans net iets gepassioneerder en actiever dan in andere sporten. Laten we denken aan de passie die voetbalfans met zich meedragen en echt leven voor de club en zo nooit een match missen.

Door middel van de nieuwe Blockchain technologie bindt Chiliz (CHZ) als het ware hun fans nog meer aan een bepaalde club door hen deels stemrecht te geven in deze club. De club kiest steeds zelf op wat er gestemd mag worden en wanneer. Zo houden ze uiteraard zelf de controle over hun eigen club, maar het bindt de fanatieke sporter wel door deze investering te doen. De supporter wordt als het ware nog meer onderdeel van de club en voelt zich ook meer betrokken doordat hij of zij bijvoorbeeld kan kiezen welk nummer wordt gespeeld bij het maken van een doelpunt of welk nummer ze gebruiken wanneer het team het veld oploopt.

Clubs kunnen zelf bepalen in hoeverre fans stemmingsrecht kunnen krijgen, bijvoorbeeld over het ontwerp van de voetbalshirts van het nieuwe seizoen of hoe ze het gloednieuwe stadium gaan noemen van de club maar ook over de gehele nieuwe merchandise-collectie.

Waarover gestemd kan worden, bepaalt de club zelf. Het stemmen zelf gebeurt op het platform wanneer de club deze mogelijkheid aanbiedt. Dit is trouwens niet bindend, de eindbeslissing ligt bij de club zelf die zelf autonoom beslist.

Dit zorgt ervoor dat de club en de fan dichter bij elkaar komen. Zelf noemen ze dit ‘real fan engagement’. Fans zijn niet langer een achterban van een club, maar door deze fantokens worden ze deel van de toekomst van de club. Dit is uiteraard te nuanceren omdat het beslissingsrecht bij de club zelf ligt, maar door het stemrecht krijgen ze wel een bepaalde inspraak.

Voor de club is het ook een lucratieve beslissing omdat ze op deze manier miljoenen extra omzet genereren door hun fans stemrecht te geven door middel van deze tokens. Voor de echte superfans is het onbetaalbaar om mee inspraak te krijgen in bijvoorbeeld vestimentaire keuzes of merchandise collecties.

De ‘real fan engagement’ van Chiliz is toepasbaar op de gehele industrie van sport en entertainment. In huidig voorbeeld beperken we ons met name tot voetbal, maar laten we denken aan boksen, golf, tennis. Het principe is hetzelfde in eender welk domein. 

Financieel voordeel

Waarom zou een sportclub stemrecht geven aan hun fans die ze nota bene niet kennen? Het is belangrijk te weten dat er hier geen democratisch model is waarbij fans beslissingsrecht hebben over bepaalde vraagstukken. Ze hebben stemrecht, en enkel over onderwerpen die de sportclub zelf voorlegt aan hun fans.

Natuurlijk zit er ook een groot financieel voordeel aan voor alle sportclubs. Ze bieden hun unieke fantokens aan op het platform die vervolgens gekocht worden. Op grote schaal kan dit gaan over een opbrengst van miljoenen, zeker bij grote clubs als FC Barcelona. Met deze extra inkomstenstroom kunnen ze veel meer doelstellingen gaan bereiken en extra investeren in hun sportclub. Als wederdienst geven ze hun fans stemrecht om de club mee te gaan sturen in de toekomst.

Veel sportclubs zijn financieel afhankelijk van hun fans. Wanneer hun achterban te klein is en vervolgens onvoldoende tickets verkopen voor een wedstrijd, is het mogelijk dat een sportclub in de financiële problemen geraakt. Maar ook vooral andere clubs, met name kleinere en onbekendere clubs kunnen het hierdoor financieel moeilijk krijgen. Door zich aan te sluiten bij Socios.com en Chiliz (CHZ) kunnen ze hun fans tegemoetkomen door hen stemrecht te geven in ruil door de verkoop van deze tokens. Zowel de sportclub als de fan ziet hier voordelen in.

Partners

Chiliz (CHZ) is nog een zeer jong project dat inmiddels al grote partners aan zich heeft weten te binden. Momenteel zijn de grootste partners voornamelijk voetbalclubs die reeds grote successen hebben door middel van de Fan Token. Bekijk hieronder een aantal van hun grote partners die ze hebben begin 2021.

Image
Partners Socio
Source: socios.com

Er gaan zelfs speculaties rond dat het project bezig is met het strikken van andere grote partners. Zo zouden ze zich momenteel focussen op de Amerikaanse markt om daar te gaan investeren in de wereld van basketbal. Als de Amerikaanse NBA toekomst ziet in het project, betekent dit natuurlijk een grote stap voor Chiliz (CHZ). Met enorm veel fans, kunnen ze in een recordtempo fan tokens verkopen. De toekomst gaat uitwijzen of de Amerikaanse basketbalindustrie toekomst ziet in doelstellingen en mogelijkheden van Chiliz (CHZ)

Hoe koop ik Chiliz?

Chiliz kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van CHZ.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek CHZ op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in CHZ. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt CHZ gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

De blockchain-technologie heeft afgelopen jaren bewezen dat er veel meer mogelijk is dan louter crypto te gebruiken als betaalmiddel. De laatste jaren wordt er steeds verder gebouwd op huidige technologie en we ontdekken steeds meer mogelijkheden van deze nieuwe digitale revolutie. Wanneer we kijken op hoeveel markten crypto momenteel actief zijn, zien we dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Sportclubs zijn doorgaans financieel afhankelijk van investeerders waardoor het beslissingsrecht van een bepaalde club centraal gevestigd is. Zonder deze investeerders, heeft een club geen toekomst. Met de toekomst van blockchain en met name de mogelijkheden die Chilliz (CHZ) biedt, heeft elke club zelf de regie van hun toekomst in handen. In plaats van financieel afhankelijk te zijn van een selecte groep investeerders, gaan ze hun fans betrekken bij de gehele club door ze meer stemrecht te geven. Fans worden meer betrokken bij hun favoriete club en de sportclub zelf heeft financiële stroom vanuit hun fans om hun sportclub sterker te maken in de toekomst.

Met een steeds groeiende populariteit en stijgende tendens, zijn we erg benieuwd hoe Chiliz (CHZ) zich verder gaan ontwikkelen in 2021. De eerste maanden van 2021 waren alvast veelbelovend, met een top 50 positie in de charts van CoinGecko, zijn we benieuwd naar het verdere verloop in 2021!

Benieuwd wat andere investeerders vinden van Chiliz (CHZ)? Vraag het in onze Facebookgroep en ontdek samen de toekomst van deze populaire cryptomunt.

Ben je nu zelf ook nieuwsgierig hoe jij nieuwe cryptomunten kan ontdekken waar veel potentieel inzit? In onze Masterclass onthullen we jou dé cryptoparels van 2021. Volg hieronder onze gratis training en ontdek hoe wij van jou een heuse crypto-expert gaan maken.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.