Zou Satoshi Nakamato ooit hebben kunnen denken dat de techniek die hij heeft bedacht zo revolutionair zou worden? Waarschijnlijk niet, of juist wel. Hij heeft er immers voor gekozen om niet publiekelijk voor naar buiten te komen. Dat doet hij mede doordat hij bang is voor de gevolgen die het kan hebben, omdat Bitcoin de hele wereld heeft veranderd.
Echter staan we nu nog maar aan het begin van deze ICT-revolutie. Blockchain is immers nog geen 15 jaar jong. Voordat het daadwerkelijk gebruikt kan worden, is er nog veel ontwikkeling nodig. Daarom is het ook niet erg dat het tijd kost: het betekent dat er uiteindelijk meer mogelijk zal zijn.
In dit artikel vertel ik je hoe belangrijk blockchain kan worden, en welke impact het waarschijnlijk op ons dagelijkse leven gaat hebben. Zo weet je al een klein beetje wat jou te wachten staat wanneer je ouder bent (al blijft het natuurlijk een voorspelling).
Bekijk snel
Wat is blockchain, en hoe werkt het?
Blockchain is vooral bekend geworden door Bitcoin. Maar wat is het, en hoe werkt het eigenlijk? De blockchain bestaat uit een groot netwerk van computers. Deze computers noemen we nodes. Wanneer iemand een transactie maakt, bijvoorbeeld een Bitcoin verstuurt, zullen deze nodes controleren of deze transactie ook echt gemaakt kan worden. Zo kijken ze bijvoorbeeld of er wel genoeg Bitcoin in je wallet is om de transactie te kunnen maken.
Op het moment dat de transactie wordt goedgekeurd, wordt deze samen met alle andere transacties die in 10 minuten tijd zijn goedgekeurd toegevoegd in één blok. Vervolgens wordt dit blok gehashed. Dit houdt in dat het wordt omgezet naar een code (de hash), wat zorgt voor de veiligheid.
Alle blokken worden in chronologische volgorde geplaatst in de blockchain. Ieder blok heeft de hash van het vorige blok in zich opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat alle blokken door middel van een ketting aan elkaar zijn verbonden. En dat zorgt ook weer voor wat extra veiligheid.
Want iedere node heeft een kopie van de hele blockchain opgeslagen. Op het moment dat de inhoud van een blok verandert, zal ook de hash van het blok veranderen. Dat betekent dat er op een gegeven moment een kink in de kabel komt. Dat zal vervolgens worden opgemerkt door alle andere nodes, waarna het bewerkte blok niet als de waarheid zal worden beschouwd. Dit zal door alle nodes geweigerd worden.
Dit zorgt ervoor dat niemand iets in de blockchain kan aanpassen. Als er iets gebeurt, zal dit voor altijd blijven opgeslagen in de blockchain. Het is wel mogelijk om iets te veranderen, maar dat zal dan in een nieuw blok moeten gebeuren. Een gebeurtenis kan dus niet volledig ongedaan worden gemaakt.
Waar wordt de blockchain nu al voor gebruikt?
De blockchain is niet iets dat alleen in de toekomst gebeurd. Het wordt nu namelijk al volop gebruikt, en er komen steeds meer functies bij. Men verwacht zelfs dat de blockchainmarkt in 2021 met maximaal $2.3 miljoen zal toenemen.
Laten we daarom eens kijken naar waar de blockchain nu al voor gebruikt wordt. Zo wordt het makkelijk om te begrijpen welke rol het in de toekomst kan gaan spelen.
Cryptocurrency
De bekendste en meest gebruikte functie van blockchain is natuurlijk cryptocurrencies. Sterker nog: dit was ook de allereerste functie van de blockchain. In 2008 ontwierp Satoshi Nakamato Bitcoin, welke werkt op de blockchain. Sindsdien zijn er ontzettend veel nieuwe cryptomunten bijgekomen die dus gebruik maken van de blockchain. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.
Gedecentraliseerde applicaties (dApps)
Steeds meer ontwikkelaars kiezen ervoor om applicaties voor de blockchain te ontwikkelen. Dit zijn dus gedecentraliseerde applicaties, ook wel dApps genoemd. Het verschil met gecentraliseerde applicaties is dat de gegevens van een dApp niet op een centrale server worden opgeslagen, maar op de blockchain.
Dat betekent dat de gegevens eigenlijk veel veiliger zijn opgeslagen. Er is namelijk niet één instantie die hier de volledige macht over heeft, zoals bij Facebook bijvoorbeeld wel het geval is.
Smart Contracts
De meeste dApps maken gebruik van smart contracts. Dat doen ze op een blockchain die dit ondersteunt, zoals Ethereum of Cardano. Een smart contract is, zoals de naam het al een beetje zegt, een contract dat wordt opgeslagen op de blockchain. Hier is vervolgens ontzettend veel mee mogelijk.
Zo zou je bijvoorbeeld, wanneer je een website koopt, het contract op de blockchain kunnen bewaren. Het contract kan vervolgens zien wanneer jij hebt betaald, en vervolgens worden de inlog- en websitegegevens aan de koper overgedragen. Hierdoor is er dus geen notaris meer nodig, wat scheelt in de kosten.
Smart contracts kunnen erg breed ingezet worden. Daarom zullen ze ook een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van blockchain, zoals je zometeen zult gaan lezen.
Bewaren van gegevens
Het is ook mogelijk om als organisatie of particulier gegevens op de blockchain op te slaan. Zo zijn er al verschillende ontwikkelaars die het mogelijk maken om de blockchain als cloud te gebruiken. Je hoeft je data dan niet toe te vertrouwen aan één bedrijf, zoals OneDrive of Google. Doordat het op de blockchain wordt opgeslagen, kan niemand bij de bestanden komen dan jijzelf. En dat kan voor een stukje zekerheid zorgen.
In onderstaande video zie je meer over de gebruiksfuncties van blockchain.
Wat is de impact die blockchain zal hebben op ons dagelijkse leven?
Op dit moment heeft blockchain al een vrij grote rol binnen ons dagelijks leven. Dit zal in de toekomst alleen nog maar groter worden, zoals je dadelijk zult lezen. En daar hoef je echt niet bang voor te zijn, omdat dit geleidelijk zal gaan gebeuren. Daarnaast is de kans klein dat het de komende jaren al een grote rol zal gaan spelen. Eerst zal de technologie zich verder moeten ontwikkelen voordat bedrijven en overheden blockchain gaan gebruiken.
Laten we nu eens kijken naar welke impact blockchain kan gaan hebben op ons dagelijkse leven. Dit zijn voorspellingen die ik doe, kijkende naar de mogelijkheden die blockchain biedt binnen verschillende sectoren van onze samenleving.
Stemmen voor de verkiezingen met blockchain
Wanneer we de verkiezingen hebben in Nederland, moeten we fysiek naar een stembureau. Dat is opzich best raar, omdat we tegenwoordig bijna alles online doen. Dat kunt dus veel makkelijker, door middel van blockchain bijvoorbeeld.
Door iedere burger een token te geven in de vorm van een NFT (non-fungible token), kan iedereen online door middel van blockchain stemmen op zijn partij naar keuze. Het voordeel is dat je dan overal ter wereld kan stemmen. Je hoeft dus niet in Nederland te zijn, of iemand anders het recht te geven om voor jou een stem uit te brengen.
Vervolgens kunnen de stemmen ook veel sneller geteld worden. De uitslag is zelfs direct bekend zodra de stemtijd voorbij is. Dan scheelt dus veel tijd, kosten en mensen. Ook is de kans op fraude veel kleiner, omdat het om NFT's gaat. Echter zal er nog veel verbetering moeten komen in de technologie voordat dit ook daadwerkelijk mogelijk is. Op dit moment is blockchain namelijk nog niet veilig om dit daadwerkelijk uit te voeren.
Er zijn al verschillende blockchainprojecten die gebruik maken van het digitaal stemmen. Zo kun je bijvoorbeeld stemmen op de nodes die de blockchain zouden moeten leiden. Of kun je kiezen welk plan door de blockchain uitgevoerd moet worden. Dit is tot nu toe nog zonder enige problemen gegaan. Daarom is het ook niet ondenkelijk dat we in de toekomst blockchain gaan gebruik voor het stemmen voor de verkiezingen.
Weten waar producten écht vandaan komen
Wanneer jij in de supermarkt bananen of chocolade koopt, weet je dan zeker of de boer er wel genoeg geld voor heeft gekregen? Of wanneer je kleding koopt, weet je dan zeker of deze niet door kinderen of slaven zijn gemaakt? De producent zal zeggen dat het fairtrade is, al weet je nooit zeker of dit ook echt zo is. Je kunt het namelijk niet controleren.
Het is mogelijk om iedere stap in het productieproces op te slaan in de blockchain. Van de boer tot aan het verwerken van het product, tot aan dat het in de schappen wordt gelegd. Hierdoor kun je zien wanneer een product is gemaakt, uit welk land het komt of in welke fabriek het geweest is. Je kunt vervolgens veel makkelijker erachter komen of het ook daadwerkelijk een fairtrade product is.
Dit zorgt er ook voor dat producten er alles aan zullen doen om het product zo eerlijk mogelijk te laten maken. Iedereen kan immers toen hoe de vork daadwerkelijk in de steel steekt!
Geen problemen omtrent copyright
Je hoort steeds vaker verhalen over de schending van copyright. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar iets kopieëren dat niet van jou is. Of het nu gaat over afbeeldingen, muziek, teksten of producten met een patent. Toch is het soms lastig om te bepalen wie er nu eerder was. Want wanneer jij een foto hebt gemaakt, kun je wel een datum op de foto schrijven of koppelen, maar is het niet zeker dat je ook echt de eerste was. Je kunt dit immers makkelijk manipuleren.
Wanneer een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd, wordt er ook een timestamp toegevoegd. Dit bevat de tijd en datum dat het blok is toegevoegd. Stel dat je muziek of een afbeelding hebt gemaakt, kun je deze toevoegen aan de blockchain. Vervolgens is het voor iedereen duidelijk op welke datum en tijdstip jij jouw werkt hebt gemaakt. Er is dan ook geen twijfel meer over wie het eerste was.
Zorg-data overal beschikbaar
Wanneer je naar een ziekenhuis gaat, zullen jouw patiëntgegevens op de server van het ziekenhuis worden opgeslagen. Maar wanneer je op vakantie bent in het buitenland, en in het ziekenhuis beland, beschikt dat ziekenhuis niet over jouw gegevens.
Blockchain zou hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Want hoe handig is het dat alle zorginstellingen beschikken over de patiëntgegevens die zij nodig hebben? De blockchain zorgt ervoor dat de gegevens veilig worden bewaard, en alleen kunnen worden ingelezen door degene die hier toegang tot zouden mogen hebben.
Er kan vervolgens ook nog hierbinnen onderscheid gemaakt kunnen worden. Zo hoeft een tandarts niet te weten dat je een soa-test bij de huisarts hebt gedaan. Het is voor de tandarts wel makkelijk om te zien wat de dokter in het ziekenhuis heeft gezien toen je daar als eerste aankwam met kiespijn. Dit is allemaal makkelijk te regelen met blockchain.
Conclusie
Na het lezen van dit artikel weet je hoe blockchain werkt, maar ook waar het nu al voor gebruikt wordt. En het belangrijkste is toch wel dat je weet wat voor rol blockchain kan gaan spelen in ons toekomstige leven. De techniek achter blockchain zorgt ervoor dat er ontzettend veel mogelijk is, en daardoor zijn er ook ontzettend veel gebruikerssituaties te bedenken.
De voorbeelden hierboven zijn maar enkele van de vele mogelijkheden. Je zou kunnen stellen dat de lijst eigenlijk oneindig is. Tot de tijd dat dit ook werkelijkheid zal worden, moet er nog veel gebeuren. Blockchain staat namelijk nog in zijn kinderschoenen, en kan nog niet overal voor gebruikt worden. Dat is ook precies de reden dat er nog maar weinig bedrijven en overheden zijn die zijn overgegaan op het gebruik van blockchain.
Naast dat het nog in zijn kinderschoenen staat, zal ook het beeld rondom blockchain moeten veranderen. De meeste mensen denken, ten onrechte, alleen aan Bitcoin wanneer ze 'blockchain' horen. Terwijl er ondertussen al veel meer mogelijk is met blockchain dan alleen het laten draaien van Bitcoin.
Wil je op de hoogte blijven van alles omtrent blockchain? Bezoek dan onze Facebook community, want daar kun je vragen stellen over blockchain en cryptocurrency. Er vinden interessante discussies plaats en het is een plek waar gelijkgezinden elkaar treffen. Zie ik je daar?