Reserve Protocol

Reserve Rights Token (RSR) - de complete handleiding

Bankencrisissen in het verleden hebben aangetoond dat het financieel systeem gebaseerd is op vertrouwen en dat we blindelings vertrouwen dat ons geld veilig op de bank staat. Het jaar 2008 was dan ook een omkeerpunt waarin we in de realiteit zagen dat ons geld eigenlijk niet zo veilig was als we dachten. Als we dit op globale schaal bekijken, zien we dat er nog erg veel landen zijn waarbij overheidsinstanties te veel macht uitoefeningen en zelfs corrupt zijn. Deze miljarden mensen hebben dus geen veilige plaats hebben om hun geld op te slaan.

Het Reserve Protocol wil dan ook een stabiele, gedecentraliseerde valuta creëren die niet misbruikt of beïnvloedt kan worden door de overheid. Ze zijn van mening dat iedereen in de wereld, waar dan ook, de vrijheid moet hebben om te handelen en transacties te kunnen maken zonder hierbij gereguleerd te worden.

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Foto header:  Vladimir Kazakov/Shutterstock.com

Bekijk Snel

Doelstelling

Reserve heeft als doel een stabiele, gedecentraliseerde en door activa gedekte cryptocurrency op te bouwen tot ook dienst doet als digitaal betaalmiddel. Dit alles met een schaalbaarheid van een project waarbij er gebruikt wordt gemaakt van 100% onderpand. Het doel is om een universele waarde te creëren die bestendig is tegen onbetrouwbare banken en hyperinflatie.

Het protocol werkt met 3 soorten tokens die we verder gaan bespreken:

 1. Reserve Stablecoin Token (RSV)
 2. Reserve Rights Token (RSR)
 3. Verscheidene tokenized valuta die worden gehouden door het protocol om RSV te ondersteunen.

In onderstaande video krijg je een beknopte inleiding over het Reserve Protocol:

Reserve Protocol

De laatste jaren zien we dat er steeds meer geld wordt bijgedrukt. Het bijdrukken van geld is geen oplossing omdat dit een enorme invloed heeft op de waarde van het geld. Wij als burgers, hebben hier helaas geen inspraak over. Dit zijn beslissingen die genomen worden op hoger niveau. Maar wat als de leiders misbruik maken van dergelijke macht? In onderstaand voorbeeld zien we een overzicht van de jaarlijkse inflatieratio en hoe overheidsorganisaties de koopkracht en inflaties kunnen beïnvloeden.

Reserve is een organisatie die een gedecentraliseerd platform ontwikkelt dat gericht is op het bieden van toegang tot financiële middelen aan iedereen over de hele wereld, met Reserve Stablecoin (RSV) als kern. Ze creëren oplossingen voor bankieren met onderpand, met behulp van de voordelen van de blockchain technologie.

Het Reserve Protocol ijvert daarom om een stablecoin (RSV) te creëren die volledig gedecentraliseerd is en die door geen enkele instantie neergehaald kan worden. Veiligheid staat hier centraal, hun missie is om corrupte bankiers en regeringen te omzeilen zodat zo iedereen ter wereld beschikking heeft over een valuta die veilig is. Dit betreft mensen in ontwikkelingslanden, maar ook vermogende mensen die geen veilige plaats hebben om hun investeringen veilig te stellen.

Decentralisatie

De ideologie van decentralisatie is een kenmerk van crypto dat steeds meer benadrukt wordt in nieuwe projecten. Reserve ziet het globaal en kijkt naar mensen in alle samenlevingsvormen, ze vinden het een basisrecht dat iedereen handel kan voeren wereldwijd en transacties moeten kunnen doen. Nederland is gelukkig een welvarend land waarbij we nog steeds veel gebruik maken van banken, maar we vergeten vaak dat dit niet zonder risico is.

Zo kunnen mensen massaal het vertrouwen verliezen in een bank of kunnen banken bepaalde beslissingen nemen die onrechtstreeks invloed uitoefent op jouw gevestigde kapitaal. Decentralisatie gaat natuurlijk verder dan dat. In de wereld van crypto zien we dat decentralisatie een belangrijk agendapunt is, maar in de praktijk zien we nog veel exchanges en wallets die centraal bestuurd worden.

ERC20

De crypto van het Reserve Protocol zijn ERC20-tokens en gebouwd op de blockchain van Ethereum. In de toekomst zijn er plannen om deze door de verschillende blockchains heen te laten communiceren zodat iedereen gebruik kan maken van het Reserve Protocol. Hierdoor decentraliseert het volledige netwerk. Een bestaande manier om verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren is door het gebruik van wrapped tokens.

Image
Reserve Protocol
Bron: Reserve Protocol - reserve.org

Reserve Protocol Tokens

Het platform van het Reserve Protocol werd gelanceerd in 2019 en werkt op basis van een dual-token systeen, namelijk de Reserve Stablecoin (RSV) en de Reserve Rights Token (RSR). Ze vullen elkaar aan en stabiliseren het ecosysteem van het protocol. Beide zijn onderdeel van het ERC20-netwerk.

Reserve Stablecoin (RSV)

Op het platform CoinGecko zien we dat er inmiddels meer dan 40 stablecoins bestaan. Stablecoins winnen vaak aan populariteit omdat investeerders steeds minder het huidige monetaire systeem vertrouwen. Wanneer investeerders winsten nemen, zijn ze geneigd om deze meteen te investeren in een stable coin. Waarom? Simpelweg omdat dan hun winsten niet onderhevig zijn aan mogelijke inflatie die elk moment kan optreden.

De RSV is gedecentraliseerd en wordt ondersteund door investeerders met een hoofdkantoor in Silicon Valley. De Stablecoin is financieel gekoppeld aan de Amerikaanse dollar in een ratio van één op één. Één USD is dus evenveel waard als één RSV.

De stablecoin van het Reserve Protocol is gemaakt om de instabiliteit van de meeste cryptocurrency tegen te gaan en als het ware te gaan stabiliseren. Het is een valuta die uiteindelijk is vastgemaakt aan de waarde van een fiatvaluta, hierbij de Amerikaanse dollar. De Reserve Stablecoin (RSV) werd gelanceerd in 2019 en toen ondersteund door verschillende tokenized activa. In 2019 bij de lancering waren die voornamelijk USDC en TUSD

Momenteel is het dus nog gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar het doel is dat ze in de toekomst de koppeling met de USD niet meer nodig hebben en dat RSV op zelfstandige basis een stabiele valuta is ongeacht fluctuaties in fiat-valuta.

Werking RSV

Het idee van een stablecoin is natuurlijk een utopisch gegeven, maar vaak hebben we geen idee hoe dit in de praktijk werkt en hoe ze dit ook reguleren. Op de website van Reserve stellen ze zelf een voorbeeld van hoe Reserve Stablecoin in de praktijk werkt:

Stel dat de prijs van één Reserve is vastgelegd op 1 USD. Als de huidige prijswaarde van Reserve op de open markt is gezakt naar 0,98 USD, wordt er gestimuleerd om deze tokens te kopen en in te wisselen aan de hand van smart contracts voor 1 USD aan onderpandtokens. Ze zullen blijven kopen todat er geen geld meer te verdienen is en de marktprijs opnieuw overeenkomt met 1 USD.

Wanneer de vraag toeneemt, gaat de prijs stijgen. Als de huidige waarde dan is gestegen naar 1,02 USD, wordt de markt gestimuleerd om nieuwe Reserve-tokens te kopen voor 1 USD aan onderpand. Ze blijven vervolgens verkopen tot er geen geld meer te verdienen is waarna de marktprijs opnieuw overeenkomst met de aankoopprijs van 1 USD.

Image
Reserve Protocol
Bron: Reserve Protocol - reserve.org

Functies Reserve StableCoin

Net zoals ieder andere stablecoin willen ze de fluctuaties van de waarde tegengaan door een vaste waarde te bieden aan een bepaalde munt. Wat deze stablecoin anders maakt, is dat het in verband staat met de Reserve Right Token (RSR) en dat ze elkaar nodig hebben om de waarde van RSV stabiel te houden.

Hyperinflatie

Het algemeen doel van een stablecoin is natuurlijk alle mogelijke vormen van inflatie te elimineren. Het ontstaan van de cryptowereld is een tegenbeweging op de inmenging van centrale overheden die invloed hebben op onze financiën. Dit kan door bijvoorbeeld ongevraagd leningen uit te schrijven aan derde partijen, maar het kan ook dat een corrupte overheid bewust gaat zorgen voor inflatie voor persoonlijke redenen, zonder hierbij te kijken naar de gevolgen van hun land.

In landen zoals Venezuela die eerder te kampen hebben gehad met een gigantische hyperinflatie, is de Reserve Stablecoin de kans om je waarde van het geld aan te houden. Zo hou je de regie over je eigen vermogen en kan je zelf waken over je investeringen.

Goedkope transacties

Wanneer je geld overmaakt naar een vreemd land met een andere valuta, is dit vaak een dure operatie. We betalen transactiekosten, maar ook nog eens extra kosten op de wisselkoers. Naast een dure aangelegenheid, kan deze transactie ook nog eens dagen duren. We zien vaker dat zelfs in één bepaald land, een transactie van de ene bank naar de andere bank soms dagen kan duren. Terwijl het mailverkeer wereldwijd meteen succesvol verloopt.

Door Reserve Protocol te gebruiken als wereldwijd betaalmiddel, maken we gebruik van één universeel platform waardoor betalingen en transacties veel sneller uitgevoerd worden maar waardoor de transactiekosten ook veel lager liggen dan bij huidige internationale betalingen. In landen als Venezuela, Argentinië en Colombia wordt Reserve Protocol reeds gebruikt als betaalmiddel.

Ontwikkelingslanden

Wij als Europeanen hebben doorgaans geluk dat we bereik hebben tot vrijwel elk platform. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we via verschillende exchanges en wallets kunnen investeren in onze favoriete crypto en kunnen meebouwen aan de toekomst. We vergeten wel eens dat er delen op de wereld zijn, waarbij inwoners deze vrijheid niet hebben. Zo hebben wij in West-Europa toegang tot exchanges zoals Binance en Bitvavo, maar dat is niet overal het geval.

In het Westen zijn we geboren in een vrij en liberaal systeem waarbij vrijwel iedereen de mogelijkheid heeft om te investeren of zijn of haar geld relatief veilig te stellen. Wat voor ons een basisbehoefte is, is voor mensen in ontwikkelingslanden een luxe. Door het creëren van Reserve Stablecoin (RSV) willen ze de hele wereld verbinden waarbij iedereen betrokken wordt in de globale economie, ongeacht zijn of haar afkomst. Het maakt niet uit of je in het bezit bent van 100 euro of omgerekend 1,7 miljoen Indonesische roepia, het is de koopkracht die we stabiel willen houden door middel van Reserve Protocol.

Reserve Rights Token (RSR)

De Reserve Rights Token (RSR) is een crypto die net zoals alle cryptomunten onderhevig is aan een fluctuerende waarde. Het is een kwestie van vraag en aanbod en gezonde correcties van de markt. Deze fluctuaties worden gereguleerd door een reeks slimme contracten die de circulatie van de munten regelt om de prijs van de Reserve Stablecoin te stabiliseren.

Het is een utility-token waarmee eigenaren mee kunnen stemmen over governance voorstellen. Daarnaast helpt Reserve Rights Token om de waarde van Stablecoin (RSV) te behouden op 1 USD. De Rights Token is dus wel onderhevig aan volatiliteit, deze wordt ook gebruikt als onderpand om de koppeling met RSV te garanderen.

De Reserve Rights Tokens (RSR) worden gebruikt om het kapitaal in het netwerk te reguleren. Als de assets in het onderpand of kluis van de Reserve op enig moment gaan fluctueren in waarde, dan voldoen ze niet langer aan de bestaande waarde van de Reserve Stablecoin (RSV). Als er een toename is in het totale aanbod, zal het aantal RSR-tokens dat in omloop is, afnemen. Hierbij staan beide tokens steeds met elkaar in verband en moeten ze onderling de stabiliteit en volatiliteit reguleren en controleren.

Hoe koop ik Reserve Rights Token?

Reserve Rights Token kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van RSR.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek RSR op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in RSR. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt RSR gekocht!
  Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren

Conclusie

Het Reserve Protocol is niet de eerste die een stablecoin creëert en vindt ook niet opnieuw het wiel uit. De Reserve-token streeft naar stabiliteit op een nieuwe unieke manier die ontbreekt bij gecentraliseerde stablecoins met een twijfelachtige of onbekende ondersteuning. Het project van Reserve Protocol focust zich op de lange termijn met een heel duidelijk toekomstvisie.

De blockchain-technologie evolueert en de economie van crypto groeit en wordt volwassen waardoor het voor het ene project steeds moeilijker is om zich te onderscheiden van alle andere. Het Reserve Protocol gaat de strijd aan met een heel aantal stablecoins. Allemaal hebben ze hetzelfde idee, maar niet allemaal dezelfde uitwerking. Het Reserve Protocol streeft dan ook om de dominante stablecoin in crypto te worden. Hun ultieme doel? Een platform bouwen dat net zo solide is als BitTorrent en net zo goed en handig te gebruiken als Spotify en Netflix.

Ben je benieuwd hoeveel mensen het Reserve Protocol reeds kennen? Stel al je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.