Radix achtergrond

Radix (XRD) staken voor een passief inkomen - De complete gids

Radix's (XRD) Olympia mainnet is eindelijk live! Dat betekent een heleboel voor Radix-beleggers, zoals de switch van een ERC-20 token (eXRD) naar een native token, een werkend product, maar ook de optie om een passief inkomen te verdienen met staken. Door het staken van je tokens verdien je risicoloos elk jaar heel wat XRD bij en wie wil dat nou niet? Daarnaast draag je ook nog eens bij aan het Radix-netwerk.

Omdat er eerst wel een aantal stappen ondernomen moeten worden voordat je rustig achterover kan zitten om je XRD-vermogen vanzelf te zien groeien hebben we deze blog in het leven geroepen. Hier lees je stap voor stap hoe je je eXRD-tokens kan omzetten naar XRD-tokens in de speciale Radix wallet om ze daarna te staken.

Wil je nou eerst meer weten over wat "staken" precies is, dan kan je hier onze blog lezen over staken. Zo niet, dan raad ik je aan om er even lekker voor te gaan zitten, binnen een uurtje is alles geregeld!

Bekijk snel

 

Ben je nou nog niet zo bekend met de cryptocurrency Radix? Of wil je toch nog even een opfrisser om te weten wat het project ook alweer precies inhoudt? Hieronder volgt nog een beknopte uitleg, maar je kunt ook beslissen om de uitleg over te slaan of te vervangen met de onderstaande uitlegvideo.

 

Wat is Radix (XRD)?

Layer 1 DeFi done right

Het team achter Radix DLT omschrijft het project als het "eerste layer 1 protocol dat specifiek is gebouwd voor decentralized finance". Het Radix protocol moet een oplossing zijn voor de inefficiënties die in Open Finance (OpFi) worden gevonden, zowel in de huidige als in toekomstige instellingen. Hughes, de oprichter van Radix, en zijn team willen dit bereiken door:

 • Het consensusmechanisme dat gebruikt wordt in populaire blockchain systemen compleet te vernieuwen.
 • Het gebruik van gedecentraliseerde virtual machines.
 • Het activeren van on-ledger code.
 • DeFi-gebonden componenten en applicaties te bouwen.
 • Het stimuleren van DeFi-ontwikkelaars. 

Uiteindelijk moet Radix DLT dus hét platform worden voor decentralized finance, mits ze hun beloftes nakomen. Die beloftes zijn onder andere ongelimiteerde schaalbaarheid, immense transactiesnelheden, snelle en interoperabele dApps, zeer veilige smart contracts en meer.

Het platform hanteert een Delegated Proof-of-Stake consensusalgoritme, wat het dus mogelijk maakt voor ons om te staken. Hiervoor "delegeren" we dus onze stake aan een node, die op zijn beurt er weer voor zorgt dat transacties op een veilige en correctie manier worden uitgevoerd. In ruil hiervoor krijgt de node beloningen uitgekeerd in XRD, die dan weer (deels) worden uitgekeerd aan delegators.

Als dit allemaal nog lastig klinkt en je wilt graag meer weten, dan kan je hier onze uitgebreide blog over Radix lezen, waarin je bijvoorbeeld ook leest hoe je Radix koopt als je die nog niet bezit. Dit hoeft natuurlijk niet! Als je al XRD bezit en alleen geïnteresseerd bent in het staken van je XRD, lees dan gewoon lekker mee.

Wil je weten wat Radix is? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat Radix is en hoe deze blockchain, die tot 1 miljoen transacties per seconde kan verwerken, werkt.

Radix staken - het stappenplan

Als je onderstaande 7 stappen volgt, ben je binnen een uurtje klaar en heb je jouw XRD aan het werk gezet. Loop je vast bij een stap? Scroll dan naar de uitgebreide uitleg over dit onderwerp waar alles stap voor stap wordt uitgelegd.

 1. Maak via Instapass een account aan en verifieer deze.
 2. Download de Radix Wallet op je computer.
  a. Zorg dat je een backup hebt!
 3. Zorg dat je Metamask hebt gedownload en dat je jouw eXRD (de ERC-20 variant dus) en genoeg Ethereum voor de fees hierop hebt staan. Geen zorgen, er zitten geen hoge fees aan verbonden.
 4. Als je Instapass account is geverifieerd moet je deze linken met jouw Metamask account waar je eXRD op staat en jouw Radix Wallet waar je XRD naar toe gaat.
 5. Stuur via Instabridge jouw eXRD naar je Radix Wallet, die daar automatisch wordt omgezet in XRD.
 6. Kies een aantal validator nodes waar je wilt staken, stake jouw Radix bij deze nodes en voilà, je verdient nu een extra (passief) inkomen.
  a. AllesOverCrypto heeft een eigen validator node en we werken samen met onze partner Radix Staking Club, die ook een zeer betrouwbare node heeft.

1. Instapass instellen

Voordat we XRD kunnen staken, moeten we eerst onze eXRD omzetten naar XRD. De eerste stap voor het omzetten van je tokens is het aanmaken van een Instapass account. Op deze site zal je je identiteit en adres moeten verifiëren. Waarom? 

Steeds meer cryptoprojecten moeten voldoen aan dezelfde wet- en regelgeving als banken. Wanneer jij een nieuwe bankrekening opent, word je gevraagd om te bewijzen dat jij bent wie je zegt dat jij bent. Dit heet ook wel KYC, ofwel Know Your Customer (ken je klant).

In de cryptowereld zal je dit bij de meeste partijen ook moeten doen wanneer je een nieuwe cryptorekening opent. Gelukkig is het weinig werk en is het weer een extra horde voor kwaadwillenden die crypto gebruiken voor bijvoorbeeld terrorismefinanciering, het witwassen van geld en andere criminele activiteiten.

Het aanmaken van het account is heel vanzelfsprekend nadat je klikt op: "Create New Instapass Identity"

Als dit gelukt is, is het tijd voor het verifiëren van je identiteit en adres. Dit gebeurt in twee stappen:

 • Je identiteit verifiëren met een geldig identiteitsbewijs
 • Je woonplek verifiëren met een document dat bewijst dat je woont waar je zegt dat je woont

Voor deze twee stappen is het handig als je de volgende dingen klaar hebt liggen:

 • Een geldig internationaal identiteitsbewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart
 • Een webcam, of als je die niet hebt een mobiele telefoon
 • Een digitaal document waarmee je je woonplaats kunt bewijzen
  a. Denk hierbij aan een bij-en afschriftenoverzicht van je bankrekening, een brief van de Belastingsdienst, gemeente, energiemaatschappij, overheid of een telefoonrekening. Als het maar niet ouder is dan 3 maanden en je huidige adresgegevens en je naam erop staan.
  b. Je kan zo'n PDF-document gemakkelijk downloaden via bijvoorbeeld internetbankieren of je energiemaatschappij. Download je laatste afschriften (van 1 dag) of factuur en als het goed is staan daar ook je naam en adresgegevens bij.

Als je inlogt, klik je op "KYC status: Start my identity verification process" en volg je de stappen. Als je hier nog hulp bij nodig hebt, kan je ook onze Radix Staking Tutorial PDF downloaden, waar elke stap nóg uitgebreider staat beschreven. En als je bij de gezichtsverificatie niet herkend wordt of je loopt tegen andere problemen aan, kan je altijd contact opnemen met Instapass.

2. Radix Wallet downloaden

Tegelijkertijd met de lancering van het Olympia mainnet werd de officiële Radix Wallet uitgebracht. Deze hebben we nodig om onze tokens in op te slaan en te kunnen te staken. Gelukkig is het opzetten van deze wallet zo gepiept!

Let op: Het is HEEL belangrijk dat je een backup op een veilige plek hebt voor deze wallet. Als je de toegang tot je wallet verliest, verlies je toegang tot je coins en deze ben je dan ook echt kwijt. We zullen tips geven hoe je dit zo goed mogelijk voorkomt.

Om de Radix Wallet te downloaden klik je op deze link, hier vind je een Windows, MacOS en Linux downloadbestand. Na het downloaden open je de wallet en klik je op "Create new wallet".

Image
Radix wallet

 

Je krijgt nu 12 woorden in beeld te zien, dit is je seed phrase. Sla deze 12 woorden heel goed op, neem hier echt even de tijd voor!!

Wanneer jij je toegang tot je wallet verliest, ben je alles wat erop staat kwijt. Maar met deze 12 woorden kan je altijd weer terug bij je coins. Zelfs als je computer volledig afgebrand is, zorgen deze 12 woorden ervoor dat jij je Radix niet verliest.

Dit zorgt er echter ook voor dat anderen met deze 12 woorden bij je Radix kunnen komen van waar dan ook ter wereld. Het beste is dus om deze offline op te slaan in een brandveilige kluis of op een onverwachte, maar veilige plek.

Split de woorden in 2 of 3 papiertjes op en bewaar ze  het liefst op andere plekken dan thuis (voor als je huis afbrandt). Zorg dan wel dat je overlap hebt en je niet ineens een deel van de woorden kwijt bent als er een papiertje ontbreekt. Het kan zelfs verstandig zijn om ook van deze papiertjes een back-up te maken. Eventueel kan je ook een wachtwoordmanager gebruiken om (een deel van) deze woorden op te slaan.

Wanneer je deze woorden zeker weten veilig hebt opgeschreven, klik je op "I've written down my seed phrase". Hierna vraagt Radix je een aantal willekeurige woorden in te toetsen, om zeker te weten dat je ze echt hebt opgeschreven. 

Vervolgens hoef je alleen nog een veilig wachtwoord aan te maken, een pincode en een naam voor je Radix Wallet. Je Radix Wallet staat nu en we kunnen door naar de volgende stap.

3. Download Metamask en zet hier eXRD op

Je hebt echte Radix (XRD) nodig om te kunnen staken in de Radix Wallet. Als jij nog eXRD hebt, dan dienen we deze eerst te swappen (inwisselen voor XRD). Om deze te kunnen swappen, dient jouw eXRD op je eigen Ethereum wallet te staan en niet op een exchange. Dus heb je al een Metamask Wallet met eXRD en ETH erin? Dan kan je deze stap overslaan.

Let op 1: dit is alleen relevant zolang jouw eXRD nog op een exchange staan en deze exchange ze nog niet zelf heeft omgewisseld naar XRD. Als jouw eXRD wel al XRD is geworden op de exchange (dit herken je aan de ticker, XRD = de juiste Radix, eXRD is de ‘oude’ token), dan kan je deze rechtstreeks naar je Radix wallet sturen die je in stap 2 hebt opgezet.

Let op 2: Je hebt ook Ethereum nodig op deze wallet om Ethereum gas fees te kunnen betalen. 

Hier download je Metamask. Let op, kies de juiste browser (dus de browser die jij gebruikt). Na maximaal een minuut kom je op een nieuwe pagina terecht, waar je klikt op "Get started" en daarna op "Create a wallet".

Ook voor Metamask bedenk je weer een veilig wachtwoord en krijg je een seed phrase van een aantal woorden die je goed moet opslaan!! Bekijk de vorige stap om te zien hoe je dit goed doet.

Als je wallet is aangemaakt, kom je op het volgende scherm.

Image
Metamask wallet

 

Hier klik je op voeg token toe. Klik daarna op "Custom token" en vul bij "Token contract address" het volgende in: 0x6468e79A80C0eaB0F9A2B574c8d5bC374Af59414. De rest wordt automatisch ingevuld (eXRD en 18) en je kan op "Volgende" klikken. Deze stap zorgt ervoor dat eXRD zichtbaar zal zijn in je wallet.

Hierna ga je naar de exchange waar jij je eXRD hebt staan en klik je op withdraw. Voor Kucoin en Bitfinex zijn dit de volgende twee pagina's:

Vervolgens kopieer je bij Metamask je adres door op accountnaam te klikken en plak je dit adres op de withdrawpagina van de exchange waar je eXRD staat. Bij "Amount" vul je het aantal eXRD in die je wilt opnemen en daarna volg je de verdere instructies van de exchange om de transactie te voltooien.

Als je nog geen ETH in je Metamask hebt staan, zul je ook wat ETH moeten overboeken. Dan is deze stap ook weer voltooid! Als het goed is, heb je nu:

 • Een Instapass account (die al geverifieerd is of nog geverifieerd wordt)
 • Een Radix Wallet
 • Al je eXRD op Metamask staan met een beetje ETH om de gas fees te betalen

4. Instapass linken met Metamask en Radix Wallet

Dit is de laatste stap die je moet ondernemen om eXRD om te kunnen zetten naar XRD in je Radix wallet, zodat je uiteindelijk XRD kan staken. 

Log weer in bij Instapass en klik onderin bij "Radix and Ethereum address" op "Add address" en klik als eerst op Ethereum. Op het volgende scherm klik je op Metamask en dan opent rechtsboven in je browser een scherm waar je je wallet kan connecten. Selecteer de wallet waar je je eXRD op hebt staan en klik op "Volgende".

Klik vervolgens op "Connect" en daarna op "Teken", je Metamask wallet is nu gelinkt met Instapass!

Image
Metamask linken met Instapass

 

Nu nog de Radix Wallet. Ga hiervoor weer naar "Radix and Ethereum address", klik op "Add address" en klik vervolgens op Radix.

Open nu de Radix Wallet die je hebt gedownload in stap 2 en kopieer jouw wallet adres door helemaal rechtsboven op de vierkantjes te klikken.

Image
Radix Wallet linken met Instapass

 

Vul dit adres in bij Instapass bij "Your Radix address" en klik op "Add address". Er wordt nu een Verify token naar je Radix Wallet gestuurd. Ga hiervoor naar je Radix Wallet en klik links op "History", daar zie je een transactie staan met "Received 1 VERI". Klik daaronder op "Encrypted message, click to decrypt".

Er komt nu een code tevoorschijn die je moet invullen op Instapass. Hiervoor ga je terug naar Instapass en klik je op "Validate code" en vervolgens vul je de code in en klik je op "Submit".

Gefeliciteerd! Als alles gelukt is, zijn nu jouw Metamask wallet en Radix wallet gelinkt met Instapass en is het grootste werk al gedaan. Bij de volgende stap zul je daadwerkelijk in het bezit komen van XRD, die je vervolgens kan staken.

5. eXRD naar je Radix Wallet versturen via Instabridge

Al het voorbereidende werk is gedaan, deze stap is heel simpel en aan het eind van deze stap bezit je XRD in je Radix wallet. Instabridge hoort bij Instapass en vandaar dat we ons eerst moesten verifiëren op Instapass, Instabridge werkt zoals de naam al zegt als een brug tussen jouw Metamask en Radix wallet.

Ga eerst naar de Instabridge website, hier vul je in hoeveel eXRD je wilt omwisselen naar XRD. Je kan ervoor kiezen om eerst te testen of je alles wel goed hebt gedaan door een klein bedrag (minimaal 100 eXRD) te versturen, maar als je zeker bent van je zaak kies je natuurlijk meteen alles. Zo houd je de Ethereum gas fees ook zo laag mogelijk.

Image
Instabridge

 

Als je hebt gekikt op "Swap eXRD to XRD now", krijg je weer een Metamask pop-up om te linken met Instabridge, hiervoor druk je enkel op "Teken". Hierna krijg je het volgende scherm te zien:

Image
Instabridge transfer

 

Hier klik je op "Transfer", waarna je vervolgens nog één keer moet invullen hoeveel eXRD je wilt omwisselen of je klikt simpelweg op "Max". Daarna klik je weer op "Transfer" en nu krijg je nog een laatste keer een Metamask pop-up met een samenvatting van de transactie. Je ziet hier ook een gas fee staan, die op elk tijdstip weer anders kan zijn, zorg er dus voor dat je genoeg Ethereum op je wallet hebt staan. 

Als je nu "Bevestigen" klikt, wordt de transactie doorgevoerd en is het even wachten tot je XRD vanzelf tevoorschijn komt in je Radix Wallet. Nu is het alleen nog een kwestie van validator nodes kiezen en staken maar!

6. Radix staken voor een passief inkomen

We zijn er bijna, dit is de laatste en misschien ook wel de makkelijkste stap die nog ondernomen moet worden. Je staket bij een validator node, maar aangezien er een heleboel validator nodes zijn is het handig om eerst de goede uit te kiezen.

Die keuze hebben we je heel gemakkelijk gemaakt, want AllesOverCrypto heeft zelf een zeer goede validator node ter beschikking gesteld aan de Nederlandse Radix gemeenschap. Ook onze trading expert Joël, die je misschien wel kent van Crypto Signals, heeft een zeer betrouwbare validator node (Radix Staking Club) waar je gebruik van kan maken.

AllesOverCrypto's en Joël's nodes vragen beide maar 2% fee (gemiddelde is 2-4%), omdat we de community het allerbelangrijkst vinden. Met deze fee kunnen wij een perfecte service leveren en onze servers goed onderhouden zonder veel te hoeven vragen. 

Voor meer informatie:

Het is verder wel nog belangrijk om te melden dat het niet verstandig is om alles bij één node te staken. Wanneer deze node om wat voor reden dan ook offline gaat, kost dit jou een (korte) periode aan passieve inkomsten. Je Radix-munten zijn overigens wel te allen tijde veilig, ongeacht de uptime van de node.

Radix zelf raadt de "5-5 by rule" aan. Dit houdt in dat je 5 nodes kiest die allemaal niet meer dan 5% van de totale stake in handen hebben. Daarover kan je hier meer lezen.

Mocht je dit teveel moeite vinden, zorg er dan in ieder geval voor dat je jouw stake verdeelt over de AllesOverCrypto node en de Radix Staking Club node. Dit kan 50/50 zijn, maar ook 70/30 of 75/25. Net wat jij wilt.

Dan gaan we nu echt staken!

Je kunt er vanuit gaan dat onze nodes van uitstekende kwaliteit zijn. Zo betrouwbaar als technisch mogelijk met back-ups in Duitsland, ddos bescherming en 24/7 monitoring. Verder worden vragen altijd beantwoord met ons team aan experts tot je beschikking én alles draait op 100% groene energie. Mocht je meer informatie willen over andere nodes, dan kan je deze site bekijken met informatie over alle nodes.

Als je nu een keuze uit nodes hebt kunnen maken, ga je in de Radix Wallet naar "Stake & Unstake".

Image
Radix staking

 

Kopieer het Validator Stake ID voor de node waar je wilt staken.

 • Voor AllesOverCrypto is dit
  rv1qgw2s2rrn5gs3tumtk4z62casy5f0ze49zutfy6t32acyc7vn00qsjkajvj
 • Voor Radix Staking Club is dit
  rv1qdunll7z585pa4s2u5lh0hj96t9cxp955yzqhul8myewqvzhqphp7rqhs3p

Bij validator vul je een adres in dat je zojuist hebt gekopieerd en bij "Amount" vul je het aantal XRD in dat je wilt staken bij deze node. Vervolgens klik je op "Stake".

Hierna vul je jouw PIN in en klik je op "Confirm Transaction". Als je bij meerdere nodes wilt staken zul je dit dus nog een keer moeten doen!

Conclusie

Gefeliciteerd! Jouw XRD-tokens zijn nu aan het werk gezet en je verdient nu een passief inkomen met Radix. Alle XRD-tokens worden vanzelf bijgeschreven bij je wallet en worden automatisch herstaket, waardoor jij zonder ook nog maar iets te hoeven doen, gratis Radix verdient. Ook ben je weer een technische ervaring rijker en kun je wellicht je vrienden helpen om dit ook te doen. 

Hoeveel APY (Annual Percentage Yield je verdient met Radix staat niet vast en is niet precies bekend, maar gratis geld is het altijd waard toch? En wie weet dat Radix ooit echt hét DeFi-platform wordt. Dan kun je ervan uit gaan dat de prijzen keihard stijgen en is elke XRD-token het zeker waard!

Heb je nog bijkomende vragen over Radix, Radix staken of andere gerelateerde zaken? Bezoek onze AllesOverCrypto Facebookgroep, waar we alle ins en outs delen over de laatste ontwikkelingen over crypto. Heb je andere cryptogerelateerde vragen? We staan klaar met onze kennis en expertise! Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Headerfoto: karnoff / Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.
Profile picture for user Lkjlkj1010

Gelukt met jullie duidelijke handleiding. Het  duurt alles bij elkaar wel even met name  door het  wachten op goedkeuring van Instapass.  Leuke en leerzame ervaring. Ik heb nog niet zoveel Radix,  maar wie weet ga ik uitbreiden. Zijn jullie nog steeds enthousiast over Radix voor de toekomst en zo ja waarom? Eind vorig jaar schoot het even omhoog,  maar die winst was snel verdwenen. Kunnen jullie ook aangeven wat het staken van Radix jaarlijks ongeveer oplevert in een percentage?