NFT met contemporary art

Hoe maak je NFT kunst? - Creatief met crypto kunst - De uitleg

Hoe maak je NFT kunst? Als je een beetje de hype rond NFT gevolgd hebt, zal het je niet ontgaan zijn dat NFT art een booming business is. In maart 2021 ging het NFT werk "Everydays: The first 5000 days" van digitaal kunstenaar Beeple voor ruim 69 miljoen dollar weg bij veiliginghuis Christies. Waar normaal de Picasso's en Rembrandts voor hoge prijzen worden afgetikt, ging het nu om een kunstenaar die vooral bekend is van Instagram en sinds kort dus NFTs. 

In 2021 is NFT één van de grootste trends in de crypto wereld en in de kunsthandel. NFT is namelijk een nieuwe artistiek medium voor kunstenaars wat niet alleen als verdienmodel mogelijkheden biedt, maar ook op creatief gebied. En het bijzonderste van alles is: de technologie en markt is beschikbaar voor iedereen.

In deze blog gaan we kijken hoe jij een NFT kunstwerk kunt maken en verkopen. Ben je digitaal artiest en/of gewoon nieuwsgierig hoe jij een NFT kunt maken? Lees dan verder. We leggen je precies uit hoe je dit doet en waarom dit een nieuwe manier kan zijn om je werk te verkopen en onder de aandacht te brengen.

Bekijk snel

Hier krijg je een korte uitleg hoe je een NFT kunt maken:

Wat is een NFT kunstwerk?

Misschien ben je nog niet zo thuis in de crypto, daarom eerst een kleine uitleg over wat NFTs zijn. NFT is de afkorting van Non Fungible Token. Het is een unieke token waar er maar één van bestaat. En voor wie zich afvraagt wat tokens precies zijn: tokens zijn een vorm van cryptocurreny die naast digitaal betaalmiddel ook een andere functie kunnen hebben, bijvoorbeeld dus als NFT.

De token werkt als een soort contract wat niet verandert of nagemaakt kan worden. Een NFT is dus een certificaat van echtheid. Het is als een digitale handtekening. Verder heeft het kunstwerk meteen ook een waarde omdat een token ook als cryptocurrency te gebruiken is. Het is eigenlijk of je op een bankbiljet een kunstwerk maakt en de combinatie maakt het nog waardevoller.

De NFT wordt veelal voor digitale kunst gebruikt, maar kan ook een fysiek kunstwerk representeren. Zo heeft onlangs het nageslacht van kunstenaar Wladimir Branoff-Rossiné die aan het begin van de 20ste eeuw leefde en werkte, zijn hele collectie als NFTs geveild. NFT kunst is echter over het algemeen digitaal en je kunstwerk en NFT zijn werk wat na de verkoop automatisch wordt overhandigd aan de eigenaar.

Wat zijn succesvolle NFT kunstenaars op dit moment?

Om je te inspireren wat allemaal mogelijk is op het gebied van crypto art, laten we je graag kennismaken met een aantal succesvolle kunstenaars van dit moment.

We hadden het al even over Beeple aka Mike Winkelmann. Dit is een grafisch kunstenaar. Zijn werk is een beetje surrealistisch. Dat wil zeggen dat alle dingen in zijn kunstwerken herkenbaar zijn zoals ze er in de echte wereld uitzien, maar dan in een situatie die niet realistisch is. Zoals Trump als megababy zittend op het Capitol. Beeple is een grafisch ontwerper die vooral op Instagram al populair was met zijn werk.

Image
Crypto Winter van de kunstenaar Beeple
twitter.com

Hashmasks is een NFT kunst collectief waarin verschillende kunstenaars aan een portretserie werken.  De figuren in de portretten staan in dezelfde houding en daarbij worden telkens dezelfde elementen zoals een aapje of een rol wc papier gecombineerd. De portretten van Hashmasks worden als NFT verkocht en geveild. Het bijzondere is dat degene die het kunstwerk koopt, het kunstwerk een nieuw naam kan geven. Het is daarmee een kunstwerk wat altijd aan het evolueren blijft. 

Image
Hashmasks NFT art
hashmasks.com

Pak is een kunstenaar die digitale kunst maakt. Hij heeft veel beroemde fans waaronder Elon Musk. Ook zijn werk zal binnenkort geveild worden bij Sotheby’s, wat naast Christies het grootste veilinghuis ter wereld is. Pak is onder andere de developer van Archillect, een AI die als curator of verzamelaar het web afzoekt naar content wat mensen raakt op artistiek vlak. 

Image
tweet met The Touch van nft kunstenaar Pak
twitter.com

Wat voor voordelen heeft NFT art voor kunstenaars?

Je ziet dat je op verschillende manieren een NFT kan gebruiken als basis van je kunstwerk.

Wat zijn de voordelen om als kunstenaar NFT kunst te maken? Praktisch gezien biedt NFT kunst veel voordelen. Het maakt de verkoop van je digitale werk eenvoudiger. Veel artiesten vinden via bijvoorbeeld Instagram hun publiek en hebben hier al fans. Met NFT verkoop je makkelijk kunst via de digitale weg. 

Verder kom je in contact met een hele nieuwe groep kopers die geïnteresseerd is in jouw kunst. De werken van Beeple is bijvoorbeeld verkocht aan een succesvolle crypto investeerder. Je werk wordt voor sommigen daarmee wel een handelsobject en dat kan misschien een beetje botsen met je artistieke idealen. Maar op zich is dat ook niets nieuws onder de zon. Kunst wordt in de handel gezien als investering. Maar met NFTs krijgt de kunstenaar meer kans hiervan te profiteren.

Want een groot voordeel van NFTs voor kunstenaars is dat bij de verkoop op veel platforms er een royalty systeem is. Normaal als je een schilderij verkoopt krijg je het bedrag van de koper en daarmee is het klaar. Je krijgt niet zoals bij muziek of de herdruk van een boek een percentage van de nieuwe winst bij een doorverkoop. Hierdoor lopen kunstenaars veel geld mis. Want vaak worden, als een kunstenaar beroemder wordt, bij het doorverkopen van werk grote winsten gemaakt waar de kunstenaar niets van terug ziet. De NFT is een contract wat in principe het recht van de kunstenaar vastlegt en bij het doorverkopen ontvangt de kunstenaar dan ook een percentage van de winst van deze verkoop.

Je werk als NFT brengt je kunst niet alleen op nieuwe markten, maar je hebt ook nieuwe social media vormen om te promoten. Instagram is wel bekend voor kunstenaars, maar Discord of Reddit misschien minder. Hier kun je ook veel tips en ideeën krijgen over hoe je NFT kunst kunt maken en verkopen.

Wat verder fijn is van je werk als NFT te verkopen, is de snelheid van een verkoop. Als je een NFT verkoopt krijg je meteen het afgesproken bedrag. Bij een fysieke expositie in een gallery duurt het soms een tijdje voor de verkoop gesloten is en voor je je geld daadwerkelijk krijgt.

Vervalsen van een werk is ook moeilijk of zelfs bijna onmogelijk door het smart contract. Niemand kan dus ook ongemerkt met je werk geld verdienen. Met name voor digitale kunstenaars is dit een groot voordeel. Het is overigens nog niet onmogelijk dat je wallet gehackt kan worden en je jouw crypto art kwijt bent. Maar hacken van wallets is zeer complex en de beveiliging is over het algemeen zeer goed.

Image
OpenSea  Art
opensea.io

Wat heb je nodig om een NFT kunstwerk te maken?

Ken je Bob Ross nog met zijn weelderige bos haren en zijn techniek waarmee hij iedereen kon laten schilderen? NFT art kan net als het kunstwerk van Bob Ross door iedereen gemaakt worden! Want wat heb je nodig naast een creatieve geest? 

Wallet

Allereerst is een wallet belangrijk, hierin kun je jouw NFTs bewaren en cryptocurrrency. Je moet bij de meeste platforms om je NFTs te maken ook een bepaalde hoeveelheid tokens of crypto coins hebben om de gasfees te betalen. Dit zijn de kosten om van een van bepaalde blockchain gebruik te maken om je NFT te maken.

Metamask is een veelgebruikte online wallet. Houd altijd je wachtwoorden van je wallet en bewaar ze goed. Als je je wachtwoord kwijt bent, ben je namelijk ook je nft art kwijt. Een goede hardware wallet is van Ledger. Je hebt verschillende platforms waar je je NFT artwork kunt verkopen, deze geven vaak ook aan welke wallet je het beste kunt gebruiken. 

Cryptocurrency 

Zoals we net al aangaven heb je een gevulde wallet nodig voor de gasfees. Het verschilt een beetje per platform welke cryptocurrency je nodig hebt. Meestal is dit Ethereum (ETH). Cryptocurrency kun je bij een cryptobeurs aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld Binance zijn. 

Je digitale werk

Verder moet je werk digitaal zijn of je moet een digitale versie van een fysiek werk maken. Dit bestand kan in verschillende vormen worden geupload, dus een JPEG of PNG bestand voor een afbeelding en een MP4 bestand voor een video. Hoe groot de bestanden mogen zijn, verschilt een beetje per platform. Maar dit kunnen nog niet te grote bestanden zijn. Het wordt lastig om van een speelfilm een NFT te maken. 

Platform

Het is ook even kijken bij welk platform je je NFT maakt, want waar je even goed naar moet kijken is welke token de basis is van je NFT. Ethereum wordt hier het meest voor gebruikt. Deze is dus ook het makkelijkst maar door de gasfees niet altijd goedkoop. 

Heb je een handige wallet gevuld met cryptocurrency, je werk in een digitale versie en een platform gevonden waar je jouw NFTs wilt aanmaken en verkopen dan is het een kwestie van de stappen volgen op het platform. Meestal kun je een account aanmaken en daar je werk uploaden. Hierna vul je wat gegevens over het werk in (titel, beschrijving etc), je bepaalt een prijs en betaalt dan als het nodig is een fee. Soms kun je kiezen hoe je werk wordt verkocht met bijvoorbeeld een veiling. Met een paar klikken heb je zo een NFT gemaakt oftewel gemint.

Wat zijn de verschillende platforms om NFT art te maken en te verkopen?

De procedure van het maken, of minten, van een NFT verschilt een beetje per platform. Dit ligt ook een beetje aan de insteek van het platform. Sommigen zijn als een open exchange waar iedereen zelf zijn NFTs kan maken. Andere platforms werken als een soort online gallery waar het werk en kunstenaars geselecteerd wordt. We gaan nu de verschillende platforms bespreken en hoe je hier NFTs kunt maken.

OpenSea

OpenSea is het grootste NFT platform op dit moment. Hier kun je naast kunst ook NFTs voor games en collectibles vinden. Het biedt de basis voor verschillende platforms die gespecialiseerd is in bepaalde NFTs zoals bijvoorbeeld Mintable. OpenSea is gebouwd op het Ethereum netwerk. Iedereen kan hier NFTs maken, zolang je maar een wallet hebt. 

Het grote voordeel van OpenSea is dat het maken van NFTs gratis is. Dit kan via de tool Collection Manager. Dit regel je allemaal in een keer door je account eenmalig te initialiseren. Met collection manager kun je dus gratis NFTs aanmaken, pas als je verkoopt worden de fees gerekend. Dit heet slowminting. De NFTs die je gecreëerd hebt, hoef je niet perse te verkopen en je hoeft ze ook niet via OpenSea te verkopen. 

Dit kan via andere platforms. Om NFTs op OpenSea te maken maak je eerst een account aan waaraan je een wallet koppelt. Hierna kun je dan voor de optie "create" kiezen en dan de stappen volgen. 

Image
site opensea.io
opensea.io

Mintable 

Mintable is een NFT platform met diverse NFTs en kunst is er een van. Dit is een open source platform waar je vrij bent om zelf NFTs toe te voegen. Het bijzondere van dit platform is de manier hoe het platform wordt bestuurd. Community driven DAO’s (Decentralized Automated Organization) bestaan al wel meer. Vanuit de community kunnen ideeën worden aangedragen voor de ontwikkeling van het platform. Vaak hebben de houders van de governance tokens het recht om voorstellen goed- of af te keuren. Mintable is het eerste NFT platform wat community driven is en waar de houders van een NFT stemrecht krijgen over de voorstellen en de mogelijkheid om voorstellen te doen. Je krijgt bijvoorbeeld als je een NFT aankoopt 2 nft (MINT) om mee te stemmen. Je kunt ook stemrecht kopen. Als kunstenaar heb je zo dus ook inspraak op hoe het platform wordt ingericht waar jij je kunst kan tentoonstellen en verkopen. 

Bij Mintable kun je kiezen tussen de Ethereum blockchain of van Zilliqa (ZIL). Ethereum is op zich het makkelijkst, maar is ook duurder met gasfees. Om een NFT aan te maken doorloop je dezelfde stappen bij beide blockchains. Je moet hiervoor een store maken op Mintable of de items onderbrengen in de Mintable store. De grootte van het bestand van je NFT kan maximaal 3GB bedragen. Het begint hier ook allemaal met een druk op de knop "Start Minting Now."

Image
site mintable.app
mintable.app

Rarible

Binnen het Rarible platform kun je betalen met de Rarible (RARI) token. Deze kun je gebruiken om NFTs te kopen, maar ze kunnen ook zeggenschap geven over het platform. Rarible is namelijk ook een DAO, een gedecentraliseerd automatisch organisatie net als Mintable hierboven. Hier werkt de inspraak echter met niet met NFTs maar aparte tokens. Naast dat je dit platform gebruikt voor de verkoop van net zou je ook kunnen besturen.

Dat de heeft een royalty systeem wat je als kunstenaar kunt instellen. Je kunt je nft artwork aanmaken, maar je hoeft het niet meteen  te verkopen.

Hoe maak je een NFT kunstwerk op Rarible? Ook hier vind je een "Create" knop. Je kunt kiezen om 1 exemplaar van je kunstwerk te maken of meerdere. Bij de prijs wordt een service fee van 2.5% gerekend in juni 2021. Je kunt kiezen of je het werk in ECR21 tokens of in Rarible NFT omzet.

Image
rarible.com
rarible.com

SuperRare 

SuperRare is een NFT marktplaats die gespecialiseerd is in kunst. Je kunt het daarmee zien als een NFT gallery. Het werkt ook echt als een gallery want je vindt hier een selectieve collectie met een bepaalde kwaliteitswaarde. Om hier je NFT art te plaatsen moet je dan ook geselecteerd worden. Hierdoor is de drempel misschien wel wat hoger. Het effect van een vrije markt waarin galleriehouders en veilinghuizen niet bepalen, is weg. 

De andere kant is wel dat het natuurlijk een zeker kwaliteitskeurmerk geeft als je je kunst via SuperRare kunt verkopen en hier wellicht ook meer kunstliefhebbers kopen. Om geselecteerd te worden, moet je een formulier invullen met links naar je site en social media. Ook moet je een kleine motivatie geven waarom je via SuperRare NFT kunstwerken wilt verkopen. Als je wordt geselecteerd, krijg je uitleg hoe je nu je NFT kunt maken en via SuperRare kunt verkopen.

SuperRare werkt ook op de Ethereum blockchain.

Image
site SuperRare
superrare.co

Niftygateway

Niftygateway is ook een voorbeeld van een currated platform, waar je dus geselecteerd om je kunsten letterlijk te vertonen. Dit is een behoorlijk hip platform met trendy kunst en kunstenaars die veelal vanuit de streetart zijn overgestapt naar de digitale kunst. Hier kun je je ook aanmelden met wat informatie en voorbeelden van je werk en een motivatie over je werk en waarom je vindt dat jouw werk een plekje in deze gallery verdient. Niftygateway is een onderdeel van het Gemini exchange platform. Ook hier heb je als je werk wordt doorverkocht recht op een royalty percentage.

Image
niftygateway.com
niftygateway.com

Wat zijn de nadelen van NFT art voor een kunstenaar

Sinds 2021 is NFT kunst enorm populair geworden en dat maakt dat erop dit moment heel veel kunstenaars de sprong naar de cryptowereld wagen. Je zult dus, net als je waarschijnlijk ook al voor je met NFT bezig was, je werk onder de aandacht van verkopers moeten brengen. Houd ook rekening met gasfees die je moet betalen. De hoogte van de gasfees kan wissellen en is ook afhandelijk van hoeveel gebruik er wordt gemaakt van een netwerk.

Verder is NFT op dit moment een hype, net als de hele cryptowereld. Dit betekent dat veel mensen die voor grote winsten gaan investeren in NFT. Dit kan natuurlijk  als de markt verandert minder worden,  waardoor geweldige winsten ook uitblijven, ook op het gebied van NFTs.

Conclusie

Hoe maak je een NFT kunstwerk? Inmiddels weet je dat je dit in een paar momenten een NFT kan maken én verkopen. Zo biedt de cryptowereld je als kunstenaar nieuwe mogelijkheden. Het is een hele open, toegankelijke markt. Vooral door de mogelijkheid om royalties te ontvangen, biedt NFT art voor kunstenaars waardevolle kansen.

Wil je meer weten over hoe je NFT kunst kunt maken of hier in kunt handelen? We luisteren graag naar jou verhaal en vragen binnen onze AllesOverCrypto Facebookgroep.

Coverfoto Iryna_Khomenko/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.