Bitcoin wereldwijd

De laatste Bitcoin ontwikkelingen: in welke landen kun je met Bitcoin betalen?

We zijn inmiddels aan het einde van 2021 gekomen. Een jaar waarin Bitcoin (BTC) meerdere mijlpalen heeft bereikt. Zo behaalde Bitcoin een all time high met een recordhoogte van meer dan 68.000 dollar (€ 60.000), en zijn steeds meer grote ondernemingen én particulieren gaan investeren in Bitcoin, zo ook Nederlanders. In oktober 2021 werd de eerste Bitcoin ETF gelanceerd in de VS. Ook is in december 2021 de achttien miljoen achthonderdzevenennegentigduizend vijfhonderdvijftigste (18.897.550,00) Bitcoin geslagen, waardoor inmiddels negentig procent van alle Bitcoin zijn gemined.

Én misschien wel de belangrijkste ontwikkeling van dit jaar: het eerste land ter wereld heeft Bitcoin als wettig betaalmiddel ingevoerd

In welke landen kun je al met Bitcoin betalen, hoe zit het met het bedrijfsleven, en waar zijn ze niet zo'n fan van de cryptomunt? Je leest het in deze blog.

Bekijk snel

Ondanks de volatiliteit van de cryptomarkt ziet de president van El Salvador Bitcoin als dé toekomst van het land:

El Salvador

El Salvador heeft op 9 juni 2021 als het eerste land ter wereld Bitcoin officieel als wettig betaalmiddel erkend. De Salvadoraanse president Nayib Bukele had voorgesteld om 's werelds oudste en meest populaire cryptocurrency als wettig betaalmiddel te erkennen. Uiteindelijk bleek dat de wetgevers van het land het daarmee eens waren en stemden voor de wet met maar liefst 62 van de 84 stemmen in totaal, een ruime meerderheid dus. De zogenoemde Salvadoraanse BitcoinLaw was daarmee een feit. Zelf noemde Bukele het 'geschiedenis'.

Image
Tweet Nayib Bukele
Bron: Twitter

 

Het voordeel van het invoeren van Bitcoin als wettig betaalmiddel is dat het El Salvador financiële voordelen zal bieden, omdat er meer transacties zullen plaatsvinden in en naar het land zelf en ook buitenlandse investeerders hopelijk meer interesse in het land zullen tonen. Bovendien kunnen transacties sneller worden uitgevoerd. Het grote nadeel is echter wel dat Bitcoin erg volatiel is; en grote koersschommeling zijn nou eenmaal niet zo handig voor een wettig betaalmiddel.

Velen verwachtten dat meer landen El Salvador snel zouden volgen, aangezien de nieuwsgierigheid en interesse in Bitcoin en andere cryptomunten, zoals ethereum (ETH), snel waren toegenomen. Dat gebeurde echter (nog) niet. El Salvador is momenteel (december 2021) het eerste én enige land waar je officieel met Bitcoin kunt betalen. 

Toch ziet een deel van het bedrijfsleven al veel potentie in Bitcoin en accepteert dit zelf al wel als betaalmiddel.

Grote bedrijven

Een aantal grote bedrijven, zoals restaurantketens, betaalplatforms en online winkels, zijn dus al begonnen met het accepteren van betalingen met Bitcoin. De grootste tien bedrijven zijn hieronder opgesomd:

Microsoft

De Amerikaanse technologie gigant verkoopt allerlei computer gerelateerde software en producten, die inmiddels door klanten gekocht kunnen worden met Bitcoin. 

PayPal

PayPal staat aankopen van onder meer Bitcoin, Bitcoin Cash (BCH) en Ethereum toe binnen de digitale portemonnee van PayPal. Sinds eind maart 2021 kun je ook direct met Bitcoin via PayPal betalen.

Burger King

Er kan op dit moment met Bitcoin betaald worden bij de Burger King in Venezuela, door een samenwerking opgezet met Cryptobuyer. Hierdoor accepteert Burger King Venezuela betalingen in Bitcoin, maar ook met een aantal andere cryptomunten zoals ethereum en tether (USDT).

Pizza Hut

Net zoals Burger King accepteert de grootste pizza restaurantketen ter wereld betalingen in Bitcoin bij vestigingen in Venezuela.

Subway

Verschillende Subway-filialen accepteren Bitcoin als betaling voor hun broodjes.

Twitch

Dit vooral onder gamers populaire Amerikaans streamingplatform accepteert betaling in Bitcoin voor alle services die Twitch aanbiedt.

Wikipedia

Wikipedia, het bedrijf dat 's werelds grootste open-source encyclopedie beheert, accepteert donaties in Bitcoin. Betalen gaat via BitPay.

AT&T

AT&T is de eerste grote Amerikaans telecommunicatieconcern dat klanten een betalingsoptie in crypto aanbiedt via BitPay.

Shopify

Het Canadees e-commerce platform accepteert naast Bitcoin en ethereum nog meer dan 300 andere cryptomunten.

Amazon (indirect)

Het grootste Amerikaans e-commercebedrijf accepteert (nog) niet rechtstreeks Bitcoin, maar via Purse.io kun je je aankopen betalen met Bitcoin. Deze site verbindt mensen die Bitcoin bezitten en op Amazon willen kopen, met mensen die Bitcoin willen krijgen in ruil voor het uitvoeren van een bestelling.

 

Hieruit blijkt dus dat de eerste stappen in ieder geval zijn gezet en dat het bedrijfsleven vooruitloopt op de regelgeving van landen door Bitcoin als betaalmiddel te accepteren.

Wil je meer weten over welke bedrijven Bitcoin accepteren als betaalmiddel en waarom zij dit doen? Lees dan deze blog.

Image
Bitcoin betaalmiddel
Godlikeart/Shutterstock.com

Ontwikkelingen andere landen

Op dit moment geldt vooral dat landen uiteenlopend reageren op Bitcoin en dat veel landen zich nog niet expliciet hebben uitgesproken. Al is crypto in veruit de meeste landen in de wereld wel legaal wat betreft het bezit, handel en minen ervan. Veel grote en ontwikkelde landen staan het gebruik van crypto dus in ieder geval toe, zoals de VS, Canada, het VK en vrijwel heel Europa. 

Er zijn daarnaast een aantal landen die een eigen cryptomunt overwegen of al hebben ontwikkeld. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk momenteel plannen voor de ‘Britcoin’, een landelijke digitale cryptomunt. De centrale bank van het VK heeft aangegeven deze plannen in 2022 te zullen gaan uitwerken, maar waarschuwt alvast dat de Britcoin waarschijnlijk niet vóór 2025 zal worden uitgegeven. Naast het VK hebben de Bahama’s vorig jaar al hun eigen cryptomunt gelanceerd, om zo de betalingen op de zevenhonderd eilanden van de archipel efficiënter te maken. Ook de centrale banken van Honduras en Guatemala zijn deze mogelijkheid aan het onderzoeken.

Verder zijn er een aantal landen die zich positief hebben uitgelaten over het invoeren van Bitcoin als wettig betaalmiddel. In navolging van El Salvador overweegt ook Zimbabwe om Bitcoin te gaan accepteren als wettig betaalmiddelDe regering van Zimbabwe onderzoekt momenteel hoe Bitcoin en andere cryptomunten kunnen worden gebruikt als wettig betaalmiddel. Het afgelopen jaar heeft crypto namelijk een enorme vlucht genomen in Afrika. Andere landen die zich positief over Bitcoin als wettig betaalmiddel hebben uitgesproken zijn Brazilië, Panama en Paraguay. Zo verklaarde Aureo Ribeiro, een federale afgevaardigde van Brazilië, tijdens een interview met lokale media in oktober 2021, dat Bitcoin binnenkort een erkende valuta in Brazilië zou kunnen worden. De politicus verklaarde dat Brazilianen in de nabije toekomst mogelijk huizen, auto's en zelfs fastfood bij McDonald's kunnen kopen met cryptocurrency. 

De CEO van crypto-exchange Bitmex, Alex Hoeptner, heeft voorspeld dat dat er tegen het einde van volgend jaar ten minste vijf landen zullen zijn die Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteren.

My prediction is that by the end of next year, we’ll have at least five countries that accept Bitcoin as legal tender. All of them will be developing countries.

In Nederland en België lijkt de nationale overheid zich nog niet veel bezig te houden met de regulering van crypto. Het ziet er daarom niet naar uit dat Bitcoin op korte termijn als wettig betaalmiddel zal worden ingevoerd, maar het bezit, handel en minen ervan is gewoon toegestaan. Wel is er vanuit Europa wetgeving ingevoerd en is er nieuwe wetgeving op komst, waardoor crypto meer gereguleerd zal worden.

Een kleine groep landen keert zich in 2021 tegen elk gebruik van crypto, waaronder recentelijk China.

China

Het land dat afgelopen jaar het hardst optrad tégen Bitcoin was China. China voerde namelijk in september 2021 een algeheel cryptoverbod in, waardoor alle transacties met Bitcoin en andere cryptomunten verboden zijn. De Chinese overheid kan vanwege het decentrale systeem van Bitcoin namelijk geen controle meer uitoefenen op transacties, waarop zij zich genoodzaakt voelt om het helemaal te verbieden. De People’s Bank of China (PBOC) heeft aangegeven hard op te treden tegen het bezit, handel en minen van cryptomunten, en strenge controles uit te voeren bij financiële instellingen, betalingsverwerkers en online platforms. Wel heeft China plannen voor een eigen cryptomunt.

Conclusie

Een van de belangrijkste redenen om Bitcoin nog niet als wettig betaalmiddel in te voeren, is waarschijnlijk het volatiele karakter ervan en de nog onbekende gevolgen die het kan veroorzaken. Tevens kan een oorzaak zijn dat staten de onderliggende blockchain-technologie nog niet volwassen genoeg vinden of hier simpelweg nog niet genoeg kennis over hebben. Wel worden op de achtergrond in ieder geval de eerste stappen gezet met betrekking tot regulering van Bitcoin en andere crypto, wat gezien moet worden als een positieve ontwikkelingen omdat het cryptovaluta legitiemer maakt.

We zijn dan ook zeer benieuwd wat de cryptomarkt in 2022 te wachten staat en welke landen El Salvador zullen volgen door Bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren. We zullen zien of de voorspelling van Alex Hoeptner, dat we tegen het einde van volgend jaar ten minste vijf landen zullen hebben die Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteren, uit zal komen!

Wil jij meer weten over de wettelijke status van crypto, crypto wetgeving of over crypto in het algemeen? Word dan lid van onze AllesOverCrypto Facebookgroep of neem een kijkje op het Crypto Forum! Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag op onze FAQ-pagina op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header afbeelding: kitti Suwanekkasit/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.