Bitcoin (BTC) – naast de blockchain-technologie die erachter zit, is het ook simpelweg een weergave van waarde. De koers van Bitcoin verandert erg snel en op dit moment vaak ook nog met veel procenten. Dit is één van de redenen dat lang niet alle bedrijven Bitcoin tot nu toe als betaalmiddel accepteren.
Echter, er zijn zeker bedrijven die Bitcoin, en andere cryptovaluta zoals Ethereum (ETH) en Dogecoin (DOGE), al als betaalmiddel accepteren. En dit zijn zeker niet de minste bedrijven. Voornamelijk bedrijven die er zelf echt in geloven, zoals vooruitstrevende technologiebedrijven, accepteren deze cryptovaluta al als betaalmiddel. Maar ook andere bedrijven, die je misschien totaal niet zou verwachten, accepteren crypto al als officieel betaalmiddel.
Maar welke bedrijven zijn dit? Welke bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel en waarom doen zij dit? Daar gaan we in dit artikel op in!
Foto header: Rodnae Productions/Pexels.com
In onderstaande video wordt uitgelegd of het accepteren van Bitcoin een slimme zet is voor bedrijven en waarom wel of niet.
Bitcoin is een peer-to-peer elektronisch betaalsysteem. Betalingen kunnen tussen twee partijen ontstaan zonder dat daarvoor een financiële institutie benodigd is. Met andere woorden: Bitcoin maakt het mogelijk digitale transacties te doen zonder een ‘vertrouwd tussenpersoon’. Waar normaal de banken de legitimiteit van de transacties verifiëren, wordt dit nu gedaan door de gebruikers zelf. Voor veel mensen is dit na de economische crisis van 2008 een geruststelling, omdat de banken toen vielen.
Bitcoin werd opgericht door Satoshi Nakamoto toen hij in 2009 een document publiceerde waarin de code van Bitcoin te zien was. Oorspronkelijk was het niet zijn idee een cryptocurrency te starten, maar hij wilde enkel een peer-to-peer betaalsysteem ontwikkelen. Toen enkele mensen die het document vonden de code echter verder gingen ontwikkelen ontstond Bitcoin.
Voor bedrijven is het belangrijk een goede overweging te maken of ze wel of geen Bitcoin, of andere cryptovaluta, als betaalmiddel accepteren.
Het heeft natuurlijk voordelen, ze zijn als ze het doen namelijk vooruitstrevender en gaan mee met de tijd. Hierdoor hebben ze kans een voorsprong op te lopen op andere bedrijven. Ook zijn er misschien meer mensen die er gaan kopen, omdat ze graag met crypto willen betalen.
Ook heeft het natuurlijk nadelen. Het grootste nadeel is waarschijnlijk het feit dat de cryptokoersen op het moment nog erg volatiel zijn. Dit houdt in dat er erg veel (grote) schommelingen plaatsvinden. Op een dag kan een cryptomunt bijvoorbeeld eerst 50% stijgen en daarna 75% dalen. Hierdoor vinden veel bedrijven het te risicovol, omdat ze op deze manier misschien op een dag verlies draaien, terwijl ze wel het aantal producten hebben verkocht waarmee ze normaal gezien winst draaien.
Maar welke bedrijven hebben er toch voor gekozen Bitcoin te accepteren als betaalmiddel? Daar gaan we in het volgende deel op in.
Microsoft verkoopt allerlei computer gerelateerde software en producten. Inmiddels kunnen deze door klanten dus ook aangekocht worden met Bitcoin. Bij Microsoft kan men bijvoorbeeld computerspellen, films en applicaties kopen met Bitcoin in de Windows en Xbox Store, maar ook in de Microsoft Online Store kan betaald worden met Bitcoin.
Tevens maakt Microsoft in de bedrijfsvoering gebruik van cryptocurrency’s en de blockchain. Daarover lees je hier meer.
Als tweede bedrijf kijken we naar Burger King. De fastfood magnaat is onderdeel van het moederbedrijf Restaurant Brands International, wat dan weer onderdeel is van 3G Capital of Brazil. In totaal heeft Burger King meer dan 15.000 vestingen wereldwijd.
Burger King accepteert dus ook Bitcoin als betaalmiddel. Een kanttekening die hierbij wel gemaakt moet worden is dat dit nog niet wereldwijd zo is. In Nederland bijvoorbeeld, kan Bitcoin nog niet gebruikt worden als betaalmiddel bij de Burger King.
Er kan op dit moment al betaald worden met Bitcoin bij Burger King Venezuela. Zij hebben namelijk een samenwerking opgezet met Cryptobuyer. Als gevolg van deze samenwerkingen accepteert Burger King Venezuela betalingen in Bitcoin, maar ook in Dash (DASH), Litecoin (LTC), Ethereum en Tether (USDT).
Ook kan er met Bitcoin betaald worden bij de Duitse tak van Burger King. Sinds 3 september 2019 accepteren zij Bitcoin betalingen via de website én via de app. Helaas is dit echter meer een marketingstunt, je kunt er namelijk niet in de restaurants mee betalen. Wel kun je vanuit huis bestellen met Bitcoin en Bitcoin Cash (BCH). Zeker leuk dus, maar je kunt bij Burger King Duitsland niet in alle gevallen betalen met Bitcoin.
Voor alle services die Twitch aanbiedt accepteren zij Bitcoin betalingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het adverteren, maar ook voor het sturen van donaties naar streamers. Een erg vooruitstrevende zet van Twitch, iets wat goed past bij het bedrijf.
Amazon is een Amerikaanse e-commerce bedrijf dat in 1994 werd opgericht door Jeff Bezos in Seattle, Washington. Het is één van de grootste bedrijven ter wereld en de grootste speler op het gebied van de online handel. Jeff Bezos, de oprichter, was voor lange tijd de rijkste man op aarde, maar is inmiddels voorbij gestreefd door Elon Musk, de CEO van onder andere Tesla en SpaceX.
Amazon accepteert Bitcoin niet direct als betaalmiddel. Wel kun je Purse.io gebruiken om alles van Amazon te bestellen met Bitcoin of Bitcoin Cash. Je krijgt dan zelfs nog vanaf 15% korting. Ideaal dus!
SL Benfica is één van de grootste voetbalclubs van Portugal en is tevens erg populair in heel Europa. De club werd in 1904 opgericht en heeft inmiddels twee keer de Champions League gewonnen en 37 keer de Portugese landelijke competitie.
De voetbalclub is één van de weinige sportorganisaties ter wereld die Bitcoin, of überhaupt cryptocurrency, als betaalmiddel accepteren. Bij de voetbalclub uit de Lissabonse wijk Benfica wordt Bitcoin geaccepteerd als betaalmiddel in ruil voor zowel merchandise als wedstrijdkaartjes. In principe alles wat je als fan wilt kopen van een club kun je bij Benfica dus kopen in ruil voor Bitcoin.
The Pirate Bay is een website via waar gebruikers torrent linkjes kunnen vinden voor bijna alle digitale producten die zij zouden willen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan torrent linkjes voor film, computerspellen of verschillende vormen van software.
Het platform is gratis te gebruiken, maar staat wel donaties toe om de site draaiende te houden. Al sinds 2013, erg vroeg dus, accepteren zij deze donaties ook in de vorm van Bitcoin.
Bijzonder aan Norwegian Air, in vergelijking met de meeste andere luchtvaartmaatschappijen, is dat Norwegian Air betalingen in de vorm van Bitcoin accepteert. Bij de derde goedkoopste luchtvaartmaatschappij van Europa kun je vliegtickets betalen met verschillende cryptocurrency’s, waaronder Bitcoin.
Namecheap is een Amerikaanse provider van domeinnamen die werd opgericht in Phoenix, Arizona. Een domeinnaam provider zorgt ervoor dat particulieren en bedrijven worden voorzien van een domeinnaam in ruil voor een betaling. Een domeinnaam is je unieke digitale naam, zoals AllesOverCrypto.nl.
Al sinds 2013 accepteert het bedrijf betalingen in Bitcoin. Ze waren er vroeg bij dus. Dat ze er zo vroeg bij waren kwam omdat het technisch ingestelde publiek van Namecheap er nadrukkelijk om vroeg. Dit leidde tot de zo vroege acceptatie van Bitcoin binnen het bedrijf.
Pizza Hut is de allergrootste pizza gerelateerde restaurantketen ter wereld. In 1958 werd het bedrijf opgericht door twee studenten en inmiddels heeft de keten al 12.000 restaurants verspreid over 86 landen door de hele wereld. In Nederland zijn nog geen Pizza Hut vestigingen, maar in België al wel.
Sinds november van het jaar 2020 accepteert de Pizza Hut tak van Venezuela betalingen in Bitcoin. Dit gebeurde als gevolg van de nieuwe regelgeving in het land omtrent cryptocurrency. Deze regelgeving maakt crypto voor de Venezolen erg interessant, waardoor ook Pizza Hut Venezuela hierop besloot door te pakken.
Hoewel Bitcoin natuurlijk pas enkel in de Pizza Hut tak van Venezuela geaccepteerd wordt, en dit dus verre van wereldwijd is, is het wel een stap in de goede richting.
Virgin Galactic is een Amerikaanse bedrijf dat in 2004 werd opgericht door Richard Branson. Het bedrijf is onderdeel van de Virgin Group en hoopt in de toekomst commerciële ruimtevaart aan te bieden.
Voor deze commerciële ruimtevaarten accepteren zij betalingen in Bitcoin. Wanneer je als klant een vlucht koopt weet je dus nog niet wanneer en of je gaat, want het is nog maar de vraag of en wanneer dit kan en mag.
Overstock is een Amerikaanse online groothandel die wat duurdere producten, zoals bedden of banken, verkoopt voor lagere prijzen. Zij kunnen dit doen, omdat ze de ‘overstock’ verkopen. Oftewel, het aanbodoverschot.
Overstock heeft een samenwerking met Coinbase opgezet. Sinds de samenwerking draaiende is, accepteren zij online betalingen in de vorm van Bitcoin.
AT&T is de allergrootste, en tevens eerste, telefoonprovider ter wereld. Zij bieden allerlei telefoondiensten aan, zoals het netwerk waarmee wereldwijd gebeld wordt. Het bedrijf werd opgericht in 1880 en dient inmiddels de hele wereld.
Via BitPay accepteren zij cryptocurrency betalingen. Via dit netwerk hebben ze iets minder last van de prijsvolatiliteit. Dit komt omdat de prijzen via BitPay niet in Bitcoin uitgedrukt zijn, maar in euro’s. Je betaalt dus bijvoorbeeld niet standaard 0,1 BTC voor een product, maar standaard €350 in hoeveel BTC dat op dat moment is.
Newegg, dat in zijn volledigheid Newegg Commerce Inc. heet, is één van de grootste elektronicaketens van Amerika. In Nederland en België is het bedrijf niet zo heel bekend, simpelweg omdat het hier geen vestigingen heeft.
Het bedrijf is één van de eerste bedrijven ter wereld die Bitcoin officieel als betaalmiddel accepteerden. Een bijzondere mijlpaal!
Is Bitcoin de toekomst? Dat is iets wat velen zich afvragen. Eén van de redenen dat Bitcoin over de hele wereld zo populair is, is dat het in de toekomst mogelijk ons fiat geld, zoals de euro of de yen, gaat vervangen.
Mocht dit ooit gebeuren, dan zou dit betekenen we overal op de wereld kunnen betalen met Bitcoin. In de snackbar, op het vliegveld, maar ook in de supermarkt. Maar bij welke grote bedrijven kan dit nu al?
Al redelijk veel grote bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel. Enkele daarvan hebben we geprobeerd in dit artikel te behandelen, maar er zijn natuurlijk nog tal van bedrijven die het ook accepteren.
De bedrijven die het al accepteren doen dit allen op verschillende manieren en allemaal met verschillende redenen. Zo doet de één het omdat ze erin geloven en mee willen met de toekomst en de ander het omdat de gebruikers er nadrukkelijk om vroegen.
Het is altijd belangrijk jezelf de vraag te stellen wat je ergens van kunt leren in de cryptowereld, ook in dit geval. De grootste les die we hier uit kunnen halen is het feit dat het zeker mogelijk is dat Bitcoin, of een andere cryptocurrency, in de toekomst het fiat geld gaat vervangen. Dit weten we omdat er op dit moment al erg veel grote bedrijven zijn die het als betaalmiddel accepteren. Ook kunnen we hier uit leren dat er nog een héle lange weg te gaan is voordat crypto écht fiat geld gaat vervangen.
Wil jij meer weten over Bitcoin en hoe het in het dagelijks leven toegepast kan gaan worden? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep! We spreken er graag over alles wat met crypto en de blockchain te maken heeft en delen er waardevolle informatie met je. Hopelijk zien we je daar!