Dankzij het steeds populairder worden van NFTs, is whitelisting tegenwoordig een veel voorkomende praktijk in de NFT wereld. Het zorgt er niet alleen voor dat vroege supporters van een project worden beloond, maar ook dat zogenaamde gas wars worden voorkomen.
Om een plekje op de whitelist te kunnen bemachtigen, zul je meestal een aantal handelingen moeten verrichten; dit proces kan verschillende vormen aannemen en verschilt per project.
In deze blog wordt uitgelegd wat een whitelist precies is en worden tips gegeven hoé je op deze lijst kunt komen bij NFT projecten.
Bekijk snel
In de video hieronder wordt alvast kort uitgelegd wat een whitelist is, hoe je op deze lijst kunt komen en waarom dit handig is:
NFTs minten
Sinds 2021, toen NFTs steeds populairder werden, is de groep mensen die NFTs probeert te kopen bij de lancering van een project enorm gegroeid. Als koper van een nieuwe NFT ben jij degene die de NFT mint. Dit is het proces waarbij de NFT wordt gecreëerd en zo onderdeel wordt van de blockchain. Jij wordt op die manier eigenaar van de NFT en je kunt dus helemaal zelf bepalen wat je er daarna mee wilt doen: er dagelijks urenlang naar staren in je wallet, je bewaart de NFT als lange termijn belegging, de NFT verhuren, de NFT gebruiken in bijvoorbeeld een play-to-earn game, óf je kunt de NFT op korte termijn met winst proberen te verkopen.
Bij veel NFT projecten kunnen slechts een bepaald maximaal aantal NFTs gemint worden; vaak is dit rond de 10.000 NFTs, maar kleinere hoeveelheden komen ook steeds vaker voor. Alhoewel dit misschien veel klinkt, zijn veel NFT collecties zo populair dat ze soms al binnen enkele minuten helemaal uitverkocht zijn. Deze stormloop zorgt ervoor dat steeds meer mensen zo snel mogelijk een NFT proberen te minten, zodra de mint opent. Een manier om een NFT te bemachtigen vóórdat ze uitverkocht zijn, is het verhogen van de bovengrens van de gas fees (de transactiekosten) die je bereid bent om te betalen. Hoe meer gas fees je betaalt, hoe sneller de transactie wordt doorgevoerd, en hoe meer kans je dus hebt om daadwerkelijk een NFT te kunnen bemachtigen.
Het gevolg hiervan zijn echter torenhoge transactiekosten voor het minten van NFTs. Dit wordt ook wel omschreven als ‘gas wars’. In sommige gevallen kunnen deze gas wars leiden tot transactiekosten die veel hoger zijn dan de prijs van de NFT zelf; soms loopt dit zelfs op in de duizenden dollars. Het behoeft denk ik geen verdere uitleg dat dit geen wenselijk situatie is.
Tegen het einde van 2021 is hier een oplossing voor bedacht: de whitelist.
Wat is een NFT whitelist?
Zoals hiervoor al is uitgelegd zijn veel NFT projecten begonnen met whitelisting om hun NFTs te lanceren.
De term whitelisting komt uit de cybersecurity-wereld en betekent over het algemeen een ‘veilige lijst’. Het whitelisten van je adressen verbetert de beveiliging van je cryptomunten. Je geeft er namelijk mee aan dat er cryptomunten naar dit specifieke adres overgemaakt mogen worden. We zien dit bijvoorbeeld vaak bij crypto exchanges. Je kunt daar dan instellen dat je cryptomunten bijvoorbeeld alleen overgemaakt mogen worden naar het adres van je Leder Nano; dit is je whitelist-adres. Als je account gehackt wordt, dan kunnen de hackers je cryptomunten dus niet naar hun eigen wallet sturen, omdat die niet op de whitelist staat.
In de wereld van NFTs betekent een whitelist echter iets specifiekers. Het betekent dat het walletadres van een bepaald persoon vooraf wordt goedgekeurd om een toekomstige NFT te minten op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld 1 uur voor de openbare mint van NFTs. Je kunt dit zien als een presale, waarmee je recht krijgt om een NFT eerder te kopen dan iedereen die niet op de whitelist staat. Als de NFTs bijvoorbeeld gelanceerd worden op de Ethereum-blockchain, dan wordt dus jouw Ethereum-walletadres op de whitelist geplaatst.
Voordelen
Het aanbieden van een whitelist heeft verschillende voordelen, zowel voor het NFT project zelf als voor de kopers van de NFTs.
Door met een whitelist te werken, kunnen de mensen die al vroeg bij het NFT-project betrokken zijn worden beloond. Zeker omdat er tegenwoordig ontzettend veel nieuwe NFT projecten bijkomen, is het belangrijk om iedereen die al in een voeg stadium interesse heeft in het project te stimuleren om actief te blijven binnen het project. Dit kan door deze vroege supporters een plek aan te bieden op de whitelist voor een NFT mint. In sommige gevallen krijgen deze mensen ook korting op de NFT, door iedereen op de whitelist bijvoorbeeld een gereduceerd tarief aan te bieden. Je betaalt bijvoorbeeld 0.2 ETH in plaats van 0.4 ETH. Op deze manier bouw je als het ware een hechte community op die bestaat uit mensen die geïnteresseerd zijn in het project, en ervoor zorgen dat het gepromoot wordt bij een groot publiek.
Als je uiteindelijk een NFT gemint hebt, kun je zelf bepalen wat je ermee wilt doen. Veel mensen kiezen ervoor om de NFT door te verkopen tegen een hogere prijs om zo winst te maken. Zeker als NFT projecten tijdens de whitelist mint volledig uitverkopen, bepalen de whitelisters als het ware hoe hoog de prijs voor andere geïnteresseerde niet-whitelisters zal zijn. Je hebt op die manier dus een kans om winst te maken, en verkeert in een zeer gunstige positie. Óf je winst zal maken, hangt natuurlijk wel af van hoe populair het project zal blijven ná de mint.
Een ander belangrijk voordeel is het voorkomen van gas wars, zoals hiervoor ook al even besproken is. De gas fees kunnen op bepaalde momenten enorm oplopen als het netwerk wordt overbelast. Dit komt vaak voor bij de lancering van nieuwe populaire NFT projecten, waarbij 10.000 NFTs gelanceerd worden die door duizenden mensen gemint proberen te worden. In sommige gevallen lopen deze gas fees dan zelfs op tot een aantal keer de prijs van de NFT zelf. Hoe meer gas fees je betaalt, hoe groter de kans immers is dat de transactie eerder wordt uitgevoerd dan andere transacties, waardoor je in staat bent om te minten voordat alle NFTs uitverkocht zijn. Door een whitelist wordt dit (grotendeels) voorkomen. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van de whitelist van het NFT project, kunnen een bepaald aantal walletadressen op een bepaald tijdstip minten, waardoor transacties worden gespreid en drukte wordt voorkomen. Whitelisters betalen hierdoor lagere gas fees.
Nadelen
Naast de voordelen die een whitelist biedt, heeft deze benadering zeker ook nadelen.
Het grootste nadeel is dat het, nu de populariteit van NFTs zo is toegenomen, soms erg lastig kan zijn om op de whitelist te komen. Door de whitelist blijven daarnaast een stuk minder plekken over voor de openbare NFT mint. Het komt tevens regelmatig voor dat de whitelist evenveel plekken bevat als dat er NFTs beschikbaar zijn voor de mint. Als je dus niet op de whitelist staat, dan zul je geen NFT kunnen minten. Dit zorgt ervoor dat mensen alles zullen doen om op de whitelist te komen, wat ervoor kan zorgen dat mensen op allerlei manieren proberen te cheaten en het proces dus niet eerlijk verloopt.
Bij sommige projecten is het zelfs zo dat de whitelist meer plekken heeft dan het aantal beschikbare NFTs. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Botborgs. Een whitelistplek is dan dus geen garantie op een NFT, waardoor de problemen die we hiervoor genoemd hebben (alle NFTs zijn snel uitverkocht en gas wars) eigenlijk alleen maar naar voren worden geschoven.
Dit alles leidt tot de vraag hoé je op de whitelist komt.
Hoe kom je op een NFT whitelist?
Om op een NFT whitelist te komen, moet je meestal een aantal specifieke stappen doorlopen die zijn opgesteld door het NFT project. Hieronder leggen we alle stappen uit.
Projecten zoeken
Voordat je op de whitelist kunt komen, moet je natuurlijk eerst op zoek gaan naar een NFT project waarvan de NFTs nog niet gemint zijn en waar de whitelist nog niet is gesloten.
Om dergelijke projecten te vinden, kun je bijvoorbeeld NFT influencers, collectors en launchpads volgen op Twitter, zodat je op de hoogte wordt gehouden van alles wat je moet weten over aankomende NFT projecten en deze niet misloopt. Twitter is een populair platform onder crypto en NFT traders, omdat het enorm veel gebruikers heeft en informatie op een laagdrempelige manier gedeeld kan worden. Meer daarover lees je in deze blog.
Ook kun je voor updates over aankomende NFT projecten een abonnement nemen op Crypto Mastery van AllesOverCrypto. Crypto Mastery is hét uitgebreide crypto-platform waarin we jou alle trends, unieke kansen en bronnen van passief inkomen van crypto overzichtelijk aanrijken, zodat jij nooit meer een kans hoeft te missen!
Word lid van Discord of Telegram
Als je een NFT project hebt gevonden, is het eigenlijk altijd een goed idee om lid te worden van hun Discord-groep. Mocht je nog geen Discord-account hebben, word hier dan vooral lid van! Bij NFT projecten is Discord namelijk meestal het belangrijkste communicatiemiddel, naast Telegram en Twitter.
Op Discord geven NFT projecten updates over het project zelf, de mintdatum- en prijs, en ook over hoe je op de whitelist kunt komen. Verder kun je er met andere geïnteresseerden chatten over het project. Let er wel op dat hier regelmatig oplichters actief zijn, die je vaak privé berichten sturen met dat je zogenaamd iets gewonnen hebt en je proberen te verleiden om op links te klikken, waardoor je het risico loopt dat je wallet wordt leeggeroofd. Je kunt de optie om privé berichten te ontvangen daarom beter uitzetten.
Mocht het project niet actief zijn op Discord, meld je dan bijvoorbeeld aan bij de Telegramgroep of de Twitter van het project om informatie over de whitelist te vinden.
Instructies whitelist
Als je een NFT project hebt gevonden en je je hebt verdiept in hoe je op de whitelist kunt komen, dan zul je in veel gevallen bepaalde handelingen moeten verrichten. Hoe en wat zal helemaal afhangen van het soort project, want dit proces kan verschillende vormen aannemen. Elk NFT project is namelijk uniek en kent eigen regels voor de whitelist. Hieronder bespreken we de meest voorkomende manieren van dit moment (februari 2022).
Google Forms invullen
In sommige gevallen wordt gevraagd om een Google Forms in te vullen. Het hangt erg van het project af wat je hier precies moet invullen, maar het komt regelmatig voor dat je je eigen naam, gebruikersnaam van bijvoorbeeld Discord en/of Twitter moet invullen en je walletadres. Soms moet je hiervoor ook speciaal lid worden van de Discord van het project, het Twitteraccount volgen, berichten liken en retweeten, andere mensen hierin taggen, etc.
Dit kan ook de vorm van een loterij aannemen, waarbij willekeurige deelnemers worden uitgekozen.
Vrienden uitnodigen
Bij veel projecten wordt gevraagd om een bepaald aantal mensen uit te nodigen voor de desbetreffende Discordgroep om op de whitelist te komen. Vaak is dit ergens tussen de 5 en 100 mensen.
Het kan dus erg handig zijn als je aardig wat vrienden hebt of mensen kent die je hiervoor kunt uitnodigen!
Actief zijn in de groep
Wees actief in de chat door gezellig met anderen te praten over het project, vragen te stellen en te beantwoorden. Sommigen projecten vereisen een bepaald aantal (niet-spamachtige) berichten om op de whitelist te komen.
Memes en fanart
Een andere manier om op de whitelist te komen is het maken van memes en fanart over het project. Op deze manier laat je zien dat je actief bent, wat je helpt om op te vallen in de groep. Bij sommige NFT projecten levert dit je direct een plek op de whitelist op.
Meedoen aan wedstrijden
NFT projecten organiseren vaak wedstrijden en acties in de Discordgroep, waaraan je kunt deelnemen om een plek op de whitelist te winnen. Zo moet je bijvoorbeeld een video maken, een verhaal of gedicht schrijven, een liedje maken of een puzzel oplossen, maar iets simpelers als antwoord op een vraag geven of een getal raden komt ook weleens voor.
Andere NFTs/cryptomunten bezitten
Ten slotte geven sommige projecten whitelist plekken aan mensen die bepaalde NFTs of cryptomunten bezitten. Dit kunnen cryptomunten of eerdere NFTs zijn van hetzelfde project, maar kunnen ook partnerprojecten betreffen. Als je zo’n NFT of cryptomunt hebt, dan ben je gegarandeerd van een plek op de whitelist.
Conclusie
Wat ik zelf merk is dat het de laatste paar maanden een stuk lastiger is geworden om op de whitelist te komen bij NFT projecten. Er is ontzettend veel interesse, en de eisen voor de whitelist lijken steeds steeds hoger te worden, afhankelijk van het project natuurlijk.
Waar je bijvoorbeeld eerst nog redelijk goedkoop een andere NFT of bepaalde cryptomunten kon kopen waarmee je gegarandeerd een plek op de whitelist kreeg, wordt er nu in veel gevallen verwacht om dagelijks actief te zijn in de Discordgroep of social media posts te maken waarop je likes en reacties moet krijgen, wil je op de whitelist komen. Het kan dus handig zijn om sowieso een paar andere mensen op social media te volgen met dezelfde interesses, zodat je in ieder geval elkaars berichten kunt liken en erop reageren.
Wat verder opvalt is dat niet alleen actief zijn, maar vooral ook iets toevoegen aan de groep vaker beloond wordt met een plek op de whitelist. Probeer dus bijvoorbeeld niet alleen ‘hoi’, ‘goedemorgen’, ‘doei’, etc, te zeggen, maar stel geïnteresseerde vragen en geef antwoord op vragen van anderen. Óf maak fanart en doe mee aan wedstrijden en acties. Laat echt zien dat je interesse hebt in het project en de community. Dit kan erg tijdrovend zijn, en zeker niet iedereen zal daar tijd voor hebben. Maar wees niet getreurd! Er zijn gelukkig genoeg NFT projecten die minder strenge eisen stellen om op de whitelist te komen.
Als je meer wilt weten over NFTs, online geld verdienen of over crypto in het algemeen, kun je ook lid worden van onze AllesOverCrypto Facebookgroep of neem een kijkje op het Crypto Forum! Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag op onze FAQ-pagina op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.
Header afbeelding: iQoncept/Shutterstock.com