Heb jij wel eens geld geleend van een vriend? Je zult in de meeste gevallen geen onderpand in hoeven te zitten. Dat is echter vaak wel het geval wanneer het gaat om een lening tussen twee onbekenden. Je weet immers niet of je elkaar kunt vertrouwen.
Kava is een platform waarop je geld kunt lenen en uitlenen. Voor het lenen van geld, betaald je kosten. Wanneer je geld aan anderen uitleent, ontvang je hiervoor een beloning.
Veel applicaties zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum. Dat is niet het geval bij Kava. Deze DeFi-applicatie is namelijk gebouwd op het ecosysteem van Cosmos. Hoe dat precies zit, vertel ik je in dit artikel. Ik leg je stap voor stap uit hoe Kava werkt, en waar het voor kan worden gebruikt.
Bekijk snel
Wat is Kava?
Kava is een DeFi-applicatie welke is gebouwd op het netwerk van Cosmos (ATOM). Leuk om te benoemen: Kava was de eerste applicatie die op dit netwerk is gebouwd. Zoals je misschien wel weet is Cosmos een netwerk dat uit verschillende blockchains bestaat welke parallel aan elkaar lopen. Hiermee wil het team achter Cosmos een internet van verschillende blockchains ontwikkelen.
Op het platform van Kava kunnen gebruikers verschillende acties op het gebied van financiën uit kunnen voeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om geld uit te lenen op dit platform, terwijl je ook geld kunt lenen van anderen. Hierdoor hoef je niet je cryptomunten te verkopen wanneer je geld nodig hebt om te investeren in een andere cryptocurrency.
Wanneer je geld wilt lenen, kun je verschillende cryptomunten inzetten als onderpand. Je raakt deze munten dus niet kwijt, zolang je uiteindelijk je lening maar terugbetaald. Hierdoor kun je een bepaalde positie aanhouden, terwijl je er op hetzelfde moment geld mee leent.
Kava biedt leningen aan in de vorm van de USDX-stablecoin. Dit is een stabiele munt die altijd een waarde van 1 Amerikaanse dollar heeft, waardoor je deze makkelijk en snel uit kunt geven aan andere cryptocurrencies.
Zoals gezegd is het ook mogelijk om jouw geld aan andere uit te lenen. Dit doe je ook op het platform van Kava, wat dus in feite dient als tussenstation om een kredietverstrekker en -nemer met elkaar in contact te brengen. Voor het uitlenen van geld ontvang je een beloning, in de vorm van KAVA-tokens. Deze beloningen zijn vrij aantrekkelijk, vergeleken met andere platformen die een soortgelijke service aanbieden.
Wil je meer te weten komen over wat Kava is? Dan raad ik je aan om onderstaande video te bekijken. Het zal je na het zien van deze video binnen enkele minuten duidelijk zijn wat Kava is.
Het team achter Kava
Het team achter een cryptoproject is niet geheel onbelangrijk te noemen. Daarom is het goed om ook nu even iets dieper te duiken in de organisatie die achter Kava zit.
Kava Labs is de organisatie achter de Kava-applicatie. Dit bedrijf is ontstaan toen het Kava ging ontwikkelen, maar is tegenwoordig ook bezig met de ontwikkeling van verschillende andere DeFi-applicaties.
Het team bestaat uit 12 mensen met verschillende achtergronden, culturen en skills. Brian Kerr is de CEO van Kava, en heeft in zijn leven veel ervaring opgedaan op het gebied van ondernemerschap. Zo is hij al CEO geweest van bijvoorbeeld Fnatic en Func Inc.
Hoe werkt Kava? Een technische uitleg voor beginners
Laten we eens gaan bekijken naar hoe Kava werkt. Dat doen we door de belangrijkste aspecten van deze blockchain uit te leggen.
Lenen en uitlenen via Kava
Wanneer je geld wilt lenen, zul je eerst onderpand moeten bieden. Zo weet het platform zeker dat ze geen verlies zullen leiden door het uitlenen van geld. Je zult USDX ontvangen, wat de stablecoin is die door Kava wordt gebruikt.
Het bieden van onderpand gebeurt door middel van een smart contract. Hieronder worden verschillende afspraken in opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel USDX je zult ontvangen, hoe groot het onderpand is, en wanneer je de lening weer terugbetaalt. Alles wordt dus automatisch geregeld, zonder enige tussenkomst van mensen.
Je ontvangt niet een aantal USDX dat gelijk is aan de onderpand die je biedt. Het platform maakt namelijk gebruik van een leenratio, wat bepaalt hoeveel USDX je voor een bepaalde cryptocurrency kunt krijgen.
Laten we als voorbeeld nemen dat je Ripple (XRP) als onderpand wilt geven, en dit een leenratio van 81% heeft. Je kunt in dat geval 81 cent (0.81 USDX) lenen voor iedere XRP die je als onderpand geeft.
Kava wil er natuurlijk voor zorgen dat mensen zo veel mogelijk geld lenen. Daarom krijgen mensen die geld lenen een beloning in de vorm van KAVA-tokens. De hoogte van de beloning is relatief aan het aantal KAVA-tokens dat je leent. Met deze KAVA-tokens kunnen gebruikers vervolgens weer stemmen op de toekomstplannen van het platform.
Het geld dat je leent, moet natuurlijk ergens vandaan komen. Daarom kunnen gebruikers er ook voor kiezen om hun geld uit te lenen. Mensen die geld uitlenen, zullen hier ook KAVA-tokens als beloning voor ontvangen.
Doordat KAVA-tokens aan zowel kredietverstrekkers als -nemers worden gegeven, wordt het platform steeds decentraler. Er zijn immers steeds meer mensen die kunnen stemmen met hun tokens, waardoor er meer draagkracht nodig is voordat een wijziging doorgevoerd zal worden.
Autonomous Market Making (AMM)
Er is een AMM geïntegreerd in het platform van Kava, waardoor gebruikers een externe wallet kunnen koppelen aan het platform. Dit betekent dat je dus niet een speciale wallet nodig hebt die door Kava is ontwikkeld, wat de bruikbaarheid van het platform vergroot.
Door een externe wallet te koppelen aan het platform, kun je verschillende cryptocurrencies verhandelen, swappen en staken via het Kava-platform. De AMM dient dan ook als een on-chain liquiditeitspool.
Natuurlijk is het geen technologisch wonder, maar zo'n AMM kan ervoor zorgen dat het platform vele malen groter wordt dan concurrenten die deze functie niet bieden. Gebruikers willen namelijk zo snel en makkelijk mogelijk gebruik kunnen maken van een platform. Niemand wil een nieuwe wallet downloaden en registeren voordat ze een platform kunnen gebruiken.
Wanneer dit zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt, zullen er veel meer gebruikers zijn die besluiten gebruik te maken van van het platform, wat ook de waarde van het KAVA-token kan doen laten stijgen.
In onderstaande video leer je meer over hoe Kava werkt.
Cosmos netwerk
Kava draait binnen het Cosmos-ecosysteem. Dit is een ecoysteem dat uit verschillende blockchains bestaat, welke allemaal parallel aan elkaar lopen. Het is voor ontwikkelaars mogelijk om vrij makkelijk een nieuwe blockchain te ontwikkelen en laten draaien binnen dit ecosysteem.
Dit betekent dat Kava dus een blockchain is die binnen het ecosysteem van Cosmos draait, en is verbonden met de andere blockchains die binnen dit netwerk draaien. Kava is dan ook gebouwd met de Cosmos-SDK, wat een open-source framework is voor het bouwen van blockchains.
De Cosmos-SDK is ook het framework dat ervoor zorgt dat ontwikkelaars vrij makkelijk een eigen blockchain kunnen opzetten binnen het netwerk. Alle benodigdheden worden namelijk door Cosmos aangereikt, zoals het consensus algoritme.
Proof of Stake (PoS)
De blockchain van Kava maakt gebruik van het Proof of Stake (PoS) consensus algoritme, welke is gebaseerd op Tendermint (het consensus algoritme van Cosomos). Dit algoritme zorgt er dus voor dat het mogelijk is om KAVA te staken.
Door KAVA te staken verschaf je liquiditeit aan het platform. Hier kun je vrij hoge rendementen mee behalen (3% tot 20%). Hoe hoog de beloning uiteindelijk is, is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid tokens die je gaat staken. Des te meer tokens je zult staken, des te hoger de beloningen die je hiervoor ontvangt.
Het PoS-algoritme maakt de blockchain van Kava een stuk duurzamer dan de blockchain van bijvoorbeeld Bitcoin (BTC). Laatstgenoemde blockchain maakt namelijk gebruik van het Proof of Work (PoW) algoritme, waarbij ontzettend veel energie verloren gaat.
Dit is ook een van de redenen dat Kava koos voor het PoS-algoritme, net als veel andere blockchains. Er zijn ook verschillende blockchains die afstappen van PoW, en ervoor kiezen om over te stappen naar een PoS-algoritme.
Kava kan de veiligheid mede garanderen door middel van het Proof of Stake consensus algoritme dat ze gebruiken. Het is alleen voor de 100 beste nodes in het netwerk mogelijk om blokken toe te voegen aan de blockchain. Er is een speciaal algoritme ontwikkeld dat bepaalt wie de beste nodes zijn.
Het kan enige tijd duren voordat een node binnen deze top 100 kan komen. Op het moment dat een node vanaf het begin al laat zien dat hij zich niet volledig inzet voor het netwerk, zal deze node de top 100 nooit bereiken. Hierdoor worden de 'slechte' en 'gevaarlijke' nodes dus al voordat het zo ver is uitgefilterd.
Stemmen met KAVA-tokens
Kava is een gedecentraliseerd en democratisch platform. Dit komt mede doordat gebruikers KAVA-tokens kunnen gebruiken om mee te beslissen over wat er in de toekomst moet gebeuren.
Gebruikers kunnen wijzigingen voorstellen aan de gemeenschap, waarna zij de mogelijkheid hebben om op een voorstel te stemmen. Op het moment dat een grote meerderheid het eens is met een bepaalde wijziging, zal deze worden doorgevoerd. Andersom gezien zal hetzelfde gebeuren.
Dit is natuurlijk geen nieuw concept. Binnen vrijwel ieder blockchain-project kunnen gebruikers stemmen met tokens die een governance functie hebben. Het zorgt er niet alleen voor dat een project democratisch is, maar garandeert ook de veiligheid.
Op het moment dat iemand met kwade bedoelingen wijzigingen wilt aanbrengen, zal dit eerst door de gehele gemeenschap goedgekeurd moeten worden. Wanneer de gemeenschap groot genoeg is, zal het vrijwel onmogelijk zijn voor een kwaadwillige om zijn acties uit te voeren.
In onderstaande video geeft Kava extra uitleg over hoe je kunt stemmen met KAVA-tokens.
Kava API
De Kava API (Application Programming Interface) geeft ontwikkelaars de mogelijkheid gebruik te maken van de services die Kava biedt. Door middel van een API kunnen ze een een verbinding leggen tussen Kava en een eigen dApp. Vervolgens zal het mogelijk zijn om bepaalde functies te integreren, waardoor ze niet zelf een oplossing hoeven te ontwikkelen.
Binance en Bitmax waren twee organisaties die deze functie al in gebruik hebben genomen. Kava verwacht dat het aantal organisaties die de API gaan gebruiken in de toekomst nog verder zal toenemen.
Conclusie
De blockchain van Kava draait binnen het Cosmos-ecosysteem. Dit is een ecosysteem dat uit verschillende blockchains bestaat, welke parallel aan elkaar draaien. Het zorgt ervoor dat het team achter Kava zich niet zo'n zorgen hoeft de maken over de basis van de blockchain. Ze kunnen zichzelf dus meer focussen op het daadwerkelijk om draait: het platform van Kava.
Door middel van een AMM kunnen deze gebruikers hun externe wallet koppelen aan het platform, waarna ze cryptocurrencies kunnen lenen of uitlenen. Het is ook mogelijk om cryptocurrencies te verhandelen via het platform.
De veiligheid wordt geboden door het Proof of Stake consensus algoritme. Gebruikers kunnen AVAX-tokens staken door een eigen node te laten draaien, of door het uit te besteden aan een andere node. Wanneer ze zelf een node willen laten draaien, moeten ze ervoor zorgen dat ze tot de top-100 beste nodes horen. Alleen zij mogen namelijk nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen.
Kava laat ook andere ontwikkelaars profiteren van de functies die ze hebben ontwikkeld. Daarom hebben ze een API ontwikkeld waarmee andere ontwikkelaars Kava-functies kunnen gebruiken voor een eigen applicatie.
Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over hoe de blockchain van Kava werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over de Kava-blockchain? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.