Web3, het is één van de nieuwste hypes op het gebied van crypto. Volgens kenners kan het de nieuwe vorm van het web worden, en het internet zou nooit meer hetzelfde zijn.
Web3 is namelijk een vorm van het internet, waarbij de macht veel meer in handen is van de gebruiker, in plaats van in handen van een aantal grootmachten.
Maar wat is Web3 nou precies? Is het echt zo mooi als er gezegd wordt? En hoe kun je investeren in Web3? Dat, en meer, lees je in deze blog. Laten we snel beginnen!
Bekijk snel
Wat is Web3?
Om goed te kunnen begrijpen wat Web3 is, is het belangrijk om eerst te weten wat Web1 en Web2 is. Hiervoor moeten we even helemaal terug naar het begin van het web.
- Web1 is de allereerste versie van het web. Het werd gelanceerd in 1993 en kwam tot een einde in 1998, toen Web2 ontstond. Tijdens het Web1-tijdperk was het web, oftewel het internet, heel erg eenvoudig. De webpagina’s waren erg simpel, en bevatten eigenlijk enkel informatie. Je kon vrijwel niets doen op de webpagina’s, behalve navigeren via hele simpele knoppen.
- Web2 is de tweede versie van het web, die dus in 1998 ontstond. Gedurende Web2 werd het web steeds interactiever. Het internet werd vanaf nu steeds meer gebruikt als communicatiemiddel en werd steeds interactiever. Web2 is eigenlijk de vorm van het web die we nog steeds kennen, waarin grote spelers als Google, Facebook en Amazon de macht in handen hebben.
Nu we weten wat Web1 en Web2 is, kunnen we een stuk beter begrijpen wat Web3 is. Web3 is namelijk de nieuwe versie van het web, waarbij de macht niet meer in handen is van een aantal grote spelers, zoals Google, Facebook en Amazon. In plaats daarvan is de macht in handen van jou en mij, de gebruikers.
Een belangrijke eigenschap van Web3, is dat het opensource is. Dit betekent dat de code voor iedereen openbaar beschikbaar is, en dat iedereen hier ook aan kan bijdragen. Iedereen kan dus veranderingen aanbrengen in Web3 en daardoor zorgen de gebruikers ervoor dat Web3 alleen maar beter wordt.
Een andere belangrijke van Web3, is dat de data decentraal gedistribueerd wordt. Al deze data is met elkaar verbonden en is dus in handen van iedereen, waar deze voorheen in de handen was van deze eerder genoemde grote (centrale) spelers.
Cryptocurrency, blockchaintechnologie en smart contracts kunnen in Web3 een belangrijke rol gaan spelen. Blockchaintechnologie zorgt namelijk voor een framework waarin data op een decentrale, gedistribueerde manier opgeslagen en verwerkt kan worden. Dit past natuurlijk precies bij Web3. Web3 ‘websites’ zouden vervolgens als dApps gebouwd kunnen worden op een blockchain, met gebruik van smart contracts. Hier zouden cryptocurrency’s dan weer in het spel kunnen komen, waarbij deze gebruikt worden om bijvoorbeeld transacties door te voeren.
Wil je meer uitleg over Web3? Eerder schreven wij een uitgebreide uitleg die Web3 tot in de puntjes uitlegt! Deze link brengt je naar die blog.
De voordelen van Web3
Laten we eens even kort kijken naar de voornaamste voordelen van Web3, want waarom zouden we de switch van Web2 naar Web3 überhaupt willen?
- Het eerste voordeel is het feit dat data decentraal opgeslagen wordt. Alles is hierdoor verbonden en ontwikkeling kan steeds sneller gaan. Dit brengt daarnaast met zich mee dat de macht over het web minder in de handen van een aantal grootmachten zal zijn.
- Een tweede voordeel is dat het web effectiever en meer gepersonaliseerd zal zijn. Je bepaalt namelijk zelf wat je ziet, in plaats van dat bijvoorbeeld Facebook dit voor je doet.
Er zijn nog verschillende voordelen te noemen, die je allemaal in onze eerder genoemde blog over Web3 kunt terugvinden.
De nadelen van Web3
Natuurlijk heeft Web3 niet alleen maar voordelen. Zoals voor alles geldt, heeft ook Web3 enkele nadelen. Maar wat zijn de nadelen van Web3?
- Een nadeel van Web3 is dat oude apparaten waarschijnlijk geen gebruik kunnen gaan maken van Web3, omdat ze waarschijnlijk niet kunnen verbinden met het netwerk.
- Ook zullen websites die nog dateren uit Web1 erg outdated lijken en daardoor niet meer gebruikt worden.
- Een derde nadeel van Web3, is dat het voor nieuwkomers erg ingewikkeld zal zijn. Het is in gebruik, op dit moment, namelijk nog een stuk lastiger dan Web2.
Waarom zou je investeren in Web3?
In de ogen van Web3 maximalisten zal het hele web, zoals we dat op dit moment kennen, overgenomen worden door Web3 alternatieven. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in plaats van Google, een Web3 alternatief van Google zal komen dat door iedereen gebruikt wordt. Datzelfde zou gelden voor Facebook, maar bijvoorbeeld ook voor internetproviders.
Volgens hen zal het hele internet, zoals we dat nu kennen, dus overgenomen worden door Web3 alternatieven. Van de fundamenten tot aan de kers op de taart. Mocht je hier ook in geloven, of de gok wel durven te wagen, dan betekent het dat er enorm veel investeringskansen aankomen, en op dit moment al zijn.
Denk bijvoorbeeld aan Amazon Web Services, dit is de tak van Amazon die cloud computing en web services biedt. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze servers voor je kunnen hosten, waarop jij je website of software kunt laten draaien. Deze tak van Amazon zou goed zijn voor ongeveer $500 miljard. Als je gelooft in de theorie van de Web3 maximalisten, zou er dus een Web3 bedrijf komen, dat deze markt van Amazon Web Services gaat overnemen, op een decentrale manier. Dat zou betekenen dat er een Web3 project gaat komen dat $500 miljard waard gaat zijn. Wanneer je daar nu in investeert zou dit dus heel goed kunnen gaan uitpakken.
Dit is maar één van de vele voorbeelden van de Web3 projecten die, mochten de verwachtingen waargemaakt worden, enorm groot gaan worden. Geloof jij in de voorspellingen van Web3 liefhebbers? Dan lijkt er dus genoeg reden om te investeren. Het is in ieder geval belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet naar Web3, zodat je een goed beeld hebt van wat het precies is en je dus mogelijk kunt gaan investeren op basis van je eigen bevindingen, en enkel je eigen bevindingen.
Hoe investeer je in Web3?
Mocht je de keuze gemaakt te hebben in Web3 te willen gaan investeren, dan is het natuurlijk goed om te weten hoe je dit precies kunt doen. Dat kan op tal van verschillende manieren. Hoe Web3 er exact uit gaat zien weten we nog niet, omdat het nog redelijk in de kinderschoenen staat en volop in ontwikkeling is. Laten we eens gaan kijken naar een aantal van de verschillende manieren waarop je kunt investeren in Web3, die we nu al kennen.
Investeren in crypto
Zoals eerder al even aan bod kwam, is de kans groot dat crypto een grote rol gaat spelen in Web3. Eén van de manieren waarop je kunt investeren in Web3, is dan ook door te investeren in Web3 projecten die gebruikmaken van crypto en blockchaintechnologie.
Denk bijvoorbeeld aan Filecoin. Filecoin is een gedecentraliseerd, gedistribueerd blockchainnetwerk, dat het voor gebruikers mogelijk maakt om de opslagruimte op hun apparaat uit te lenen aan andere gebruikers. Gebruikers van het netwerk kunnen dus gebruikmaken van de storage space op apparaten van andere gebruikers. Deze service kun je vergelijken met de service die Google Cloud levert, en één van de services die Amazon Web Services levert. Eerder lieten we al zien hoe groot deze markt is, en hoe groot Filecoin dus zou kunnen worden, mocht het deze hele markt naar zich toe trekken. Om het Filecoin netwerk goed te laten werken, is FIL nodig. FIL is de native token van het blockchainnetwerk Filecoin. Deze wordt gebruikt om transacties op het netwerk door te voeren. Zonder FIL kan Filecoin dus niet werken. Wanneer Filecoin groter wordt, zal de vraag naar FIL stijgen en op deze manier kun jij als investeerder profiteren van de groei van zo’n netwerk.
Investeren in aandelen
Investeer je liever in aandelen? Ook op het gebied van aandelen kun je inspelen op Web3. Iets minder direct, omdat Web3 bedrijven vaak gebruikmaken van tokens, en niet zozeer op de publieke markten te verhandelen zijn. Echter, je kunt zeker investeren in bedrijven die indirect verbonden zijn met de ontwikkeling van Web3.
Een voorbeeld van een aandeel dat je kunt kopen is bijvoorbeeld Coinbase (NASDAQ:COIN). Coinbase is de tweede grootste cryptocurrency exchange die er is, kijkend naar handelsvolume per 24 uur. Wanneer Web3 groeit, zal ook crypto groter worden, gezien het nauwe verband tussen de twee. Dit zou dan dus betekenen dat steeds meer mensen crypto gaan kopen. Waar doen ze dit? Bijvoorbeeld bij Coinbase. Dit zou leiden tot groei bij Coinbase en dus zouden jouw aandelen voor mooie rendementen kunnen gaan zorgen.
Een ander aandeel dat je zou kunnen kopen, wanneer je een aandeel zoekt dat verbonden is met Web3, is Nvidia (NASDAQ:NVDA). Nvidia is een bedrijf dat computer hardware produceert en voornamelijk bekend staat om haar videokaarten. Deze videokaarten worden bijvoorbeeld gebruikt om cryptocurrency te minen, maar kunnen ook van pas komen bij andere consensus algoritmes. Een consensus algoritme is een algoritme dat door een blockchain gebruikt wordt om transacties te controleren en verifiëren. Dit betekent dus weer dat wanneer Web3 groeit, crypto zou groeien, er dus meer vraag zou zijn naar rekenkracht dat ingezet kan worden bij consensus algoritmes, en dus meer vraag naar Nvidia videokaarten. Dit zou dan weer betekenen dat Nvidia als bedrijf groeit en het aandeel waarschijnlijk ook.
Een node worden
Web3 bedrijven bieden dus gedecentraliseerde, gedistribueerde alternatieven voor dingen die we nu al kennen. Laten we eens kijken naar Helium. Helium kun je, net als KPN, zien als een aanbieder van internet. Echter, het internet van Helium is gedecentraliseerd.
Om dit mogelijk te maken, heeft Helium overal op de wereld nodes nodig. Nodes zijn deelnemers aan het netwerk, die het mogelijk maken voor het netwerk om te blijven draaien. Zo heb je bij Bitcoin bijvoorbeeld nodes, die transacties valideren door te minen. Helium is op zoek naar een ander soort nodes. Zij zoeken namelijk mensen die een hotspot willen worden, door een ‘Helium Radio’ aan te kopen.
Deze Helium Radio is als het ware een crypto miner. Echter, deze moet je op een bepaalde plek neerzetten of ophangen, zodat deze op de meest ideale plek onderwerp wordt van het netwerk. Op deze manier ontwikkelt Helium een volledig netwerk met nodes over de hele wereld, zodat het internet op den duur overal beschikbaar kan zijn.
Een investering in een Helium Radio kun je dus zien als een investering in Web3, omdat je bijdraagt aan de ontwikkeling ervan. Wanneer jij een hotspot runt, ontvang je namelijk beloningen, in de vorm van HNT tokens.
Helium is niet het enige Web3 project dat je de mogelijkheid biedt een node te worden en op deze manier als node bij te dragen aan het netwerk en geld te verdienen. Dit soort projecten zijn er namelijk heel veel.
Conclusie
Web3 zou dus de nieuwe vorm van het internet worden. Mocht het de verwachtingen echt gaan waarmaken, dan betekent dit dat er de komende jaren ongekende investeringskansen op ons pad zullen komen. Vandaag bekeken we hoe jij kunt anticiperen op deze investeringskansen. Althans, we keken naar een aantal manieren om dit te doen, namelijk het investeren in crypto, het investeren in aandelen, en het runnen van een node.
En ook nog belangrijk om te vermelden, zoals altijd: doe te allen tijden eerst je eigen onderzoek, voordat je gaat investeren. Eerst leren, dan investeren.
Heb je na het lezen van dit artikel toch nog een vraag over Web3? Of ben je op zoek naar nog meer investeringskansen in Web3, die zich volgens ons voordoen? Laat het weten in de Facebookgroep van AllesOverCrypto. Daarnaast kun je hier al je vragen stellen en kom je in een community terecht met meer dan 100.000 crypto liefhebbers!
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de Web3 en de investeringskansen die er op dit moment zijn!
Header afbeelding: Morocko / Shutterstock.com