crypto trading

Hoeveel kost het om te handelen in crypto?

Je hoort genoeg verhalen van mensen die veel geld hebben verdiend met crypto trading. Misschien heeft dit jou geïnspireerd om ook te starten met crypto trading. Maar vergis je niet, want om te starten met crypto trading heb je natuurlijk wel geld nodig. En ook wanneer je veel geld verdiend met crypto trading, moet je nog steeds kosten maken.

In dit artikel vertellen we je hoeveel het kost om te handelen in cryptocurrency's. Zo wordt het hopelijk duidelijk wat je kwijt bent aan de handel in crypto. Het is natuurlijk wel belangrijk om te vermelden dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. We gaan in dit artikel dus uit van gemiddeldes.

Bekijk snel

Kost het handelen in cryptocurrecy geld?

Met crypto kun je veel geld verdienen. Wanneer de koers van een cryptomunt stijgt, zou je de cryptomunt met winst kunnen verkopen. Hierdoor vergeet je bijna dat het ook geld kost om te handelen in crypto. Wanneer je het goed doet, hou je uiteindelijk nog steeds een mooie winst over aan het einde van de trade.

Maar waarom kost het geld om te handelen in cryptocurrency? Er zijn meerdere kosten die je moet maken. Vooral in het begin zul je bepaalde kosten echt als een kostenpost zien, terwijl je het later als een investering zult zien. 

Omdat je gebruik maakt van bepaalde diensten, moet je daarvoor betalen. Crypto draait op de blockchain, en de blockchain is van niemand. Daarom vraag je jezelf misschien af waarom je dan nog steeds kosten moet maken. Dat komt doordat het netwerk van de blockchain bepaalde taken uitvoert. En voor die taken worden ze betaald. Gebeurt dat niet, dan zal ook niemand het werk gaan uitvoeren.

Welke kosten maak je tijdens crypto trading?

Je maakt verschillende kosten bij crypto trading. De belangrijkste en voornaamste kosten zijn de transactiekosten. Deze kosten zul je altijd moeten betalen. Dan heb je ook nog de starterskosten en leerkosten. We leggen je verder in dit artikel graag uit wat we daarmee bedoelen.

Starterskosten

Wanneer je gaat starten met crypto trading, zul je eerst een geldbedrag moeten inzetten. Met dit bedrag koop je cryptomunten. Dit zou je kunnen zien als kosten, maar moet je eigenlijk vooral zien als de investering. Het bedrag waar je de munten mee koopt, moeten er namelijk voor zorgen dat je uiteindelijk meer geld verdiend.

De investering die je hier doet, kan zo groot zijn als je zelf wilt. Zoals Warren Buffet ook over aandelen zegt, is het ook voor crypto belangrijk dat je goed onderzoek doet naar een bepaalde munt, voordat je hier daadwerkelijk in investeert. Je wilt namelijk weten of er potentie in een munt zit. En daar kun je alleen maar achter komen door grondig onderzoek te doen naar een cryptomunt. Dit kun je doen door een fundamentele of technische analyse uit te voeren. Vaak klinkt dit moeilijker dan dat het daadwerkelijk is.

Leerkosten

Tijdens de handel in crypto zul je ook geld gaan verliezen. Dat is allemaal onderdeel van het groter geheel. Door geld te verliezen, leer je waar het fout gaat, en wat je in de toekomst moet doen om niet nogmaals geld te verliezen. Het is belangrijk dat je hier op de juiste manier tegen aan kijkt. Wanneer je geld verliest, moet je dat dus ook vooral zien als leerkosten. Deze kosten zorgen ervoor dat je later niet dezelfde fout maakt. En dat zorgt ervoor dat de kans groter wordt dat je in de toekomst meer geld gaat verdienen.

Hoeveel kost het op te beginnen met crypto trading?

De starters- en leerkosten van crypto trading zijn erg afhankelijk van het bedrag dat jij graag wilt gebruiken voor crypto trading. Over het algemeen zie je dat beleggers die grote bedragen inzetten en meer risico nemen, ook grotere winsten pakken. Daar moet wel bij gezegd worden, dat deze beleggers vaak ook de grootste verliezen pakken. Wat vooral belangrijk is, is dat je niet gaat beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen, omdat dat vervelende problemen kan bezorgen.

De transactiekosten die je betaald, zijn erg afhankelijk van de cryptomunt die je aankoopt, en voor welk bedrag je de cryptomunten koop. Hoe meer cryptomunten je koopt, hoe hoger de transactiekosten kunnen zijn. Dit is per cryptomunt verschillend, omdat cryptomunten op verschillende blockchains draaien. Iedere blockchain heeft zo zijn eigen regels voor de transactiekosten.

Ethereum Gas-Fee

Koop je tokens die draaien op Ethereum? Dan moet je een Gas-fee betalen. In 2021 betaalde je per transactie tot wel $26 aan transactiekosten voor ERC-20 tokens. De kosten liepen namelijk ontzettend op, omdat steeds meer mensen begonnen te beleggen in cryptomunten. Aangezien bijna alle tokens ERC-20 tokens zijn, en dus draaien op de blockchain van Ethereum, moet je ook transactiekosten aan deze blockchain betalen.

Des te meer mensen een transactie willen uitvoeren, des te hoger de transactiekosten worden. Dat werkt precies hetzelfde als de vraag en aanbod op een markt. Wanneer er veel vraag is naar een product (het afhandelen van transacties), en er maar weinig aanbod is (nodes), zal de prijs van een product stijgen. 

Gelukkig geldt het andersom ook zo. Wanneer er minder vraag is, of wanneer het aanbod stijgt, zullen ook de transactiekosten afnemen. Het kan dus goed zijn dat de transactiekosten een stuk lager zijn op het moment dat jij dit artikel leest.

Waarom moeten er transactiekosten betaald worden?

Is het echt nodig dat je transactiekosten moet betalen wanneer je een transactie op de blockchain uitvoert? Ja, zeker! Je kunt eigenlijk geen enkele blockchain voor een transactie gebruiken wanneer je daar geen kosten voor wilt betalen. Maar hoe zit dat dan? Want waarom moet je per se kosten maken om een transactie uit te voeren, als er niemand is die de blockchain beheert? Dat is een terechte vraag.

Laten we voor dit voorbeeld Bitcoin nemen, zodat je het makkelijker kunt begrijpen. De blockchain van Bitcoin maakt gebruik van Proof of Work (PoW). Een Bitcoin-transactie moet, om gevalideerd te worden, worden toegevoegd aan een blok dat uit meerdere transacties bestaat welke door een miner wordt verwerkt.

Bij het versturen van je transactie moet je het bedrag aangeven dat je bereid bent aan de miner te geven. Je kunt dus altijd zelf bepalen welke transactiekosten je wilt betalen. Al betekent dat niet dat de transactie dan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Met de transactiekosten die je zelf aangeeft, moet je de miner overtuigen om jouw transactie te verwerken. Wanneer dit bedrag dus te laag is, is de kans groot dat jouw transactie niet mee kan in het nieuwe blok.

Wil je lang wachten voordat jouw transactie wordt verwerkt? Is het druk op de blockchain van Bitcoin? Is jouw ingevoerde bedrag hoog genoeg? Het zijn allemaal vragen die bepalen of jouw transactie zal worden gevalideerd door de miners.

Wanneer je een transactie naar een ander land bij een bank uitvoert, betaal je ook transactiekosten. Echter is het hier duidelijk waarvoor je betaald; de bank is immers degene die de transactie gaat verwerken. Vaak liggen deze kosten lager dan bij het uitvoeren van een transactie op de Ethereum of Bitcoin blockchain.

De miner die uiteindelijk de transacties valideert, en dus een nieuw blok toevoegt aan de blockchain, krijgt als beloning de transactiekosten die zijn betaald. Dit is als vergoeding voor het werk en de energie die een miner heeft geleverd. De miner heeft namelijk moeten investeren in apparatuur, maar moet ook de stroomrekening betalen. Het kost namelijk redelijk wat stroom om een transactie op de Bitcoin-blockchain te kunnen verwerken.

Image
bitcoin

Conclusie

Wanneer je gaat beginnen met de handel in cryptocurrency's, ben je dus vooral transactiekosten kwijt. Deze transactiekosten zijn afhankelijk van de cryptomunt die je koopt. Wanneer de cryptomunt (of token) op een blockchain draait die erg druk is, betaal je over het algemeen hogere transactiekosten. Je betaald deze transactiekosten om de miner van jouw transactie te betalen. Het kost namelijk veel geld om een transactie te kunnen valideren als miner zijnde. Een miner moet namelijk goede apparatuur hebben, en ook de stroomrekening betalen. Hoe hoog de transactiekosten zijn, hangt of van de cryptomunt die je koopt. Over het algemeen zijn de transactiekosten voor Bitcoin of Ethereum een stuk hoger dan bij andere cryptomunten.

Echter zijn er ook mensen die de investering zien als een kostenpost. Dat is niet terecht, want het is een investering, en het is dus de bedoeling dat je hier juist geld mee gaat verdienen. Hoe hoog de investering is die je doet, hangt af van het bedrag dat je kunt besteden. Zorg ervoor dat je niet belegt met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.

Mocht je geld verliezen, kun je dat als kosten zien. Het is beter om het in dat geval als leerkosten te zien: je leert immers van de (mogelijke) fout die je bent begaan, zodat je deze in de toekomst niet nog een keer maakt.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.